CityMatic 20.10.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam i dzisiaj... Gdzieś trafiło mi się zdjęcie z kotłowni w której urządziłem mały kącik do prania - może komuś się przyda bo wanna 100cm zmieściła się spokojnie we wnękę i powstała ładna półka A pod blatem z piecem - będzie stała pralka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.10.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 (edytowane) Witam serdecznie dzisiaj skorzystałem z okazji sprawdzania ciśnienia w układzie i zalałem taki preparat: Inhibitor Korozji. Zastosowanie w systemach C.O. do ochrony przed korozją elektrolityczną i tlenową, rozwojem życia biologicznego i tworzeniu się osadów wapniowych. Może być stosowany w systemach z elementami aluminiowymi. Te same cechy co CH-2 (COPAL) "FERDOM"® (tu kliknij - dane techniczne) w wygodnej formie tuba 300 ml ze skoncentrowanym produktem. Do zastosowania z klasycznym pistoletem do silikonu - wprowadzane przez odpowietrznik grzejnika Wyczytałem, że trzeba ...a może warto, a na pewno nie zaszkodzi. Piszę bo może komuś się to przyda, aby również nie zapomniał i jeszcze takie coś znalazłem : ŚRODEK ZABEZPIECZAJĄCY SYSTEMY C.O. ZE WSZYSTKICH MATERIAŁÓW: STAL, ALUMINIUM, MIEDŻ, ŻELIWO, INOX, PE-X, PP, PB itp. - Także do stosowania z innymi instalacjami wodnymi i parowymi, klimatyzacji, chłodniczymi itp. - Zapobiega korozji elektrolitycznej (tlenowej) i galwanicznej (bimetalicznej) regulując pH wody. - Zabezpiecza instalacje pasywacją anodową tworząc warstwę ochronną na powierzchni metali. - Zapobiega odkładaniu się kamienia, osadów mineralnych i zgorzeliny co zabezpiecza przed awariami i głośną praca kotła. - Eliminując skażenie biologiczne -zapobiega zapowietrzaniu instalacji. - Chroni grzejniki, pompy, zawory TRV, itp. -zwiększając żywotność systemu. - System zabezpieczony charakteryzuje się bezawaryjną pracą, niższymi kosztami eksploatacji i serwisu. Edytowane 24 Października 2011 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 26.10.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Witam serdecznie dzisiaj skorzystałem z okazji sprawdzania ciśnienia w układzie i zalałem taki preparat: Wyczytałem, że trzeba ...a może warto, a na pewno nie zaszkodzi. Piszę bo może komuś się to przyda, aby również nie zapomniał i jeszcze takie coś znalazłem : ŚRODEK ZABEZPIECZAJĄCY SYSTEMY C.O. ZE WSZYSTKICH MATERIAŁÓW: STAL, ALUMINIUM, MIEDŻ, ŻELIWO, INOX, PE-X, PP, PB itp. - Także do stosowania z innymi instalacjami wodnymi i parowymi, klimatyzacji, chłodniczymi itp. - Zapobiega korozji elektrolitycznej (tlenowej) i galwanicznej (bimetalicznej) regulując pH wody. - Zabezpiecza instalacje pasywacją anodową tworząc warstwę ochronną na powierzchni metali. - Zapobiega odkładaniu się kamienia, osadów mineralnych i zgorzeliny co zabezpiecza przed awariami i głośną praca kotła. - Eliminując skażenie biologiczne -zapobiega zapowietrzaniu instalacji. - Chroni grzejniki, pompy, zawory TRV, itp. -zwiększając żywotność systemu. - System zabezpieczony charakteryzuje się bezawaryjną pracą, niższymi kosztami eksploatacji i serwisu. Witam ....może wystarczy zastosować wode dystylowaną, u producenta litr kosztuje 20gr. Woda przebadana z atestami dopuszczona do stosowania w sprzętach, maszynach specjalistycznych i laboratoriach medycznych. Edytowane 26 Października 2011 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.10.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Witam ....może wystarczy zastosować wode dystylowaną, u producenta litr kosztuje 20gr. Woda przebadana z atestami dopuszczona do stosowania w sprzętach, maszynach specjalistycznych i laboratoriach medycznych. Pewnie i wystarczy, ale jak wlać tą wodę w takiej ilości nie zapowietrzając prawie 1 km podłogówki i uzupełnić destylowaną do ciśnienia 1,5 Bar?Dodatkowo woda destylowana nie pasywuje połączeń różnych materiałów więc w krótkim czasie stanie się nośników różnych jonów z wytrąconych metali począwszy od miedzi, mosiądzu , stali i aluminium. Zapobiega korozji elektrolitycznej (tlenowej) i galwanicznej (bimetalicznej) regulując pH wody dla mnie to jest najważniejsze tym bardziej że instalacja CO i CWU jest naprawdę rozległa i zastosowane są praktycznie wszelkie rodzaju materiały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 27.10.2011 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam; kilka postów wczesniej ktos napisał, że niepotrzebnie inwestował w ocieplenie podłogi w garazu jeśli ma on mieć 10 stopni. Gdyż bez ocieplenia taka podłoga zimą grzeje a latem chłodzi... ??? Mi by to bardzo odpowiadało, gdyż mam podłoge troche za wysoko w stosunku do bramy - brak mi 3-4 centrymetrów. Może ktoś rozwinąc ten temat? Czemu nie powinno sie tej podłogi ocieplać... z góry dziekuję Szkaradzio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.10.2011 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam; kilka postów wczesniej ktos napisał, że niepotrzebnie inwestował w ocieplenie podłogi w garazu jeśli ma on mieć 10 stopni. Gdyż bez ocieplenia taka podłoga zimą grzeje a latem chłodzi... ??? Mi by to bardzo odpowiadało, gdyż mam podłoge troche za wysoko w stosunku do bramy - brak mi 3-4 centrymetrów. Może ktoś rozwinąc ten temat? Czemu nie powinno sie tej podłogi ocieplać... z góry dziekuję Szkaradzio. Gdy nie planuje się ogrzewania garażu, to ze względu na to, że zimą ziemia oddaje ciepło, ok 7 *C więc aby nie utrudniać przepływu tego ciepła nie daje się ocieplenia w tym miejscu. Ale pociąga to za sobą inne wymagania: 1. Koniecznie trzeba dobrze ocieplić fundament i ściany garażu 2. Ze względu na to, że garaż będzie pomieszczeniem zimnym w stosunku do pozostałej części będzie wychładzał trzy ściany SP : Łazienki, kotłowni i WC - trzeba to jakoś ocieplić ;( ps: U mnie jest styropian na fundamencie 10 cm ściana 20cm podłoga w garażu 7cm strop 30 cm - garaż jest ocieplany ciepłym powietrzem - ok 15-16 *C dodatkowo drzwi pomiędzy garażem, a wiatrołapem ocieplone i tak jak w projekcie x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 28.10.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam; kilka postów wczesniej ktos napisał, że niepotrzebnie inwestował w ocieplenie podłogi w garazu jeśli ma on mieć 10 stopni. Gdyż bez ocieplenia taka podłoga zimą grzeje a latem chłodzi... ??? Mi by to bardzo odpowiadało, gdyż mam podłoge troche za wysoko w stosunku do bramy - brak mi 3-4 centrymetrów. Może ktoś rozwinąc ten temat? Czemu nie powinno sie tej podłogi ocieplać... Witam Zerknij na wątek izolacje- najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie. Podpinam Ci jeden cytat: OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! -------------------------------------------------------------------------------- Zarejestrowany:Jan 2005 Posty:8.950 Podepnij się pod ciepło Ziemi. Zrób podłogowe grzane tym ciepłem. To domek dla autka i najlepiej mu będzie, jak tam będzie zawsze niewielki plus (Celsiusa). Ułóż jakie styro pasem pod ścianą zewnętrzną - aby tamtędy nie przemarzało. Zrób wylewkę normalną. Będzie Ci stabilizowała temperaturę w garażu na niewielkim plusie. Będzie miała temperaturę "studzienną" (5-7stC) a to wystarczy. Adam M. Pozdrawiam jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mono777 28.10.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Podepnij się pod ciepło Ziemi. Zrób podłogowe grzane tym ciepłem. To domek dla autka i najlepiej mu będzie, jak tam będzie zawsze niewielki plus (Celsiusa). Ułóż jakie styro pasem pod ścianą zewnętrzną - aby tamtędy nie przemarzało. Zrób wylewkę normalną. Będzie Ci stabilizowała temperaturę w garażu na niewielkim plusie. Będzie miała temperaturę "studzienną" (5-7stC) a to wystarczy. Adam M. Pozdrawiam jwak Witam nie chce nikogo urazić, ale z doświadczenia z poprzedniego domu to są jakieś ... Budynek z garażem jednostanowiskowym był ocieplony styropianem 10 EPS 38, wylewka 10 cm bez docieplenia i przy mrozach powyżej - 25 przetwory wynosiliśmy do kotłowni bo strzelały ! Dlatego u siebie w garażu zamontowałem grzejnik, który się sprawdził ubiegłej zimy. Ciepło ziemi jedno, ale przy tak dużej kubaturze naszych garaży i wielkości bram garażowych nie ma możliwości żeby ziemia utrzymała dodatnią temperaturę .. choć mogę się mylić Edytowane 28 Października 2011 przez mono777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 28.10.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Witam nie chce nikogo urazić, ale z doświadczenia z poprzedniego domu to są jakieś ... Budynek z garażem jednostanowiskowym był ocieplony styropianem 10 EPS 38, wylewka 10 cm bez docieplenia i przy mrozach powyżej - 25 przetwory wynosiliśmy do kotłowni bo strzelały ! Dlatego u siebie w garażu zamontowałem grzejnik, który się sprawdził ubiegłej zimy. Ciepło ziemi jedno, ale przy tak dużej kubaturze naszych garaży i wielkości bram garażowych nie ma możliwości żeby ziemia utrzymała dodatnią temperaturę .. choć mogę się mylić Osobiście nie zamierzam grzać garażu, ale na wszelki wypadek mam zrobine podejście do grzejnika. Obecnie użytkuję garaż bez ogrzewania, ocieplone ściany i dach. Sporadycznie temperatura przy mało szczelnych drzwiach spada poniżej zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 29.10.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 garaż został "oddzielony" od reszty domu obłożeniem 2cm styropianu na jego ścianach wewnętrznych. U nas na Podlasiu zimy srogie - ale temperatura (przy normalnym - komfortowym ogrzewaniu domu) nie spadła nigdy poniżej +5 stopni. W podłodze styropian 6cm. Wysokość garażu - 2.85m. Dogrzewanie - zbyteczne (chociaż na ścianie zawieszony został konwektor elektryczny z automatyką - nigdy się nie włączył). Pozdrowienia dla budowniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 30.10.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Dzięki za wyjasnienia... garaż jednak ocieplę i będę ogrzewać, zwłaszcza, że wneka garazowa ma być wykorzystywana jako namiastka warsztatu - przy temperaturze 5 stopni pewnie nie bede tam chciał pracować ... w warstwie wylewki zrobie ogrzewanie podłogowe, ale chyba elektryczne. Powinno być niezalezne od reszty i wykazywac sie mniejszą bezwładnością - dam je tuz pod powierzchnia płytek. Pierwszy raz to robię ,więc nie wiem jaki będzie efekt . Czy ktoś z Was stosował ogrzewanie z buforem ciepła? rozwiązanie zbiornik w zbiorniku? Wiem, że moge pytać na tematach związanych z ogrzewaniem, ale mam dziwne wrażenie, ze tu są budujący, a tam wykonawcy często nie do końca spełnieni i reklamujący swoje usługi w necie. Jeśli ktoś ma i uzywa - proszę o informację o tym jak toto działa w praktyce i jaka pojemność jest odpowiednia do naszego domku. za 3 dni montujemy okiena - wielki dzień, bo oznacza częsciowe zamknięcie budynku i wreszcie będzie w nim cieplej (mamy juz mały piecyk, którym dogrzewamy tynki). Korzystając z jesiennej aury odgrodzilismy również część działki i urzadzilismy odrobine ogrodu - w przyszłym roku będzie juz rosło. Trzeba tylko uwazać zima na choinki i amatorów świeżych drzewek. http://alibaba.nazwa.pl/rrr/domek.jpg http://alibaba.nazwa.pl/rrr/ogr.jpg wciaż mamy nadzieje, że w tym roku uda sie dobrnąć do wylewek - oby tylko pogoda dopisała. pozdrawiam wszystkich budujacych Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Czy ktoś z Was stosował ogrzewanie z buforem ciepła? rozwiązanie zbiornik w zbiorniku? Wiem, że moge pytać na tematach związanych z ogrzewaniem, ale mam dziwne wrażenie, ze tu są budujący, a tam wykonawcy często nie do końca spełnieni i reklamujący swoje usługi w necie. Jeśli ktoś ma i uzywa - proszę o informację o tym jak toto działa w praktyce i jaka pojemność jest odpowiednia do naszego domku. Bufor ciepła?...chyba raczej i na pewno przy zasilaniu paliwem stałym, chyba tylko jedna osoba ma taką "Spokojną przystań" Trzeba by poszukać Bufor ciepła tutaj jest najwięcej rzeczy i schematów oraz realizacji - w moim przypadku jest to nieekonomiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 30.10.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Niestety u nas nie ma gazu i stąd poszukiwania alternatywy. Ale dla mnie bufor chyba bedzie potrzebny do ogrzewania prądem. Chyba, bo zanim zacznę płacić te "koszmarne pieniądze" chcę to dobrze policzyć. Gdyby ktos jeszcze szukał podobnych rozwiązań - polecam zbiornik w zbiorniku lub "zbiornik kombinowany" - ciekawe rozwiązanie do utrzymania ciepła, zbierania ciepła z różnych źródeł, zintegrowania funkcji bufora i zbiornika CWU... przynajmniej tak wyglada z opisów . pozdrawiam wszystkich Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.10.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Ale dla mnie bufor chyba będzie potrzebny do ogrzewania prądem. 1.Ogrzewanie prądem poprzez nadmuch ciepłego powietrza i połączenie z rekuperatorem....... 2. pompa ciepła ogrzewanie podłogowe i rekuperator.... 3. jak poprzednio w późniejszej perspektywie solar.....piec na ziarna zbóż z automatyką + tradycyjny(płaszczyznowy) zasobnik 300l na CWU. 4. No i na koniec piec na paliwo stałe(groszek, miał drzewo) + kominek z PW +solar na CWU zbiornik z trzema wężownicami i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 30.10.2011 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Wszystko fajnie, ale: 1. wentylacja już jest grawitacyjna - rekuperacji jakos w tym nie widze, zwłaszcza że mamy 6 kominów. 2. Pompa ciepła nie ma szans sie zwrócić - z ekonomicznego punktu widzenia to katastrofa (wiem, że zaraz bedzie burza na forum ale uwzgledniając koszty amortyzacji urzadzenia i odwiertów oraz koszt zaangażowanego pieniadza jest to w tej chwili najdroższe ogrzewanie) 3. ziarna zbóż nie myslałem o tym - ale piece automatyczne też są drogie, a nalezałoby jeszcze dodać zbiornik (silos) zewnętrzny dodać i podajnik pneumatyczny - w sumie ok 30 000. No i też bufor musi być - taki piec chodzi na wysokich temperaturach - w podłogówke idzie niska, samo mieszanie jest mało ekonomiczne - piec za często gasnie i ponownie sie rozpala... 4. Przemyslałem płaszcz wodny wkominku i decyduje sie na ciepłe powietrze z nadmuchem - widziałem kominek z PW w trakcie działania... to nie to czego oczekuje od kominka. 5. Być może robie jakis błąd w obliczeniach, ale wychodzi mi, że CW +CO przy grzaniu prądem w II taryfie nie przekroczy 6000 sezon. Jeśli mam rację, to nie ma co kombinować z innymi. 6. W przyszlości dołoze piec do palenia drewna, lisci, trawy (są takie urządzenia) i jak mi sie nazbiera to podgrzeje tym CWU jednorazowo. tyle wykoncypowałem po lekturze i wytężonych wyliczeniach. teraz szukam kogoś, kto to powtwierdzi i może podejmie sie wykonać. A jak nie to ekogroszek, łopata i bede miał pół etatu na zime (drugie pół wyrobie przy odsnieżaniu) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.10.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Wszystko fajnie, ale: 1. wentylacja już jest grawitacyjna - rekuperacji jakos w tym nie widze, zwłaszcza że mamy 6 kominów. Skąd aż tyle? Przyjmuję do wiadomości nie wykluczam możliwości montażu. 2. Pompa ciepła nie ma szans sie zwrócić - z ekonomicznego punktu widzenia to katastrofa (wiem, że zaraz bedzie burza na forum ale uwzgledniając koszty amortyzacji urzadzenia i odwiertów oraz koszt zaangażowanego pieniadza jest to w tej chwili najdroższe ogrzewanie) Masz rację z kosztami, ale nie są one aż tak wielkie zważywszy na niską cenę pomp...alternatywa nadal do rozpatrzenia 3. ziarna zbóż nie myslałem o tym - ale piece automatyczne też są drogie, a nalezałoby jeszcze dodać zbiornik (silos) zewnętrznybez przesady niewielki magazyn na 4 tony zborza pakowane w workach = zapotrzebowanie SP na sezon w CWU i CO dodać i podajnik pneumatyczny - w sumie ok 30 000. No i też bufor musi być - taki piec chodzi na wysokich temperaturach - w podłogówke idzie niska, samo mieszanie jest mało ekonomiczne - piec za często gasnie i ponownie sie rozpala... 4. Przemyslałem płaszcz wodny wkominku i decyduje sie na ciepłe powietrze z nadmuchem - Oj coś niedoczytane...kazdy piec palacy zbożem musi mieć podajnik, a bufor jest właśnie po to aby piec nie chodził w krótkich cyklach tylko równomiernie oddawał to co podgrzeje taki piec widziałem kominek z PW w trakcie działania... to nie to czego oczekuje od kominka. Tu się zgodzę , również mam powietrzny, ale szukasz alternatywy dla prądu i musisz się liczyć z tym aby ogrzać dom nie siedząc cały czas w kotłowni, albo choć chwilę odciążyć się z e.elektrycznej - co zrobisz gdy braknie prądu? 5. Być może robie jakis błąd w obliczeniach, ale wychodzi mi, że CW +CO przy grzaniu prądem w II taryfie nie przekroczy 6000 sezon. Jeśli mam rację, to nie ma co kombinować z innymi. To nie błąd, około 5,6 tyś / sezon plus CW bez CW poza sezonem - ale przy obecnych cenach i vat - zauważ jeszcze 3 lata temu koszty ogrzewania prądem tego domku to 4 tyś/ sezon. 6. W przyszlości dołoze piec do palenia drewna, lisci, trawy (są takie urządzenia) i jak mi sie nazbiera to podgrzeje tym CWU jednorazowo. tyle wykoncypowałem po lekturze i wytężonych wyliczeniach. teraz szukam kogoś, kto to powtwierdzi i może podejmie sie wykonać. A jak nie to ekogroszek, łopata i bede miał pół etatu na zime (drugie pół wyrobie przy odsnieżaniu) No tak Tobie będzie ciepło a co z pozostałymi mieszkańcami SP ? Przemyśl jeszcze pewne sprawy bo to ogrzewanie coś mi nie pasuje - kotłownia później - ta myśl mnie przeraża, dla mnie to czym będę ogrzewał decydowało o pomieszczeniach w trakcie budowy ! pewnie i wielu z Nas ! Ja nadal upierał bym się nad piecem na drobnicę(zboża wióry, otręby, itp)a że kosztuje 10 tyś...cóż kotłownia jest b. drogim pomieszczeniem ale w naszym klimacie ona decyduje o komforcie mieszkania w Spokojnej przystani Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 31.10.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Wszystko fajnie, ale: 1. wentylacja już jest grawitacyjna - rekuperacji jakos w tym nie widze, zwłaszcza że mamy 6 kominów. 2. Pompa ciepła nie ma szans sie zwrócić - z ekonomicznego punktu widzenia to katastrofa (wiem, że zaraz bedzie burza na forum ale uwzgledniając koszty amortyzacji urzadzenia i odwiertów oraz koszt zaangażowanego pieniadza jest to w tej chwili najdroższe ogrzewanie) 3. ziarna zbóż nie myslałem o tym - ale piece automatyczne też są drogie, a nalezałoby jeszcze dodać zbiornik (silos) zewnętrzny dodać i podajnik pneumatyczny - w sumie ok 30 000. No i też bufor musi być - taki piec chodzi na wysokich temperaturach - w podłogówke idzie niska, samo mieszanie jest mało ekonomiczne - piec za często gasnie i ponownie sie rozpala... 4. Przemyslałem płaszcz wodny wkominku i decyduje sie na ciepłe powietrze z nadmuchem - widziałem kominek z PW w trakcie działania... to nie to czego oczekuje od kominka. 5. Być może robie jakis błąd w obliczeniach, ale wychodzi mi, że CW +CO przy grzaniu prądem w II taryfie nie przekroczy 6000 sezon. Jeśli mam rację, to nie ma co kombinować z innymi. 6. W przyszlości dołoze piec do palenia drewna, lisci, trawy (są takie urządzenia) i jak mi sie nazbiera to podgrzeje tym CWU jednorazowo. tyle wykoncypowałem po lekturze i wytężonych wyliczeniach. teraz szukam kogoś, kto to powtwierdzi i może podejmie sie wykonać. A jak nie to ekogroszek, łopata i bede miał pół etatu na zime (drugie pół wyrobie przy odsnieżaniu) pozdr Witam, polecam gruntownie to przemyśleć i policzyć różnicę, podkreślam RÓŻNICĘ miedzy róznymi systemami ogrzewania. Nasz prywatny czas, którym często (nazwę to niedelikatnie) szafują nowo-budujący domy, okazuje się potem na wagę złota. Cóż Ci będzie z fajnego domu gdzie jak wiele rzeczy zrobisz nieekonomicznie, to będziesz jego niewolnikiem. Znam kilka osób, które często koszą pół dnia, bo jakoś tak się drzewka posadziło, płot i inne ciągle malują bo tak wyszło, kupują nietanio drewno do kominka z PW i klną ile tego idzie i np. palą węglem lub czymś podobnym i ciągle mają brud i kurz w domu, a ekonomia tego nie jest aż taka wspaniała, bo nawet 80% sprawności nie osiągniesz. Polecam na zimno posłuchać wszystkich, poczytać i samemu przeliczyć różnicę i rozważyć co dla Ciebie jest ważne Ja osobiście mam pompę ciepła, ale dopiero co się wprowadziłem, więc o kosztach faktycznych nie mogę nic powiedzieć PS. Na 6 kominów (od fundamentu, poprzez cegły szamotowe lub inne specjalne, dodatki do zaprawy, cegłę klinkierową na zewnątrz oraz wkłady tam gdzie palisz + robociznę) wydałeś - oceniam około 50 tys. zł. Ja różnicy miedzy pompą ciepła a ogrzewaniem gazowym, dopłaciłem 7,5 tys. zł. Mówię o różnicy, a na całość z wentylacją i rekuperacją wydałem tyle co Ty na same kominy. Jak chcesz to mogę podać konkretne kwoty na priva Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek05 31.10.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Szanowni forumowicze, Mieszkamy w naszej SP już 1.5 roku. Wszystko mamy z energii elektrycznej - ciepłą wodę, gotowanie, zamrażarkę, suszarkę obok pralki, wreszcie ogrzewanie zimą (piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem) i maty grzejne w podłogach (tak dla komfortu). I za całość tej energii płacimy ok. 5tyzł/rok (!). No to jak - opłaca się - czy nie? A koszt pieców (5szt STIEBEL-ELTRON) - 11 tys zł. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 31.10.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 CityMatic; dzięki za rzeczowe odpowiedzi i komentarze. Z tego co zrozumiałem to wybór paliwa, kotłowni, pieca, instalatora, podajników, zaworów 3-4 i cholera wie iludrożnych jeszcez przed Tobą. Fajnie masz. Ja niestety decyzje muszę podejmować już, nawet jesli nie zdążę uruchomić grzania w tym roku, to przynajmniej część zrobię. ... chyba . Z buforem zaszło jakies nieporozumienie - myślałem chyba o tym samym co Ty - jest potrzebny przy kotłach na paliwo stałe i przy prądzie. nie da sie inacezj. Co do zboża... nie jestem jakimś fanatykiem "niewrzucania chlebka do pieca", chociaż byłoby to na pewno dziwne doświadczenie. Ale jestem przekonany, ze zboże bedzie drożeć szybciej niż takie trociny z których robi się pellet - choćby dlatego, że trzeba je produkować, siać, zbierać, suszyć itp. Natomiast wióry, trociny są naturalnym odpadem produkcji elementów drewnianych i siłą rzeczy będą tak długo jak długo będze przemysł drzewny - a w Polsce powinien sie on rozzwijać tak jak sie rozwijają lasy państwowe (rosną ). zboczyłem.... wartość energetyczna zboża i pelletu jest identyczna. Cena w dniu dzisiejszym również ze wskazaniem na korzystniejszą cenę pelletu. Jeszcze korzystniejsze są zrębki drewniane.... policz dobrze te kotłownie na zboże, czy cokolwiek. Jeśli to bedzie 10 000 to bedzie to bardzo proste rozwiązanie z kotłem wymagającym ciągłej obsługi. Jeśli policzysz piec automatyczny, podajnik (jeśli 4 tonowy to w osobnym pomieszcezniu z pneumatycznym podawaniem), wkład do komina, naczynie otwarte (obowiązkowe dla tego typu kotła), zbiornik buforowy.... chyba jesteśmy jednak blizej 30 000 niż 10 000. Korci mnie ten piecyk elektryczny za 3000 zł... bardzo korci. a wszystkim zazdrosnym zmarzluchom budujacym SP proponuję wspólne odśnieżanie... podziele sie z Wami ciepłem, OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 31.10.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Pawel_1024: Nie wiem czy przeczytałeś dokładnie to co napisałem, ale... kominek z płaszczem wodnym również odrzucam ze wzgledu na żaden (ŻADEN!!!) komfort takiego ogrzewania. Ilość połaczeń, naczyń i zabezpieczeń, oraz żadna radość z takiego "kotłowania w salonie" powoduje, ze to rozwiązanie jest zupełnie nieekonomiczne. Tak samo jak pompa ciepła, chociaż tu akurat wygoda jest olbrzymia. Jeśli założymy, że pompa amortyzuje się przez 30 lat - korzysć jest. Ale chyba nikt nie jest w stanie tego potwierdzić... a jak założyć eksploatację 15 letnią, wraz z kosztami pieniądze włożonymi w tę inwestycję... porażka. Taniej wyjdzie palic olejem lub gazem płynnym. Ale to na marginesie. Kominy. Kolego... ja nie proszę żebys sie nabijał z moich kominów. One juz są wybudowane i wyglądają pięknie. nie zburzę, nie rozbiorę, nie sprzedam. Mogę co najwyżej nie używać, albo wykorzystać do rekuperacji w jakiś dziwny, ale ponoć możliwy sposób. Chciałbym raczej porady tych, którzy juz mają, ogrzewają, lub podjęli decyzję i znają zarówno koszty inwestycji jak i zyski lub straty w pierwszych latach. z tych 6 kominów 3 maja charakter dymowy, wiec i tak musiały by być - pozostałe 3... na pewno nie 50 000 zł. ale sam popatrz - jak Ci sie za 5 lat pompa ciepła popsuje, ale okaże sie, że dolne źródło nie spełnia roli i musisz wiercić kolejne - to może pomyślałbyś o spalaniu pelletu, biomasy lub innego pseudoekologicznego wynalazku. A tak to bez komina... nie pomyslisz . zobacz sam - jeśli CityMatic ma racje i ogrzewanie prądem będzie mnie kosztowało ok 5500 zł na sezon przy inwestycji w piec 3000 zł. na oko Pompa ciepła zwraca się po ok 15-20 latach - mozna to dokładnie powyliczać. Przy czym jak mi padnie piec, to kupuję drugi i to nie wpłynie na ogólną opłacalność inwestycje - za to u Ciebie awaria a zwłaszcza wymiana pompy... owszem ... chyba, że ja za prąd zapłacę 15 000 zł... i to było moje pytanie. Jeśli ktoś tu grzeje prądem - bardzo proszę o info, ile płaci, jak grzeje i... jak wyglad au niego poziom satysfakcji z rozwiazania. z góry dziekuję. Sz p.s. przepraszam za wywody, ale byc może teraz bym z tych trzech kominów zrezygnował. Ale je mam i nie pozostaje nic jak sie cieszyc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts