Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam;

Zerknij na wątek izolacje- najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie.

Podpinam Ci jeden cytat:

OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu...

--------------------------------------------------------------------------------

Podepnij się pod ciepło Ziemi.

Zrób podłogowe grzane tym ciepłem.

To domek dla autka i najlepiej mu będzie, jak tam będzie zawsze niewielki plus (Celsiusa).

Ułóż jakie styro pasem pod ścianą zewnętrzną - aby tamtędy nie przemarzało.

Zrób wylewkę normalną. Będzie Ci stabilizowała temperaturę w garażu na niewielkim plusie. Będzie miała temperaturę "studzienną" (5-7stC) a to wystarczy.

Adam M.

Pozdrawiam jwak

Bardzo dziękuję za pomysł ale bardziej za zaproszenie na budowę i możliwość obejrzenia niemal wykonczonej juz SP. Dom jest śliczny - po tej wizycie ze zdwojoną energią zacząłem starać się o przyspieszenie prac. Termin wakacji w przyszłym roku na zamieszkanie jest wg nas całkiem realny.

bardzo mi sie podobał pomysł z zasilaniem awaryjnym w garażu. ogólnie również wrazenie swietne... jak tylko będę miał okienka zapraszam do nas - bedzie juz co pokazać.

pozdrawiam

Sz

Edytowane przez Szkaradzio

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szanowni forumowicze,

Mieszkamy w naszej SP już 1.5 roku. Wszystko mamy z energii elektrycznej - ciepłą wodę, gotowanie, zamrażarkę, suszarkę obok pralki, wreszcie ogrzewanie zimą (piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem) i maty grzejne w podłogach (tak dla komfortu).

I za całość tej energii płacimy ok. 5tyzł/rok (!).

No to jak - opłaca się - czy nie? A koszt pieców (5szt STIEBEL-ELTRON) - 11 tys zł.

Pozdrowienia

Mirek;

Przeczytałem Twoje posty i obejrzałem galerię. Dziękuję za info o kosztach ogrzewania - to było to, czego szukałem. Co prawda u mnie wyjdzie więcej, bo i domek większy, ale idea grzania prundem wydaje sie być słuszna.

Rozumiem, że te piece to ETS'y o jakiejś mocy... to zużycie to jest z II taryfy? A maty? używasz? w dzień? napisz kilka słów więcej - co prawda same grzejniki mi sie nie bardzo podobają - zwłaszcza wbudowane dmuchawki, ale koszt instalacji oraz eksploatacji juz bardzo. z góry dziękuję.

pytanie - co zrobiłeś z sufitem z płyty GK podwieszonej (bo rozumiem, ze tak jest to zrobione). Ociepliłeś pustą przestrzeń?

pozdrawiam

Sz

Pawel_1024:

Nie wiem czy przeczytałeś dokładnie to co napisałem, ale...

kominek z płaszczem wodnym również odrzucam ze wzgledu na żaden (ŻADEN!!!) komfort takiego ogrzewania. Ilość połaczeń, naczyń i zabezpieczeń, oraz żadna radość z takiego "kotłowania w salonie" powoduje, ze to rozwiązanie jest zupełnie nieekonomiczne. Tak samo jak pompa ciepła, chociaż tu akurat wygoda jest olbrzymia. Jeśli założymy, że pompa amortyzuje się przez 30 lat - korzysć jest. Ale chyba nikt nie jest w stanie tego potwierdzić... a jak założyć eksploatację 15 letnią, wraz z kosztami pieniądze włożonymi w tę inwestycję... porażka. Taniej wyjdzie palic olejem lub gazem płynnym. Ale to na marginesie.

Kominy. Kolego... ja nie proszę żebys sie nabijał z moich kominów. One juz są wybudowane i wyglądają pięknie. nie zburzę, nie rozbiorę, nie sprzedam. Mogę co najwyżej nie używać, albo wykorzystać do rekuperacji w jakiś dziwny, ale ponoć możliwy sposób. Chciałbym raczej porady tych, którzy juz mają, ogrzewają, lub podjęli decyzję i znają zarówno koszty inwestycji jak i zyski lub straty w pierwszych latach.

z tych 6 kominów 3 maja charakter dymowy, wiec i tak musiały by być - pozostałe 3... na pewno nie 50 000 zł.

ale sam popatrz - jak Ci sie za 5 lat pompa ciepła popsuje, ale okaże sie, że dolne źródło nie spełnia roli i musisz wiercić kolejne - to może pomyślałbyś o spalaniu pelletu, biomasy lub innego pseudoekologicznego wynalazku. A tak to bez komina... nie pomyslisz :).

zobacz sam - jeśli CityMatic ma racje i ogrzewanie prądem będzie mnie kosztowało ok 5500 zł na sezon przy inwestycji w piec 3000 zł. na oko Pompa ciepła zwraca się po ok 15-20 latach - mozna to dokładnie powyliczać. Przy czym jak mi padnie piec, to kupuję drugi i to nie wpłynie na ogólną opłacalność inwestycje - za to u Ciebie awaria a zwłaszcza wymiana pompy... owszem :)... chyba, że ja za prąd zapłacę 15 000 zł... i to było moje pytanie. Jeśli ktoś tu grzeje prądem - bardzo proszę o info, ile płaci, jak grzeje i... :) jak wyglad au niego poziom satysfakcji z rozwiazania.

z góry dziekuję.

Sz

p.s. przepraszam za wywody, ale byc może teraz bym z tych trzech kominów zrezygnował. Ale je mam i nie pozostaje nic jak sie cieszyc :).

Witaj Szkaradzio,

jeśli Cię uraziłem odnosząc się do kominów, to przepraszam. Mam osobę bliską w rodzinie, która nabudowała kominów cholera wie po co, a korzyści z nich nie ma. Po prostu są.

Twojego posta czytałem dokładnie i zwróć uwagę że piszę że "Znam kilka osób...". Nie pisałem przecież o Tobie.

Co do pompy ciepła nie będę się rozwodził. Zainteresowanych zapraszam na priva. ...a swoją drogą różnicy miałęm 7,5 tys. zł, co daje przez 30 lat 250 zł rocznie, czyli 21zł miesięcznie. Z całym szacunkiem dla Twoich wyliczeń, myślę że wcześniej mi się zwróci. Jak będę miał rzeczywisty obraz kosztów po zimie to napiszę na forum. Z porównaniem do gazu i oleju płynnego przegiąłeś. Piszesz po prostu populistyczne głupoty.

PS. Dopóki Mirek nie mieszkał i nie podawał jak z kosztami, też był krytykowany za grzanie prądem... bo mało kto grzeje rozsądnie prądem, ale za to wszyscy wiedzą jaki drogi.

-------

Piszę na ten temat, bo po to chyba jest forum żeby się dowiedzieć czegoś ważnego z doświadczeń innych. Na doświadczeniach innych trzeba się uczyć i wystrzegać błędów. Niestety nie jestem MITU o drogim prądzie, złym i niezdrowym ogrzewaniu podłogowym i nieekonomicznych pompach ciepła. Nikt poza plotkami nie jest w stanie tego dowieść, chyba że popełnił duże błędy wykonawcze.

Paweł;

bez emocji - forum nie jest od udowadniania sobie racji. Dawaj te koszty PC na priva - nie podjałem jeszcze decyzji, może sie do tego przekonam. Ale z tego co rozumiem, to zima (pierwsza) dopiero przed Tobą...finał dyskusji w kwietniu :)...

na marginesie ... "populistyczne głupoty" nie wynikają z chęcie przekonywania kogokolwiek. Bez obrazy ale mam równo w nosie czym kto grzeje - chce tylko jak najrozsadniej dobrać sposób grzania do swoich mozliwości finansowych i wygodnictwa. Stad mniej lub bardziej przemyślane wyliczanki (te moje o amortyzacji PC tez moge Ci podesłać)...

pozdrawiam

Sz

Opiszę swoje doświadczenie, może się komuś przyda.

"Wybierając projekt SP planowałem od razu sposób jej ogrzewania - padło na piec na paliwo stałe (ziarna zbóż i pelets, wierzba energetyczna)

Ze względu na dostępność tych produktów w okolicy stwierdziłem, że najtańsze będzie ziarno (poza kategorią jako pasza w cenie 350 zł/tona owies)

Zapotrzebowanie energetyczne szacunkowo 5,5 -6 ton jest jednak pewne "ale" - i to duże "ale" trzeba być w domu co najmniej co 3 dni - na tyle wystarcza zasobnik przy dużych mrozach przy mniejszych 7dni. i konieczność zgromadzenia zapasu postawiły pewien dylemat...

Potem padła decyzja na pompę ciepła - działka duża 18 000m2 jest miejsce zarówno na wymiennik gruntowy jak i pionowe studnie głębinowe...koszt ok 30 tyś za dolne źródło ciepła plus pompa ciepła - da się znieść ale.........amortyzacja i jakość dyskwalifikują jak na mój budżet to źródło ciepła

W poszukiwaniach alternatywy dostrzegłem gaz - jest dostępny więc podjąłem się wszelkich możliwych starań nad stworzeniem kotłowni na to paliwo- kondensat, 100% podłogówka, warstwowy zbiornik na CWU.

Czy wybrałem dobrze? nie wiem pierwsze uruchomienie i pierwsza doba 20 m3, po tygodniu 120m3......po 3 tyg 207m3 - strach pomyśleć co będzie jak będą mrozy!!! Dom schnie, firmy układają płytki, niestety pierwszy sezon musi kosztować (dodatkowo nieocieplony strych i dziury w stropie w każdym pomieszczeniu, brak drzwi i oddzielenie od garażu potęgują ucieczkę ciepła, ale to musi wyschnąć!!

Obecnie od czterech dni posiłkuję się kominkiem i spalam ok 20m3 drzewa z budowy i resztek więźby dachowej - piec CO włącza się tylko w nocy na 4-6h

Dlaczego to piszę - bo kiedyś napisałem, że będę pisał prawdę, ile to kosztuje i każdy się z tym musi liczyć czy wybierze takie a nie inne źródło ciepła i tak w pierwszym sezonie nic nie da się określić a nasze domki budujemy..........że tylko nieliczni mają za sobą ten pierwszy sezon! i dokładnie to ONI będą mogli coś powiedzieć na wiosnę 2012 r. ile i czy opłacalne i czym ogrzewać nasze domki ten projekt daje tylko taką możliwość nie ma więcej niż 3 lata! a jak wiem tylko jedna osoba wybudowała go od wiosny do jesieni 2010 r.

Dobrą alternatywą dla gazu(ziemnego czy Propan/butan) jest ogrzewanie tego domu energią elektryczną jakkolwiek to tłumaczyć czy będą to piece akumulacyjne czy nagrzewnice powietrza, stworzenie jak najlepszej izolacji począwszy do fundamentu a skończywszy na stropie pozwoli tak ograniczyć jej zużycie że będzie to ekonomiczne rozwiązanie - dostępność energii, wręcz niekłopotliwy serwis oraz łatwość automatyki stworzy bardzo komfortowy domek.

Jeśli natomiast ktoś mieszka i pracuje blisko, ma możliwość dozoru i nie boi się pracy kotłowego to wybiera paliwo stałe , takie do którego ma dostęp, jest powszechne i spełni jego oczekiwania dobrze ocieplona Spokojna przystań w najgorszym wariancie z wentylacją grawitacyjną, nawiewnikami okiennymi,

z ociepleniem w 100 % zgodnym z projektem zużyje ok 3,5- 4 ton węgla i ok 3m3 drzewa./sezon grzewczy. czyli ok 3400 zł.

Pozostała jeszcze kwestia solarnego pozyskiwania ciepła - ....w jednym zdaniu zimą go zbyt mało w lecie za dużo i to w czasie gdy nie ma mnie w domu - porażka. O cenie instalacji nie wspomnę.

Kominek z PW - dyskusja dowiodła stanowcze NIE

Kominek tradycyjny tzn powietrzny - fajne urozmaicenie, może być przydatny w romantyczne wieczory ;) ładnie wygląda - rzecz gustu, ale nie jest to tani element salonu - nie nadaje się do zapewnienia ciepła w "Spokojnej przystani" jako jedyne źródło ciepła.

Dziękuję jeśli ktoś przeczytał i się ze mną zgadza.

Pozdrawiam

Przepraszam ale jeszcze coś napiszę.

W postach przewija się niejednokrotnie -

................zwraca się po ok..............

Powtórzę to raz jeszcze NIC SIĘ nie zwraca (prócz niesmacznego posiłku) budowa domu jak również każdy jego element nigdy się nie zwróci - buduje się aby mieszkać, a nie aby dom na siebie zarabiał - chyba, że budujemy pod wynajem!

Nowy samochód jest niezwracający, a już na pewno nie dom! z całym swoim wyposażeniem czy to będzie piec CO, kominek , pompa ciepła, rekuperator czy centralny odkurzacz - to jest "worek bez dna" który może być ładniejszy większy spełniający nasze aspiracje i marzenia , ale nadal to będzie element naszego życia na który będziemy pracować i zarabiać pieniążki i w niego wkładać.

Popieram rękami i nogami. Mało tego, przeczytałem… ale ponieważ trochę się czuje odpowiedzialny za rozpętanie tematu dwa słowa komentarza.

W moim przypadku również zaczałem od gazu – przy czym ja nie mam dostępu do gazu ziemnego, więc w grę wchodziła butla zakopana w ziemi i propan kupowany w jakiejś konkurencji Gaspolu. Założyłem, ze mój domek będzie potrzebował 28 000 kWh rocznie energii do CO i CWU. Myslę, że zapotrzebowanie bedzie trochę mniejsze, ale wole prognozować na wyrost. Cena gazu propanu to 3 zł za litr.

1 litr gazu to 24 MJ energii czyli 6,67 kWh uwzgledniając sprawność kotła niemal 96% mamy 6,4kWh z 1 litra gazu. Czyli potrzebuję 4375 litrów gazu. Po 3 zł…13 125 zł rocznie

Do budowy kotłowni z wyliczeń mojego instalatora potrzebuję ok 10 000 zł. Tyle kosztuje mnie niedrogi kocioł, wkładka w komin, czynności instalacyjne jakies zaworki… no i dodatkowo ok 15 000 zł na zakup zbiornika 5000L, projekt, zbudowanie wykopu, instalację przyłączeniową – myslę, ze w rzeczywistości wyjdzie trochę drożej… ale niech tam. W sumie 25 000 zł wydane na różne niezbędne do ogrzewania rzeczy. Założyłem, ze licze koszt tego czegoś w ciągu 15 lat. Nie licze czynności konserwacyjnych. Amortyzacja roczna to 25 000/15 = 1666 zł rocznie. Ponadto liczę koszt zaangażowanych środków – nie znam się na tym, ale założyłem, że biore kredyt na ten cel na 15 lat i jako koszt licze odsetki. Przy czym rozłożyłem je po równo na każdy rok by było łatwiej. Przy kredycie oprocentowanym na 9% mam średnie roczne odsetki w wysokości 1050 zł. Razem koszt instalacji to 15 841 zł. Wiem, że to olbrzymia suma, ale mój szacunek 28 000 kWh jest trochę sufitowy.

W podobny sposób liczyłem inne paliwa. Energia elektryczna – założyłem, ze grzeje w drugiej taryfie, więc koszt 1kWh to 0,2 zł. Sprawność piecyka 100% (tu się trochę oszukuję, ale swiadomie). Koszt kotłowni to piec np. Kospel 24kWh za 3000 zł oraz bufor ciepła ok 1000 L za 3000-6000 zł. Postępujac podobnie do gazu mam koszty energii 5320 oraz koszt inwestycji przy drogim buforze 1116 zł. W sumie 6437 zł. …

Ekogroszek wychodzi jeszcze taniej ze względu na tanią kotłownię i tanie paliwo. A doładnie 4970 zł rocznie.

Najciekawsza jest pompa ciepła. Założyłem, że sprawność pompy będzie 400% - chyba dość optymistycznie. Koszt energii to 2800 zł rocznie. Ale koszt instalacji to 65 000. Każdy pewnie ma inne wyliczenia – ale u mnie koszt pompy z montażem to 30 000 zł i koszty odwiertów to 35 000 zł (Vitocal 242)… Postępujac jak w poprzednio koszt inwestycji w rozliczeniu na 15 lat to przeszlo 7500 rocznie, czyli w sumie z energią elektryczną mamy przeszło 10 000.

Miały być dwa słowa… wiem, że zaraz mi się dostanie od wszystkich, którzy licza inaczej… Każdy może po swojemu. Można zalozyć inne zużycie energii, inna amortyzację np. na 50 lat jak chcą producenci pomp itp. Do ekogroszku można dodac pół etatu na palacza, skrócić amortyzacje do 10 lat i policzyć koszt magazynowania opału… Ja stwierdziłem, że przygotuje całą instalacje pod ogrzewanie podłogowe – woda i bufor ciepła i kupię piecyk na prąd. Wydam 3000 zł – jak się okaże, że nie trafiełm z inwetycją to za rok piecyk odstawią jako rezerwa i postawie kocioł na groch lub pellety jako podstawowy. Jeżeli jednak okaże się, ze można grzać prądem tanio – wówczas dokupię piec śmieciucha (taki na drewno, liście, zrębki..) do spalania smieci i dogrzewania CWU w okresie np. jesiennym.

CityMatic – dla paliwa stałego (pelety, zboża) można zastosować podajnik pneumatyczny za ok 3000 zł, który podaje ci opał z innego pomieszczenia/zbiornika opału. Możesz sobie zbudować zbiornik np. na 2m3 zboża i masz spokój z zasypywaniem na półtora miesiąca …

CityMatic – dla paliwa stałego (pelety, zboża) można zastosować podajnik pneumatyczny za ok 3000 zł, który podaje ci opał z innego pomieszczenia/zbiornika opału. Możesz sobie zbudować zbiornik np. na 2m3 zboża i masz spokój z zasypywaniem na półtora miesiąca …

Ale ja wiem jak to wygląda , nawet oglądałem i byłem za, jednak jest więcej pracy przy "owsianym" niż "gazowym" ;) , a ja jestem coraz starszy nie coraz młodszy.

i napiszę, że jeśli nie miał bym dostępu do gazu na 100 % byłby właśnie taki owsianyhttp://www.polmark.com.pl/uploads/produkty/1220.jpg

Można nim palić wszystkim drobnym a więc bardzo byłby ekonomiczny.

Koszt 9 tyś/kocioł też byłby do akceptacji.

to na Twoim rysunku to nie to.

zerknij tu: http://www.pelletmont.pl/opis_kociol_biowin.html

i tu: http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?dzid=99&did=52 w sekcji pneumatyczne podajniki na pellet.

Jeśli o tym myślałeś, to przepraszam, ale rysunek pokazuje zwykły podajnik slimakowy.

na marginesie, ten kociołek z pierwszego linku BioWin jest moim faworytem... gdybym miał palic pelletem to własnie taki by mi sie marzył.

to na Twoim rysunku to nie to.

zerknij tu: http://www.pelletmont.pl/opis_kociol_biowin.html

i tu: http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?dzid=99&did=52 w sekcji pneumatyczne podajniki na pellet.

Jeśli o tym myślałeś, to przepraszam, ale rysunek pokazuje zwykły podajnik slimakowy.

na marginesie, ten kociołek z pierwszego linku BioWin jest moim faworytem... gdybym miał palic pelletem to własnie taki by mi sie marzył.

No tak ale ja myślałem, że szukasz tańszej alternatywy ?

w tej cenie:

Kociołek klassik 100 kosztuje 22275zl netto do tego caly osprzęt kotłowni ze sterownikiem pogodowym to koszt 8722zl netto, regulator ciagu kominowego 550 + jakiś zasobnik cwu (od 1600zl w gore)

Daje nam to z 7% vatem ok 35tys zl

Kupił bym pompę ciepła wraz z instalacją.

A tak na marginesie gdybym robił kotłownię na paliwo stałe na pewno nie robił bym jej w budynku!!! lecz poza nim w pomieszczeniu gospodarczym, czyściej, ciszej i elegancko, a kotłownie połączył z budynkiem przy pomocy izolowanych rur CO/CWU

Czy wybrałem dobrze? nie wiem pierwsze uruchomienie i pierwsza doba 20 m3, po tygodniu 120m3......po 3 tyg 207m3 - strach pomyśleć co będzie jak będą mrozy!!! Dom schnie, firmy układają płytki, niestety pierwszy sezon musi kosztować (dodatkowo nieocieplony strych i dziury w stropie w każdym pomieszczeniu, brak drzwi i oddzielenie od garażu potęgują ucieczkę ciepła, ale to musi wyschnąć!!

Obecnie od czterech dni posiłkuję się kominkiem i spalam ok 20m3 drzewa z budowy i resztek więźby dachowej - piec CO włącza się tylko w nocy na 4-6h

Dziękuję jeśli ktoś przeczytał i się ze mną zgadza.

Pozdrawiam

To my Ci dziekujemy, że tak ze wszystkim się dzielisz. Ja nie buduje Spokojnej przystani, ale tez mam parterówke, więc często zaglądam na Wasz wątek. Tego gazu to rzeczywiście sporo wychodzi, a domek masz dobrze ocieplony. Przypomnij prosze jakie masz ocieplenie, jaki masz strop (betonow?) i w chwili obecnej w ogóle nie ocieplony? Garaż będziesz ogrzewał?

Życze, żeby rachunki były malutkie

Pozdrawiam

To my Ci dziekujemy, że tak ze wszystkim się dzielisz. Ja nie buduje Spokojnej przystani, ale tez mam parterówke, więc często zaglądam na Wasz wątek. Tego gazu to rzeczywiście sporo wychodzi, a domek masz dobrze ocieplony. Przypomnij prosze jakie masz ocieplenie, jaki masz strop (betonow?) i w chwili obecnej w ogóle nie ocieplony? Garaż będziesz ogrzewał?

Życze, żeby rachunki były malutkie

Pozdrawiam

Dom jest ocieplony ściany: 20cm styropianem 0,32 , fundament 10 cm, podłoga na gruncie 15cm, strop to teriva, a wełna jest już na strychu w rolkach grubość 30cm... garaż nie ogrzewany tradycyjnie( ogrzewany ciepłym powietrzem z rekuperatora, oraz powietrzem z kominka).

Koszty obecnie to to, że dom jest nowy, wilgoć w ścianach, posadzkach i tynkach, dodatkowo wszystko to co wykończeniówka. Liczę, że w drugim sezonie będzie duuuużo lepiej ;)

Brawo! Takiej wiedzy nam trzeba.

Ja także będę grzał gazem. W głównych pokojach są kaloryfery, natomiast w komunikacji, częściowo salonie, wiatrołapie oraz łazienkach i kuchni z jadalnią podłogówka. Piec już zamówiony, będzie to Junkers Cerapur Modul ma być około 20 listopada.

Do tego czasu mam nadzieję kotłownia będzie gotowa. Sam piec będzie mnie kosztował około 10 tyś, ale jest z obsługą dwóch obiegów co i podłogówka oraz ciepła woda wraz z cyrkulacją. Spodziewam się na początku sporych kosztów, ale po wygrzaniu budynku powinno być lepiej. Jak będzie to napiszę kiedy zapną mi stałą dostawę gazu :) Mam wstępnie wyliczone U dla przegrody zew. (ściany budynku) U=0,19 :) - normy chyba mówią o 0,35? (każdy będzie miał te dane bo ten certyfikat energetyczny jest chyba teraz wymagany?)

Strop na pewno ocieplę przed sezonem. 2x po 15cm wełna. Akurat są promocje w marketach i można ją kupić po niecałe 8 zeta za 1m2 (U=0,44) Nie wiem czy jest sens kupować markowe i drogie wełny z lepszym U?

@CityMatic masz działkę 18 000 m2 ? Rządzisz!

@CityMatic masz działkę 18 000 m2 ? Rządzisz!

Sorki za dużo o jedno zero ;)

Akurat są promocje w marketach i można ją kupić po niecałe 8 zeta za 1m2 (U=0,44) Nie wiem czy jest sens kupować markowe i drogie wełny z lepszym U?

Nie ma sensu, warto natomiast zachować staranność - bardzo dużą przy układaniu pierwszej warstwy, każda szpara, wszystko szczelnie i dokładnie, potem znów druga warstwa i na to folia tak samo jak na strop przed położeniem wełny - coś ala "poduszka" wypełniona wełną ,nie kurzy się nie pyli itp - więcej zalet, niż wad.

Zatem mamy podobny metraż. Tylko że ja byłem zmuszony zbudować dom praktycznie na środku.

Ja mam tak 15 od drogi do ściany garażu....18m dom....i pozostało 37m ogrodu o szer 26m - i tak kosiarka+kosa

Nie ukrywam że u siebie mam już jabłka suuper słodkie itp ;)

I niech każdy sobie to weźmie do serca - warto jest sadzić cokolwiek na działce aby można było patrzeć jak nie tylko mury rosną, drzewka i krzewy - jest przyjemnie jak w czasie budowy można zjeść coś na działce swojego co urosło u Nas i dla Nas nawet jak ma nie rosnąć tam docelowo to nawet możemy się przekonać co będzie rosło a co nie ;)

Pozdrawiam serdecznie.

Pierwsze truskawki.jpg

IMG_5814.jpg

Zdjęcie065.jpg

A pokaże coś jeszcze - ładnie rośnie i kwitnie :)

Mogę się pochwalić że nawet w tym roku sosna(pospolita)miała pierwsze szyszki ;)

jest tego naprawdę wiele,i agrest, aronia, kalina i dereń, truskawki i poziomki, wiśnie, śliwki gruszki i czereśnie, a wszystko cieszy i jest smaczne :(...zniszczyła się tylko borówka amerykańska(4 odmiany) raz zaowocowały i wszystkie uschły - podobno coś zjadło ich korzenie.

Wiem natomiast, że maliny i jeżyny u mnie nie będą rosły.

IMG_7216.jpg

IMG_7217.jpg

IMG_7223.jpg

IMG_7227.jpg

IMG_7220.jpg

ehh szczęśliwcy - macie gaz to i grzać można. A ja wciąż siedze nad tabelkami i licze,,,

na marginesie wszystkim zastanawiającym się nad ogrzewaniem polecam do poczytania stronkę polskiinstalator.com.pl - podał mi to jeden z potencjalnych wykonawców. Sporo informacji podanych w dość prosty i bezstronny sposób. Ja czytam :)...

ja daje wełny 25 cm. dwie warstwy po 10 cm i jedna 5 cm miedzy stelaże - powinno byc aż nadto. Bardziej mnie martwią miejsca, gdzie w suficie będą szły rury np odpowietrzenia kanalizacji lub nadmuchu kominkowego - wtedy ilość ocieplenia spadnie do 5-10 cm i bedzie chłodno.

U nas działka również 1800 m2 tylko dość regularna 38x48 m i wielkie drzewo na samym środku, więc domek musiał stanąć w rogu.