Szkaradzio 20.11.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 dzięki tej konstrukcji zyskuję ok 50 cm z salonu. Kominek albo by był przytulony tylna ścianą do już wystającego komina, albo boczną jak u Ciebie. Zdecydowałem, że wszystkie trzy przewody mogą zaczynać się 2 metry wyżej i dodatkowo trochę zwęziłem ścianę - za ścianą bedzie kibelek - moge nie dawać tam grzejnika . Drzwi masz wypas a nie ekonomiczne. jeśli za 100" płacisz 4300 to ja za 200" z naswietlem górnym zapłace 10 000 - w zasadzie to samo. Chyba zwęże ten otwór drzwiowy - bedzie i cieplej i w kieszeni jakoś spokojniej. Dzieki za wszystkie rady - jutro bede odkuwać folie spod tynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 20.11.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 To ja się wtrącę w Waszą konwersację jeśli można... 1. Kominek z podnoszoną szybą - też myśleliśmy o takim rozwiązaniu, jednak zrezygnowaliśmy bo: a) cena - dopłata jakieś 1500 zł, b) obawa o trwałość mechanizmu podnoszącego szybę. A co jak się rozreguluje, spadnie, paluchy poparzy? 2. Drzwi wejściowe - też zmniejszaliśmy otwór, też mamy "100". Wybraliśmy drzwi firmy AFB - firma z Krakowa, bardzo dużo modeli, drzwi super, cenka jak to za drzwi drewniane - tanio nie jest niestety... ok. 5 tys. Widzieliśmy drzwi Jastrzemskiego w jakimś salonie - odstraszył nas wszędobylski silikon na łączeniach - widzieliśmy ciemne drzwi, ten silikon był w innym, jaśniejszym kolorze i wyglądało to słabo. I podobnie jak City - nie neguję, tylko zwracam uwagę na szczegóły i na to, żeby się dobrze zastanowić, pooglądać różne drzwi i podjąć dobrą decyzję, żeby potem się nie wkurzać i nie żałować. U nas prace trwają - aktualnie gładzie i ostatnie poprawki elektryki, w piątek montujemy piec gazowy i wreszcie zacznie być ciepło w domku. Od grudnia wchodzi pan kafelkarz, więc teraz mamy jazdę z wyborem płytek - łatwo nie jest :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 20.11.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jak już jesteśmy przy kominkach... do góry czy na bok - kwestia estetyki. A czy robicie coś, by szyba sie nie brudziła? są jakieś patenty typu podwójna szyba, czy szyba powlekana... to bedzie mój pierwszy wkład, ale widząc co się dzieje u znajomych - ręce opadają. Każde palenie to brudna szyba i w zasadzie co 1-2 tygodnie konieczność szorowania. W domu mam kominek otwarty - tego typu problemy mnie nie dotyczyły - są rozwiązania? Widzieliśmy drzwi Jastrzemskiego w jakimś salonie - odstraszył nas wszędobylski silikon na łączeniach - widzieliśmy ciemne drzwi, ten silikon był w innym, jaśniejszym kolorze i wyglądało to słabo. I podobnie jak City - nie neguję, tylko zwracam uwagę na szczegóły Ja tego Jastrzemskiego tylko jako przykład. Drzwi jeszcze nie wybrałem - przymierzam sie do sfinansowania tychże. Zdałem sobie sprawe z problemu - Pan Murarz tak ładnie objechał nam otwór drzwiowy klienkierem, że teraz zwężanie go zeszpeci całą robotę... chciał dobrze . Czy suszyliście chałupkę po wylewkach? Chodzi mi o przerwę pomiędzy pracami mokrymi a np ociepleniem poddasza.... wiem, że muszę poczekać, ok 3 tygodni na włączenie ogrzewania, potem pewnie 2-3 tygodnie na dosychanie... ale to bedzie styczeń/luty. Moge dalej robić ocieplenie, czy czekać np kolejne 2 miesiące i wietrzyć? Z reguły wzyscy buduja wolniej i nie ma tego problemu - u nas jakoś wszystko dość zgrabnie idzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.11.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 To ja się wtrącę w Waszą konwersację jeśli można... Oj dzięki pewnie że można, bo nie raz myślę że tylko neguję kolegi pomysły....a tak nie jest . Ja niekiedy mam zasadę jeśli coś planuję piszę to na kartce w dwóch rubrykach za i przeciw(nie biorę pod uwagę ceny) i wtedy wiem co mi potrzeba. Kominek z unoszoną szybą padł z podobnych względów co u Ciebie więc nie jestem odosobniony. U nas prace trwają - aktualnie gładzie i ostatnie poprawki elektryki, w piątek montujemy piec gazowy i wreszcie zacznie być ciepło w domku. Od grudnia wchodzi pan kafelkarz, więc teraz mamy jazdę z wyborem płytek - łatwo nie jest Kurcze jeszcze nie grzejecie? trochę strach aby coś nie zamarzło i pękło bo pewnie woda jest w rurkach( u nas temperatura nocą spada poniżej -6*C) A co do płytek to wiem coś o tym wybór jest, a wybrać nie łatwo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.11.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Jak już jesteśmy przy kominkach... do góry czy na bok - kwestia estetyki. Nie tylko przecież jak coś się popsuje to trzeba rozbierać obudowę! A czy robicie coś, by szyba sie nie brudziła? są jakieś patenty typu podwójna szyba, czy szyba powlekana... to bedzie mój pierwszy wkład, ale widząc co się dzieje u znajomych - ręce opadają. Każde palenie to brudna szyba i w zasadzie co 1-2 tygodnie konieczność szorowania. W domu mam kominek otwarty - tego typu problemy mnie nie dotyczyły - są rozwiązania? Tak dobry środek do mycia i palenie suchym, sezonowanym drewnem Czy suszyliście chałupkę po wylewkach? Chodzi mi o przerwę pomiędzy pracami mokrymi a np ociepleniem poddasza.... wiem, że muszę poczekać, ok 3 tygodni na włączenie ogrzewania, potem pewnie 2-3 tygodnie na dosychanie... ale to bedzie styczeń/luty. Moge dalej robić ocieplenie, czy czekać np kolejne 2 miesiące i wietrzyć? Z reguły wszyscy buduja wolniej i nie ma tego problemu - u nas jakoś wszystko dość zgrabnie idzie.. U mnie schły 2 miesiące....letnie trzy dni podlewałem no tak akurat wszystko trafiło w czasie; potem intensywne wietrzenie i było sucho, sezon grzewczy zacząłem przy dodatnich temperaturach. Teraz schnie od podłogówki i kominka -niedługo pójdą deski U Ciebie wyschnie ale wolniej , należy tylko uważać, aby nie doprowadzić do ujemnych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.11.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Na tym zdjęciu widać ile zmniejszyłem drzwi a potem już po wykończeniu ps,nawet nie wiedziałem że 20 cm ocieplenia tak zmniejszyło tą wnękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 20.11.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Czy suszyliście chałupkę po wylewkach? U nas wylewki były robione w maju i schną do dziś Od maja do września non stop otwarte okna - w dzień na oścież, w nocy uchył. Nie grzejemy jeszcze, bo mieliśmy dylematy z wyborem pieca. W tej chwili dogrzewamy kozą, temperaturę w domku mamy +7 przy podłodze, pogoda nam sprzyja, więc mam nadzieję, że te - powiedzmy - dwa tygodnie jeszcze przetrwamy. Dwa tygodnie, bo przecież samo zamontowanie pieca to jeszcze nie wszystko, aby można było odpalić piec - formalności w gazowni, odbiór kominiarza, szczelność instalacji, zamontowanie gazomierza... Mam trochę stresa, oglądam wszelkie możliwe prognozy długoterminowe, powinniśmy dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 20.11.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Też się borykam z problemem grzania. Piec ma być w tym tygodniu oraz grzejniki. Liczę że do końca miesiąca odpalimy już grzanie. Ten tydzień będzie kluczowyCo do czarnej szyby to polecam wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba. W temacie drzwi to dobry stolarz załatwia sprawę, warto poszukać. Szkoda że nie jesteś ze śląska bo poleciłbym Ci naprawdę dobrego fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 20.11.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Oj dzięki pewnie że można, bo nie raz myślę że tylko neguję kolegi pomysły....a tak nie jest . Ja niekiedy mam zasadę jeśli coś planuję piszę to na kartce w dwóch rubrykach za i przeciw(nie biorę pod uwagę ceny) i wtedy wiem co mi potrzeba. Kominek z unoszoną szybą padł z podobnych względów co u Ciebie więc nie jestem odosobniony Dobrze, dobrze, dobrze...kupie ten z szybka na lewo. Albo na prawo. Teraz już dwu na jednego... OK, OK, OK... . z wylewkami to mnie troche zmartwiliście. Czyli praktycznie nie ma szans na wyschnięcie przed późną wiosną - bo grzania w podlodze moge nie uruchomić. Sama koza nie wystarczy do ogrzania chałupki. Ale moze to i dobrze.. lepiej powoli a z przemyślunkiem niz na wariata. Dzięki Agagrusz za wejscie w dyskusję - juz miałem wyrzuty, że monopolizujemy wątek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.11.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Dzięki Agagrusz za wejscie w dyskusję - juz miałem wyrzuty, że monopolizujemy wątek . No i jeszcze weszli Katarzyna i Łukasz - u nich prace wrą pełną parą...cały czas śledzę ich dziennik budowy...nieraz zastanawiałem się nad układem ich dużej łazienki - teraz się domyślam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 20.11.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Szkaradzio, ja nie mówię, że pomysł z szybą otwieraną do góry jest zły - być może jest dobry - trzeba by poszukać opinii tych, którzy takie mają i użytkują. Ale na logikę to ja wcześniej czy później widzę z tym problemy - i koszty of kors, bo naprawić trzeba. No i właśnie - a jak się zepsuje to ja się to naprawia? Da się jakoś mało inwazyjnie do tego dojść, czy trzeba kuć kamień i rozebrać pół kominka? To jest na pewno fajny bajer, ale czy warty zachodu oraz swojej ceny? Trzeba przemyśleć. Szkaradzio, a co Ty chcesz na tych wylewkach teraz robić? Eee tam, nie monopolizujecie, ja codziennie czytam co piszecie, bardzo chętnie zresztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.11.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Zapomniałem więc przypominam: VOIGT,VC243,nazwa:GRILLPOL (Środek czyszczący rożna, piekarniki i ruszta)koncentrat, jest super skuteczny do czyszczenia szyby kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 21.11.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Cytując: "Witam,Drzwi z gilotyną dopłata 1900zł.Pozdrawiam," czyli po raz drugi ktos podjął za mnie decyzję. Za te dwa kawałki bede omijać drzwiczki szerokim łukiem. I szorować GrillPollem. Co chce robic na wylewkach? Myślałem, że bede montować parapety wewn., że powiesze sufity na parterze - tam moge, że pobawie sie schodami na górę - to wszystko mogę i powinienem zrobić po wylewkach. Są jeszcze elektrycy z puszkami i gładzie na ścianach. A potem zaczne ocieplać strop i kłaść gipsokartony na dach od środka (to musi poczekać na suche wylewki i sciany by wilgoć nie wlazła). Ale wydaje mi się, że ja z tymi wylewkami po prostu nie zdążę przed mrozem - zostało mi ze dwa tygodnie a nawet jak zdążę to bede musiał czekać na ich wyschnięice bez ogrzewania do maja lub czerwca. .. mała obsuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 21.11.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Cytując: "Witam, Drzwi z gilotyną dopłata 1900zł. Pozdrawiam," Za te dwa kawałki bede omijać drzwiczki szerokim łukiem. I szorować GrillPollem. Hihi, Szkaradzio, jakbyś miał jeszcze jakieś dylematy, to wal śmiało, bo widzę, że razem z Citym pomogliśmy Ci w zaoszczędzeniu niemałej kaski :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 21.11.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Ja mam takich duzo - ale gonitwa myśli, którą mam ostatnio pwoduje, ze staram sie wszystko dokładniej przemysliwać. Np ostatnio po wizycie inpektora nadz. prawie zrobiłem schowek na odkurzacz pod drzwiami. mam takie coś co zaznaczyłem różowym kółkiem - niskie miejsce pod schodami za kibelkiem. Tam bedzie ok 130 cm wysokości, wiec za mało by wcisnać kibelek głebiej - chce zamurować. Po sugestii inspektora chciałem wykuc dziure i zrobic schowek - ale zonka mi przypomniała, ze bede odkurzać centralny i juz są nawet gniazda w ścianach... ... może macie jakiś pomysł co z tym zrobić? zostawić? moze sie kiedy przyda taka.. akustyczna pustka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.11.2011 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 może macie jakiś pomysł co z tym zrobić? zostawić? moze sie kiedy przyda taka.. akustyczna pustka... Ja chyba bym tam zrobił schowek/wnękę, ale dla pokoju 06 na TV, wierzę lub akwarium blisko łazienka i kanalizacja (do opróżniania i napełniania wodą) zrobić układ pompowo-zaworowy i wszystko będzie prawie automatyczne, a wygląd bezcenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlynmek 22.11.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 witajcieJestem dopiero na etapie zbierania dokumentów. Chciałbym zapytać czy ktoś z was budował ten dom w pełni podpiwniczony. ponadto interesuje mnie jak wyglada dom wizualnie po podniesieniu dachu o 1-2 bloczki. Proszęo zdjęcia pozdrawiam wszystkich mlynmek [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 22.11.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 mam takie coś co zaznaczyłem różowym kółkiem - niskie miejsce pod schodami za kibelkiem. Tam bedzie ok 130 cm wysokości, wiec za mało by wcisnać kibelek głebiej - chce zamurować. Po sugestii inspektora chciałem wykuc dziure i zrobic schowek - ale zonka mi przypomniała, ze bede odkurzać centralny i juz są nawet gniazda w ścianach... ... może macie jakiś pomysł co z tym zrobić? zostawić? moze sie kiedy przyda taka.. akustyczna pustka... Rozumiem, że nie da się zrobić drzwi od strony korytarza, bo tam jest już gniazdko na odkurzacz, tak? To może faktycznie akwarium - pomysł oryginalny....myślałam też o takiej głębszej szafie - garderobie od strony pokoju - ale potem zobaczyłam, że tam ściana jest. Rozumiem, że nie da się przesunąć już kibelka żeby był obok umywalki? Bo jakby się dało, to byłby to super schowek na mopy, wiadra, szmaty i środki czystości... Albo faktycznie zamurować i zapomnieć W końcu pomieszczeń gospodarczych jest w tym domku dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 22.11.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Drzwi by sie moze i dalo, chociaż raczej drzwiczki niz drzwi. Bo raz szerokość korytarza - jak u Was wąziutki, dwa schody są tam na wysokośći ok 1,4 metra. Kibelek jest wysuniety do środka pomieszczenia własnie ze wzgledu na wysokośc pomieszczenia. Ja myślałem o np szufladach w ścianie - akwarium...też dobry pomysł. myślę... kupiłem juz styropian i folie na wylewki. Murarze zwężają otwór miedzy przedsionkiem a salonem. Ale niedużo - tak by zmiescić drzwi rozsuwane o szer 150cm. no i najważniejsze - mój kierbud dostrzegł mostek termiczny, który pokazywałem mu i tłumaczyłem wczesniej. Cos trzeba zrobić - yes, yes, yes... i podpowiedx kolegi z forum http://www.stahlton.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=201 - czyli mam ten swój styropian do podmurowania pod scianą... dzieki wszstkim z zangażowanie w problem. Ze swej strony zaopatrzyłem sie w narzędzia - pirometr, miernik wilgotności i bede mierzyć i kontrolować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 22.11.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 witajcie Jestem dopiero na etapie zbierania dokumentów. Chciałbym zapytać czy ktoś z was budował ten dom w pełni podpiwniczony. ponadto interesuje mnie jak wyglada dom wizualnie po podniesieniu dachu o 1-2 bloczki. Proszęo zdjęcia pozdrawiam wszystkich mlynmek [email protected] a jaki dom? napiszesz co budujesz? ten z poddaszem czy bez? moj jest podniesiony o jeden pustak plus dodatkowy wieniec - czyli tak jakby dwa pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts