Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :) ściany zaczynają nabierać kształtów choć pogoda troszkę opóźnia prace. Jak zwykle nie obeszło się bez przeróbek ( okna, drzwi garażowe, drzwi wew. i zew. oraz kominy wkomponowane w ściany) :D na papierze inaczej wszystko wygląda niż w realu. Pozmieniałem troszkę tu i ówdzie :D ale myślę, że efekt końcowy będzie w pełni satysfakcjonujący. ;P

http://mono77.fotosik.pl/albumy/607983.html

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pierwsze arkusze blachy poszły na dach, reszta czeka w kolejce. Szalunki pod stropem zdemontowane, widać jak wygląda strop od spodu i przepusty pod kanały rekuperacji - pod linkiem jak wyżej. Tempo chyba będzie coraz lepsze - o ile nie będzie padać!

Zdjęcia - http://mirek05.fotosik.pl/albumy/608533.html

• 2 weeks później...

Tydzień temu zakończono pokrycie dachowe, przy okazji zrobiłem ogrodzenie siatką 1.25m na solidnej podmurówce (poszło sporo żelaza).

Aktualnie kończona jest podłoga na strychu (20cm wełny i płyta OSB 22mm). Być może jeszcze 10cm wełny pójdzie od wewnątrz na suficie podwieszanym (wygłuszy dodatkowo przepływy powietrza w kanałach rekuperacyjnych).

Zaraz po świętach wstawienie stolarki zewnętrznej i wrót garażowych - oraz równolegle wykonanie elewacji - styropian 15cm oraz 25cm + podbitka. Na koniec kwietnia budynek od strony wykonania zewnętrznego prawdopodobnie gotowy ...

Mam pytanie do budowniczych - czy mają jakiś pomysł na wykończenie tarasów? O ile zadaszony to stosunkowo łatwa sprawa, to zewnętrzny stanowi dla mnie nadal spory dylemat.

Z moich doświadczeń wykluczam bezwzględnie gresy i terakoty klejone. Skłaniam się do polbruku, kostki klinkierowej lub betonowych płyt tarasowych. Nie wiem w jaki sposób przygotować podłoże (izolacje wodne) - no i jak przygotować obrzeże tarasu zabezpieczające "luźną" nawierzchnię przed przemieszczeniem.

Może ktoś mi coś podpowie??

Pozdrowienia dla budowniczych!!!

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Mam pytanie do budowniczych - czy mają jakiś pomysł na wykończenie tarasów? O ile zadaszony to stosunkowo łatwa sprawa, to zewnętrzny stanowi dla mnie nadal spory dylemat.

Z moich doświadczeń wykluczam bezwzględnie gresy i terakoty klejone. Skłaniam się do polbruku, kostki klinkierowej lub betonowych płyt tarasowych. Nie wiem w jaki sposób przygotować podłoże (izolacje wodne) - no i jak przygotować obrzeże tarasu zabezpieczające "luźną" nawierzchnię przed przemieszczeniem.

Może ktoś mi coś podpowie??

Pozdrowienia dla budowniczych!!!

Mnie sie będzie marzyła kostka koloru dachu-ale to wszystko wyjdzie w czasie budowy-odwodnieniem będzie typowy system do bruku odprowadzony na teren zielony działki :wink:

witam mam pytanie czy ktos moglby jeszcze raz podac ile jest potrzebne i jakiego materialu na fundamenty i mury.plis!bardzo wazne.nie zaczynamy jeszcze bo jestesmy w trakcie jeszcze formalnosci ale chcemy zakupic materialy.pozdrawiamy

24x24x59 1344

12x24x59 480

cegła pełna budowlana kl150 6500

bloczek betonowy 39x24x14 1764

Tyle kupiłem na początek :wink:

witam mam pytanie czy ktos moglby jeszcze raz podac ile jest potrzebne i jakiego materialu na fundamenty i mury.plis!bardzo wazne.nie zaczynamy jeszcze bo jestesmy w trakcie jeszcze formalnosci ale chcemy zakupic materialy.pozdrawiamy

2,200 szt bloczki fundamentowe

36t żwir do murowania

2.8t cement

1t stal fi12

300kg stal fi6

34m^3 beton B20 (ławy)

32op styroduru (ocieplenie fundamentów)

oczywiście drewno do szalunków, folia kubełkowa etc, dysperbit, drut wiązałkowy ...

rozpocząłem 22 listopada 2008, teraz kończę elewację budynku i rozpoczynam instalacje wewnętrzne - strop ocieplony, dach gotowy, stolarka zewnętrzna kompletna. Zrezygnowałem z bardzo niewygodnej ściany trójwarstwowej (AMER BLOCK) - cokół "wyciągnięty" styropianem 6mm na głównym ociepleniu styropianem 18cm. nie ma stopy (taras) - ława 40x40 i pełny fundament na tarasach (ocieplony także z zewnątrz i od środka

Mam już prąd-może ruszę lada dzień:)

Czekałem ok 6mc, ale wszystko przez malutki błąd-urzędników-to staje się nie do zniesienia :evil:

Nawet nie wiedziałem ze trzeba pytać o zgodę wszystkich sąsiadów którzy cokolwiek mają wspólnego z moim prądem(sąsiedztwo, przejście po działkach ,drogach współwłasnościach osób już nie mieszkających na danym terenie od lat-dobrze ze mam troszkę znajomości.

Witam budowniczych Spokojnej przystani.

W końcu udało nam się uzyskać decyzję o warunkach zabudowy i teraz możemy przystąpić do adaptacji projektu.

Mam pytanie do Tych, którzy już zaczęli.

Otóż martwią mnie te wysokie okna w sypialniach. Czy może ktoś w projekcie zmieniał je na „zwykłe” dwuskrzydłowe, jeżeli tak to na jakie wymiary i jak to wyszło po wybudowaniu budynku.

Z tego co widziałem na załączonych zdjęciach to "mirek05" zostawił tak jak było w projekcie, więc pytanie do niego. Jak te okna wyglądają w naturze, czy taki układ jest wygodny z punktu widzenia użytkownika sypialni i czy są one dobrze doświetlone?

Muszę podjąć decyzję i będę wdzięczny za jakąś sugestię.

Pozdrowienia

Waldek

PS.

Przed trzema dniami przyszedł na świat nasz synek i z tego powodu jesteśmy z żona bardzo szczęśliwi. Teraz wybuduję dla niego domek :)

aktualnie na cokoły kładzione są płytki klinkierowe, tynk czeka w garażu:

http://images49.fotosik.pl/125/150f25d02620a00fmed.jpg

http://images41.fotosik.pl/121/8938a1ea9f2cb875med.jpg

a tak to się zaczęło 6 miesięcy temu - 22 listopada 2008:

http://images46.fotosik.pl/90/13a589c78ca96edamed.jpg