luke_p 12.12.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Czy Wy czasem nie przesadzacie z tą dezynfekcją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 12.12.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Czy Wy czasem nie przesadzacie z tą dezynfekcją? daleko mi do dezynfekcji rurek. Ale dochodze do wniosku, że wybudowałem sobie domek raczej energochłonny niz energooszczedny. Sympatyczny, przestronny, solidny - ale abu utrzymać komfort mieszkania i nie liczyć w skupieniu kilowatogodzin przed kazdym końcem miesiaca powinienem zadbać o w miare niedrogie ogrzewanie. Stąd mój rajd po róznego rodzaju kotłach i paliwach. Wszystkie kotły na paliwa stałe lubia wysokie temperatury - przy tych węglowych znalazłem nawet uwagi "nie dopuszczać by temperatura powrotu spadła poniżej 75 stopni". Dezynfekcja z automatu zarówno wnetrza rur jak i rak podczas mycia, tylko ile rury pociągną taka temperature? 3 lata? ehh, gdyby było jedno rozsądne wyjście - a tu ilu doradców tyle koncepcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.12.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 "nie dopuszczać by temperatura powrotu spadła poniżej 75 stopni". Dezynfekcja z automatu zarówno wnetrza rur jak i rak podczas mycia, tylko ile rury pociągną taka temperature? 3 lata? ehh, gdyby było jedno rozsądne wyjście - a tu ilu doradców tyle koncepcji... Przeraża mnie Twoja wizja zasilania w ciepłą wodę !!! weź porozmawiaj z hydraulikiem może Ci to wyjaśni - czy Ty naprawdę chcesz puszczać temperaturę 75 stopni na baterię w umywalce czy kuchni? chcesz tragedii czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 13.12.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 rodzina lubi ciepły prysznic... pomyslałem, ze wreszcie nie będa narzekać na wodę... . a po takim prysznicu.. gorąca żonka... teraz powaznie - pytanie dotyczyło wytrzymałosci tych rurek na długotrwałe działanie w sumie dość ciepłej wody. Mam przykre doświadczenia z NIBCO i za nic nie chce tego powtarzać. Więc czy jesli kocioł na paliwo stałe to miedź lub stal? czy moze byc plastik? dziś zalewam góre. Jutro dół - domek zaczyna wygladac jak dom, a nie jak poligon . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.12.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 teraz powaznie - pytanie dotyczyło wytrzymałosci tych rurek na długotrwałe działanie w sumie dość ciepłej wody. Mam przykre doświadczenia z NIBCO i za nic nie chce tego powtarzać. Więc czy jesli kocioł na paliwo stałe to miedź lub stal? czy moze byc plastik? Piec i od pieca do zbiornika miedz, potem jak wolisz pex, miedz, itp. Nie polecam instalacji klejonej klejem! po kilkunastu latach miejsce klejenia robi się bardzo kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 16.12.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Piec i od pieca do zbiornika miedz, potem jak wolisz pex, miedz, itp. Nie polecam instalacji klejonej klejem! po kilkunastu latach miejsce klejenia robi się bardzo kruche. Ja też nie polecam. Robiłem podchody jak kolega chciał kleić instalację, ale są problem z markowym klejem, bo prawie wszystko na rynku to kleje od chińczyków, które na razie bądą trzymały ale jak długo, kto wie. Bardzie polecam zgrzewać - tym bardziej że zgrzewarkę można kupić za 150zł (np. chińczyka pod marką DEDRA). Do jednorazowej pracy taki chińczyk na pewno wystarczy. Co do temperatury wody to im niższa temperatura w obiegu CCWU tym mniejsze straty i poniżej 50 stopni - bezcenne bezpieczeństwo. W zimie ewentualne straty pójdą w ściany i podłogę więc zasilą troszkę ogrzewanie, ale w lecie to pełna strata + podgrzewanie domu jak nam gorąco. Polecam przemyśleć tematy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.12.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Co do temperatury wody to im niższa temperatura w obiegu CCWU tym mniejsze straty i poniżej 50 stopni - bezcenne bezpieczeństwo. W zimie ewentualne straty pójdą w ściany i podłogę więc zasilą troszkę ogrzewanie, ale w lecie to pełna strata + podgrzewanie domu jak nam gorąco. Polecam przemyśleć tematy. Pozdrawiam. Dokładnie tak jak piszesz dodatkowo powyżej tej temperatury 55*C następuje gwałtowne wydzielanie się kamienia kotłowego, ten osadza się na penetratorach armatury, wymienniku ciepła i po prostu wszędzie z czym ma kontakt, pomijam tu fakt uszkodzeń wszelkiego rodzaju uszczelek i elementów gumowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.12.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 No i przyszedł........Mój "upragniony" rachunek za GazOkres rozliczeniowy - 11.10.2011 - 08.12.2011zużycie 432m3 na kwotę 915,65 zł brutto (Grupa taryfowa W-3.6)57 dni(wygrzewanie+start +doprowadzenie do wilgotności posadzki poniżej 2% wilgotności)7,58m3/dobę - wydaje się rozsądnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 22.12.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No i przyszedł........ Mój "upragniony" rachunek za Gaz Okres rozliczeniowy - 11.10.2011 - 08.12.2011 zużycie 432m3 na kwotę 915,65 zł brutto (Grupa taryfowa W-3.6) 57 dni(wygrzewanie+start +doprowadzenie do wilgotności posadzki poniżej 2% wilgotności) 7,58m3/dobę - wydaje się rozsądnie No chyba nieźle Ponoć po pierwszym roku się wszystko normuje... Ja czekam na pierwszy rachunek za prąd na normalnej taryfie G12. Mi będzie trochę trudniej wyciągnąć z tego ogrzewanie i CWU, bo w domu wszystko na prąd: pompa ciepła, reku, sterylizacja zbornika CWU, cyrkulacja pod kran 19h/dobe ciągle, kuchenka indukcyjna, piekarnik, pralka, oświetlenie ogrodu, rozświetlenie nocne pokoi i korytarza (bo dzieciaki wstają często na siku lub sie budzą). Dzieciaki codziennie się kąpią w wannie z pianą, więc tu nie ma mowy o energooszedności, ale tyle przy tym frajdy mają że szkoda inaczej Jak będzie to się pochwalę - oby było czym Pozdrawiam i życzę wszystkim czytającym bardzo miłych Świąt Bożego Narodzenia i zajefajnej zabawy sylwestrowej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.12.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Z okazji Świąt Bożego Narodzenia i zbliżającego się Nowego 2012 RokuŻyczę wszystkim budowniczym Spokojnej Przystani - spełnienia marzeń w nowym domku oraz wytrwałości w jego budowaniu.Niech się spełnią wasze marzenia i zrealizują pragnienia o "Spokojnej przystani"jaką będzie Nasz domek http://www.powiat-piaseczynski.info/zdjecia-aktualnosci-2009/kartka_2-grudzien2009.jpg Życzy CityMatic z rodziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 23.12.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Wesołych Świąt Wszystkim budowniczym, zdrowych i przepysznych. Tym co już mieszkają w swoich domkach, "przystaniowej" atmosfery, a tym co budują by w Nowym Roku udało się skończyć i mogli się wprowadzić. Niech nowy rok 2012 będzie dla nas wszystkich łaskawy i pozwoli na dokończenie z sukcesem wszystkich planowanych inwestycji. http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/abr/lowres/abrn792l.jpg Jeśli ktoś dopiero przymierza się do naszego projektu, także wszystkiego dobrego, najlepiej jak najszybciej wbitej pierwszej łopaty.Luke_P z rodziną, budujący spokojną przystań (planowana przeprowadzka I kwartał 2012) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuchacz 04.01.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witam.Zamierzamy budować dom według projektu, czy ktoś mógłby mi orientacyjnie powiedzieć/napisać jaki jest koszt budowy domu w stanie surowym zamkniętym? Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż mam ograniczony budżet.mój mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.01.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witam. Zamierzamy budować dom według projektu, czy ktoś mógłby mi orientacyjnie powiedzieć/napisać jaki jest koszt budowy domu w stanie surowym zamkniętym Z dachówką ceramiczną 200000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 08.01.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam wszystkich budujących w nowym roku. Mozecie doradzić czym kierowaliscie się wybierając wełnę na ocieplanie poddasza? na razie przygladam się tym:ursa platinum 10 cm 0,32isover profi 10 cm 0,35ursa gold 10 cm 0,35schwenk 10 cm 0,39isover unimata 10 cm 0,39 cena ocieplenia całego dachu w zalezności od wybranej wełny to od 7 do 12 000 zł. Najbardziej przekonuje mnie URSA Gold, gdzie koszt ocieplenia wyniesie ok 9 000 zł przy niezłych parametrach. Jeśli ktoś może podzielic się czy kierowal się wybierając materiał - z góry dziekuję. pozdrawiam wszystkich Szkaradzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Mozecie doradzić czym kierowaliscie się wybierając wełnę na ocieplanie poddasza? Jeśli oczywiście jest ono użytkowe to oczywiście należy kierować się współczynnikiem przenikania, ale nadal uważam. że 10 cm to można sobie w "buty włożyć", trzeba zastosować nie tylko wełnę, ale i folię i to jak najlepszą =folia paroizolacyjna z ekranem aluminiowym jako ekran od połaci z uwzględnieniem izolacji krokwi drewnianych(czyli nadbicie dodatkowo łat i zaizolowanie więźby)oraz ekran od pomieszczeń pod ocieplaną połacią. Izolacja minimum 20 cm, dokładnie i szczelnie ułożona - jeśli oczywiście ma to być wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 09.01.2012 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Człowiek coś rzuci nieopatrznie a już mu "buty" wytykają... te 10 cm bo taka chce kupić, ale warstwa ocieplenia będzie 25cm. Możesz rozwinąć to nadbijanie lat?? Chodzi o druga warstwę ocieplenia w poziomie już na krokwiach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 09.01.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Uff, ja to chyba cieszę się że kładę wszystko na prosto po stropie. Za to mam inny problem. Zaczęło wybijać mi bezpieczniki nożowe w szafce przyłączeniowej. Jadę teraz już tylko na jednej fazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Uff, ja to chyba cieszę się że kładę wszystko na prosto po stropie. Za to mam inny problem. Zaczęło wybijać mi bezpieczniki nożowe w szafce przyłączeniowej. Jadę teraz już tylko na jednej fazie Trzeba sprawdzić wszystko w skrzynce w domu(odepnij przepięciówkę), potem kabel ziemny, oby nie było uszkodzenia między-żyłowego bo na to wygląda i trzeba będzie wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 http://www.budujemydom.pl/images/stories/domy_gotowe/dom_bez_most_termicz13_500.jpg warstwa ocieplenia będzie 25cm. Możesz rozwinąć to nadbijanie lat?? Chodzi o druga warstwę ocieplenia w poziomie już na krokwiach?? Jak widzisz wspomniane łaty to stelaż sufitu podwieszanego - tylko ja bym dał to z drewna ale oczywiście z profilu jest "bardziej" profesjonalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 09.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 czemu drewno? pytam powaznie - mam przeszło m3 łat modrzewiowych - moge cos tu wykorzystać. Ale łaty jak to łaty - nigdy nie bedzie idealnie prosto. I kolejne miejsce, które może sie od wilgoci popsuć. Więc czemu drewno? ... z rysunku wynika, ze dokładnie tak bedzie wykonywane - folia oczywiscie z lusterkiem, by sie wykonawcy mogli ogolić przy robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts