mono777 27.01.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 a w jakim rejonie budujesz, może ja skożystam z tej samej ekipy?.... ja jestem z okolic Tarnowa, ale wiem, że ta ekipa jeździ po Polsce. Mogę Ci dać namiar na priva . Ja na początku miałem małe wątpliwości co do ich profesjonalizmu bo na pierwszy rzut oka proste chłopaki ze wsi (nikogo nie obrażając), ale zaprosili mnie na kilka budów, które robili i po tym co zobaczyłem i wstępnej negocjanci kosztów robocizny od razu się na nich zdecydowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 28.01.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 ja jestem z okolic Tarnowa, ale wiem, że ta ekipa jeździ po Polsce. Mogę Ci dać namiar na priva . Ja na początku miałem małe wątpliwości co do ich profesjonalizmu bo na pierwszy rzut oka proste chłopaki ze wsi (nikogo nie obrażając), ale zaprosili mnie na kilka budów, które robili i po tym co zobaczyłem i wstępnej negocjanci kosztów robocizny od razu się na nich zdecydowałem. to może być ciekawa opcja , ciekaw jestem tylko jak by to wyglądało z jakimś zakwaterowaniem...? Ale telefonik do nich chętnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hansolo 29.01.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ale dawno tu byłem. Ja dzięki Bogu już mieszkam od sierpnia 2011 roku. Bardzo fajny domek, każdy kto odwiedza jest zaskoczony funkcjonalnością tego domu, a przede wszystkim pralnią, spiżarnią i garderobą. Jeszcze garaż muszę doprowadzić do porządku. No i w cholerę roboty na zewnątrz, ogrodzenie, ogród, taras (z kostki brukowej). Ale jak pomyślę ile roboty własnej włożyłem z żoną i z teściem, to to co już zostało do zrobienia to bajka. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 30.01.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ale dawno tu byłem. Ja dzięki Bogu już mieszkam od sierpnia 2011 roku. Bardzo fajny domek, każdy kto odwiedza jest zaskoczony funkcjonalnością tego domu, a przede wszystkim pralnią, spiżarnią i garderobą... Jak najbardziej popieram Twoje zdanie Ja mieszkam 4 miesiące i mieszka się po prostu rewelacyjnie. Jest funkcjonalny i ergonomiczny na maksa. Nie zmieniłbym żadnego z rozwiązań póki co... Wujek - architekt powiedział że "taras z kuchnią i spiżarką to mistrzostwo świata". Mój projekt po zmianach na którejś stronie wklejałem i powiem Wam że jestem bardzo zadowolony. Podłogówka działa kapitalnie - nie wysusza dodatkowo powietrza (bo w zimie suche jak diabli) i nie ma zbytniego ruchu powietrza. Jedyny minus to troszkę rosiejące szyby w dolej części na 1-2 centymetrach przy minus kilkunastu stopniach. Jak by były grzejniki to by tego nie było. Cóż - nie można mieć wszystkiego idealnie. Polecam wszystkim nieznającym systemu - kuchnię elektryczną indukcyjną. Po prostu bajka!!! W życiu nie wiedziałem że może się tak super gotować. Do tej pory korzystałem z gazu ziemnego i propan-butan. Nie będę zanudzał - rewelacja! Wygoda i komfort gotowania jak z malucha do mercedesa się przesiąść Pozdrawiam i życzę dużo siły i wytrwałości budującym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.02.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 -24,5*C Nastała długo oczekiwana Zima Teraz dokonuje się pewne testowanie niektórych elementów domu, jak na razie nie żałuje 20 cm ocieplenia na ścianach i gruntowego PWC do rekuperatora. Zobaczymy co jeszcze.....Ciepłe pozdrowienia ze wschodu Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 02.02.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Masz cały czas włączoną wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Masz cały czas włączoną wentylację? Tak, od godz 8-16 60m3 od 16 do 23:00 135m3 od 23 do 6:00 80 m3 W każdej chwili wyłącznikiem dzwonkowym istnieje możliwość "przewietrzenia" 285m3 Temperatura na wejściu rekuperatora 0*C na zewnątrz -17*C(wczorajszy czas pomiaru) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 02.02.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A jak zuzycie gazu przy takich temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 02.02.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Tak, od godz 8-16 60m3 od 16 do 23:00 135m3 od 23 do 6:00 80 m3 W każdej chwili wyłącznikiem dzwonkowym istnieje możliwość "przewietrzenia" 285m3 Temperatura na wejściu rekuperatora 0*C na zewnątrz -17*C(wczorajszy czas pomiaru) witaj, mam kilka pytań, bo też zjechałem trochę z wentylacją w dół i nie wiem czy jeszcze obniżać: 1. Czy takie (dużo niższe niż zalecane) ilości m3 są wystarczające i jest komfort w miarę świeżego powietrza? 2. Czy nie masz dziwnego zapach w łazience/pralni itp.? 3. Czy często przewietrzasz? Na razie pranie mi schnie momentalnie i chyba jeszcze przykręcę, bo ręczniki i prysznic 4 godziny po kąpieli są praktycznie suche... Na wlocie mam po Żwirowym GWC +7 stopni (przed rekuperatorem). Ja mam u siebie ustawione: 90m3 w nocy; 150 m3 w dzień, a jak gotujemy lub smażymy to na maxa wietrzenie - 350m3, przez 10, 20 lub 30 minut zależnie od potrzeb. Właśnie minęła pierwsza noc z niską temp. -24 stopnie na zewnątrz. Fajnie - jak otwieram podwójną bramę garażową to bucha ciepłe powietrze jak bym podniósł przykrywkę na garnku Pozdrawiam, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.02.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A jak zuzycie gazu przy takich temperaturach? Przykro mi nie prowadzę rozliczeń tego typu...bo i po co? czy coś zmienię- raczej nie mam mieć ciepło, sucho i żyć komfortowo, budowałem i zamieszkałem po to by spełnić ten warunek. Przykro mi, ale nie będę oprzędzał , palę również w kominku deskami z budowy ....i będę to robił, aż ich nie spalę(nie bedę ich wyrzucał tylko dlatego, że są z sosny i jodły (iglaste) a nie dębowe, grabowe czy inne liściaste. O zużyciu możemy napisać po 12 mc gdy zsumuję i będę wiedział ile zużyłem na CO i CWU(obecnie jak pisałem zapłaciłem 1 rachunek ok 1000 zł za 2,5mc grzania). teraz przez te mrozy tyle pewnie wyjdzie na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.02.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 witaj, mam kilka pytań, bo też zjechałem trochę z wentylacją w dół i nie wiem czy jeszcze obniżać: 1. Czy takie (dużo niższe niż zalecane) ilości m3 są wystarczające i jest komfort w miarę świeżego powietrza? Jest dobrze- gdyby się pogorszyło poprawię 2. Czy nie masz dziwnego zapach w łazience/pralni itp.? Nie odnotowano 3. Czy często przewietrzasz? Jak szaleję z kominkiem to przed snem przez 20 min - 30 min bo jest zbyt gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mono777 02.02.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 A jak zuzycie gazu przy takich temperaturach? U mnie do wczoraj wyszło za 31 dni 240 m3 - 503 zł w domu 21,5 st. C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 04.02.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Cześć wszystkim budującym po dłuższej przerwie; Mimo ciszy prace trwają... uruchmiłem ogrzewanie. Grzeje gazem płynnym co pewnie niektórzy potraktują jak finansowe samobójstwo - na razie zbiornik jest zalany za 4000 zł i powinno na te zime wystarczyć - oczywiście nie ma mowy o utrzymaniu temperatury 22 stopnie - zalezy mi na wysuszeniu scian i umozliwieniu pracy ekipom - kończymy powoli elektryke i hydraulike. Poddasze ocieplone - a za kilka dni stawiamy płyty g-k na poddaszu. Brakuje jeszcez drzwo wejściowych - ale wciąż z zonką nie mozemy sie zdecydować na producenta. W planach przeprowadzka w wakacje czyli w rok po rozpoczęciu budowy. Trzymajcie kciuki... w wolnej chwili wrzuce jakieś fotki... co do kosztów ani ogrzewania ani budowy - nie ma co porównywać, bo u mnie poddasze pewnie niemal podwaja koszty. budowałem z http://www.cerpol.com.pl/pustak-mega-max-250-238p+w.php pozdrawiam Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 07.02.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 chyba znalazłem ekipę . 20tys za SSO bez dachu ...? dobra opinia i niezły dorobek co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 08.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 chyba znalazłem ekipę . 20tys za SSO bez dachu ...? dobra opinia i niezły dorobek co wy na to? Jak dla mnie cena bardzo dobra PS. Koniecznie podpisz umowę i/lub rozliczaj się po skończonych etapach lub po zakończeniu prac. Pozdrawiam, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 08.02.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 kangurku; bez obrazy, nie chce nikomu zagladać w portfel bo sam w zyciu miałem i górki i dołki finansowe. Ale ile ty chcesz oszczędzić na budowie domu?? 1000 zł?? 4000 ??.. niejedna żona wyda kilka razy wiecej na wyposazenie kuchni. Bierz ekipę dobra, sprawdzoną i niech sobie zarobią te 5000 czy 10000 wiecej, ale Ty bedziesz spać spokojnie. Pogadaj z ludźmi, którym budowali, a którzy juz mieszkają, poszukaj na forach informacji o firmie/ekipie - czasem można fajne rzeczy znaleźć .. i bierz takich, którzy są dobrzy i godni zaufania. Oni są drodzy z reguły, ale warto. Ja u siebie na razie znalazłem jeden mostek termiczny, jedna scianę o 4 cm za krótką, jeden błąd architekta - tu nie wina ekipy, no i odrobine za niskie otwory drzwiowe - nie wiem czy to projekt czy ekipa... ale to wszystko drobiazgi przy tym co mozna wyczytać na forach... .. pozdrawiam i trzymam kciuki za kolejnego budującego... Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 09.02.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 U mnie prawie finisz. Zostało malowanie. Jakie farby polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 U mnie prawie finisz. Zostało malowanie. Jakie farby polecacie? Ja malowałem farbami Magnat, Dulux-em, i jako podkład Bondex -em - dość dobre krycie, jest problem z jasnymi farbami Duluxa gdyż nie lubią zmian struktury powierzchni(tzn np. przewodów w tynku gipsowym tworzy się ciemny pasek po ok 2 latach i na to trzeba zwrócić uwagę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 09.02.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 U mnie prawie finisz. Zostało malowanie. Jakie farby polecacie? Zależy do jakiego pomieszczenia i czy chcesz zmywać i od wielu czynników. Powiem na swoim przykładzie: Polecam dobre farby lateksowe np. Sigmatex Superlatex, Beckers. Niesamowite krycie. Niełatwo powierzchnię uszkodzić i naprawdę dają się zmywać i są dobre do pomieszczeń wilgotnych. Beckers ma tanie farby w marketach np. tylko w 10-12 kolorach, za to w cenie 2x niższej. Jak kolor Ci podpasuje i nie zamawiasz z mieszalnika, to masz niedrogo. Farba się nie chlapie, świetnie kryje i jest wydajna. Ja nie wiedząc jeszcze jakich kolorów bym chciał po wprowadzeniu, na razie pomalowałem na kolor biały prawie cały dom. Jak będę miał meble, wyposażenie i wszystkie drobiazgi to wtedy pójdzie gdzie nie gdzie kolor. Na razie mając dwójką małych dzieci pomalowałem większość białą jedynką, bo tylko na 2-4 lata. Kilka pomieszczeń, jak przedpokój (wiatrołap), czy pokoje dzieci pomalowałem Beckersem w kolorze. No i są właściwie 3 rodzaje farb i 3 rodzaje pędzli i wałków. Warto kupić te co trzeba np. ANZA. Wałek to ok. 38zł a nie za chińczyka 16, ale cały dom pomalujesz i będziesz bardzo zadowolony z lżejszej pracy i super efektu. Pozdrawiam, Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 09.02.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 u m nie malowanie to za jakieś 3 miesiące... szukam dobrych drzwi... nieustająco. Słyszał ktoś może o firmie Lizurej?? Bede wdzięczny za jakiekolwiek informacje.... pozdrawiam Sz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts