Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

ja miałem zakładać Odwróconą osmozę i mineralizator, ale na szczęście mam wodę w gminie na wysokim poziomie i wg. testów mogę pić z kranu...

Z innej beczki - przyszedł kolejny rachunek za prąd za 29.12.2012 - 29.02.2012: 759zł. Cholera- podwyżka 7% na I taryfie i 7,2% na II taryfie. Z wyliczeń wynika miesięcznie niecałe 170 zł za CO, około 35 zł za CWU. Myślę że nieźle, biorąc pod uwagę dom parterowy i ocieplony dach - na poddaszu 18 stopni non-stop.

Myślę że jak tak dalej pójdzie to Pompa Ciepła zwróci mi się inwestycyjnie za 5 lat - oczywiście w moim przypadku i przy moich rozwiązaniach.

Pozdrawiam, Paweł.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z innej beczki - przyszedł kolejny rachunek za prąd za 29.12.2012 - 29.02.2012: 759zł. Cholera- podwyżka 7% na I taryfie i 7,2% na II taryfie. Z wyliczeń wynika miesięcznie niecałe 170 zł za CO, około 35 zł za CWU. Myślę że nieźle, biorąc pod uwagę dom parterowy i ocieplony dach - na poddaszu 18 stopni non-stop.Pozdrawiam, Paweł.

No muszę przyznać że nieźle....największe mrozy, niska cena jak za komfort cieplny - bardzo ładne oszczędności.

ps.

Do tego należało by dodać pensję palacza (gdyby takowy był) palący oszczędnie paliwem stałym ;) w przypadku alternatywnego ogrzewania.

Co do oczyszczania wody to według mnie najlepiej założyć filtr mechaniczny do wstępnego "wyłapywania" zanieczyszczeń z wody (piasek itp.) + odkamieniacz.

Wszelkiego rodzaju odwrócona osmoza, pozbawianie z wody minerałów i innych składników jest bardzo niebezpieczne dla ludzkiego życia ponieważ woda dostarcza nam niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie wody oczyszczonej z minerałów i mikroelementów powoduje przyswajanie ich przez wodę z naszych organizmów i wydalanie z moczem. Także warto się zastanowić co dla nas jest zdrowe, a co nie zdrowe.

Co do oczyszczania wody to według mnie najlepiej założyć filtr mechaniczny do wstępnego "wyłapywania" zanieczyszczeń z wody (piasek itp.) + odkamieniacz.

Wszelkiego rodzaju odwrócona osmoza, pozbawianie z wody minerałów i innych składników jest bardzo niebezpieczne dla ludzkiego życia ponieważ woda dostarcza nam niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie wody oczyszczonej z minerałów i mikroelementów powoduje przyswajanie ich przez wodę z naszych organizmów i wydalanie z moczem. Także warto się zastanowić co dla nas jest zdrowe, a co nie zdrowe.

I to jest opinia - negatywna

Zastanów się kolego co i jakich składników dostarcza Ci woda, a potem pisz. Gdy będziesz pisał zastanów się co dostarczy Ci woda ze studni gdy jej nie oczyścisz - jak dla mnie możesz pić wodę deszczową zawiera wszystko taki "Complex" z nieba.

Kończę temat - każdy pije to co chce i co lubi.

I to jest opinia - negatywna

Zastanów się kolego co i jakich składników dostarcza Ci woda, a potem pisz. Gdy będziesz pisał zastanów się co dostarczy Ci woda ze studni gdy jej nie oczyścisz - jak dla mnie możesz pić wodę deszczową zawiera wszystko taki "Complex" z nieba.

Kończę temat - każdy pije to co chce i co lubi.

Naskoczyłeś trochę na kolegę a moim zdaniem całkiem dobrze napisał. Wiadomo że przy piciu wody np. Warszawskiej z kranu to masakra, bo chlor, żelazo i lepiej nie mówić co jeszcze, ale picie wody ze studni to co innego. Dobrze jest zbadać wodę jak ktoś chce i wiedzieć co się pije. Z nieba faktycznie masz Complex, ale complex tego co sami w atmosferę wpuszczamy.

Ja mało wiem o wodzie, ale minerały są niezbędne dla organizmu i im mniej ich jest tym gorzej, a woda demineralizowana jest niezdrowa na pewno.

Ostatnio na topie jest odwrócona osmoza - wszyscy o niej mówią a mało kto wie co to naprawdę jest, jak działa, jakie ma korzyści i jakie minusy. To wszystko jest ważne. Polecam czytać odpowiednie artykuły lub coś bardziej naukowego, bo ci co sprzedają filtry to zachwalają żeby sprzedać...

Każdy ma rozum i powinien sam ocenić co jest marketingową ściemą a co nie. Jak mam np. dzieci "alergiczne" i muszę uważać na dosłownie wszystko. I np. po spożyciu spożywki z dodatkiem koszelili (Kwas karminowy, koszenila, karmina (E120) - barwnik naturalny) mielonej-robinej z robali i ich jaj mają wysypkę, więc pianki koloru czerwonego i np. Danone truskawkowe, wiśniowe itp. odpadają! Wierzyć się k...wa nie chce jaki zdrowy ten jogurt :o

Polecam artykuł o wodzie - coś z niego każdy dla siebie wyniesie ;) Nie reklamuje żadnej marki.

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,3571274.html

Z tą wodą to faktycznie różnie. Ja także coś dodam do tego, bo czytając powyższy artykuł trochę z doświadczenia i zebranych opinii nie wszystko mi pasuje. Znalazłem wypowiedź na jednym forum dietetyka, fajna piguła:

wody źródlane (zawierające do 500 mg składników mineralnych/ litr)

Można je stosować do gotowania, parzenia kawy i herbaty, jednak picie wyłącznie wód źródlanych nie jest wskazane, bo z powodu niskiej zawartości składników mineralnych nie są w stanie uzupełnić ich niedoborów. Wody źródlane wskazane są dla niemowląt, osób cierpiących na choroby nerek, obrzęki i nadciśnienie.

wody mineralne (zawierające: 500 - 1000 mg składników mineralnych/ litr - wody nisko- lub średniozmineralizowane >1000 mg składników mineralnych/ litr - wody wysokozmineralizowane) Wody mineralne, zwłaszcza wysokozmineralizowane uzupełniają dietę w łatwo przyswajalne składniki mineralne: wapń, magnez, potas. Są wskazane właściwie dla wszystkich, z wyjątkiem niemowląt i małych dzieci, osób cierpiących na choroby nerek, obrzęki i nadciśnienie.

naturalne wody lecznicze są czerpane ze specjalnych ujęć i mogą zawierać nawet 2000 mg składników mineralnych/ litr. Naturalne wody lecznicze stosuje się po konsultacji z lekarzem, poza tym nie nadają się do codziennego spożycia. Najlepiej pijać różne gatunki wód, zarówno mineralnych, jak i źródlanych. To pozwoli uzupełnić ewentualne niedobory składników mineralnych oraz dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości wody.

Woda gazowana (nasycona dwutlenkiem węgla) nie jest szkodliwa dla zdrowia. Wiele osób uważa ją za bardziej orzeźwiającą od wody niegazowanej, poza tym pobudza trawienie oraz hamuje rozwój bakterii. Nie każdy jednak może sięgać po wodę gazowaną. Nie zaleca się jej dzieciom, osobom cierpiącym na nadkwasotę, schorzenia przewodu pokarmowego oraz niewydolność krążenia.

Woda nie powinna mieć żadnego smaku. Przy wyborze wody najlepiej sugerować się jej składem podanym na etykiecie i tym, czy odpowiada ona naszym potrzebom. Warto też zwrócić uwagę na to, że tzw. wody smakowe, czyli w rzeczywistości napoje słodzone o odpowiednim aromacie, nie mogą zastąpić wód mineralnych i źródlanych w naszej diecie.

Powyższy przytoczony tekst jest autorstwa Anny Szczygłowskiej, dietetyka.

Zgłoszone do Powiatowego Nadzoru! Początek inwestycji - 26.03.2012.

Dla osób, które rozpoczynają przygodę w tym roku podaję ceny materiałów, które będą potrzebne do stanu zero.

-Beton B20 250 zł/m3 Przepompowanie 25 m3 (tyle mniej więcej potrzeba na ławy) - 400 zł

-Bloczek betonowy 14 10 MPa - 3,30, transport gratis (32 km)

-Stal zbrojeniowa fi 12 2850 /tona ( potrzeba 1.5 tony)

- stal fi 6 - 3250 (300 kg)

----------------------------------------------------------------------------------------

na mury - Porotherm 25 Profi (zaprawa w cenie) -> 6,20 /sztuka.....

Oj będzie się działo.

Edytowane przez Piotr Budowniczy

Zgłoszone do Powiatowego Nadzoru! Początek inwestycji - 26.03.2012.

Dla osób, które rozpoczynają przygodę w tym roku podaję ceny materiałów, które będą potrzebne do stanu zero.

-Beton B20 250 zł/m3 Przepompowanie 25 m3 (tyle mniej więcej potrzeba na ławy) - 400 zł

-Bloczek betonowy 14 10 MPa - 3,30, transport gratis (32 km)

-Stal zbrojeniowa fi 12 2850 /tona ( potrzeba 1.5 tony)

- stal fi 6 - 3250 (300 kg)

----------------------------------------------------------------------------------------

na mury - Porotherm 25 Profi (zaprawa w cenie) -> 6,20 /sztuka.....

Oj będzie się działo.

my też startujemy ... po niedzieli ściągamy humus . 80 zeta za 1h pracy maszyny.

No i jak widać wszyscy pochłonięci są budową lub i wykańczaniem swoich domków ;)

U mnie lada dzień zaczną się prace z ogrodzeniem od frontu....a później kostka i ostateczne zagospodarowanie terenu, ale to już po świętach.

Z wiosennym pozdrowieniem Paweł

No i jak widać wszyscy pochłonięci są budową lub i wykańczaniem swoich domków ;)

U mnie lada dzień zaczną się prace z ogrodzeniem od frontu....a później kostka i ostateczne zagospodarowanie terenu, ale to już po świętach.

Z wiosennym pozdrowieniem Paweł

Ty to masz fajnie jesteś już praktycznie na mecie , my dopiero zaczynamy . Ale dla nas to też taki mały sukces wszak udało się nam się na tą chwilę wygrać z biurokracją . Prawie dwa lata straciliśmy na papierki. Dziś chatka już wytyczona. :)) Pozdrówka dla wszystkich budowniczych , nie zrażajcie się trudnościami . Darek i Agnieszka.

Pamiętam jak ja zazdrościłem, że niektórzy już mogą mieszkać, teraz ja jestem tym szczęśliwcem i muszę napisać, że mieszka się fajnie, jest jeszcze tak wiele do zrobienia, ale jest to bardzo przyjemne kiedy mieszka się i robi.

Dzisiaj np widać zarys ogrodzenia (9m3 betonu B15 paleta bloczków tona cementu, piasek pospółka deski szalunkowe....)wszystko to sprawia mi ogromną przyjemność , a to dobrze że jeszcze mam siłę przy końcówce.

ps. nie wiedziałem, że beton tak poszedł w górę u nas 1m3 - 300zł

Dobrze że pogoda dopisuje i można wiele rzeczy zrobić już na samym początku wiosny - Pozdrawiam i życzę równie dużej wytrwałości bo domek "Spokojna przystań" jest naprawdę rewelacyjny.

Ps odnośnie wentylacji - jeśli ktoś planuje rekuperator to muszę powiedzieć, że żyłem w nieświadomości mając to urządzenie - jest naprawdę bardzo dobre i sprawdzające się w użytkowaniu, dodatkowo sterownik i komfort świeżego powietrza zapewniony o każdej porze dnia

Pozdrawiam.

Obraz 004.jpg

CityMatic - jakie stawiasz ogrodzenie? Ja mam zamiar zająć sie tym za dwa tygodnie - ale koszty mnie troche peszą... mam działki 37mb do zrobienia - chciałem klinkier - ale wyszło mi ok 35 000 za komplet. I teraz siedze i dumam. nie chce siatki bo wiem jak tymczasowe rzeczy potrafia się trzymać. Z góry dzieki za rady

na marginesie - troche mnie tu nie było - u mnie prace wciąż trwają. Teraz kończymy szlifować gładzie (postawiłem na swoim i mam gładzie wapienne) - potem kafle, podłogi i drzwi i prawie domek gotowy. Na dworzu zaraz ogrodzenie, potem kostka i ogródek - w planach przeprowadzka w lipcu lub sierpniu. Jak na razie wszystko zgodnie z planem - poza budżetem, ale o tym nawet mysleć nie chcę.

pozdrawiam wszystkich budujacych.

Szkaradzio

CityMatic - jakie stawiasz ogrodzenie? Ja mam zamiar zająć sie tym za dwa tygodnie - ale koszty mnie troche peszą... mam działki 37mb do zrobienia - chciałem klinkier - ale wyszło mi ok 35 000 za komplet. I teraz siedze i dumam. nie chce siatki bo wiem jak tymczasowe rzeczy potrafia się trzymać. Z góry dzieki za rady

Ja będę miał klinkierowe takie jak kominy "Siena" u mnie za część murowaną wyjdzie tyle ile piszesz na 26mb, do tego dojdzie jeszcze metal na przęsła czyli 260 zł/mb i brama wjazdowa 4m ok 3,5 tyś.

Co do wjazdu to taki mi się podoba taki chcę mieć - u mnie słupki będą miały po 125cm szerokości, a pierwszy (licznik e.elektrycznej) i ostatni (śmietnik) po 180cm. Wysokość na 20 cegieł.

Wszystko po to, aby pasowało pod ten domek ;)

a.jpg

Ja będę miał klinkierowe ...Wszystko po to, aby pasowało pod ten domek ;)

a brama? Jeśli 3,5 tys to pewnie suwana. 26 mb to szerokość działki? A masz jakiś pomysł na kostkę? z której strony furtka? Pytam - bo mi chodzi po głowie pomysł, by furtke dać przed bramą, a potem przeciąć chodnikiem podjazd do garażu - bedzie troche mniej prosto.

Ale budżet na ogrodzenie mam mniejszy :(. jutro bede myslał...

Witam Budowniczych!

Piękna sprawa, dzisiaj usunięty został humus i wytyczony geodezyjnie budynek! To naprawdę piękne uczucie wbić pierwszy szpadel w grunt mając świadomość, że rusza budowa.

Oj, ,będzie się działo!

z placu "boju" pozdrawiam

witaj , jesteśmy na tym samym etapie . Nie będzie nam przynajmniej smutno . Geodeta był w sobotę i zrobił swoje , dzisiaj przychodzi murarz na ostatnie ustalenia. jeśli można wiedzieć , w jakim rejonie budujesz kolego ? Pozdrawiam Darek i Aga

Edytowane przez kangur6820