Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od pewnego czasu powoli, acz skutecznie-stawiają się ścianki fundamentowe :wink: jak widzę cały czas pewne rzeczy muszą być kontrolowane i konsultowane,ale na dobrze to wychodzi.

Doszedłem do wniosku, że nie będzie też jednej pełnej ścianki fundamentowej w kuchni - inspektor stwierdził, że w tym miejscu jeśli się np: nie zrobi dylatacji, a płytki będzie się chciało mieć na całości może pękać - a ja nie chcę, ani pęknięć, ani dylatacji w trasie komunikacyjnej, wiec -posłuchałem się inspektora :lol:

Koledzy i koleżanki-piszcie o tym jak i co wynikło, co zmieniliście podczas budowy szczególnie proszę o informacje od tych co już postawili "Spokojną przystań"

Na pewno macie już jakieś doświadczenia tak aby ułatwić podpowiedzieć tym co budują.

Ja ze swojej strony mogę napisać - budowlańcy zbroja dosyć solidnie-budowali w Niemczech ale dziwi mnie to ze co u nas się budowało inaczej?czy projektanci tego nie wrysowywali w projekty?

Zbroją narożniki ścianki fundamentowej -wcześniej łączyli zbrojenie tzw "L"- kami o długości ok 1,5m drutem q12mm-na pytanie czemu?bo tak trzeba-będzie mocniej :wink:

Starają się chociaż nie ma co chwalić -to zrobi sie po kilkudziesięciu latach ale...nie jest źle.

Dodatkowo dali od środka 2 cm izolacji z twardego styropianu-inspektor powiedział, ze to na wypadek zbyt silnego naporu ubitego piasku na ściankę fundamentu ( u mnie 8 warstw bloczka), oraz jako zabezpieczenia przed zimą....gdyby chciało zamarznąć na tyle aby "rozsadzić ścianki i wylewkę :roll:

Z naszej strony zrobiliśmy troszkę zmian. Główną zmianą było powiększenie salonu kosztem częśći tarasu pod dachem. Za to otrzymaliśmy pokój 50 m2 W garażu po lewej stronie zrobiliśmy pralnie z przejściem do części mieszkalnej. Do kotłowni wchodzi się przez garaż. W garderobie zostawiliśmy pustkę- docelowo na klatkę schodową. Narazie będzie tam sama drabinka. Zamurowaliśmy przejście z przedsionka do kuchni i zrezygnowaliśmy ze spiżarni

Ze względu na opady w dniu dzisiejszym ekipa murarzy miała przerwę wiec pojawili sie kolejni fachowcy-tym razem studniarze-i Ci ochoczo zajęli się wierceniem studni i zaopatrzeniem mojego domku w wodę.

Poszło im bardzo sprawnie i już po 6 godzinach dotarli do wody

Dzisiaj wiercona i zakończony odwiert :D

Aby wątek był obszerniejszy i chętni zaglądali częściej, dalej przedstawiam troszkę z mojej budowy :lol: Mam nadzieję ze nikt nie ma za złe że zrobiłem sobie jakiś dziennik z wątku......chociaż ten jest?

I tak powoli idziemy do przodu...teraz zwożą piach do fundamentów:

Zwożą piach zasypują ,rozgarniają i leją wodą(czyszcząc studnię)i tak, aż zapełnią połowę wysokości każdego pomieszczenia.Później odczekają(ma przeschnąć) i zagęszczą mechanicznie.

Potem kolejne warstwy zagęszczane mechanicznie, aż do wysokości ostatniego bloczka.Potem izolacja pozioma i .....

Na razie nic się nie dzieje, ja natomiast muruję i uszczelniam połączenia wyjścia rur wody ,wentylacji,kanalizacji i zasilania w powietrze kominka....no i oczywiście sprzątam działkę :wink: