luke_p 07.09.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Witam wszystkich, dzisiaj od rana deszcz leje, więc wzięłam się za konstruktywną robotę. Tutaj: http://www.spokojnaprzystanpysiowa.mojabudowa.pl/ wrzuciłam trochę zdjęć naszego domku Pozdrowienia Potwierdzam, byłem, widziałem, jest git. Tarasik bardzo fajny, sam teraz będę się za niego brał i mam nie lada zgryz, bo o fachowców dobrych trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 08.09.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 Witam. Podpowiedzcie mi szanowni forumowicze jak rozwiązaliście kwestię docieplenia ściany między garażem, a częścią mieszkalną? Ja mam 24 cm Ytonga i wypadałoby jeszcze chyba przykleić styropian? I czy tarasy macie powiązane w jakiś sposób z budynkiem czy całkowicie oddylatowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 09.09.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 Ja póki co zostawiłem to bez docieplenia. Ściana w moim przypadku sąsiaduje głównie z dużą łazienką (na całek wysokości mam kafle po stronie łazienki i do połowy od strony garażu) oraz kotłownią gdzie temperatura jest bardzo wysoka, nie spada poniżej 22 stopni. Jest jeszcze wiatrołap, który przylega do strefy garażowej. W zeszłym nie pełnym cyklu nie odczuwałem problemów z tego powodu. Jak będzie w tym sezonie się okaże. W moim przypadku garaż mam cały czas jeszcze w stanie surowym z wyjątkiem kafli do połowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 10.09.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam. Podpowiedzcie mi szanowni forumowicze jak rozwiązaliście kwestię docieplenia ściany między garażem, a częścią mieszkalną? Ja mam 24 cm Ytonga i wypadałoby jeszcze chyba przykleić styropian?? Szczerze pisząc nie mam ocieplenia w tym miejscu i muszę napisać, że zapomniałem.Duża łazienka jest ciepła ale..ściana jest zimna więc obecnie zastanawiam się jak zrobić coś co naprawi ten błąd. Po stronie zimnej mam płytki w łazience płytki w środku gazobeton 24cm. Jeśli możesz daj na ta ścianę np: 3cm twardego styropianu. I czy tarasy macie powiązane w jakiś sposób z budynkiem czy całkowicie oddylatowane? U mnie zarówno tarasy jak i wejście do budynku jest z kostki betonowej, całkowicie oddylatowane od budynku - niczym z nim nie związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 11.09.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 (edytowane) I czy tarasy macie powiązane w jakiś sposób z budynkiem czy całkowicie oddylatowane? Ja mam praktycznie dwa tarasy. Jeden ten, zakryty jest połączony z budynkiem razem ze słupem. Połączony ławami. Drugi ten odkryty i to już jest zwykły teren, jedynie trzymany murkiem oporowym w kształcie litery L, łączący linią oba tarasy. Teraz mam zamiar przed zimą je wykończyć. Ale ile muszę namęczyć się z dobraniem ogrodzenia to inna historia. Szukam, szukam i ciągle trudno coś wybrać. Ale jeśli ktoś będzie szukał to znalazłem takie firmy: http://www.wisniowski.pl/ http://www.eurofence.pl/ (xcel) http://www.metal-klos.com.pl/ http://www.metpol-ogrodzenia.pl/ - najtańsza palisada http://www.pol-argos.pl/ (dystrybucja tylko przez markety) http://www.anotis.com.pl/ Jak się okazuje oferty firm montujących, często oferują to co im schodzi a nie to co nam się podoba. Ceny także różne, od kosmicznie wysokich do całkiem atrakcyjnych. Edytowane 11 Września 2012 przez luke_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 12.09.2012 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam. Podpowiedzcie mi szanowni forumowicze jak rozwiązaliście kwestię docieplenia ściany między garażem, a częścią mieszkalną? Ja mam 24 cm Ytonga i wypadałoby jeszcze chyba przykleić styropian? I czy tarasy macie powiązane w jakiś sposób z budynkiem czy całkowicie oddylatowane? Witam Scianę między garażem a łazienką, mam ocieploną styropianem 10cm, na tym płytki do sufitu. Garaż nie ogrzewany. Mieszkamy dopiero dwa miesiące, więc zobaczymy co będzie zimą. Taras i wejscie podobnie jak u CitiMatica kostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 18.09.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Witam wszystkich forumowiczów, gratulacje dla tych co już ukończyli swoje przystanie , i tych co niebawem skończą , ja niestety dopiero zaczynam - w czwartek ruszam z murami - i mam pytanko ... jakie kominy ,systemowe czy murowane z cegły ? ogrzewanie będę miał na paliwo stałe - ekogroszek itp , ściany będą z ceramiki porotem , termoton i tu też mam dylemat ... znajomy prowadzi hurtownię materiałów budowlanych i twierdzi że nie warto przepłacać za pustaki ,poleca mi owczary jako jedne z tańszych . Czy warto oszczędzać na pustakach , jak bardzo różnią się one od tych droższych parametrami i jaki wpływ mogą mieć na przyszłe użytkowanie domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 19.09.2012 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 Witam wszystkich forumowiczów, gratulacje dla tych co już ukończyli swoje przystanie , i tych co niebawem skończą , ja niestety dopiero zaczynam - w czwartek ruszam z murami - i mam pytanko ... jakie kominy ,systemowe czy murowane z cegły ? ogrzewanie będę miał na paliwo stałe - ekogroszek itp , ściany będą z ceramiki porotem , termoton i tu też mam dylemat ... znajomy prowadzi hurtownię materiałów budowlanych i twierdzi że nie warto przepłacać za pustaki ,poleca mi owczary jako jedne z tańszych . Czy warto oszczędzać na pustakach , jak bardzo różnią się one od tych droższych parametrami i jaki wpływ mogą mieć na przyszłe użytkowanie domu? U nas jest ogrzewanie na gaz ziemny. Kominy mamy mieszane, tzn. do kominka jest systemowy ZAPEL tańszy od Schiedela, W kotłowni wentylacyjne system i główny z cegły plus wkład z kwasówki. Taniej i szybciej i łatwiej buduje się systemowe. Jeśli chodzi o pustaki, budowaliśmy z Porothermu. Widzałem na składzie Owczary, większość palet miała dużo stłuczek. Podobno są mniej wytrzymałe, szybciej pękają i są nie równe w porównaniu do Porotherma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.09.2012 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 jakie kominy ,systemowe czy murowane z cegły ? U mnie wszystkie są z cegły - wewnątrz są wkłady do gazu z kwasówki do kominka z ceramiki. Czy warto oszczędzać na pustakach , jak bardzo różnią się one od tych droższych parametrami i jaki wpływ mogą mieć na przyszłe użytkowanie domu? Nie warto jest oszczędzać na czymkolwiek z elementów trwałych domu- po prostu tego nigdy nie wymienisz tak jak nie dołożysz ocieplenia czy wymienisz więźbę na nową to dla przeciętnego budującego są zbyt wielkie koszty - oszczędzać można na wykończeniówce - po pierwsze więcej można po drugie zawsze można coś zmienić później. Co do ścian zależy co chcesz osiągnąć - i kto to będzie murował. Jeśli blisko drogi to coś izolacyjnego dzwiękowo Silikaty czy kermazyt. Jeśli ma być standard to wszystko inne - ja mam z Suporexu- gazobetonu czy jak to się tam nazywa - doskonała obróbka i wszystko inne: w użytkowaniu i wieszaniu, czy bruzdowaniu czegokolwiek(ale brałem to pod uwagę bo sam robiłem wiele rzeczy). Pisanie, że to jest ciepłe a to zimne? cóż z tego jak i tak ocieplenie zlikwiduje(wyrówna)parametry wszystkich materiałów w tym przypadku, a szczególnie! przy parterówce. Jeśli więc materiał jest równy, łatwo dostępny, dobrze się muruje i w miarę dobrze obrabia ma potrzebne atesty - nie jest produkowany u p.Henia w stodole- to bierz ten. Kiedyś widziałem remont domu z jakiegoś bardzo znanego materiału - ceramiki ciepłej;) wymieniano ocieplenie z 7cm na 15cm - dziury robione jako stabilizacja styropianu do elewacji miały ok 20-30cm średnicy materiał był po prostu pozarywany - być może firma używała silnego udaru podczas wcześniejszego montażu - szok każdy otwór inspektor kazał zalewać zaprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 23.09.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 no i zaczęło się... murarze są już trzy dni na budowie i nawet sporo już widać . Zdecydowałem się na pustak z owczar i wbrew opiniom na razie stłuczek na paletach brak. Po malutku wychodzi bryła domku , otwory okienne już widać . Z istotniejszych zmian zrobiliśmy w miejscach wyjść na taras z salonu duże przeszklenia 270 szerokie i 235 wysokie . Drzwi na taras będą otwierane przesuwnie , po to by można było postawić jakieś mebelki. Boję się jadynie jak to wpłynie na termikę w domu . mam jeszcze dylemat dotyczący tego czy robić okna z roletami antywłamaniowymi czy lepiej zainwestować te pieniądze w mocniejsze szyby...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 23.09.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 ów dylemat wynika z tego że mieszkammy na odludziu .Dookoła mamy lasy i łąki , a najbliższy dom może w promieniu 0,5 km? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 23.09.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Z czego robiliście słupek podpierający daszek nad tarasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.09.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Z czego robiliście słupek podpierający daszek nad tarasem? Z żelbetu - to jest podpora dachu - słupek to w ogrodzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 23.09.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Witajcie po dłuższej przerwie - urlopowaliśmy się Kangurku - super, widzę, że ruszyliście mocno z budową. Co do "słupka" na tarasie - robiliśmy zgodnie z projektem, czyli tak jak mówi City - żelbet Co do rolet - co masz na myśli mówiąc o roletach antywłamaniowych? Bo jeśli mówisz o takich normalnych roletach zewnętrznych, to one w żadnym razie antywłamaniowe nie są - od wiatru i słońca co najwyżej osłonią i może jeszcze ewentualnie żeby deszcz okien nie pobrudził można je zasłonić Ja bym raczej poszła w mocniejsze szyby, jeśli macie taką potrzebę - P2 czy nawet P4, okucia antywłamaniowe, system alarmowy, jakaś agencja ochrony może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangur6820 23.09.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Witajcie po dłuższej przerwie - urlopowaliśmy się Kangurku - super, widzę, że ruszyliście mocno z budową. Co do "słupka" na tarasie - robiliśmy zgodnie z projektem, czyli tak jak mówi City - żelbet Co do rolet - co masz na myśli mówiąc o roletach antywłamaniowych? Bo jeśli mówisz o takich normalnych roletach zewnętrznych, to one w żadnym razie antywłamaniowe nie są - od wiatru i słońca co najwyżej osłonią i może jeszcze ewentualnie żeby deszcz okien nie pobrudził można je zasłonić Ja bym raczej poszła w mocniejsze szyby, jeśli macie taką potrzebę - P2 czy nawet P4, okucia antywłamaniowe, system alarmowy, jakaś agencja ochrony może? dzięki Agnieszko, potwierdziłaś moje dotychczasowe spostrzeżenia i utwierdziłaś w słuszności decyzji co do rezygnacji z rolet na rzecz lepszych szyb . P-4 plus okucia antywłamaniowe wyjdą nawet trochę taniej niż rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.09.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 dzięki Agnieszko, potwierdziłaś moje dotychczasowe spostrzeżenia i utwierdziłaś w słuszności decyzji co do rezygnacji z rolet na rzecz lepszych szyb . P-4 plus okucia antywłamaniowe wyjdą nawet trochę taniej niż rolety. To może być dobre rozwiązanie - gdyż przeważnie rolety świadczą o tym czy ktoś jest, czy go nie ma w domu ale....warto jest zainwestować - jeśli, ktoś mieszka w pewnej odległości, o sygnalizację świetlno dzwiekową, jeszcze wcześniej niż "ktoś " jest już w domu, np: stworzenie bariery na graicy ścian nieruchomości silne światło i głośbny dzwięk odstraszy potencjalnego intruza.(uruchamiane niekoniecznie zatrzaskowe - tylko w czasie wejścia w pole zadziałania czujników na czas np 3 s) z jednoczesnym powiadamianiem sms na telefon właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 25.09.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Nie chcę powiedzieć, że rolety zewnętrzne to głupi pomysł - zresztą sami je mamy. Ale nie z powodu tego, że ochronią nas przed włamaniem. Owszem, wyłamanie ich kiedy są zasłonięte na pewno narobi trochę hałasu - u nas ma to jakiś sens, bo mamy sąsiadów po obu stronach, ale to żadne zabezpieczenie, a już zwłaszcza, kiedy w najbliższym otoczeniu nie ma żadnych domów jak u Kangurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.09.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Nie chcę powiedzieć, że rolety zewnętrzne to głupi pomysł - zresztą sami je mamy. Ale nie z powodu tego, że ochronią nas przed włamaniem. Owszem, wyłamanie ich kiedy są zasłonięte na pewno narobi trochę hałasu - u nas ma to jakiś sens, bo mamy sąsiadów po obu stronach, ale to żadne zabezpieczenie, a już zwłaszcza, kiedy w najbliższym otoczeniu nie ma żadnych domów jak u Kangurka Muszę przyznać, że u mnie też są - chronią przed słońcem latem i wiatrem zimą. W wekendy zapewniają długi sen....Nie są antywłamaniowe, ale z aluminium wypełnionego pianką - ciepłe i mechanicznie dość trwałe i ich usunięcię to duży kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 26.09.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Na złodzieja nie ma idealnego zabezpieczenia.Najlepsze zabepieczenie to UBEZPIECZENIE plus alarm z monitoringiem.Koszt monitoringu u mnie to 50zł miesięcznie,powiadomienie właściciela o włączeniu alarmu i dwie interwencje w miesiącu w cenie abonamentu.Powiadomienia sms na telefon właściciela daje tyle, że wiesz iz jesteś okradany i niewiele możesz zrobić,bo jesteś akurat za daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 26.09.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Oczywiście, że nie ma idealnego zabezpieczenia, ale przynajmniej można trochę utrudnić wejście złodziejowi.O takich elementarnych rzeczach jak ubezpieczenie domu, to nawet nie piszę, bo dla mnie to podstawa.I jeśli kiedykolwiek ( aaa tfuuu, odpukać) zdarzy się, że ktoś włamie się do naszego domu, to mam nadzieję, że nikogo z nas w nim nie będzie. Wezmą co mają wziąć, ale przynajmniej będziemy cali i zdrowi. I tego się właśnie najbardziej boję - włamania, gdy będziemy w domu. Jwak jaką agencję wybraliście? Też mamy zamiar, dlatego podpytuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts