CityMatic 07.02.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Mam pytanko, jaką temperaturę utrzymujesz w domu, i co wchodzi w zużycie co, cwu, kuchnia?? Jeszcze jedno, pisałeś o pompach ciepła, czy korzystasz dodatkowo z innego źródła ciepła np kominek z płaszczem wodnym itd. Za odpowiedź z góry wielkie dzięki. Temperatura w domu ze względu na charakterystykę pokojówki to +21,5 do 22,5 *C. Nie mam pompy ciepła ani kominka z płaszczem wodnym. Mam kominek Feliks z Kratek , rekuperator i rurowy GWC Całość ogrzewam gazem ziemnym, kuchnię mam gazową, i elektryczną, wodę ciepłą również z gazu W kominku palę od święta już 2 sezon spalam deski z budowy...i jeszcze zostanie na ognisko na lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 08.02.2013 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 City - bardzo fajny kamień w kuchni - co to? My też zrobiliśmy kamienny, była jeszcze opcja drewniany, ale doszliśmy do wniosku, że marmur trwalszy jednak i mniej obsługowy. Ale mamy tylko blat, na ścianie płytki 90 x30 takie same jak na podłodze. Widze, że na naszym domkowym temacie to raczej przeważa męskie grono - o izolacji możemy rozmawiać w nieskończoność, ale już o firankach jakoś nikt nie chce :) Loookas i jak tam wizyta u projektanta? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loookas 08.02.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Loookas i jak tam wizyta u projektanta? Witam wizyta zaliczona do udanych tylko że trochę głowa urosła od zadanych mi pytań na których nie znam jeszcze odpowiedzi.Mam jeszcze w okolicy dwóch projektantów których zamierzam odwiedzić, Pierwszy projektant nie chce być kierownikiem budowy twierdzi że zbyt daleko, na plus przemawia że ma pootwierane drzwi w większości instytucji związanymi z pozwoleniami.Jeśli macie jakieś doświadczenie minusów osobnego projektanta od kierownika to proszę o podpowiedź na co uważać.Im więcej myślałem że wiem tym mniej wiem:)Muszę ochłonąć i przestudiować od początku cały post by nie zadawać tych samych pytań. Pozdrawiam, podziwiam i zazdroszczę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 City - bardzo fajny kamień w kuchni - co to? Granit New Colonial Cream to jego fachowa nazwa Widze, że na naszym domkowym temacie to raczej przeważa męskie grono - o izolacji możemy rozmawiać w nieskończoność, ale już o firankach jakoś nikt nie chce :) U na jak na razie okna są bez dodatków....była jakaś Pani od tego elementu, ale określiła takie ceny, na pewno dla kogoś kto już wszystko zrobił warte zastanowienia, ale dla kogoś kto ma jeszcze potrzebniejsze rzeczy już nie; więc na razie nie zabiorę w tej kwestii żadnego stanowiska. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykf 12.02.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) City - dzięki za odpowiedź. Powiedz mi proszę jeszcze czy tą papę układaliście przed czy po tynkach? Bo jak już ułożę kable i hydraulikę, to ciężko mi będzie ją równomiernie rozłożyć po podłodze, a do tynkowania trzeba ją będzie czymś osłaniać. I jeszcze chciałem się dopytać jak to jest w kwestii rekuperacji w kotłowni? Mianowicie osoba, która będzie mi ją instalowała mówiła, że w kotłowni nie można robić wentylacji mechanicznej. Podobno musi być niezależna wentylacja grawitacyjna bez której nie uzyskam odbioru budynku. Czy to prawda? Ale z tego co wyczytałem, to piec gazowy z zamkniętą komorą spalania ma oddzielne doprowadzenie oraz usunięcie powietrza, nie związane z systemem wentylacji w budynku. Edytowane 12 Lutego 2013 przez patrykf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 City - dzięki za odpowiedź. Powiedz mi proszę jeszcze czy tą papę układaliście przed czy po tynkach? Bo jak już ułożę kable i hydraulikę, to ciężko mi będzie ją równomiernie rozłożyć po podłodze, a do tynkowania trzeba ją będzie czymś osłaniać. Ułożona była - na ścianach przed tynkami (styk ściany z podłogą na wysokości ok 20-25 cm, a po tynkowaniu pozostała część. I jeszcze chciałem się dopytać jak to jest w kwestii rekuperacji w kotłowni? Mianowicie osoba, która będzie mi ją instalowała mówiła, że w kotłowni nie można robić wentylacji mechanicznej. Podobno musi być niezależna wentylacja grawitacyjna bez której nie uzyskam odbioru budynku. Czy to prawda? Ale z tego co wyczytałem, to piec gazowy z zamkniętą komorą spalania ma oddzielne doprowadzenie oraz usunięcie powietrza, nie związane z systemem wentylacji w budynku. Ty masz rację- jesteś inwestorem i ma robić tak jak Ty chcesz - a chcesz prawidłowo. Rozumujesz prawidłowo - piec z zamkniętą komorą spalania pobiera powietrze z zewnątrz i odprowadza na zewnątrz (jeśli jest inaczej jest źle) i tego nie powinno się odbierać! Piec z zamkniętą komorą spalania nie powinien uczestniczyć z powietrzem podczas spalania wewnątrz budynku - ani go z niego pobierać, ani dostarczać poprzez swoje elementy nawiewowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 12.02.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Bo jak już ułożę kable i hydraulikę, to ciężko mi będzie ją równomiernie rozłożyć po podłodze, a do tynkowania trzeba ją będzie czymś osłaniać Znalazłem taki link jak pisałem w innym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?35794-Kto-ma-racj%C4%99-PAPA-TERMOZGRZEWALNA&p=5323335&viewfull=1#post5323335 Tu widać jak leży papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 14.02.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Pierwszy sezon grzewczy, dom jeszcze wygrzewamy. W okresie grudzień - styczeń dostałem już rozliczenie za GAZ, 1211,13 zł do zapłacenia, gazu zużyto 555m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 14.02.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Hm, u nas trudno powiedzieć ile dokładnie za te dwa miesiące, bo mielismy prognozy do grudnia - płaciliśmy co dwa mesiące 315 zł. Ale prowadzimy spis liczników co miesiąc. Od 11.11 do 11.12 - 135 metrów od 11.12 do 11.01 - 183 metry od 11.01 do 11.02 - 218 metrów. Myślę, że nie jest źle Pozdrawiam zimowych przystaniowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 14.02.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) I jeszcze chciałem się dopytać jak to jest w kwestii rekuperacji w kotłowni? Mianowicie osoba, która będzie mi ją instalowała mówiła, że w kotłowni nie można robić wentylacji mechanicznej. Podobno musi być niezależna wentylacja grawitacyjna bez której nie uzyskam odbioru budynku. Czy to prawda? Ale z tego co wyczytałem, to piec gazowy z zamkniętą komorą spalania ma oddzielne doprowadzenie oraz usunięcie powietrza, nie związane z systemem wentylacji w budynku. Witam:) Przed montażem instalacji reku. robiłem wyceny i zasięgałem informacji kilku firm. Wszyscy zgodnie twierdzili iż garaż i kotłownia, powinna mieć wentylację grawitacyjną. (niezależnie od tego jaki jest piec). Nawiewy powinny być w sypialniach i salonie (tkzw. pom. czyste- suche), a wyciągi w kuchni,pralni,łazience,wc, (tkzw. pom. wilgotne) Jest jescze jeden dodatkowy wyciąg w garderobie. Tak też mam zrobione, choć mam piec gazowy o jaki pytasz. Pozdrawiam jwak Edytowane 15 Lutego 2013 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga01 16.02.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 U nas też rekuperacja - i tak jak powyżej, wszyscy twierdzili, że kotłowania i garaż grawitacyjna, i tak mamy zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam i zabiorę jeszcze raz głos w sprawie wentylacji w garażu i kotłowni bo może dojść do jakiegoś nieporozumienia Nie piszę, że ma nie być tam wentylacji grawitacyjnej jeśli ktoś tak zrozumiał moją odpowiedz to przepraszam(sam taką mam w tych pomieszczeniach i nie tylko) Natomiast błędem jest rozumowanie, że musi ona być. Inaczej ma się sprawa do przepisów prawa budowlanego itp. Niekiedy przepisy nie nadążają do pojawiających się rozwiązań technicznych. Na dzień dzisiejszy, aby wszystko było zgodne z obowiązującymi przepisami w pomieszczeniach tych MUSI być wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loookas 27.02.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Czy jest ktoś kto obliczył różnice kosztów ogrzewania domu po zamontowaniu rekuperatora, lub coś w tym rodzaju??Na ile jest on w stanie zmniejszyć lub czy w ogóle zmniejsza rachunki za gaz??Nie kwestionuję wygody i możliwości tego urządzenia, ale interesują mnie wyłącznie oszczędności płynące z jego zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.02.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Czy jest ktoś kto obliczył różnice kosztów ogrzewania domu po zamontowaniu rekuperatora, lub coś w tym rodzaju?? Na ile jest on w stanie zmniejszyć lub czy w ogóle zmniejsza rachunki za gaz?? Nie kwestionuję wygody i możliwości tego urządzenia, ale interesują mnie wyłącznie oszczędności płynące z jego zastosowania. Jeśli szukasz jedynie kasy z faktu korzystania z rekuperatora to mogę Cię zapewnić, że koszt zwrotu i opłacalności jest równy "0" Bo licząc typowy koszt wykonania całej instalacji rekuperatora i koszt gazu to obecnie mógłbyś kupić 12 tyś m3 gazu. Liczyć teraz ilość potrzebną na sezon grzewczy coś ok 1000m3, a więc koszt zwróci Ci się po 12 latach gdybyś w ogóle nie grzał !!!! a to trzeba liczyć oszczędności....więc z prostego rachunku ekonomicznego nie starczy Ci życia, abyś coś zaoszczędził. Dodatkowo musisz systematycznie wymieniać filtry, i płacić za energię elektryczną zużytą do napędu wentylatorów.Należy również doliczyć ewentualne koszty napraw i obsługi. A teraz napiszę tak: ja mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem, i gdybym budował dom raz jeszcze miałbym tą instalację na 100%. A ,że większość instalacji wykonałem samodzielnie nie ustrzegłem się o pewnych błędów i następna była by bardziej doskonała i praktyczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 28.02.2013 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 A ,że większość instalacji wykonałem samodzielnie nie ustrzegłem się o pewnych błędów i następna była by bardziej doskonała i praktyczna. Pozdrawiam No tu to mnie zaciekawiłeś, mozesz rozwinąć co masz na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.02.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 No tu to mnie zaciekawiłeś, mozesz rozwinąć co masz na mysli Instalacja wodna- Nie wykonał bym jej z rur PP lecz PEX (duże koszty i duża ilość złączek) Instalacja rekuperatora - wykonana z rur aluminiowych FLEX później sam ocieplałem wełną mineralną i folią - obecnie zastosował bym rurę Arot 100 i 150 Instalacja DGP wpięta w instalację rekuperatora dużo wcześniej, oraz dodatkowa możliwość podgrzewania powietrza energią z kominka bez mieszania obu strumieni powietrza (dodatkowa nagrzewnica wymiennik z kominka podgrzewający powietrze z rekuperatora) Instalacja odprowadzenia wody z dachu budynku - montaż instalacji podgrzewania Instalacja kanalizacyjna - zastosowanie w najdalej oddalonym odbiorniku rury wysokiej wentylacji napowietrzenia kanalizacji - nie automatycznego odpowietrznika !!! (wada w oryginalnym projekcie instalacji) Instalacja Centralnego odkurzacza - zastosowałem zbyt dużo gniazd( 4 gniazda -wystarczą 2)i 3 szufelki, błąd łatwy do naprawy trzeba zaślepić, ale szkoda materiału) Instalacja antenowa TV (pomieszczeń)w gnieździe powinny być dwa niezależne przewody koncentryczne - mam jeden Instalacja alarmowa - do każdej sypialni przewód 8 żyłowy na wysokość wyłącznika światła. Instalacja CO (podłogówka) zwiększyć ilość obwodów z 10 do 12 Napisałem to bo wiem, gdzie jest wada, ale jest do naprawienia(niektóre elementy jestem w stanie poprawić i to zrobię) innych już nie więc jeśli ktoś ma podobne wątpliwości to niech napisze - odpowiem wyjaśnię i doradzę w miarę możliwości - wszystko dotyczy SP 38aL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 28.02.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Oby wszyscy którzy wy\budowali mieli tylko takie uwagi.Instalacja odprowadzenia wody z dachu budynku - montaż instalacji podgrzewania - tego przyznam się nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.02.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Instalacja odprowadzenia wody z dachu budynku - montaż instalacji podgrzewania - tego przyznam się nie rozumiem To podgrzewanie rynien - zamarza w nich woda i śnieg a ze względu na wielkość dachu jest go dość dużo i są trudności z jej odprowadzeniem. A przyda się przewód grzewczy w rynnach i to właśnie planuję zrobić . Zadowolony jestem z tego, że gdy już zacznie płynąć woda to podziemny kolektor wody opadowej doskonale przyjmuje jej ilość, a woda nie zamarza w pionach i pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.02.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 PROŚBA Mam prośbę do wszystkich pokażcie mi zdjęcia swoich podbitekProszę muszę zamówić firmę i mam wiele pomysłów, ale jakoś specyfika naszego dachu mnie przeraża - dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 28.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 City, czemu przeraża? I jakie masz pomysły? My podbitkę mamy z blachy - jeśli możesz podaj maila na PW, bo wstyd się przyznać, ale jeszcze nie nauczyłam się tu wklejać zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts