CityMatic 28.02.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 City, czemu przeraża? I jakie masz pomysły? My podbitkę mamy z blachy - jeśli możesz podaj maila na PW, bo wstyd się przyznać, ale jeszcze nie nauczyłam się tu wklejać zdjęć No właśnie początkowo była blacha gładka z zamkiem na zgięciu....potem było coś innego, ale już "poległo" teraz jest boazeria i również ze zgięciem- to zgięcie to miejsce cięcia do prostopadłości krokwi dachu. Podbitka musi się w tym miejscu zgiąć i iść do góry i stąd moje wątpliwości co do materiału. Blacha trapezowa odpada. Coś takiego jak na fotce? ale jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.03.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Witam serdecznie Jako, że cały czas coś udoskonalam i "kombinuję" chciałbym pokazać co zrobiłem z pewnym elementem wentylacji, zaprzęgając ją do rozprowadzenia po całym domu: Zapachu - w sposób dyskretny i delikatny, oraz wilgoci w postaci odparowanej wody. Do wykonania użyłem skrzynki rozprężnej wentylacyjnej(ocynkowanej którą sam ociepliłem) w skrzynce umieściłem rurkę(białą z naciętymi otworami , wypełnioną nasiąkliwym materiałem syntetycznym) całość uszczelniłem, połączyłem termicznie i na wcisk. Czy działa? - tak urządzenie dobrze wszystkim znane dozuje z odpowiednią częstotliwością czynnik zapachowy do rurki, ta "obmywana" powietrzem z rekuperatora rozprowadza zapach po całym domu(do pomieszczeń w którym jest nadmuch) Strat na strumieniu powietrza nie odnotowano, dodatkowych niepokojących dźwięków również. Dodatkowo zamontowano układ zegarowy (24h - 7 dniowy), oraz podwójny dozownik płynu uruchamiany tymże układem. Sterownik wykorzystany jest do dawkowania odpowiedniej ilości wody na siatkę filtra DGP w celu zwiększenia ilości wilgoci w powietrzu w chwili korzystania z dobrodziejstwa kominka który z moich obserwacji wysusza powietrze. Piszę ten post dlatego, że układ się sprawdził w tym sezonie grzewczym, nie odnotowano również niekojących objawów związanych z np zawilgoceniem kanałów dystrybucyjnych, nadmiarem wilgoć czy jakiś związków chemicznych z urządzenia zapachowego. Mogę natomiast stwierdzić, ze powietrze w domu zrobiło się chyba lepsze ....dla roślin żony Przedstawiam kilka fotek z czasu wykonania urządzenia i mini schemat Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.03.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 ...cd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 03.03.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) PROŚBA Mam prośbę do wszystkich pokażcie mi zdjęcia swoich podbitek Proszę muszę zamówić firmę i mam wiele pomysłów, ale jakoś specyfika naszego dachu mnie przeraża - dziękuję Witaj City Zgodnie z prośbą wklejam kilka fotek naszej podbitki. http://images33.fotosik.pl/584/2fe2e42ab5447f67.jpg http://images46.fotosik.pl/1976/2b9999b2975d15dd.jpg http://images46.fotosik.pl/1976/c825f519657ce32c.jpg http://images37.fotosik.pl/1982/ecda81e8e8326062.jpg Nie jestem pewien czy Ci to coś pomoże? Jeżeli chcesz jeszcze inne fotki, pisz na priva. Ps. Nie bardzo rozumiem Twoje stwierdzenie: 'ale jakoś specyfika naszego dachu mnie przeraża' Pozdrawiam Edytowane 3 Marca 2013 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.03.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Zgodnie z prośbą wklejam kilka fotek naszej podbitki. Nie bardzo rozumiem Twoje stwierdzenie: 'ale jakoś specyfika naszego dachu mnie przeraża' Pozdrawiam Chodzi o to, że u mnie nie da się zrobić podbitki tak jak u Ciebie i Agnieszki....jeśli oczywiście nad garażem wyjdzie podobnie to już nad oknami niekoniecznie - po prostu mnie nie satysfakcjonuje. Zbyt nisko, a wtedy mam takie wrażenie popsuje sobie wygląd domku - a tego nie chcę. U mnie okap jest większy ok 10 cm i tak jak na foto i muszę okap "złamać wzdłuż cienkiej linii Niezależnie od tego widzę, że macie podbitki prostopadłe i taką też chcę mieć - ciemnobrązowe również Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 04.03.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Chodzi o to, że u mnie nie da się zrobić podbitki tak jak u Ciebie i Agnieszki....jeśli oczywiście nad garażem wyjdzie podobnie to już nad oknami niekoniecznie - po prostu mnie nie satysfakcjonuje. Zbyt nisko, a wtedy mam takie wrażenie popsuje sobie wygląd domku - a tego nie chcę. U mnie okap jest większy ok 10 cm i tak jak na foto i muszę okap "złamać wzdłuż cienkiej linii Niezależnie od tego widzę, że macie podbitki prostopadłe i taką też chcę mieć - ciemnobrązowe również Pozdrawiam Fakt przypominam sobie zdjęcie z wnętrza poddasza, które mi kiedyś wysłałeś. Ty masz niższą ścianę kolankową. Zbyt nisko zamontowana podbitka, może popsuć wygląd domu, (podobne wrażenie do założonej głęboko czapki z daszkiem na głowę -poniżej brwi) Faktycznie z wyborem materiału na to załamanie jest problem, a czy planujesz w tej podbitce montować oświetlenie wokół domu? Ps. Nasza podbitka jest koloru grafitowego, tak jak dach. (nie widać tego na zdjęciach, może dlatego, że robiłem je telefonem) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.03.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Zbyt nisko zamontowana podbitka, może popsuć wygląd domu, (podobne wrażenie do założonej głęboko czapki z daszkiem na głowę -poniżej brwi) Właśnie tego chcę uniknąć. .....a czy planujesz w tej podbitce montować oświetlenie wokół domu? Chyba tak, jednak światło będzie raczej led w krawędzi- instalacja jest przygotowana .....więc nic nie stoi na przeszkodzie. Pozdrawiam Ps oczywiście gdy już będzie ...pokażę co wymyślono i jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 05.03.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Chyba tak, jednak światło będzie raczej led w krawędzi- instalacja jest przygotowana .....więc nic nie stoi na przeszkodzie. Pozdrawiam Ps oczywiście gdy już będzie ...pokażę co wymyślono i jak to wygląda City tutaj byłem raczej pewny, że instalkę do oś. masz przygotowaną. Tylko zamontowanie tego na krawędzi, oddali nieco światło od domu. Ale zrobisz próby, może będzie dobrze? My też mamy żarówki ledowe.-15szt. palą się przez całą noc (zużycie prądu ok.40W) Zamontowane są w środkowej części podbitki, nad ścieżką z kostki przy domu. Staraliśmy się, aby ścieżka była schowana pod podbitką. (widać to na zdj. które wklejałem w jednym z postów) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 06.03.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Nasza podbitka: http://4.bp.blogspot.com/-RUPnp-jMT0w/TnJB5YsjcII/AAAAAAAADXc/6NtfnSf3BzE/s1600/DSC_9564.JPGhttp://4.bp.blogspot.com/-v9cCt3O-_Pg/ToLmgppVbHI/AAAAAAAADZM/ca0CVejvKxE/s1600/DSC_9694.JPG Na blogu znajdziesz więcej fotek:http://spokojnaprzystan.blogspot.com/2011/09/robimy-podbitke-tynk-juz-poozony.htmlhttp://spokojnaprzystan.blogspot.com/2011/09/elewacja-domu-zakonczona.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.03.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Nasza podbitka O.....o już coś takiego kąt odpowiedni i nie widać zgięcia - super Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kot112 06.03.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Halo, halo !!! Dzień dobry . Witam wszystkich !!! A ja juz mieszkam w mojej przystani prawie trzeci rok i jest superrr !!!! Mam nawet ogród, chodniki, parking, ogrodzenie i jest fajnie. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.03.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Halo, halo !!! Dzień dobry . Witam wszystkich !!! A ja juz mieszkam w mojej przystani prawie trzeci rok i jest superrr !!!! Mam nawet ogród, chodniki, parking, ogrodzenie i jest fajnie. Pozdrowionka. A witamy, witamy Faktycznie "koty"budzą się na wiosnę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 06.03.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 My właśnie w kwietniu będziemy mieć rocznicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 07.03.2013 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Halo, halo !!! Dzień dobry . Witam wszystkich !!! A ja juz mieszkam w mojej przystani prawie trzeci rok i jest superrr !!!! Mam nawet ogród, chodniki, parking, ogrodzenie i jest fajnie. Pozdrowionka. KOOOOOTEEEKK??? No coś takiego, proszę, proszę Gdzie te zdjęcia ogrodu, chodników, parkingu i ogrodzenia?? HĘ? Nam rok mieszkania minie w lipcu. Wychodzi, że z ostatnio zamieszkanych przystani jesteśmy najmłodsi stażem. Ciekawe kto następny zamieszka po nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 07.03.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Nam rok mieszkania minie w lipcu. Wychodzi, że z ostatnio zamieszkanych przystani jesteśmy najmłodsi stażem. Ciekawe kto następny zamieszka po nas? Agnieszko nie mieszkacie najkrócej. My też się wprowadziliśmy w lipcu , podobnie jak Szkaradzio. Najkrócej mieszka koleżanka Suellen, która zameldowała wszystkim, że wprowadziła się w styczniu tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Suellen 07.03.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Tak, tak - ja mieszkam od stycznia:wiggle:. Wygodny ten mój dom, ale były momenty że czułam się jak bohaterka pamiętnika "Kocham Bieszczady". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 08.03.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 No tak, bardzo przepraszam Suellen, zapomniałam, że przecież Ty tez już mieszkasz. Tak się zastanawiam... jakie i czy w ogóle zauważacie jakieś minusy w naszych domkach? Czy coś dzisiaj zrobilibyście inaczej? Trochę już mieszkamy przecież, jakieś przemyślenia na pewno są My na pewno zastanowilibyśmy się nad kominkiem z płaszczem wodnym - lubimy palić, zdarza się, że palimy jedynie w weekend, ale zdarza się też, że palimy codziennie - ciepło leci prawie całe w komin, a mogłoby w rurki... co prawda trzeba by było się zastanowić nad opłacalnością inwestycji, ale na pewno bardziej pochylilibyśmy się nad tematem. I zrobilibyśmy więcej gniazdek przy telewizorze - teraz mamy 4 podwójne i brakuje już miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke_p 08.03.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 No ja bym zmienił to iwo: - zrobiłbym instalację głośnikową do każdego pokoju - być może zrobiłbym podłogówkę jako osobna linia, teraz działa jako powrót - dodatkowe światła zew, na budynku z kontrolą czasową, na tych ścianach, które są długie i puste - dodatkowe gniazdka internetowe, aby w pokoju każdym było ich kilka, jednak w praktyce ustawienie mebli wyszło inaczej niż planowałem - w przejściu do korytarza zrobiłbym chowane drzwi przesuwne, takie co chowają się w ścianie, głównie z powodów akustycznych - podprowadziłbym czujnik z szamba do alarmu w domu, ostatnio co idę sprawdzić to akurat jest ostatni dzwonek by pompować - dałbym dwa schody więcej przy zejściu z tarasu - przygotowałbym instalację pod rzutnik oraz duży ekran ukryty w suficie - wypłytkował garaż pod sam sufit - więcej zainwestowałbym w kabinę prysznicową (to najbardziej eksploatowany element domu zaraz po zmywarce) - kupiłbym inną lodówkę, ta strzela i buczy, w nocy słyszę ją nawet w sypialni - kupił okna z kontaktorami już wbudowanymi w okucie - kupił wszystkie okna z szybami P4 - zamontowałbym tylko antenę sat bez DVB-T - dodatkowy manipulator strefowy w korytarzu przy sypialniach - zrezygnowałbym z szufelki w kuchni To tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 08.03.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) 1. Kominek z płaszczem wodnym(lub jego całkowity brak)2. Instalacja TV - 2 przewodowa.3. Instalacja termoregulatora (przewodowa) do sterowania podłogówką w każdym pomieszczeniu.4. Zwiększenie ilości obwodów ogrzewania podłogowego5. i.............nie wiem, ale jak coś jeszcze to napiszę.Pozdrawiam Ps.Znów zima! oby do wiosny A zapomniałem - firma umówiona do podbitki - będzie z załamaniem Edytowane 8 Marca 2013 przez CityMatic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 10.03.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Witam Postawiliśmy dom wysoko ze względu na wody gruntowe i : nie obniżyłem poziomu garażu w stosunku do domu. Po położeniu kostki wyszedł spory podjazd. Zrobiłbym przesuwane okno tarasowe,a nie skrzydłowe. No ja bym zmienił to iwo: - w przejściu do korytarza zrobiłbym chowane drzwi przesuwne, takie co chowają się w ścianie, głównie z powodów akustycznych - wypłytkował garaż pod sam sufit - dodatkowy manipulator strefowy w korytarzu przy sypialniach - zrezygnowałbym z szufelki w kuchni To tak w skrócie luke_p drzwi o których piszesz, fajna rzecz- mamy zamontowane garaż mam tylko 2 ściany wypłytkowane do sufitu- pozostałe też bym tak zrobił. Dodatkowy manipulator mam, muszę tylko jakoś go wyciszyć. (głośny przy wyłączaniu strefy jak rodzinka śpi). Ty byś zrezygnował z szufelki, my byśmy dołożyli jedną w garderobie. (mamy kota, zamykamy go tam jak wł.alarm- jest tam jego kuweta, roznosi żwirek) , 1. Kominek z płaszczem wodnym(lub jego całkowity brak) 2. Instalacja TV - 2 przewodowa. 3. Instalacja termoregulatora (przewodowa) do sterowania podłogówką w każdym pomieszczeniu. Pozdrawiam City Kominek nam wystarcza, lecz nie podoba mi się rozprowadzenie powietrza pod sufitem. Zszedłbym z nim pod grzejniki. Dwa przewody TV mam tylko w salonie- zrobiłbym teraz wszędzie. Spiąłbym te pokoje skrętką komp. na etapie instalacji- musiałem to później robić pod listwami. Mam termoregulatory w każdym pomieszczeniu;), ale zapomniałem podciągnąć przewód do czujnika pokojowego, ( to jeszcze mogę i muszę zrobić) Pozdrawiam Edytowane 10 Marca 2013 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts