Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont dachu, zamiana na solar powietrzny

adam_mk

Recommended Posts

Witam

Mam starą budę (107 lat). Dach jet tam do remontu i muszę coś z tym zrobić.

O ile legary więźby są zupełnie dobre, o tyle dechy pokrycia z trudem do pieca sie nadają. Trzeba je będzie zerwać i....

No właśnie ! I CO?!

Pomyślałem sobie, czy by tak nie pokryć połowy dachu (południowo zachodnia połać) samymi solarami powietrznymi. Robota tak prosta, że aż do bólu!

Nigdy dotąd tego nie robiono, bo nie było szyb, po których można spacerować, ale teraz już są, więc czemu nie?

Co dostanę?

Za jednym zamachem pokrycie dachowe, zyski solarne w całym roku i spore oszczędności finansowe.

Szyba solarna kosztuje około 25zł/m2. Mata lamelowa też niewiele. Skrzynkę z nieheblowanych dech zbije byle przygłup, to i ja sobie poradzę...

Do tego kilka rurek spiro, wentylatorek EBMa (z tych "mądrych") i jakiś termostat. Wsadem może być każda poczerniona blacha czy siatka.

Samograj powstaje...

Co Wy na to?

Pozdrawiam Świątecznie Adam M.

Nie! :cry:

Samo życie! :cry:

Chciałem budować a muszę remont, i to spory, zrobić na początek! :cry:

Dla wprawy?! :roll:

A czemu z nie heblowanych? - Bo tańsze a i tak ich następne 50 lat lub więcej, nikt oglądać pod tą watą nie będzie!

Adam M.

• 2 months później...
  • 3 years później...
Witam

Mam starą budę (107 lat). Dach jet tam do remontu i muszę coś z tym zrobić.

O ile legary więźby są zupełnie dobre, o tyle dechy pokrycia z trudem do pieca sie nadają. Trzeba je będzie zerwać i....

No właśnie ! I CO?!

Pomyślałem sobie, czy by tak nie pokryć połowy dachu (południowo zachodnia połać) samymi solarami powietrznymi. Robota tak prosta, że aż do bólu!

Nigdy dotąd tego nie robiono, bo nie było szyb, po których można spacerować, ale teraz już są, więc czemu nie?

Co dostanę?

Za jednym zamachem pokrycie dachowe, zyski solarne w całym roku i spore oszczędności finansowe.

Szyba solarna kosztuje około 25zł/m2. Mata lamelowa też niewiele. Skrzynkę z nieheblowanych dech zbije byle przygłup, to i ja sobie poradzę...

Do tego kilka rurek spiro, wentylatorek EBMa (z tych "mądrych") i jakiś termostat. Wsadem może być każda poczerniona blacha czy siatka.

Samograj powstaje...

Co Wy na to?

Pozdrawiam Świątecznie Adam M.

witam, temat stary ale może warty odświeżenia ...

czy ktoś zrealizował taki projekt lub podobny z wykorzystaniem kolektora powietrznego???

może ktoś wybudował to na ścianie?

• 2 weeks później...