adam_mk 24.03.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 WitamMam starą budę (107 lat). Dach jet tam do remontu i muszę coś z tym zrobić.O ile legary więźby są zupełnie dobre, o tyle dechy pokrycia z trudem do pieca sie nadają. Trzeba je będzie zerwać i....No właśnie ! I CO?! Pomyślałem sobie, czy by tak nie pokryć połowy dachu (południowo zachodnia połać) samymi solarami powietrznymi. Robota tak prosta, że aż do bólu!Nigdy dotąd tego nie robiono, bo nie było szyb, po których można spacerować, ale teraz już są, więc czemu nie? Co dostanę?Za jednym zamachem pokrycie dachowe, zyski solarne w całym roku i spore oszczędności finansowe.Szyba solarna kosztuje około 25zł/m2. Mata lamelowa też niewiele. Skrzynkę z nieheblowanych dech zbije byle przygłup, to i ja sobie poradzę...Do tego kilka rurek spiro, wentylatorek EBMa (z tych "mądrych") i jakiś termostat. Wsadem może być każda poczerniona blacha czy siatka.Samograj powstaje...Co Wy na to? Pozdrawiam Świątecznie Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 24.03.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Dziwi mnie że w domach pasywnych całe południowe połacie nie są solarami. Do kosztów musisz jeszcze dodać jakieś uszczelki lub silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.03.2008 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 a czemu ta skrzynka ma być z nieheblowanych dech? PS. adaś, święconka wyszła, że myślisz o dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2008 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Nie! Samo życie! Chciałem budować a muszę remont, i to spory, zrobić na początek! Dla wprawy?! A czemu z nie heblowanych? - Bo tańsze a i tak ich następne 50 lat lub więcej, nikt oglądać pod tą watą nie będzie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancurski 17.06.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Witam, jestem nowy na forum, mam nadzieję, że na długo tu zawitam Mam pytanie apropo solarów. Czy jest sens montowania ich na dachu po wschodniej i zachodniej stronie ? Wyczytałem gdzieś w necie, że najlepiej na południowej. Hmmm, w moim przypadku to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.06.2008 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Masz pecha... Od północnej nie zadziałają... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 23.06.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Witam Mam starą budę (107 lat). Dach jet tam do remontu i muszę coś z tym zrobić. O ile legary więźby są zupełnie dobre, o tyle dechy pokrycia z trudem do pieca sie nadają. Trzeba je będzie zerwać i.... No właśnie ! I CO?! Pomyślałem sobie, czy by tak nie pokryć połowy dachu (południowo zachodnia połać) samymi solarami powietrznymi. Robota tak prosta, że aż do bólu! Nigdy dotąd tego nie robiono, bo nie było szyb, po których można spacerować, ale teraz już są, więc czemu nie? Co dostanę? Za jednym zamachem pokrycie dachowe, zyski solarne w całym roku i spore oszczędności finansowe. Szyba solarna kosztuje około 25zł/m2. Mata lamelowa też niewiele. Skrzynkę z nieheblowanych dech zbije byle przygłup, to i ja sobie poradzę... Do tego kilka rurek spiro, wentylatorek EBMa (z tych "mądrych") i jakiś termostat. Wsadem może być każda poczerniona blacha czy siatka. Samograj powstaje... Co Wy na to? Pozdrawiam Świątecznie Adam M. witam, temat stary ale może warty odświeżenia ... czy ktoś zrealizował taki projekt lub podobny z wykorzystaniem kolektora powietrznego??? może ktoś wybudował to na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.07.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 panie adamie prosimy o jakieś informację czy zrealzował pan ten projekt kolektora na ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts