prystelka 24.03.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Witam. Zastanawiam sie nad wyborem płyty gazowej do gotowania lub ceramicznej. Jeszcze nie mamy podłączonego gazu i zastanawiamy sie czy będzie miało to sens do samego gotowania (ponieważ woda będzie grzana przez co i kominek). Zainteresowałam sie ostatnio płytami indukcyjnymi na prąd. Może macie jakieś z nimi doświadczenia, podzielcie sie proszę. A tak ogólnie napiszcie także na czym wy gotujecie i czy jesteście z tego rozwiązania zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 24.03.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Przede wszystkim przy prądzie nie ma tłustego kożucha na szafkach i ścianach.Po drugie łatwiejsze utrzymanie płyty elektrycznej w czystości.Po trzecie zwykłą płyta czy indukcja - ile masz kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.03.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 gotujemy na prądzie (induk.),nie wyobrazamy sobie powrotu do gazu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 24.03.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 ja również prundem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 25.03.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 ja w pierwszym mieszkanku miałam prąd - było ok (stary rodzaj kuchenki), teraz w przejściowym domku u rodziców mam kuchenkę gazową, rodzice - nowoczesną płytę elektryczną. u mnie na gazie czas gotowania jest o połowę krótszy niż u rodziców, co do kwestii utrzymywania czystości no to fakt - u nich jest czysta płyta ponieważ non stop muszą ja sprzątać (po każdym gotowaniu, postawieniu garnka itp). Do tego u nas są bardzo często awarie prądu (czasem nawet kilka razy dziennie) - ja wtedy mogę zagotować choćby wody na herbatę - rodzice nie. u mnie można normalnie smażyć - u rodziców się gotuje nie smaży, szczególnie jak są spadki napięcia - płyta się nie nagrzewa porządnie, no i jeszcze kwestia kosztów - ja za wymianę butli płacę około 45zł - starcza mi to na 2-3 miesiące gotowania (gotuję dużo i często), rodzice płacą kolosalne rachunki za prąd. dlatego patrząc na to jak oni się męczą stwierdzam, że w docelowym domku będę miała płytę gazową. dodam, że rodzice zakupili płytę "z górnej półki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakp 25.03.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 W mieszkaniu miala plyte - nigdy wiecejFakto moze i czysciej na scianach ale pokazdym gotowaniu mleczko musialo isc w ruch i mycie Nie daj Boze gotowac na przybrudzonej oplycie ponownie bo potem to juz skrobanko czyms co ne zarysuje W domu bede miala gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 25.03.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 etam........ ja miałam gaz a teraz prad....płaska powierzchnia do czyszczenia niech bedzie zabrudzona mocno to i tak łatwiej sie czysci, a po drugie ,to brudna płyte zostawiasz do nastepnego gotowania?i jeszcze dla mnie czasem słuzy jako przedłuzenie blatu.właczam blokade i moge na niej stawiac co chce i chyba takie el płyty maja wiecej bajerów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 25.03.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 używam płyty indukcyjnej, choć rurę od gazu mam w domu to z niej nie korzystam.Używanie płyty indukcyjnej to po prostu bajka - czysto, ciepło jest w garnku a nie poza nim, można sobie ustawić temperaturę jaka ma być w garnku, czas trwania gotowania, etc. Co do tego że na gazie szybciej się gotuje - aż nie chce mi się komentować. jedyne co mnie by skłoniło do powrotu do gazu to częste braki prądu - na szczęście nie występują one w miejscu gdzie żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
christof333 25.03.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 My jesteśmy na etapie wykańczania domu i w kuchni będzie płyta indukcyjna a dodatkowo dwa palniki na gaz tak na wszelki wypadek braku prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 25.03.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 W pełni zgadzam się z androzkiem i jacekp71. Nie wyobrażam sobie powrotu do gazu Czystość przede wszystkim i mało roboty przy ceramicznej płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 25.03.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 A ja mam płytę indukcyjną i jak narazie bardzo podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 25.03.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 nie widze róznicy w czasie gotowania choc mam doswiadczenie z gzaem i plytą Smazenie normalnie:) w dodatku równomierne co na gazie jest niewykonalne, jesli jeszcze raz ktos wstawi kit o tym ze gzaówkę łatwiej się czyści to padnę trupem-dla mnie różnica jest kolosalna na korzysc plyty - no chyba ze nie myc stelazy okołopalnikowych-wtedy mycie jest porownywalnie klopotliwe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldun 26.03.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 potwierdzam, że jednak na gazie będzie szybciej niż na zwykłej płycie ceramicznej. Miałem to i to. Natomiast wygoda nieporównywalna. Oczywiście na korzyść prądu. Mam od niedawna indukcje i dopiero teraz czas gotowania jest porównywalny do gazu. Więc już nie ma o czym mówić. TYLKO PRĄD.Koszty? Pamiętam, że jak przechodziłem na prąd tez się obawiałem ale różnica była miesięcznie kilkuzłotowa w rachunkach więc i ten argument jak dla mnie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juka11 26.03.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Gotuje na prądzie i mimo, że zostałam postawiona przed faktem dokonanym: prąd i koniec, to jestem zadowolona z tego rozwiazania. Nie zauważyłam, żeby znaczaco dłuzej trwało gotowanie, a sprzatanie płyty elektr. (ja mam sterowanie sensorowe) trwa 1/10 tego co gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 26.03.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 u mnie gaz - z wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 26.03.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 u mnie gaz - z wyboru Też gaz, jakoś tłustego nalotu nie widać (mamy sprawną wentylację, a gotuje się dużo, nawet bardzo dużo). Poza tym - czy przyrządzisz potrawę np. z woka na prądzie? Dla niektórych to żadna różnica, ale większość smakoszy i miłośników dobrego kucharzenia preferuje gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 26.03.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 U mnie z wyboru kuchnia gazowa, ale w okolice kuchni podprowadzę sobie zasilanie elektryczne (400V) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alenrok 26.03.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Prąd. Nigdy więcej gazu brrrr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 26.03.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Prąd. Nigdy więcej gazu brrrr. eee tam, nie znasz się http://video.aol.com/video-detail/cooking-gas-with-julia-mead/221487920 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 26.03.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 filmik rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.