grave 27.03.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 a ja tam mam gaz i nie zamierzam zmieniać tego nawet w nowym miejscu... taniej przede wszystkim! może płyta ind. lłatwiejsza w utrzymaniu, ale już wolę cześciej sprzątać jak bulić za ten prund... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 27.03.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 a ja tam mam gaz i nie zamierzam zmieniać tego nawet w nowym miejscu... taniej przede wszystkim! może płyta ind. lłatwiejsza w utrzymaniu, ale już wolę cześciej sprzątać jak bulić za ten prund... To są groszowe sprawy.... To tak, jak chcieć zaoszczędzić 1 złotówkę, jadąc na zakupy 5 km dalej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ranna_kawka 27.03.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 nie mogę się przyzwyczaić do prądu, tęsknię za gazem, ale rzeczywiście jest więcej sprzątania przy nim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 27.03.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 To są groszowe sprawy.... To tak, jak chcieć zaoszczędzić 1 złotówkę, jadąc na zakupy 5 km dalej Pozdrawiam Czyżby? NIe wydaje mi się... gaz jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 27.03.2008 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 To są groszowe sprawy.... To tak, jak chcieć zaoszczędzić 1 złotówkę, jadąc na zakupy 5 km dalej Pozdrawiam Czyżby? NIe wydaje mi się... gaz jest tańszy. Ale dłużej smażysz kotleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 28.03.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 ja w pierwszym mieszkanku miałam prąd - było ok (stary rodzaj kuchenki), teraz w przejściowym domku u rodziców mam kuchenkę gazową, rodzice - nowoczesną płytę elektryczną. u mnie na gazie czas gotowania jest o połowę krótszy niż u rodziców, co do kwestii utrzymywania czystości no to fakt - u nich jest czysta płyta ponieważ non stop muszą ja sprzątać (po każdym gotowaniu, postawieniu garnka itp). Do tego u nas są bardzo często awarie prądu (czasem nawet kilka razy dziennie) - ja wtedy mogę zagotować choćby wody na herbatę - rodzice nie. u mnie można normalnie smażyć - u rodziców się gotuje nie smaży, szczególnie jak są spadki napięcia - płyta się nie nagrzewa porządnie, no i jeszcze kwestia kosztów - ja za wymianę butli płacę około 45zł - starcza mi to na 2-3 miesiące gotowania (gotuję dużo i często), rodzice płacą kolosalne rachunki za prąd. dlatego patrząc na to jak oni się męczą stwierdzam, że w docelowym domku będę miała płytę gazową. dodam, że rodzice zakupili płytę "z górnej półki". Nic dziwnego. Porównujesz prawidłowo działającą instalację gazową ze źle działającą elektryczną. MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucia 28.03.2008 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Od 15 lat gotowanie na płytach ceramicznych. Nie wróciłabym już do gazu.Fakt, że przerwy w dostawach prądu mamy bardzo rzadko (ostatnia ze 2 lata temu) i raczej na krótko (2-3 godziny), więc to częściowo wyjaśnia sympatię do prądu. W każdym razie na taką okoliczność jest w domu mała kuchenka turystyczna, żeby coś sobie w razie czego upichcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 28.03.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Ja od 2 miesięcy gotuję na płycie ceramicznej. Przez kilka pierwszych dni miałam problem z opanowaniem 4 garnków na raz, ale teraz jest ok. Przed płytą cermiczną gotowałam kilka tygodni na kuchence elektrycznej - Nigdy więcej!!! Przed przeprowadzką gotowałam na gazie. Aż takiej wielkiej różnicy nie widzę. Może tylko taką, ze płytę szybciej można umyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 28.03.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 ja mam plytę sensorową Amica i ... ciężko mi się przyzwyczaić, bo:1. mam garnki Tefala, ktore nie mają pokrywek szklanych, więc cały czas muszę podglądać czy nie ucieka a i tak ucieka (a należy gotować z pokrywką bo wtedy nie ma strat prądu2. jak ucieknie to muszę skrobać, bo palniki są tylko dwa (to jest aneks kuchenny, duża kuchnia czeka na meble) i nie tak latwo ugotować obiad dla 4 osób na jednym czystym kręgu. Czyszczenie na gorąco przypalilo mi niejedną szmatkę ....3. na wsi gdzie mieszkamy często nie ma prądu - piec ma ślimakowy podajnik na prąd, pompa ciągnie wodę na prąd, no i kuchenka też na prąd. czasami nie ma jak herbatki niemowlęciu zrobić - na szczęście jest koza w salonie i na niej stawiam garnek, ale wtedy pilnuje bo dzieciak może sobie zrzucić na glowę tak więc powoli dojrzewam do ... zbudowania kuchni kaflowej na drewno - u koleżanki forumowej stoi takie cudo, które zupełnie zawróciło mi w głowie. Acha, jajka na miękko wychodzą super, ale naleśniki - ech - nastoi się człowiek dla tych parunastu, nastoi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 28.03.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 To trzeba zmienić pokrywki,przy gazie również trzeba sprawdzać czy nie ucieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GGGosik 30.03.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 To są groszowe sprawy.... To tak, jak chcieć zaoszczędzić 1 złotówkę, jadąc na zakupy 5 km dalej Pozdrawiam Czyżby? NIe wydaje mi się... gaz jest tańszy. Ale dłużej smażysz kotleta A może masz złą patelnię? Na płytę ceramiczną potrzebne są naczynia z grubym dnem, wtedy dłużej trzymają ciepło i można przykręcić "kurek"... Tak, tak.. dlatego mówię o tej groszowej oszczędności. Ale o porównaniach płyt był już tutaj wątek, więc nie ma co się powtarzać Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_kama 30.03.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Jeszcze nie kupilam plyty ale jestem zdecydowana na gaz z racji kosztow korzystania. A ze nigdy tez nie korzystalam z pradowej plyty to nawet nie bede wiedziala co (ewentualnie) trace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dasta 30.03.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Witam, po przeprowadzce z konieczności gaz butlowy. Potem kuchnia elektryczna. Teraz po fakturze za prąd i nowej prognozie częściowy powrót do gazu, tylko z powodów ekonomicznych. Kuchnia elektryczna dla nas jest wygodniejsza, żadnych problemów ze smażeniem (woka nie używamy). Nie przepadam za sprzątaniem, więc zdecydowanie wolę umyć płytę elektrycznej niż szorować gazową, no i żadnych tłustych osadów w okolicy kuchni elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldun 30.03.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2008 Jeszcze nie kupilam plyty ale jestem zdecydowana na gaz z racji kosztow korzystania. A ze nigdy tez nie korzystalam z pradowej plyty to nawet nie bede wiedziala co (ewentualnie) trace ja jeszcze raz napiszę, że wg mnie i z własnego doświadczenia różnice w kosztach są znikome, a tym bardziej po zbliżających się 30% podwyżkach gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaN. 31.03.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Ja też myślę o płycie ceramicznej (prąd) - teraz mam gaz, jest ok, ale tłuste osady, mycie tej kratki - doprowadza mnie do szału. Zresztą tam, gdzie się budujemy nie ma gazociągu, więc trzeba by było wymieniać butlę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 18.06.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Podciągam temat,,,, Z uwagi na przyzwyczajenia i obawy przed indukcją będę miała kuchnię gazową. Aby ułatwic czyszczenie planuję dobrej jakości kuchnię gazową na płycie szklanej,np. Samsunga. Brakuje mi tylko możliwości "zarządzania" gotowaniem tj. np. programowania włączania, wyłączania...Czy do tego celu muszę miec układ mieszany (np. gazowo-elektryczny)? Można też dokupic do kuchni gazowej osobny moduł elektryczny lub indukcyjny... A może zwykła mikrofalówka przejmie te funkcje? Podpowiedzcie, bo moje doświadczenia ze sprzętem kuchennym są sprzed 10 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 18.06.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 A ja kupiłam indukcyjno-ceramiczna simensa, szkoda mi było dobrych garnków zeptera, więc maly kompromis, a nie daj Boże stymulator to na przyszłość jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinkowa 19.06.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 gaz, bo lubię prawdziwy ogień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 19.06.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 U mnie w planie gaz+indukcja. Gaz tanszy bo butla 11kg starcza na pol 1/2 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 19.06.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 a u mnie gaz z konieczności, bo nie ma podłączenia 3fazy Ale już myślimy o zmianie w przyszłości na prąd i w razie czego każdy nowy garnek będzie kupowany pod kątem indukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.