Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na czym gotujecie ? Gaz czy prąd?

prystelka

Recommended Posts

A co ze plackami, skwarkami i i innymi smażonymi delicjami? Słyszałam, że na płytach elektrycznych to problem rozgrzać patelnię do tak wysokiej temperatury, aby usmażyć smaczne racuchy? Ja mam dwóch synków łasuchów i dość często produkuję wszelkiego rodzaju racuchy i placki w kuchni, w dość dużych ilościach.

A jak już używacie gazu - to ziemnego czy z butli? Ja z konieczności jak zdecydyję się na płytę gazową to muszę mieć gaz z butli, bo o mojej "wiochy" gazu nie podłączyli, a prąd raczej odpada ze względu na koszty.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marta a czy kiedykolwiek gotowałaś na indukcji ???? :o :o

Porównanie płyty grzewczej z indukcją ma tyle wspólnego ze sobą , co nosorożec z baletem.

ale ja nie porownuje plyty grzewczej z indukcja, czytaj ze zrozumieniem, ziabo

napisalam tylko, ze mowiono mi, ze na indukcji jest jak na gazie, wylaczasz i jest zimne- nei podgrzewa sie potrawa

napisalam, ze mnie to nie przekonalo, ze wybralam plyte grzewcza bo gotuje tak od lat i mi pasuje

zreszta tematem watku nei jest: wyzszosc indukcji nad wszystkim innym, tylko: na czym gotujecie, gaz czy prad?

odpowiedzialam na pytanie, jeez

Aaaaaaa

Już wiem o sso chodzi 8)

Kumam.

Wybacz, troszkę się zagalopowałam. :oops:

Każda z metodyki kuchennej ma swoje wady i zalety. W życiu nie wróciła bym do gazu, chociaż ma niewątpliwą zaletę, iż jak pierdyknie faza, obiad można dokończyć.

Z kolei płyta jest ekonomiczniejsza - nie mówiąc o higienie stanowiska pracy.

Też ma wadę . Jak wykipi.. to zadyma jak się patrzy .

Indukcja straszy przyszłych klientów, że nie będzie latać, dopóki garów przestrasznie drogich się nie nabędzie - a prawda taka, że na polewanych garach z Olkusza śmiga paradnie.

No i znów problem z prądem..zdało by się dynamo kręcone czy cóś..

W sumie to napewniejsze jest palenisko. I ugotuje człowiek i piętki wygrzeje a i komarom nie da podejść..

A co ze plackami, skwarkami i i innymi smażonymi delicjami? Słyszałam, że na płytach elektrycznych to problem rozgrzać patelnię do tak wysokiej temperatury, aby usmażyć smaczne racuchy? Ja mam dwóch synków łasuchów i dość często produkuję wszelkiego rodzaju racuchy i placki w kuchni, w dość dużych ilościach.

A jak już używacie gazu - to ziemnego czy z butli? Ja z konieczności jak zdecydyję się na płytę gazową to muszę mieć gaz z butli, bo o mojej "wiochy" gazu nie podłączyli, a prąd raczej odpada ze względu na koszty.

Witam!!!

Może tu znajdziesz odpowiedzi na pytania o placki,...itp

http://forum.muratordom.pl/kuchnia-elektryczna-ceramiczna-porady,t18546.htm

...jakie koszty masz na myśl???

...jeśli eksploatacyjne to prąd nie jest taki be!

Prąd jest droższy niż gaz ale gotowanie na „prądzie”(płyta indukcyjna) jest tańsze niż na „gazie”

...ale o tym już było...

a my w nowym domu mamy płyte elektryczną; do tej pory miałam tylko gaz i szczerze mówiąc- jestem troche przerażona. Spedzam w kuchni mnóstwo czasy i ciagle mam wrażenie, że co na gazie, to na gazie - pomijam kwestie czyszczenia zatłuszczonych palników tudzież szafek...

Każdy szanujący sie kucharz używa gazu.

Mam nadzieję, że się przyzywczaję.

Ale do spiżarni w piwnicy i tak sobie wstawię kuchenkę gazową - tam będzie produkcja przetworów. No i kuchni w salonie nie upapram :roll:

• 2 weeks później...

a nie chcesz elektrycznej?

Butla będzie chyba trochę kłopotliwa - wyciągnąć z szafki,zawieźć do napełnienia, wrócić, targać toto do domu (a lekkie nie jest), znów włazić podszafkę i montować butlę....

No bo przecież na wierzchu stać nie będzie jako ozdoba :wink:

Zastanów sie dobrze.

No właśnie w opcji była płyta elektryczna, ale zaczyna mnie przerażać to że może się gotować wolniej niż na gazie ziemnym ...

Zdarza mi się coś ugotować od czasu do czasu, Jakoś trudno mi przekonać maoją drugą Połowę do płyty /głównie ze względu na wyższe koszty rachunków/ a jak jeszcze dojdzie dłuższe gotowanie to zostaje tylko gaz, chociaż ze względu na wymianę tych butli to wolałbym prąd.

Byłbym wdzięczny gdybyś napisała jak długo zajmuje ci ugotowanie przeciętnego obiadu, np. ziemniaków /od zimnej wody do ugotowania/ i mniej więcej ile KW prądu zużywasz do ugotowania jednego obiadu.

Byłbym wdzięczny gdybyś napisała jak długo zajmuje ci ugotowanie przeciętnego obiadu, np. ziemniaków /od zimnej wody do ugotowania/ i mniej więcej ile KW prądu zużywasz do ugotowania jednego obiadu.

Niestety jeszcze tego nie mogę napisac, bo przeprowadzać się bedziemy na dniach

Do tej pory było to gotowanie okazyjne,a nie "pełnowymiarowe". Większość moich znajomych przerzuciła się jednak na płyty elektryczne, czego głownym powodem był zdecydowanie mniejszy syf w kuchni. Gaz ma niestety to do siebie, że jest tłusty i na meblach zbiera się to coś. Generalnie ponoć garnki też z zewnątrz trudniej spalić na płycie elektrycznej, niz na gazie

Spytaj kogoś, kto może przeliczał koszty gotowania- ja niestety tego nie robiłam.

• 2 weeks później...

Przeczytałem je, są bardzo ciekawe. Niestety raczej nigdzie nikt nie stwierdza jednoznacznie że zużywa np. 2, 3 czy 4 kw na ugotowanie czegośtam.

Wg. moich obliczeń przeciętny obiad powinien się zmieścić w 3 kw, /3 palniki, ziemniaki, jakieś mięcho i zagotować mrożone warzywka/, ale to teoria a jak jest w praktyce?

Hej,

Miałem gaz, miałem ceramiczną.

Ale indukcyjna jest najlepsza.

http://www.agdexpert.pl/plyty-elektryczne-z-wlasnym-sterowaniem/siemens-eh-777501e

Te wszystkie pierdoły faktycznie działają i są użyteczne.

Garnki i patelnie kupujemy te Ikei - są w sumie tanie.

Mała bezwładność garów, łatwość czysczenia, płyta jest gorąca ale umiarkowanie i tylko dlatego, że nagrzała się od garnka/patelni.

Polecam.

s

• 4 weeks później...

Czy ktoś z użytkujących wcześniej kuchenki gazowe, kto przestawił sie na indukcję oszacował faktyczne koszty gotowania na prądzie, w stosunku do wcześniejszej metody?

Byłabym wdzięczna za informacje " w złotówkach", a nie " ilościowe typu "trochę drożej, ale czyściej" :wink:

Byłabym wdzięczna za informacje " w złotówkach", a nie " ilościowe typu "trochę drożej, ale czyściej"

Ciekawe jak wyobrazasz sobie takie wyliczenie - chyba trzeba by zamontować osobny licznik do kuchenki lub co najmniej przez tydzień dokładnie zapisywać długośc pracy kuchenki, na jakim polu się gotowało i jak mocno się grzało. Uważam, że takie wyliczenie o jakie prosisz jest niemożliwe.

Pytałam o oszacowane koszty- czyli jeśli ktoś np od dwóch miesięcy gotuje na indukcji, a wcześniej gotował na gazie, to ma porównanie kosztów- ile więcej wydał na prąd , ile zaoszczędził na gazie. Zakładając , że gotuje mniej więcej tyle samo, dla swojej rodziny.

Nie chodziło mi o to by X napisał,że oszczędził 32,17zł, a Y dopłacił 15,78zł.

Byłam pewna, że u mnie skończy się na gazie, a teraz małż się waha co do indukcji. A ja szukam dobrych argumentów. 8)

phansWielkie dzięki :D