Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Milosnicy bialych scian - laczcie sie!

Na jakie kolory pomalujesz sciany?  

367 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakie kolory pomalujesz sciany?

• Pastelowe - jasne
    • Nasycone - czyste
    • Raczej ciemne
    • Kazde pomieszczenie pomaluje zupelnie inaczej (pastele, kolory ciemne, nasycone, biel)
    • Tylko biel!
    • Inne (metaliczne, pasy, wzory itp.)

Recommended Posts

Biel może tworzyć naprawdę przytulne wnętrze, ale na ostatnich zdjęciach dość przytłacza. Nie przepadam za zupełną dominacją jednego koloru. Chociaż możliwe, że fotki nie przemawiają do mnie głownie przez te białe podłogi. Jakoś nie wyobrażam sobie posiadania takich w swoim domu.
https://forum.murator.pl/topic/98694-milosnicy-bialych-scian-laczcie-sie/page/21/#findComment-4280050

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Od kilku lat jestem zafascynowana bielą w mieszkaniu, i tez od kilku lat tak mieszkam, biale sciany, biale meble...biale okna biale zaluzje..biale drzwi i wiekszosc bialych dodatkow..Zabraklo mi jedynie odwagi zeby nasze sosnowe dechy na podlodze zrobic rozwniez na bialo....Ale jak juz sie podniszcza i trzeba bedzie je znowu cyklinowac, to juz nie odpuszcze bieli.

Mam pięcioro dzieci i nie wydaje mi sie zebym musiala sprzatac wiecej niz niz inne mamy. Uwazam ze najladniejsza jest zlamana biel, jednak ze skromnym budzetem, najczesciej stosujemy zwykle biale farby. Zgadzam sie tutaj z jedna z forumowiczek: wole malowac niz myć:rolleyes:

Zawsze kiedy odwiedzam znajomych, wrod ktorych raczej nikt nie miaszka tak bialo jak my....mysle sobie:..."mają tak elegancko....jakos bogato, a u nas tak skromnie..." Wtedy odczuwam niepokoj, zaczynam buszowac w necie, ogladac wnetrza, kolory...mysle o pomalowaniu scian lub jednej sciany...szukam i szukam i wreszcie trafiam na takie wnetrze ktore znowu mi zapiera dech w piersiach...i znowu jest to wnetrze biale:rolleyes: Faktycznie, jest tak, ze biel prezentuje sie swietnie kiedy jest wnetrze idealne i nie podniszczone( co jak sie domyslacie przy normalnym codziennym zyciu i 5 dzieci jest raczej trudne). Jednakze ostatnio odkrylam ze biel swietnie wyglada rowniez z dodatkiem surowosci, sięrmiężnosci ...z czyms co nie jest idealne...jakas surowa decha lub troche surowego egzotycznego drewna...moze stara szafa odmalowana na bialo, chropowate sciany...,lub podlogi biale, ale takie poprostu biale dechy z pozapadanymi fugami...Ale to musi byc jeden lub dwa elementy....nie za duzo...-teraz ide w tym kierunku..Stale cos musze zmieniac..poprawiac, dopracowywac...szukac...Biale wnetrze daje takie mozliowsci!

https://forum.murator.pl/topic/98694-milosnicy-bialych-scian-laczcie-sie/page/21/#findComment-4298726

Białego nie da się nie lubić :) Ja mam od paru lat zajawkę na szary. Kiedyś szary pod każdą postacią - dziś już nie. Mimo to, nie wyobrażam sobie życia bez białego, tylko że wydaje mi się on bardzo trudnym kolorem. Po pierwsze: jego odcienie... biały ma takie mnóstwo tonacji. Uwielbiam czystą biel, a szczególnie nie przepadam za taką wpadającą w żółty. Mieszkam w samym centrum dużego miasta, gdzie w pobliskich kamienicach nadal stosuje się ogrzewanie na węgiel :/ - więc od września do kwietnia walczę z wszędobylską sadzą - dlatego w tym mieszkaniu naprawdę biały trudno jest utrzymać w czystości. A mimo to, planuję remont kuchni i... meble będą jednak białe :D
https://forum.murator.pl/topic/98694-milosnicy-bialych-scian-laczcie-sie/page/21/#findComment-4299286

Tak ogladam sobie te wystkie foty i wydaje mi się, że jeśli chodzi o tą naszą ukochaną biel, to nie na tym ma rzecz polegać aby wszystko było białe: białe sufity, ściany, podłogi, drzwi, meble, ramki na zdjęcia i wycieraczka w przedpokoju. Chodzi, mnie przy najmniej o to by dzięki tej bieli zachować harmonie i spokój przestrzeni, żeby nas nie rozpraszały różnokolorowe ściany, odcienie brązu drewna i inne kolory których się w domu nie uniknie - chociażby książek na półkach czy ubrań na wieszaku :D.

Zgadzam się z antracytową że biel bieli nie równa i rzeczywiście trudno zachować ten sam odcień. A co do jej odcieni i zastosowania - nawet jeśli wszystkie ściany będą pomalowane tym samym odcieniem bieli to patrząc z jednego punktu w pomieszczeniu każda ściana bedzie miała inny odcień :D Tak samo jest z bielą złamaną - jeśli jest to lekkie złamanie to po pomalowaniu ścian i sufitów tą samą farbą wydaje się że jest to po prostu biały a nie złamany :D.

https://forum.murator.pl/topic/98694-milosnicy-bialych-scian-laczcie-sie/page/21/#findComment-4300079

Tak ogladam sobie te wystkie foty i wydaje mi się, że jeśli chodzi o tą naszą ukochaną biel, to nie na tym ma rzecz polegać aby wszystko było białe: białe sufity, ściany, podłogi, drzwi, meble, ramki na zdjęcia i wycieraczka w przedpokoju. Chodzi, mnie przy najmniej o to by dzięki tej bieli zachować harmonie i spokój przestrzeni, żeby nas nie rozpraszały różnokolorowe ściany, odcienie brązu drewna i inne kolory których się w domu nie uniknie - chociażby książek na półkach czy ubrań na wieszaku :D.

Zgadzam się z antracytową że biel bieli nie równa i rzeczywiście trudno zachować ten sam odcień. A co do jej odcieni i zastosowania - nawet jeśli wszystkie ściany będą pomalowane tym samym odcieniem bieli to patrząc z jednego punktu w pomieszczeniu każda ściana bedzie miała inny odcień :D Tak samo jest z bielą złamaną - jeśli jest to lekkie złamanie to po pomalowaniu ścian i sufitów tą samą farbą wydaje się że jest to po prostu biały a nie złamany :D.

Rzecz polega na tym ze jedni lubią biel , poniewaz pomaga zachowac we wnetrzu harmonie i spokoj...a inni, gdyby tylko bylo to mozliwe, polożyli by sobie biale wycieraczki:p...Poniewaz wlasnie wtedy gdy wszystko jest biale, wnetrze osiaga pewnien niesamowity klimat..To dwa rozne typy wnetrz. I w zasadzie dwa rozne tematy.

https://forum.murator.pl/topic/98694-milosnicy-bialych-scian-laczcie-sie/page/21/#findComment-4300314

..a inni, gdyby tylko bylo to mozliwe, polożyli by sobie biale wycieraczki:p....
Właśnie tę drugą część osób podziwiam... a raczej ich wnętrza, bo rzeczywiście jest w nich coś magicznego. Z praktycznego punktu widzenia, jakoś nie widzę siebie w takim wnętrzu, ponieważ mam poczucie, że wymaga ono ogromnego zdyscyplinowania nie tylko siebie i domowników, ale również wszystkich przedmiotów. Więc dla mnie to raczej utopia. Niemniej jednak, jak oglądam przestrzeń skąpaną całkowicie w bieli, to natychmiast mam wrażenie, że jest to miejsce tak nierealne, tak cudownie pogrążone w ciszy, że mogłabym w nim usłyszeć własne myśli. Jak to piszą w magazynach wnętrzarskich, to taka "przestrzeń z oddechem". Kojarzy się ze śnieżną zimą, która daje specyficzny rodzaj wyciszenia... eh. Cudo.
https://forum.murator.pl/topic/98694-milosnicy-bialych-scian-laczcie-sie/page/21/#findComment-4303409

Przy twardości wody jaka jest w większosci w Polsce to taka bateria ma żywotność miesiaca. I wspólczuje posiadaczowi utrzymać ją w czystości. ;)
https://forum.murator.pl/topic/98694-milosnicy-bialych-scian-laczcie-sie/page/21/#findComment-4306530

Nie Małgoś :D Ja nawet nie wiedziałam, ze to ma byc bateria dla Ciebie :D

U mnie szklana bateria wytrzymała pół roku. Wymieniłam ją na zwykłą za 70zł którą mam do tej pory :D Szkiełko cieszyło oko do kilku pierwszych myć. Potem kamień juz był nie do usunięcia a widok był masakryczny.

https://forum.murator.pl/topic/98694-milosnicy-bialych-scian-laczcie-sie/page/21/#findComment-4306589

• 2 weeks później...