Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Milosnicy bialych scian - laczcie sie!

malgos2

Na jakie kolory pomalujesz sciany?  

367 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakie kolory pomalujesz sciany?

• Pastelowe - jasne
    • Nasycone - czyste
    • Raczej ciemne
    • Kazde pomieszczenie pomaluje zupelnie inaczej (pastele, kolory ciemne, nasycone, biel)
    • Tylko biel!
    • Inne (metaliczne, pasy, wzory itp.)

Recommended Posts

i ja zapisuję się do klubu białych ścian :D

u nas dużo bieli będzie :wink:

http://img137.imageshack.us/img137/1167/005va.jpg

Aniu, piekne!! Co dalas na podloge?

Ja sobie wymyslilam jasny jesion....tylko teraz sie zastanawiam, czy za jasno nie bedzie....biale sciany i bardzo jasna podloga :lol:

Maja

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

djanya w starym mieszkaniu mieliśmy wszędzie Beckersa - tez bylismy zadowoleni :wink: Tylko jednak gdy zmywałam jakieś brudy zawsze pozostawał lekko widoczny ślad, że cuś tam jednak było nabrojone - np. pies odcisnał łapę po spacerze, bo chciał zerknąc, co za oknem się dzieje, szampan czerwony nam prysnął na ścianę itp.. A w Para takich sladów nie ma. Dla mnie istotna różnica.

tylko z tego co się orientuję Beckers już nie ma w swojej ofercie białego półmatu :roll: ale mogę się mylić.

dziekuje za te istotne info- dla mnie to tez istotna roznica bo nie planuje malowania przez nastepnych kilka lat.

Co do białej to juz jedna z beckersa stestowalam- ekstra struktura ale kolor fe. Dzis kupiłam jeszcze inna biala od nich- jak ona nie przejdzie to jade do pary.

Dziewczyny może doradzicie kolor farby. Szukam białej farby, ewentualnie biel leciutko złamana szarym.

kupiłam już na probę wiadro Tikurilli. Jakoś nie moglam odszukać białej z tej firmy,więc kupiłam puszkę najjasniejszej bazy. Nie zdało to egzaminu. Kolor dziwny,kiepsko kryje. Sprzedawca w sklepie mówi ,że to dlatego ,że to baza i raczej powinna być wymieszana z pigmentem.

Kupiłam puszkę bazy najjaśniejszej Caparola Samtex 3 (też lateks ,parametry niewiele gorsze od tikurilli a cena przez pół). Kryje super,ale dla mnie ten biały jest zbyt kremowy.

Nastepnie zdresperowana kupiłam Caparolę Samtex 3, jedyne 10 l, z kolornika off white chyba numer 50. Na karteczkach dla mnie wpadał w jasniuteńki szary.Pomalowałam kuchnię i jadalnię. wyszedł biały wpadający w mietę :evil:

Jeśli ściana jest oświetlana mocną lampą to jest śliczny biały,ale odrobina cienia i przebija zieleń.

Coś nie mam szczęscia do tego białego.

Ktoś polecał Pare, ale jak dla mnie zbyt droga, za dużo powierzchni do malowania.

Farb przerobiłam kilka na moich ścianach

a sciany niestety narażone na wiele (4 dzieci, duży kudłaty pies) i ..........

pzestałam się przejmować kupuję tanią farbę w supermarkecie budowlanym i maluję

Białe ściany są dla mnie najbardziej praktyczne najłatwiej je odświeżyć

w nowym domu ściany pomalowane zwyklą farbą emulsyjną firmy Bondex

http://pics-1.hub30.com/3163/6467/15867535/e.jpg

za jakieś 3 lata pomaluję znowu

wolę malować niż myć :wink:

i ja zapisuję się do klubu białych ścian :D

u nas dużo bieli będzie :wink:

http://img137.imageshack.us/img137/1167/005va.jpg

Aniu, piekne!! Co dalas na podloge?

Ja sobie wymyslilam jasny jesion....tylko teraz sie zastanawiam, czy za jasno nie bedzie....biale sciany i bardzo jasna podloga :lol:

Maja

to jedyna ciemna podloga w całym domu nie wiem jak się sprawdzi

mam nadzieję że przeżyje kilka lat bo to tylko zwykłe panele

bardzo ladnie wygląda ciemna podłoga ale raczej jest mniej praktyczna - widać na niej każdy kłaczek :-?

cały parter mam w płytkach kremowo żółtych (trochę jak jesion :wink: ) i nie jest za jasno a na górze będą bielone sosnowe podłogi i oczywiście białe ściany :D

Dokładnie tej którą kupiłam na stronie firmowej nie ma (może dlatego że kupowałam w castoramie, a tam były dwie pod taką samą nazwą, różniące się tym że ta jedna jest rozlewana w Polsce/no i jest tańsza.. :D) Na pewno nie jest to żadna baza ("półmatowa farba lateksowa przeznaczona do malowania ścian i sufitów") Na puszcze pisze jedynie Väggfärg 7 Vit (na obrazku jest zielona sofa i żółty pled :D) Cały dom mam nią wymalowany. W domu 2 psy więc ściany zdarza mi się bardzo często przecierać (używam głównie magicznych gąbeczek) i naprawdę ją sobie chwalę. Przy tych psach ściany musiałabym malować chyba co miesiąc :o

Dokładnie tej którą kupiłam na stronie firmowej nie ma (może dlatego że kupowałam w castoramie, a tam były dwie pod taką samą nazwą, różniące się tym że ta jedna jest rozlewana w Polsce/no i jest tańsza.. :D) Na pewno nie jest to żadna baza ("półmatowa farba lateksowa przeznaczona do malowania ścian i sufitów") Na puszcze pisze jedynie Väggfärg 7 Vit (na obrazku jest zielona sofa i żółty pled :D) Cały dom mam nią wymalowany. W domu 2 psy więc ściany zdarza mi się bardzo często przecierać (używam głównie magicznych gąbeczek) i naprawdę ją sobie chwalę. Przy tych psach ściany musiałabym malować chyba co miesiąc :o

Kupiłam te farbe beckersa- 7- vit- jutro jade ogladac co mi tam na scianach pomazali- odezwe sie :)

Ja dzisiaj byłam, chyba już w czwartym sklepie, oglądac kolorniki. Po bitych dwoch godzinach i wymęczeniu kilku sprzedawców, byłam gotowa kupić kolejne kolory do sprawdzenia (najmniejsze opakowanie 2,5 litra). Przyszedł kolejny Pan ja jęcze i marudzę, że pewnie i tak kolor nie ten. On mi ,że dziwi się ,że z wzornika ralowskiego nie wybiorę kolorów i nie zrobię próbek na jakiej kolwiek farbie, która ma testery. Mówię ,że niestety nie ma takich jaśniutkich, prawie białych. On mi,że są. Szuka, dwa wzorniki przeleciał i nie ma. Poszedł po nówke,która mieli schowaną u siebie i SĄ!!!!!!!. Okazalo się ,że we wszystkich sklepach ,w których byłam były wyrwane dwie pierwsze kartki !!!!!!Kupiłam na próbę 3 kolory. Dwa prawie białe i jeden bardzo delikatnie szary. Myślę ,że to jest to. Idę robić próbę na regipsach, bo właśnie mąż przywiozł zagruntowane płyty z budowy.

Kolory mają takie symbole Ral:

najjaśniejszy S0300-N

ciut ciemniejszy S0500-N

jaśniutko szary S1000-N.

Co ciekawe,aby uzyskać dany kolor,każdy producent ma inną recepturę. Ja kupiłam próbki na farbie bondex. Tutaj aby uzyskać pierwszy kolor dodano tylko odrobinę szarości do bieli,a już z innej firmy sprawdzał i aby uzyskać teń kolor było dodane chyba z 5 różnych barwników :o

Idę malowac dam znać co wyszło!

koniecznie daj znać!

To jeszcze nie to o co mi chodziło ale jest o niebo ładniejsza od białej elegant z beckersa. Struktura super. Ale musze poszukac jeszcze "swojego" białego :)

Pomalowałam pierwszą warstwę i PIĘKNE!!!

Kolory najjaśniejszy S0300-N, ciut ciemniejszy S0500-N jak dla mnie są prawie identyczne. Moje oko nie widzi różnicy. Bały na pewno wybiorę S0300-N jest superowy,taki jaki chciałam. Kup próbkę koloru i go sprawdz, bo warto!!!

Szary po pierwszej warstwie baaardzo delikatny,na pewno muszę dodać druga warstwę i dopiero ocenię.