Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Milosnicy bialych scian - laczcie sie!

malgos2

Na jakie kolory pomalujesz sciany?  

367 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakie kolory pomalujesz sciany?

• Pastelowe - jasne
    • Nasycone - czyste
    • Raczej ciemne
    • Kazde pomieszczenie pomaluje zupelnie inaczej (pastele, kolory ciemne, nasycone, biel)
    • Tylko biel!
    • Inne (metaliczne, pasy, wzory itp.)

Recommended Posts

Można mieć kanapę z pokrowcem zdejmowanym do prania, albo ze skóry- ekoskóry- a na dłuższą metę wszytko się brudzi.

Chyba nie o to chodzi, żeby urządzać dom pod kolor brudu ?

Pod kolor czerwonego wina, czekolady, trawy, blota, kurzu... Poza tym jak widac sofa moze tez byc w kontrascie - np. czarna. Z kolei jak poczytasz, jakie ludzie maja doswiadczenia z czernia, to okazuje sie, ze biel przy tym w utrzymaniu to betka.

Nie wkleilo sie, wiec wklejam:

http://i621.photobucket.com/albums/tt294/malgos2/Biale%20wnetrza/c2da8d6d338a944a.jpg

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zgadzam się ale z drugiej strony stać się niewolnikiem sprzątania we własnym domu? Mam na podłodze w całym domu bardzo jasne kafle i kolor ścian budyniowy. Do tego dwa koty, które niestety mimo niewychodzenia na zewnątrz potrafią broić. Codziennie zamiatam i zmywam podłogę co drugi dzień. Gdyby do tego doszło jeszcze zdejmowanie co tydzień pokrowców z krzeseł i kanap zaczęłabym się zastanawiać kogo zastrzelić - siebie czy koty ;). Jednak nie neguję bieli w domu - wnętrza wyglądają pięknie, dostojnie i tak jak wspomniałam wcześniej zazdroszczę tym, co mają odwagę i możliwość otaczać się bielą w różnych odciniach.

ps. gdybym urządzała dom pod kolor brudu to przeważałyby szarości bo właśnie taka sierść mają moje dwa koty ;).

Witam

Ja również lubię biały kolor ale czy wszystko na biało jak widzę na niektórych zdjęciach..? Chyba nie. Wolę jak biel jest lekko "złamana" jakimś kolorem.

pozdrawiam

Ja mysle, ze biel zawsze jest czyms zlamana - nawet jesli masz caly pokoj na bialo, poukladasz ksiazki na regalach i juz masz kolor. W kuchni zbieraja sie rozne kolorowe puszki, pudelka, w lazience kosmetyki, na toaletce perfumy, drewno na podlodze... Zawsze sie cos pojawia, co lamie te biel. I wtedy ten kolor, ktory sie pojawia nabiera sensu. Dlatego sciany w galeriach sztuki sa zawsze biale.

proszę jaka wyrównana walka.

ja preferuję białe ściany i tam gdzie będzie farba będzie biel.

też się ktoś krzywił, że nie będzie koloru :lol: :lol: ale u mnie na budowie można zaobserwować przeróżne rzeczy na twarzy odwiedzających :lol: :lol:

biel to świetne, neutralne tło, dodaje lekkości, światła, przestrzeni...

proszę jaka wyrównana walka.

ja preferuję białe ściany i tam gdzie będzie farba będzie biel.

też się ktoś krzywił, że nie będzie koloru :lol: :lol: ale u mnie na budowie można zaobserwować przeróżne rzeczy na twarzy odwiedzających :lol: :lol:

biel to świetne, neutralne tło, dodaje lekkości, światła, przestrzeni...

Zagladalam do Ciebie i wyglada, ze bedzie tak, jakbym chciala miec, gdybym miala dom. A ten widok z okna :lol: ... Niestety jestem mieszczuchem i w dodatku alergikiem. W gorach latem dostaje masakrycznej alergii na trawe. Mam nadzieje, ze wrzucisz tu jakies fajne "biale" fotki ze swojego domu.

Witam

Ja również lubię biały kolor ale czy wszystko na biało jak widzę na niektórych zdjęciach..? Chyba nie. Wolę jak biel jest lekko "złamana" jakimś kolorem.

pozdrawiam

Ja mysle, ze biel zawsze jest czyms zlamana - nawet jesli masz caly pokoj na bialo, poukladasz ksiazki na regalach i juz masz kolor. W kuchni zbieraja sie rozne kolorowe puszki, pudelka, w lazience kosmetyki, na toaletce perfumy, drewno na podlodze... Zawsze sie cos pojawia, co lamie te biel. I wtedy ten kolor, ktory sie pojawia nabiera sensu. Dlatego sciany w galeriach sztuki sa zawsze biale.

Masz rację ale ja odniosłam się do niektórych zdjęć a złamanie bieli to temat rzeka. Zazwyczaj łamiemy ją na zasadzie kontrastu a przecież tak nie musi być...

pozdrawiam

Masz rację ale ja odniosłam się do niektórych zdjęć a złamanie bieli to temat rzeka. Zazwyczaj łamiemy ją na zasadzie kontrastu a przecież tak nie musi być... pozdrawiam

No tak, ale pewnie te najbardziej biale fotki sa najbardziej "zrobione". W normalnym wnetrzu, w ktorym zyja ludzie zawsze znajdzie sie cos, co przelamuje sterylnosc. Ja juz nie wymagam, zeby wszystko bylo biale (chociaz u mnie biel bedzie dominowac), ale chociaz te sciany...

poniewaz dużo sie tu mówi o łamaniu bieli pragnę wyjaśnić, że łamanie bieli nie polega na tym, że stanie obok białej ściany czerwone krzesło.

łamana biel to kolor do którego jest domieszna odrobina jakiegoś innego koloru. Czyli np. bialy z puszki + odrobina czerni = biel łamana szarością

biały z puszki + odrobina żółtego= biel łamana zółcią

itd itp

W przypadku powyższych postów jest mowa o zestawianu bieli z ...innymi elementami wyposażenia wnętrz, a to nie zmienia odcienia bieli (czyli jej nie przełamuje) zmienia postrzeganie bieli, niemniej jednak biel prosto z kubla zawsze będzie zimna i w cieniu szaro sina.