Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Milosnicy bialych scian - laczcie sie!

malgos2

Na jakie kolory pomalujesz sciany?  

367 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakie kolory pomalujesz sciany?

• Pastelowe - jasne
    • Nasycone - czyste
    • Raczej ciemne
    • Kazde pomieszczenie pomaluje zupelnie inaczej (pastele, kolory ciemne, nasycone, biel)
    • Tylko biel!
    • Inne (metaliczne, pasy, wzory itp.)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 698
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponieważ jestem w trakcie wykańczania mieszkania i niedawno malowalismy prawie całe na biało pozwole sobie zabrać głos w dyskusji na temat farb. My malowaliśmy farbami fluggera. Za farbę białą i szarą płaciliśmy tyle samo. Cena natomiast była zależna tylko od jakości farby nie od koloru :) my wzięliśmy flutex 7s i mimo iż biała trochę się na farbę wykossztowaliśmy ;)

Powiedzcie jaką białą farbę wybrać do pomalowania ok.250m2. Ta Flutex 7s chyba mało wydajana. Zastanawiałam sie nad dwiema z tikkurili: Pure White -120zł/10litrów, Optiva 5 - 303zł/10litrów. Strasznie duża różnica w cenie. Jedna i druga lateksowa, nie wiem czym sie różnią. Czy ta Pure White będzie dobrym wyborem???

ja właśnie wczoraj zakupiłam 2wiadra po 10l tikurilli

1Pure White i

1 Super White,

cenowo podobnie , któraś z nich jest lekko zmywalna, ta Optiwa to u nas kosztuje 330zl,

kolorami są bardzo zbliżone, niby jedna jest bardziej biała ale w pudełku tego ni widać, malowanie wkrótce...

może ktoś właśnie nimi już malował i powie nam o swoich spostrzeżeniach?? dziękuje

Annnia mam nadzieję, że podzielisz sie spostrzeżeniami odnośnie farb. Mi dzisiaj sprzedawca polecił farbę Super White Tikkurili. I tak sie nad nia zastanawiam, 10l - 80zł. Cenowo wychodzi tak jak Dekolar Akrylit W - biały. I nie wiem która będzie lepsza???? Jest też ta Pure White, która nie wiem czym sie różni od Super White i jej cena to ok. 120zł/10l

czyli mówisz, ze warto? możesz coś więcej powiedzieć o tej farbie fluggera? da się z niej zmywać wszelkie plamy? ile warst trzeba nakładac? wydajna chociaż?

Trudno mi powiedzieć czy warto bo nie mam porównania. Pierwszy raz w życiu wybierałam farbę. Moje oczekiwania były takie: farba zmywalna, z lekkim połyskiem, ekologiczna. Flugger spełnił wszystkie wymagania. Być może są jakieś inne farby tańsze i tak samo dobre ale ja ostatecznie wybrałam fluggera bo te farby miały same pozytywne opinie :) a przy tym nie są tak piorunująco drogie jak np. benjamin moore.

Na plus dla fluggera przemawia fakt że można kupić małą próbkę farby i sprawdzić kolor na małej powierzchni żeby nie kupować w ciemno. Poza tym w palecie flugera jest także kilka odcieni bieli :)

Farby fluggera są zmywalne ale ja jeszcze tego nie sprawdzałam bo nie mieszkam. Tyle tylko co pani mi w salonie demonstrowała. Oczywiście po jakimś czasie farba w miejscu ciągłego zmywania sie wybłyszcza i szybciej to widać na ścianie malowanej farbą matową niż z połyskiem dlatego my wzięliśmy satynową.

Ilość warstw zależy od chłonności ścian. Podobno jednak powinno się zawsze malować 2 razy. My musieliśmy malować aż 3 warstwy żeby pokryło idealnie. Ale to wynika z faktu że nasz blok jest dopiero co wybudowany więc ściany póki co chłoną jak szalone ;)

Wydajność także zależy od podłoża i rodzaju farby. Im farba bardziej matowa tym wydajność większa. I tak np. flutex 5 ma wydajność: 7-9 l/m2 natomiast flutex 7s:4-8l/m2

Oczywista sprawą jest również że lepiej maluję się farbami matowymi niż z połyskiem bo w przypadku tych drugich łatwo o smugi dlatego też malarze często liczą sobie więcej za malowanie jeśli są farby połyskujące.

Polecam udać się do salonu fluggera i tam wszystkiego się dowiedzieć. Ja byłam w Szczecinie w 4 salonach i zawsze spotkałam się z życzliwą i fachową obsługą. To też miało jakiś tam wpływ na moja decyzję w wyborze farby. Jeśli jestem dobrze obsłużona to chętniej coś kupię. Interesowałam się innymi farbami ale poziom obsługi w castoramie i w leroy merlin był tak tragiczny że dałam sobie spokój.

Na koniec bo sie rozpisałam strasznie we fluggerze można sie trochę potargować jeśli chodzi o ceny. 10 -15% to na pewno uda się wyciągnąć. Po zakupie dają kartę rabatową ze zniżką 20% na kolejne zakupy. My sie dogadaliśmy w jednym salonie i kupiliśmy farbe na wykonawcę dostając dzięki temu 30% zniżki :)

• 2 months później...