Festo 24.03.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Przed świętami podpisaliśmy akt notarialny do naszego mieszkania. Dziś segregując dokumenty i przeglądając je raz jeszcze okazało się że NIP mojej przyszłej małżonki jest identyczny z moim czyli został skopiowany i zamiast jej nipu został wpisany mój. Kopię aktu przekazaliśmy już do banku i podejrzewam że notariusz też zdążył już złożyć dokumenty do sądu. Poradźcie jak najszybciej odkręcić tą sprawę i czy wiąże się to z jakimiś konsekwencjami ??? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 24.03.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 A kto bedzie placil podatek od czynnosci cywilno-prawnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Festo 24.03.2008 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 A kto bedzie placil podatek od czynnosci cywilno-prawnych? Kupiłem na rynku pierwotnym od Developera więc na szczęście nie mam tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 24.03.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 W ksiedze wieczystej identyfikuje sie ludzi po PESELu, wiec tu bedzie OK. Poczytaj tutaj: http://www.krn.org.pl/opracowania/zakres.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 24.03.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Przed świętami podpisaliśmy akt notarialny do naszego mieszkania. Dziś segregując dokumenty i przeglądając je raz jeszcze okazało się że NIP mojej przyszłej małżonki jest identyczny z moim czyli został skopiowany i zamiast jej nipu został wpisany mój. Kopię aktu przekazaliśmy już do banku i podejrzewam że notariusz też zdążył już złożyć dokumenty do sądu. Poradźcie jak najszybciej odkręcić tą sprawę i czy wiąże się to z jakimiś konsekwencjami ??? Pozdrawiamy witam wszystkich forumowiczów po dłuższej przerwie Powinieneś udać sie do notariusza, przed którym zawierałeś akt a on powinien sporządzić protokół (w formie aktu ale już bez udziału stron) prostujący umowę w zakresie błędnego określenia numerów NIP. Następnie powinien przesłać odpis sprostowanego już aktu do Urzędu Skarbowego. Prawdą jest że Sąd wpisuje PESEL a nie NIP ale Urząd Skarbowy identyfikuje podatnika po tym nieszczęsnym NIPie i lepiej mieć u nich porządek. Oni będą mieli prawidłowe kwity a Wy spokój. Oczywiście samo sprostowanie odbywa się z urzędu jako sprostowanie oczywistej pomyłki i nie niesie obowiązku ponoszenia kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts