Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Akt notarialny - znalazłem błąd - CO TERAZ ???

Festo

Recommended Posts

Przed świętami podpisaliśmy akt notarialny do naszego mieszkania. Dziś segregując dokumenty i przeglądając je raz jeszcze okazało się że NIP mojej przyszłej małżonki jest identyczny z moim czyli został skopiowany i zamiast jej nipu został wpisany mój.

Kopię aktu przekazaliśmy już do banku i podejrzewam że notariusz też zdążył już złożyć dokumenty do sądu.

Poradźcie jak najszybciej odkręcić tą sprawę i czy wiąże się to z jakimiś konsekwencjami ???

Pozdrawiamy

Przed świętami podpisaliśmy akt notarialny do naszego mieszkania. Dziś segregując dokumenty i przeglądając je raz jeszcze okazało się że NIP mojej przyszłej małżonki jest identyczny z moim czyli został skopiowany i zamiast jej nipu został wpisany mój.

Kopię aktu przekazaliśmy już do banku i podejrzewam że notariusz też zdążył już złożyć dokumenty do sądu.

Poradźcie jak najszybciej odkręcić tą sprawę i czy wiąże się to z jakimiś konsekwencjami ???

Pozdrawiamy

witam wszystkich forumowiczów po dłuższej przerwie :wink:

Powinieneś udać sie do notariusza, przed którym zawierałeś akt a on powinien sporządzić protokół (w formie aktu ale już bez udziału stron) prostujący umowę w zakresie błędnego określenia numerów NIP. Następnie powinien przesłać odpis sprostowanego już aktu do Urzędu Skarbowego.

Prawdą jest że Sąd wpisuje PESEL a nie NIP ale Urząd Skarbowy identyfikuje podatnika po tym nieszczęsnym NIPie i lepiej mieć u nich porządek. Oni będą mieli prawidłowe kwity a Wy spokój.

Oczywiście samo sprostowanie odbywa się z urzędu jako sprostowanie oczywistej pomyłki i nie niesie obowiązku ponoszenia kosztów.