mamry35 24.03.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Witajcie ! Wesołych Świąt Wielkanocnych przy okazji Niedługo rozpoczynamy budowę naszego wymarzonego domku. Zastanawiamy się nad wstawieniem do salonu okien jednotaflowych. Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Znacie jakieś słabsze strony lub zalety? Podzielcie się proszę swoimi uwagami. Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 24.03.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 okien jednotaflowychco rozumiesz pod tym okresleniem okna fix czy okna z szyba pojedyncza bo nie lapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 24.03.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Sprecyzuj. Chodzi o jednoramowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamry35 24.03.2008 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Chodzi mi o jednokwaterowe okno, panoramiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 24.03.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Jeśli chodzi o to, że bez podziałów, to:Zalety: - nowoczesny wygląd (jednak nie wkażdym domku to pasuje)- więcej światłaWady: - trzeba pamiętać o maksymalnych wielkościach takiej tafli (są odpowiednie tabele): dla okien otwieralnych mniejsze, dla stałych (fix) trochę większe- duża przestrzeń zajmowana przez skrzydło okna uchylnego po otwarciu- generalnie okno jest mniej stabilne, bardziej podatne na odkształcenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 24.03.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Chodzi mi o jednokwaterowe okno, panoramiczne. nie ułatwiasz nam, pokaż jakieś foto tego okna bo może dostaniesz odpowiedź na co innego niż pytasz. W myśl zasady " nie każdy baton to czekolada" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamry35 24.03.2008 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 W zasadzie już otrzymałam odpowiedź od "el-ki" Ciekawa jestem czy ktoś wstawiał takie okna i ma z tym jakieś praktyczne doświadczenia. Jak użytkuje się takie okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 24.03.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 ...Jak użytkuje się takie okna... Ja sam nie posiadam, u brata i u szwagierki występują. Nieotwieralne - z dostępem do np. umycia z balkonu i tarasu. Wyglądają bardzo efektownie, nic złego się nie dzieje (już ładnych kilka lat). Z uwagi na to, że brak okuć, konstrukcja maksymalnie uproszczona, duże - podwójnie szklone - mi się bardzo podobają, a skarg od w/w nie słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 24.03.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Problem polega na wielkości okna. Firmy mają różne rozmiary maksymalne okien. Tzn. planowałem w wykuszu okna o wysokości 160 cm i odpowiednio 2 x 110 cm i 1 x 150 cm. Jak przyszło do zamawiania okien to wyszło, że największe okno otwierane nie dzielone mogą mi zrobić 159 x 140. Jak chciałem powiększyć szerokość to zmniejszała się wysokość. I musiałem takie wstawić by mieć gwarancję. Dobrze, że nie wymyśliłem większego rozmiaru bo musiałbym więcej pomniejszać otwór niż 5 cm na stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 25.03.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 profus: mówisz o wymiarze samego skrzydła czy otworu okiennego, w który okno jest wmontowywane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 25.03.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 W zasadzie już otrzymałam odpowiedź od "el-ki" Ciekawa jestem czy ktoś wstawiał takie okna i ma z tym jakieś praktyczne doświadczenia. Jak użytkuje się takie okna... Widziałem takie okno u kolegi. Zalety: Mały koszt (nieotwieralne jak witryna w sklepie) Prawdziwe "okno na Świat" jeżeli mamy ładny widok za oknem(tak jak u mnie, nie chwaląc sie). Salon wydaje sie być bardziej przestronny(nawet za przestronny). Wady: Mycie okna od zewnątrz. Nie da sie otwierać w celu wietrzenia, ale po co jak obok są drzwi na taras . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 25.03.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Po wybudowaniu stanu surowego jakos tak ciemno bylo w mojej chalupie i postanowilem maxymalnie doswietlic - pojsc w okna "jednotaflowe" gdzie sie tylko da. Zgadzam sie z Krzysztofikiem co do zalet i wad - od siebie dodam: ZALETY - lepsze doswietlenie pomieszczen (szczegolnie przy plastikach bo maja grube ramy) WADY - trudniejsza organizacja na parapetach - jak chce sie okno otworzyc - trzeba wszystko zdejmowac z parapetu - nie mozna przesunac . Uchyla sie tak samo latwo;) (Y) TAK - zrobilbym jeszcze raz tak samo Precz ze szprosami i malutkimi okieneczkami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Soch 25.03.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 podam mój przykład jako ciekawostkę: okna fix o wymiarach szyb 1,5x2,5 metra - w reklamacji bo...szyby sie wygięły i na środkach tafli stykają sie ze sobą. Reklamacja rozpatrzona pozytywnie - czekam na nowe szyby:-), stało się tak w 3ech z 4ech okien tej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamry35 25.03.2008 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Bardzo cenne uwagi, dzięki. Najbardziej jednak zastanawiam się właśnie nad tymi odkształceniami, naprężeniami itp Nie chciałabym właśnie po jakimś czasie użerać się z reklamacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.03.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 moje będzie podzialone na 3. Raczej nie uda się zrobić tego wymiaru na jedniej tafli... http://images26.fotosik.pl/183/567c887242cd2aa5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 25.03.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 moje będzie podzialone na 3. Raczej nie uda się zrobić tego wymiaru na jedniej tafli... Możesz zrobić spokojnie z dwóch części, zarówno drewno jak i aluminium (na PCV się nie znam) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 25.03.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Będzie PCV. :) Zobaczę, pogadam, dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barzuc 25.03.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 moje będzie podzialone na 3. Raczej nie uda się zrobić tego wymiaru na jedniej tafli... http://images26.fotosik.pl/183/567c887242cd2aa5.jpg Ja mam 3m (szerokie) x 2,30m (wysokie) PCV podzielone na 2 części (jedna stała, druga przesuwana). Okno wstawione późnym latem / wczesną jesienią. Jak na razie - żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 25.03.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witam,też będę miała okno jednotaflowe FIX, wymiary otworu: 175cm wys i 330cm szer.I muszę przyznać że sporo czasu mi zajęło znalezienie firmy która w pełni "świadomie i odpowiedzialnie" wykona dla mnie takie okno.Stanęło na tym że szyba zamiast standardowej będzie hartowana i gr 6mm.Podobno przy silnym wietrze szyby mają prawo zetknąć się ze sobą, ale powrócą do prawidłowego ustawienia. O tym jak się sprawdza to okno, będę mogła napisać najwcześniej jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 25.03.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Podobno przy silnym wietrze szyby mają prawo zetknąć się ze sobą, ale powrócą do prawidłowego ustawienia. W szybach zespolonych jest to fizyczna niemożliwoścc. Pracują one jako sprzężone, współpracując ze sobą za pomocą gazu znajdującego się między nimi. (ugina się zarówno zewnętrzna jak i wewnętrzna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts