Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna jednotaflowe - opinie

Recommended Posts

Witajcie ! Wesołych Świąt Wielkanocnych przy okazji :) Niedługo

rozpoczynamy budowę naszego wymarzonego domku. Zastanawiamy się nad

wstawieniem do salonu okien jednotaflowych. Czy macie jakieś

doświadczenia w tym temacie? Znacie jakieś słabsze strony lub

zalety? Podzielcie się proszę swoimi uwagami.

Magda

Jeśli chodzi o to, że bez podziałów, to:

Zalety:

- nowoczesny wygląd (jednak nie wkażdym domku to pasuje)

- więcej światła

Wady:

- trzeba pamiętać o maksymalnych wielkościach takiej tafli (są odpowiednie tabele): dla okien otwieralnych mniejsze, dla stałych (fix) trochę większe

- duża przestrzeń zajmowana przez skrzydło okna uchylnego po otwarciu

- generalnie okno jest mniej stabilne, bardziej podatne na odkształcenia

...Jak użytkuje się takie okna...

Ja sam nie posiadam, u brata i u szwagierki występują. Nieotwieralne - z dostępem do np. umycia z balkonu i tarasu. Wyglądają bardzo efektownie, nic złego się nie dzieje (już ładnych kilka lat). Z uwagi na to, że brak okuć, konstrukcja maksymalnie uproszczona, duże - podwójnie szklone - mi się bardzo podobają, a skarg od w/w nie słychać :)

Problem polega na wielkości okna. Firmy mają różne rozmiary maksymalne okien. Tzn. planowałem w wykuszu okna o wysokości 160 cm i odpowiednio 2 x 110 cm i 1 x 150 cm. Jak przyszło do zamawiania okien to wyszło, że największe okno otwierane nie dzielone mogą mi zrobić 159 x 140. Jak chciałem powiększyć szerokość to zmniejszała się wysokość. I musiałem takie wstawić by mieć gwarancję. Dobrze, że nie wymyśliłem większego rozmiaru bo musiałbym więcej pomniejszać otwór niż 5 cm na stronę.

W zasadzie już otrzymałam odpowiedź od "el-ki" :) Ciekawa jestem czy ktoś wstawiał takie okna i ma z tym jakieś praktyczne doświadczenia. Jak użytkuje się takie okna...

Widziałem takie okno u kolegi.

Zalety:

Mały koszt (nieotwieralne jak witryna w sklepie)

Prawdziwe "okno na Świat" :wink: jeżeli mamy ładny widok za oknem(tak jak u mnie, nie chwaląc sie).

Salon wydaje sie być bardziej przestronny(nawet za przestronny).

Wady:

Mycie okna od zewnątrz.

Nie da sie otwierać w celu wietrzenia, ale po co jak obok są drzwi na taras :wink:.

Po wybudowaniu stanu surowego jakos tak ciemno bylo w mojej chalupie i postanowilem maxymalnie doswietlic - pojsc w okna "jednotaflowe" gdzie sie tylko da.

Zgadzam sie z Krzysztofikiem co do zalet i wad - od siebie dodam:

ZALETY

- lepsze doswietlenie pomieszczen (szczegolnie przy plastikach bo maja grube ramy)

WADY

- trudniejsza organizacja na parapetach - jak chce sie okno otworzyc - trzeba wszystko zdejmowac z parapetu - nie mozna przesunac . Uchyla sie tak samo latwo;)

(Y)

TAK - zrobilbym jeszcze raz tak samo ;-) Precz ze szprosami i malutkimi okieneczkami! :)

podam mój przykład jako ciekawostkę: okna fix o wymiarach szyb 1,5x2,5 metra - w reklamacji bo...szyby sie wygięły i na środkach tafli stykają sie ze sobą. Reklamacja rozpatrzona pozytywnie - czekam na nowe szyby:-), stało się tak w 3ech z 4ech okien tej wielkości.

moje będzie podzialone na 3. Raczej nie uda się zrobić tego wymiaru na jedniej tafli...

http://images26.fotosik.pl/183/567c887242cd2aa5.jpg

Ja mam 3m (szerokie) x 2,30m (wysokie) PCV podzielone na 2 części (jedna stała, druga przesuwana). Okno wstawione późnym latem / wczesną jesienią. Jak na razie - żadnych problemów.

Witam,

też będę miała okno jednotaflowe FIX, wymiary otworu: 175cm wys i 330cm szer.

I muszę przyznać że sporo czasu mi zajęło znalezienie firmy która w pełni "świadomie i odpowiedzialnie" wykona dla mnie takie okno.

Stanęło na tym że szyba zamiast standardowej będzie hartowana i gr 6mm.

Podobno przy silnym wietrze szyby mają prawo zetknąć się ze sobą, ale powrócą do prawidłowego ustawienia.

O tym jak się sprawdza to okno, będę mogła napisać najwcześniej jesienią.

Podobno przy silnym wietrze szyby mają prawo zetknąć się ze sobą, ale powrócą do prawidłowego ustawienia.

W szybach zespolonych jest to fizyczna niemożliwoścc. Pracują one jako sprzężone, współpracując ze sobą za pomocą gazu znajdującego się między nimi. (ugina się zarówno zewnętrzna jak i wewnętrzna).