Frankai 18.03.2002 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Przypuszczam, że więcej osób ma podobny problem. Zamierzam w salonie postawić kominek, a dodatkowo będzie ogrzewał 3 inne pokoje i hol. Zwykle w salonie nie daje się głowic a tylko termostat. W ten sposób kocioł za pomocą tego termostatu utrzymuje żądaną temperaturę w salonie, a w sypialniach możemy sobie przymykać grzanie w ciągu dnia. Jeżeli jednak napalę w kominku, to kocioł przestanie grzać i 1 sypialnia oraz łazienki będą niedogrzane. Jak z kolei dam w sypialni, to będę musiał tam zawsze grzać (przymknięta głowica, grozi tym, że kocioł "próbuje" podnieść temperaturę w pomieszczeniu "wzorcowym", a efektem tego będzie tropik w pozostałych).A może ktoś już rozwiązał ten problem i to za rozsądną cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 18.03.2002 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Trzeba przemyśleć gdzie dac regulator (termostat) i wszędzie głowice. Ja planuję dać go w korytarzu bo wydaje mi się, że temperatura w tym miejscu będzie reprezentatywna.To tyle co wymysliłem choć nie twierdze, że poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 18.03.2002 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Ja zrobię tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.03.2002 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 EM - termostat lub głowice! W jednym pomieszczeniu nie można obydwu na raz. Niestety u mnie hol jest połączony z salonem, więc kominek też go ogrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziaber 18.03.2002 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Uprzedzam ze jestem laikiem w tej kwestii, ale czy jakims rozwiazaniem nie jest automatyka pogodowa ? Z drugiej strony pewnie tez jest znacznie drozsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.03.2002 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Ziaber - cechą automatyki pogodowej jest wyprzedzenie. Jeżeli temperatura na zewnątrz spada, to piec już zawczasu będzie grzał i odwrotnie. Nie zmienia to problemu z ustaleniem temperatury wewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziaber 18.03.2002 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Frankai: Moze odbiegam troche od glownego tematu, ale czy uwazasz ze warto stosowac automatyke pogodowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek 18.03.2002 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Od poltora roku byl piec i grzejniki w kazdym pomieszczeniu z glowicami. Regulator w holu, daleko od naslonecznionego salonu. Miesiac temu pojawil sie kominek, ktory grzeje tylko w salonie. Z niego powietrze ogrzane "przechodzi" do holu i tutaj ginie. Niestety zanim zginie podnosi temperature na regulatorze i on wylacza piec. W malym pokoju (sypialni) jest max 22 podczas gdy w salonie "Afryka" - 26.Widze dwa rozwiazania:1. rozprowadzenie cieplego powietrza do wszystkich pomieszczen,2. dodatkowe grzalki elektryczne z termostatami w pomieszczeniach, do ktorych nie dochodzi cieplo z kominka. Do Frakai: mozna w jednym pomieszczeniu dac i glowice i regulator, tylko trzeba uwazac, aby nie nastawic na glowicy mniej niz na regulatorze. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.03.2002 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Darek - no właśnie i mamy dzięki temu (regulator + głowica) ręczną automatykę. Ziaber - automatyka pogodowa jest droga, ale w pewnych wypadkach jak najbardziej zalecana. Jeszcze aż tak się w to nie wgryzłem, by pisać więcej. Daj osobny wątek z konkretnym tytułem, to może znajdą się spece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dlugi 18.03.2002 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 On 2002-03-18 16:37, Frankai wrote: EM - termostat lub głowice! W jednym pomieszczeniu nie można obydwu na raz. Niestety u mnie hol jest połączony z salonem, więc kominek też go ogrzeje. Jak rowniez nie powinno sie dawac sterownika pokojowego w pomieszczeniu z dodatkowymi zrodlami ciepla - nalezy tam zastosowac glowice termostatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.03.2002 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Dlugi - no właśnie stąd ten wątek. Masz jakiś sensowny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek 19.03.2002 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Frankai:Co rozumiesz pod pojeciem reczna automatyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.03.2002 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 To tak ironicznie w związku z możliwością pomyłki, a wtedy automatyka zgłupieje totalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek 19.03.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Nie wiem, moze jestem wyjatkiem, ale po ustawieniu we wrzesniu nic nie zmienialem do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk 19.03.2002 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Będe sie troche mądrzyć, bo ja już mieszkam, zgóry przepraszam, ale moje rozwiązanie u nas działa i pasuje nam.Ja mam tak : kominek w salonie, głowice termostatyczne na każdym grzejniku oraz automatykę pogodową (wcale nie jest droga nawiasem mówiąc,niecałe 500 zł, piec Eurostar) i programator.To wcale nie jest tak , że automatyka pogodowa znacznie wyprzedza "potrzeby' grzejne domu. Dom szybciej traci ciepło niż mieszkanie w betonowym bloku, ale szybciej się też nagrzewa. Jak w ciągu godziny temperatura na dworze spadnie o 5 stopni, to w domu szybciej to poczujesz niż w mieszkaniu .Nasz dom jest z bet. komórkowego 24 +10 cm styropianu, od góry 15 cm wełny. Polecam wszystkim pogodówkępozdrawiam jk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.03.2002 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Jk - no to więcej szczegółów prosimy. W jaki sposób ustalasz temperaturę w domu? Termostat? Gdzie masz wzorcową temperaturę?. Jak rozpalenie w kominku zakłóca regulację temperatury. Co chciałeś powiedzieć o tej pogodówce? Ja twierdziłem, że dzięki temu będziesz miał stabilniejszą temperaturę w domu. Darek - ja chcę się trochę "pobawić" wyłączaniem grzania conajmniej w sypialniach (część salonu, hol i kuchnia mają podłogówkę i to ogranicza możliwość regulacji). Gdyby nie kominek, to umieściłbym termostat w salonie i byłoby git, a tak muszę się głowić. 26 stopni jest dla mnie nie dopuszczalne - dość się nasiedziałem w pn. Afryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 19.03.2002 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 jk: dzieki za post od praktyka!!! Przekonałem sie, ze wymyśliłem nie najgorzej i zrobie tak samo! Frankai: Einsteinem nie zostaniesz i krzywe nie zastąpią ci ciepełka. Chyba, że lubisz się bawić rozmaitymi pokretłami: Twoja sprawa i Twoje zabawki. Chciałem tylko powiedzieć, że teoria a praktyka leżą jednak w pewnej odległości od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 19.03.2002 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Frankai:Sytuację mam identyczną i oczywiście zgodnie z regułami regulacji nie zamierzam mieszać dwu regulatorów w jednym pomieszczeniu. Zakładam jednak, że rozpalając kominek wyłączam kocioł, ew. termostat w salonie. Temperaturę zadaną na kotle możesz korygować ręcznie albo z pogodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.03.2002 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Sorry EM, ale mylisz się - porządna automatyka mogłaby Cię wprawić w osłupienie. Moja firma jako pierwsza w świecie zastosowała sieci neuronowe w zamkniętej pętli sterowania. Sieci neuronowe to po prostu oprogramowanie mające imitować pracę mózgu ludzkiego. Taki program się UCZY!!! Najpierw buduje się program, potem go uczy, a dalsza nauka odbywa się już "na żywym organiźmie" np. elektrownii. Niestety my sterujemy dużymi procesami/zakładami, więc to ma się nijak do c.o. Wiem, że jeżeli chcę mieć 20 stopni, to będę miał. Będę chciałe zmianiać temperatury w pokojach w ciągu dnia - no problem. Tylko jak to wykonać najprościej. Rozwiązania, które mi się nasuwają nie są ani proste ani tanie, więc próbuję coś wyciągnąć z innych, zwłaszcza tych co to już mają ten etap za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 19.03.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Frankai: mamy po prostu inne podejście do rozwiązywania problemów praktycznych. Załozyłem, ze buduję domek normalny a nie inteligentna supermaszyne do mieszkania. Robie tak ponieważ: - mam się za sknerę i oszczędnego typa - im więcej jest do popsucia tym większe prawdopodobieństwo, ze tak się stanie - jestem eutermiczny i nie odczuwam różnic temperatur +/- 4 stopnie - uważam strzelanie z armat do wróbli za zbyt hałaśliwą zabawę - kocham prostotę w rozwiązaniach bo tylko takie rozwiązanie jest eleganckie. Rozwiązania skomplikowane to po prostu: mauvais gout. I to jest tyle co mam tu do powiedzenia. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: EM dnia 2002-03-19 13:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts