Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KREDYT HIPOTECZNY W mBANKU

bedziu

Recommended Posts

hipotecznego nie mam, ale mam niemiłe doświadczenia ze zdobywaniem kredytu gotówkowego, beznadziejny kalkulator na www podaje mi 20tys. pierwszy kontakt, prośba o skan dokumentów i info z ich strony że ich wyliczenia i propozycja to połowa czyli jakieś 9700zł 9to po jaką ch...rę ten kalkulator??), ok, odesłałem dokumenty i się okazuje że jednak oferują mi 4700zł !!!, oprócz tego chcieli dokumentów ze skarbówki typu zaśwaidczenie o przychodach za styczeń-luty dla dział gosp na ryczałcie, paranoja, ja musiałem im wałkować na czym polega ryczałt :( , spodziewałem sie też, jako że bank nowoczesny, internetowy, bez biurokracji itp, że załatianie tego typu spraw, rozpatrywanie wniosków trwa szybko i sprawnie, a tu ani szybko, ani sprawnie niestety, dochodze do wniosku ze to dobry bank (użytkuję go prawie od jego powstania) ale tylko w tym zakresie który sam sobie obsługuję

no i dwa tygodnie temu zaproponowali mi karte kredytową z limitem prawi 7tys., a na eKoncie nie mam stałych wpływów typu praca :) choć konto użytkuje w miarę intensywnie, za kilka dni dostałem wniosek i umowę, odesłałem i czekam, jaknarazie tydzień i nic, nie ma odp., nie ma też widocznej karty w serwisie www, ciekawe jak dług im to zajmie...

Witam,

Czy ma ktoś kredyt hipoteczny w mBanku? Zastanawiam się nad tym bankiem bo na dzień dzisiejszy mają bardzo dobrą ofertę, jednak nie wiem jak to wygląda w praktyce (wypłata transz, kontakt z bankiem itp)

Ja mam i to jest tak - chetnie daja, z papierami nie bylo zadnego problemu (z tym, ze bralam w jednym kawalku, na mieszkanie), ale potem z oprocentowania 3,40 zrobilo sie 4,20. Obsluga jest nieistniejaca - o mLinii ludzie opowiadaja legendy. Dobre jest jednak to, ze nie ma prowizji za wczesniejsza splate, wiec mozna latwo refinansowac. Porownaj przede wszystkim koszty kredytu i dobrze wypytaj o wszystkie ubezpieczenia - na nich banki najbardziej kantuja.

bedziu

zły dział

przejdź z 'wymiany doświadczeń' do 'prawo i pieniądze' (czy jakoś tak).

tam jest wątek bodajże 'wybieramy kredyt' i będziesz miał najświeższe opinie.

P.S. Ja wzięłam w Millennium i jestem zadowolona.

Ja miałem kredyt hipoteczny w mBanku. Spostrzeżenia:

1. Kredyt w miarę łatwo uzyskać - ale doradcy nie przedstawiają wszystkich kosztów kredytu.

2. Nie ma mozliwości negocjacji oprocentowania (w moim przypadku oprocentowanie było uznaniowe - na koniec zeszłego roku o 2% wyższe niż w innych bankach komercyjnych).

3. Oświadczenie banku o kredycie bank wystawiał przez 3 miesiące (ostatnie 3 tyg. to moje telefony trwające około 1 godz. dziennie).

4. Zwolnienie hipoteki z kredytu - ostatni określony umową dzień.

Generalnie - nigdy więcej mBanku - to komedia a nie działający szybko i sprawnie bank. Jeśli weźmiesz u nich kredyt - mają Cię w głębokim poważaniu.

bedziu

zły dział

przejdź z 'wymiany doświadczeń' do 'prawo i pieniądze' (czy jakoś tak).

tam jest wątek bodajże 'wybieramy kredyt' i będziesz miał najświeższe opinie.

P.S. Ja wzięłam w Millennium i jestem zadowolona.

Ja miałem kredyt hipoteczny w mBanku. Spostrzeżenia:

1. Kredyt w miarę łatwo uzyskać - ale doradcy nie przedstawiają wszystkich kosztów kredytu.

2. Nie ma mozliwości negocjacji oprocentowania (w moim przypadku oprocentowanie było uznaniowe - na koniec zeszłego roku o 2% wyższe niż w innych bankach komercyjnych).

3. Oświadczenie banku o kredycie bank wystawiał przez 3 miesiące (ostatnie 3 tyg. to moje telefony trwające około 1 godz. dziennie).

4. Zwolnienie hipoteki z kredytu - ostatni określony umową dzień.

Generalnie - nigdy więcej mBanku - to komedia a nie działający szybko i sprawnie bank. Jeśli weźmiesz u nich kredyt - mają Cię w głębokim poważaniu.

z tego co się orientuję, mBank jest dośc drogi. Teraz dość tanie kredyty są w Nordei. Ale wiesz, nigdy sie nie robi tak, żeby składać papiery o kredyt w 1 banku - bo potem już nie ma czasu na szukanie kr. w innym banku i musisz zgadzać się na wszystkie warunki, o których bank "zapomniał" uprzedzić. Złóż wszystkie dokumenty w 3-4 bankach (i każdemu bankowi o tym wspomnij), a potem jeszcze się targuj. Jak coś, pytaj, pracowałem 10 lat w bankach :)

z tego co się orientuję, mBank jest dośc drogi. Teraz dość tanie kredyty są w Nordei. Ale wiesz, nigdy sie nie robi tak, żeby składać papiery o kredyt w 1 banku - bo potem już nie ma czasu na szukanie kr. w innym banku i musisz zgadzać się na wszystkie warunki, o których bank "zapomniał" uprzedzić. Złóż wszystkie dokumenty w 3-4 bankach (i każdemu bankowi o tym wspomnij), a potem jeszcze się targuj. Jak coś, pytaj, pracowałem 10 lat w bankach :)

Jak ja bralam kredyt, najtanszy byl w DB, ale niestety nie mialam u nich zdolnosci, bo mam dochody z umow o dzielo. Nordea tez liczyla mi 50%, dlatego skonczylo sie na rozmowie przez telefon.

ja wziąłem a mbanku i fakt z papierkami była zabawa, no i narazie wziąłem 2 transzę jeszcze nie spłacam ale faktycznie te ubezpieczenia dodatkowe dochodzą

w innych bankach też patrzyłem i jakoś tak bardziej korzystnie nie wychodziło, ale to może ja szukałem w nieodpowiednich bankach i tyle.

jak cos to się kiedyś zmieni na inny bank i już