krzychu11 24.03.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Witam,czy ktoś z forumowiczów zdecydował się fundament lany bezpośredno do gruntu? W moich okolicach jest to bardzo popularne - polecane zarówno przez wykonawców i nawet mój kierownik budowy mnie do tego namawia - można sporo zaoszczędzić. Mam jednak pewne wątpliwości - brak ławy a w zasadzie ława połączona ze scianą fudamentową - szerokość 45 do poziomu gruntu, nad grutem szalunek, wykop wyłożony folią - co sądzicie o takim rozwiązaniu? Pozdrawiam,Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.03.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Czekam na pewien rysunek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.03.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 RY-SU-NEK, RY-SU-NEK !!!!!!!!!!!!!! jedyny słuszny RY-SU-NEK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 24.03.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 To jak masz w projekcie? ława 45 szeroka czy ściana fundamentowa bo czegoś tu nie łapie .Gdzie i na czym chcesz zaoszczędzić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muszi 24.03.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 ja lałem beton b20 prosto do wykopu. szerokośc 40 cm, głębokośc 1,20m. nad poziomem gruntu wyrównałem bloczkiem fundamentowym.Nie wiem czy zaoszczędziłem, natomiast było szybciej i prościej. warunki geologiczne to glina z kamieniem wapiennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 24.03.2008 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 no to może rysunek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.03.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 no to zacytuję jedyny słuszny rysunek - mam nadzieję,że beton44 się nie obrazi oooo znowu komuś mogę pomóc moimi obrazkami w projekcie masz tak: http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg budowlańcy chcą tak - wlać beton w rów o takim przekroju /taki mniej więcej wyjdzie/: http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg im wygodniej - szybciej łatwiej a pieniądze te same tobie - gorzej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 24.03.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 eeeeeeee no ale to naciagane jest przeciez .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.03.2008 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 moje rysunki to dziedzictwo kulturowe ludzkości można je pokazywać do woli.... Witam, czy ktoś z forumowiczów zdecydował się fundament lany bezpośredno do gruntu? W moich okolicach jest to bardzo popularne - polecane zarówno przez wykonawców i nawet mój kierownik budowy mnie do tego namawia - można sporo zaoszczędzić. Mam jednak pewne wątpliwości - brak ławy a w zasadzie ława połączona ze scianą fudamentową - szerokość 45 do poziomu gruntu, nad grutem szalunek, wykop wyłożony folią - co sądzicie o takim rozwiązaniu? Pozdrawiam, Krzysiek hmmmm wykonafcom się nie dziwię /oszczędność na robociźnie kosztem jakości/ ale że kierownik budowy namawia do budowy niezgodnie z projektem ciekawe jaki potem manewr lingwistyczny wykona wpisując do dziennika budowy fakt wykonania "fundamentów niezgodnie z projektem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witam, czy ktoś z forumowiczów zdecydował się fundament lany bezpośredno do gruntu? W moich okolicach jest to bardzo popularne - polecane zarówno przez wykonawców i nawet mój kierownik budowy mnie do tego namawia - można sporo zaoszczędzić ... w moich okolicach jest to również popularne, nie tylko szybciej i taniej ale "przy okazji" sciana fundamentowa jest mocniejsza (od murowanej z bloczków) - dlatego sie zdecydowałem lac beton w grunt p.s. oczywiście sciany fundamentowe da sie wykopac prosto a w gruntach zwięzłych, da sie i podciąć dołem na ławe - ten rysunek swiadczy tylko o /czyichs/ mylnych wyobrażeniach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.03.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witam, czy ktoś z forumowiczów zdecydował się fundament lany bezpośredno do gruntu? W moich okolicach jest to bardzo popularne - polecane zarówno przez wykonawców i nawet mój kierownik budowy mnie do tego namawia - można sporo zaoszczędzić ... w moich okolicach jest to również popularne, nie tylko szybciej i taniej ale "przy okazji" sciana fundamentowa jest mocniejsza (od murowanej z bloczków) - dlatego sie zdecydowałem lac beton w grunt p.s. oczywiście sciany fundamentowe da sie wykopac prosto a w gruntach zwięzłych, da sie i podciąć dołem na ławe - ten rysunek swiadczy tylko o /czyichs/ mylnych wyobrażeniach ... Ad czerwone. Nie zetknął się forumowicz Brzoza z laniem betonu w szalunek o dziwo można tak zrobić zamiast murować z bloczków... Ad błękitne. To chyba atak osobisty ??? netykieta się kłania.... Nie wie się co powiedzieć to atakuje się wypowiadającego ad personam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Ad czerwone. Nie zetknął się forumowicz Brzoza z laniem betonu w szalunek o dziwo można tak zrobić zamiast murować z bloczków... a jakie to ma znaczenie czy sie zetknąłem czy nie zetknąłem ? lałem beton w grunt do poziomu ziemi, a wyzej szalowałem i lałem beton w szalunek ... o to chodzi w pytaniu ? ... Ad błękitne. To chyba atak osobisty ??? netykieta się kłania.... Nie wie się co powiedzieć to atakuje się wypowiadającego ad personam... nie wymieniałem Ciebie z nicka Beton44 - ale faktycznie Ty prezentujesz na forum pogląd ze nie da sie scian fundamentowych wykopac prosto (co potwierdza czeste wklejanie Twojego rysuneczku) mimo, ze były tez wklejane zdjęcia pokazujace Ci proste wykopy polemizowanie z Twoim pogladem, "ze nie mozna inaczej tylko krzywo" nie uwazam za atak personalny na Ciebie ale jesli czujesz sie moimi słowami urażony - przepraszam (lecz dalej będę twierdził, ze "da sie kopac prosto") pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 25.03.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Ja robiłem fundament lany do gruntu. Wykop szeroki na ok 50 cm, ściany proste ( w gruncie piaszczystym ciężko to zrobić ale jak są sprzyjające warunki to polecam). Na dole wykop podcięty odrobinę żeby poszerzyć ławę. Następnie wylana ława. Po jako takim związaniu w wykop wsadziliśmy styropian (po 10 cm z każdej strony) stawiając go na ławie. Dzięki temu wykop zwęża się do 30 zm, w to laliśmy beton. Nad poziomem gruntu na wysokość 50 cm szalowaliśmy.Dodam (za co pewnie mnie sporo osób skrytykuje), że w fundament wrzuciłem ok 2 wywrotki gruzu betonowego, mocnego z rozbitych trelinek. Przy fundamencie pracowały 3 osoby, w tym jednej płaciłem i całość kosztowała mnie ok 8000-9000. Dom 10x14m - ok 60 mb ścian fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 25.03.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Ja miałem fundament lany prostu w grunt - grunt jest gliniasty i nic się nie obsypywało, wykop miał przekrój prostokątny a nie klinowy. Na fundamencie wymurowano ścianę fundamentową z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 25.03.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 j/wpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 25.03.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 j/wpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu11 25.03.2008 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Dzięki za wypowiedzi. Czy przed laniem betonu do wykopu wykładaliście wykop folią?Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 25.03.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Dzięki za wypowiedzi. Czy przed laniem betonu do wykopu wykładaliście wykop folią? Krzysiek My nic nie wykładaliśmy, i żadnych chudziaków. Jak wszyscy w okolicy tak robią to rób i Ty. Stali na dół zgodnie z projektem i będzie dobrze. U nas kierownik przyjechał - kazał poszerzyć o 10cm na dole - przed zapakowaniem stali. Wyszło szersze na dole - węższe na górze - ale do tego trzeba mieć odpowiednie podłoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.03.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 też miałam beton lany w wykopy bez szałunków-jedynie w miejscach gdzie się obsypało to zaszałowaliśmy, na to kilka warstw bloczków coby na sam beton nie zbankrutować (głębokie fundamenty-przekopywaliśmy się przez torfy) co do rysunku....hm... rowy wykopane miałam jak trza (oglądałam dokładnie ) ...prosto...na 100% nie zwężały się do dołu ...jak widać... da się folią nie wykładaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.03.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 też miałam beton lany w wykopy bez szałunków-jedynie w miejscach gdzie się obsypało to zaszałowaliśmy, na to kilka warstw bloczków coby na sam beton nie zbankrutować (głębokie fundamenty-przekopywaliśmy się przez torfy) co do rysunku....hm... rowy wykopane miałam jak trza (oglądałam dokładnie ) ...prosto...na 100% nie zwężały się do dołu ...jak widać... da się folią nie wykładaliśmy hmmm porównuję jedno czerwone z drugim... fałszywe zeznania się to nazywa chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts