Gość 24.01.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 ... wymysliłem sobie sciany trójwarstwowe z MAX-a tz. 19max15styropiam12 lub8podobna cegła, z moich przybliżonych wyliczen wynika ze koszty sa podobne do scian 29max 15styropian i tynki. CHCIAŁBYM ZNAC TWOJE ZDANIE NA TEN TEMAT. chce dodac, że zmierzem roboty budowlane wykonam sam. DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZ OK, jak rozumiem pytasz co lepiej - sciana dwuwarstwowa czy sciana trzywarstwowa ... D&D moze odpowiem inaczej - tzn. czym sie kierowałem w wyborze sciany trójwarstwowej u siebie ... uznałem ze mając włozony styropian między dwie sciany /koszt praktycznie zerowy jakim jest wkładanie tafli w trakcie murowania/ - moge sie wprowadzic, mieszkac i nie martwic sie zbytnio o rachunki za ogrzewanie bez drogiej elewacji /elewacja - tynk cem wapienny - okazała sie jednak byc tania i nie musiałem wporwadzać sie do nietynkowanego domu/ plusy elewacji na scianie zapewne sa Ci znane /oprzesz bez obawy drabine, powieszisz antene czy lampe bez kombinowania i długich dybli/ było tu juz na forum kilka porównań i z tych porównań wynikało ze sciana dwuwarstwowa /z bardzo droga elewacją/ i sciana trójwarstwowa /z o wiele tańsza elewacją - to mniej więcej podobny koszt ... ja wybrałem trójwarstwową - i nie załuje tego /finansowo wyszedłem lepiej niz na dwuwarstwówce/ Ty mając fach /umiesz trzymac kielnie w reku - brawo !/ poradzisz sobie zarówno z dwuwarstwówka jak i trójwarstwową policz ... jesli nie ma wiekszych różnic/kwotowo/ , wybierz sciane solidniejszą ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 25.01.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 jaaaki zamierzchły wątek ...i kurrrde przegapiłam rok temu taki atak na moje zeznania Tu są dowody rzeczowe : http://forum.muratordom.pl/post1768343.htm#1768343 http://images21.fotosik.pl/186/f535621edb8cbe19med.jpg http://images21.fotosik.pl/186/1a1ec4982047b334med.jpg Moim zdaniem nie jest to zła metoda, żeby zachować kształt ławy, jednak zostaje jeszcze sprawa mieszania gruntu z mieszanką betonową (mleczko cementowe przenika do gruntu osłabiając wierzchnią warstwę betonu). U siebie robiłem podobnie, ale dodatkowo dawałem folię oddzielającą beton od gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 25.01.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 ja planuje lać w grunt, ziemia zwięzła - glinka itp w moim rejonie tak sie robi 80% fundamentów natomiast u kolegi 80 km dalej - robią prawie tylko z bloczków co kraj to obyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madere 25.01.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Ja tez lałam fundamenty w grunt bez żadnego szalunku. Ziemia gliniasta więc nic się nie obsypywało. Fundament prostokatny równy nie zwęzajacy się. Fundament 60 bo podmokly teren no i duży dom. Poszło ponad 30m betonu i koło 12tys. Ale zaoszczędziłam na deskach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madere 25.01.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Ja tez lałam fundamenty w grunt bez żadnego szalunku. Ziemia gliniasta więc nic się nie obsypywało. Fundament prostokatny równy nie zwęzajacy się. Fundament 60 bo podmokly teren no i duży dom. Poszło ponad 30m betonu i koło 12tys. Ale zaoszczędziłam na deskach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 25.01.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam. Już w jednym wątku opisałem swoje ławy ale wklejam i tu może ktoś się przekona do tego sposobu i zaoszczędzi parę złotych. Tylko trzeba sprawdzić grunt. http://images25.fotosik.pl/310/062628487cb71401.jpg Mój dom 115 m2 z poddaszem użytkowym plus taras ok 30m2. Grunt piasek, woda podczas kopani 1.m. Wykop zrobiłem na szerokość szpadla plus trochę luzu tj. 27-30 cm. Głębokość 90 cm. Humus pozostał nieruszony gdyż podbierałem piasek pod ławy i gdybym usunął tę trawę mogłoby się obsypywać a tak wszystko ładnie trzymało się nawet jak podjeżdżała grucha z betonem. Fakt w jednym miejscu jak podkopywałem narożnik obleciał i mam tam teraz trochę większy kielich. Tak, więc moje ławy wyglądają tak jak na tym bazgrołku. http://images41.fotosik.pl/47/0ca40fe149b6a7a5med.jpg Z jednej strony gdzie zaczynałem wylewać wyłożyłem cały wykop folią natomiast w reszcie wykopu folie dałem jedynie na spód pod zbrojenie. Ławy zostały wylane do poziomu gruntu zaś za kilka dni dolałem ściany fundamentowe do wysokości 50 cm w najwyższym punkcie. Na wiosnę trochę je odkopie i zrobię ocieplenie. Koszt jaki poniosłem to: kopanie ław 25 godin samemu. beton (wcale nie więcej) z gruchy bez pompy (oszczędności) zbrojenie praca sąsiada kręcenie zbrojenia w ławy i pomoc przy betonowaniu i szlowaniu.5dni moja praca przy szalowaniu 5 dni. Na koniec 1 godzina pracy koparki-wyciągałem humus z obrysu domu (zbyt dużo korzeni i trawy mogłoby za jakiś czas osiadać. http://images30.fotosik.pl/311/0f4bcb4ea7728a4emed.jpg http://images47.fotosik.pl/47/097cc60cb923dcb0med.jpg http://images30.fotosik.pl/311/b4df197a99d55b2bmed.jpg Jak sąsiad zaczoł wibrować betonik ładnie płynął sobie ławami w najdalsze narożniki. http://images24.fotosik.pl/312/0295fd75a3375165med.jpg Tu widać jak wyszły kielichy ław w foli. szerokość ponad 70cm. http://images26.fotosik.pl/311/c529084ba84db7eemed.jpg Szalunek ze sklijki pożyczonej. Trzeba pamiętać żeby dobrze pozabijać i obsypać bo beton ttttoooooooooo sssssiiiiłłłłłaaaa. http://images46.fotosik.pl/46/75ec933431e128f9med.jpg I tak gotowy szaluneczek po rozebraniu. Gładziudki dobrze wibrowany lecz kilka śladów od gwoździ zostało. http://images27.fotosik.pl/310/98cefaf14607d941med.jpg Tu razem z tarasem, który jest trochę niższy bo wyleję na nim płytę. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.01.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 i tak tu jakoś powstał wątek - grupa wsparcia budujących niezgodnie z sztuką budowlaną, projektem itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.01.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 no ale co niezgodne z projektem? w moim projekcie jak byk stoi: " Fundamenty z bloczków betonowych klasy min.150 , grubości 38cm i 25cm , alternatywnie betonowe monolityczne" a te zdjątka które zamieścił HenoK tylko częściowo nakreślają sytuację ... nie na całej długości były szałunki - tylko miejscami (tam, gdzie na skutek napłynięcia wody obsunęła się ziemia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.01.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 i tak tu jakoś powstał wątek - grupa wsparcia budujących niezgodnie z sztuką budowlaną, projektem itd... sztuka budowlana to niekoniecznie jest to, co komuś, kiedys ktoś opowiadał na studiach jako pewnik ... to coś wiecej - to lata doswiadczeń i setki tysięcy domów które tak własnie sa posadowione natomiast projektant który nie wie czy jego projekt kupił ktos w górach czy nad morzem, i będzie budował na skale czy na bagnach - nie moze decydowac o szerokości ław ... musi sie zdac na tego, kto ten teren zna lub go badał i adaptuje ławy do lolkalnych warunków tak wiec w jednym przypadku ławy wystarcza na 55 cm a w innym potrzeba na 70 cm nie ma jednej jedynej słusznej wizji projektanta na kazdy teren ... p.s. sa /owszem/tacy adaptatorzy, którzy na wszelki wypadek /kosztem inwestora / serwuja takie ławy ze wiezowiec mógłby na tym stanąc bo boją sie podjąc jakąkolwiek korekte w trosce o własna d ... ale to nie swiadczy o sztuce budowlanej a tylko o dyletantyzmie budowlanym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 25.01.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 i tak tu jakoś powstał wątek - grupa wsparcia budujących niezgodnie z sztuką budowlaną, projektem itd... A skąd to wiesz, że wylanie betonu bezpośrednio do gruntu nie jest zgodne ze sztuką budowlaną? Czy ktoś ma wpisane w projekcie, że ławy należy wykonywać w szalunkach inwentaryzowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 26.01.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 W moim przypadku ława fundamentowa byla lana do gruntu. Fundament był kopany łopatami. Konstruktor budynku (nie architek tylko osoba odpowiedzialna za obliczenia wytrzymałościowe konstrukcji) powiedział że jak najbardziej mozna tak robić pod warunkiem że warunki terenowe na to pozwalają. Póżniej musiałem to w kilku miejscach odkopać i wyszło bardzo równo. Oczywiście na ławie (55cm) postawiona była ściana fundamentowa (lita) która była zaszalowana. Tak to wyglądało:http://lh6.ggpht.com/_kKJMOZbHZgw/SHHifqpK6pI/AAAAAAAABtI/FiKJH9r0BKg/s640/Foto-0168.jpg Więc niech mi ktos wyjasni po co miałem brać koparke którą rozjechała by mi cały teren, do tego później ubijanie ziemi w srodku domu, i dużo większy bałagan niż w przypadku kopania łopatami. 4 osoby kopały te fundamenty przez 2,5dnia (100mb, 1.3m głebokie, 55cm szerokie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 26.01.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 i tak tu jakoś powstał wątek - grupa wsparcia budujących niezgodnie z sztuką budowlaną, projektem itd... A skąd to wiesz, że wylanie betonu bezpośrednio do gruntu nie jest zgodne ze sztuką budowlaną? Czy ktoś ma wpisane w projekcie, że ławy należy wykonywać w szalunkach inwentaryzowanych? ok a jeszcze pytanie o sens lania chudziaka przed właściwą ławą ? Jaka jest tego idea od strony technologicznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.01.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 zapobiega odprężeniu gruntu pod ławą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 26.01.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ja tez mam lany fundament, ale pod ścianę 3-warstwową - 60cm... o tym , że jest niezniszczalny przekonali się hydraulicy , wiercąc w nim przepusty pod kanalizę... tyle bluzgów dawno nie słyszałem... zaleta jest taka , że jest przynajmniej 2 x taniej, nie potrzeba zaawansowanej wiedzy budowlanej - wystarczy minimum rozumu, szpadel i zgrzewa browarów, można się obyć bez wody, prądu, betoniarek, murarzy... itd , itp a zatem zacząć budowę nieco szybciej... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.01.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ... pytanie o sens lania chudziaka przed właściwą ławą ? Jaka jest tego idea od strony technologicznej ? mozna od razu lac beton w wykop aby grunt sie nie odpręzył ale .... mozna tez zaprojektowac chudy beton rozumując /na miejscu projektanta/ tak ... inwestor pewno wykopie pod fundamenty i nie chciało mu sie będzie szybko betonowac ... a w tym czasie moze sie zmienic pogoda ... zacznie padac /moze przymrozek chwyci/ ... jak napada do wykopu to grunt sie rozpręzy no to wtedy trzeba by taki rozpręzony grunt wybrac ...ale znów inwestorowi nie będzie sie chciało ... wiec aby uchronic inwestora przed ewentualnym wybieraniem błota - sprytnie wstawi mu sie w projekt chudy beton, a durny inwestor to połknie jak kawka gliste ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 26.01.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ... pytanie o sens lania chudziaka przed właściwą ławą ? Jaka jest tego idea od strony technologicznej ? mozna od razu lac beton w wykop aby grunt sie nie odpręzył ale .... mozna tez zaprojektowac chudy beton rozumując /na miejscu projektanta/ tak ... inwestor pewno wykopie pod fundamenty i nie chciało mu sie będzie szybko betonowac ... a w tym czasie moze sie zmienic pogoda ... zacznie padac /moze przymrozek chwyci/ ... jak napada do wykopu to grunt sie rozpręzy no to wtedy trzeba by taki rozpręzony grunt wybrac ...ale znów inwestorowi nie będzie sie chciało ... wiec aby uchronic inwestora przed ewentualnym wybieraniem błota - sprytnie wstawi mu sie w projekt chudy beton, a durny inwestor to połknie jak kawka gliste ... no też to tak sobie to tłumacze z innej beczki na chłopski rozum na ile ten grunt może się nawet rozprężyć .... kładzie się nadproża nad oknami nawet takie po 4m ( takie nadproże to taka malutka ława - kawałek betonu ze zbrojeniem ) i nic się z tym nie dzieje ... co by mu siało się dziać pod tą ławą , żeby jej coś doległo co prawda zdażają się pęknięcia ścian ..... ale głównie działówek postawiony bez żadnego fundamentu wprost na chudziaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.01.2009 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 no ale co niezgodne z projektem? w moim projekcie jak byk stoi: " Fundamenty z bloczków betonowych klasy min.150 , grubości 38cm i 25cm , alternatywnie betonowe monolityczne" Fundament a dokładniej ławy fundamentowe to raczej monolityczne , a alternatywnie bloczki lub monolityczne to raczej ścianek fundamentowych tyczy .Dziś już raczej nikt fundamentów nie muruje . dodałbym - jak na RYSUNKU górnym może coś wreszcie zrozumieją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 27.01.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 no ale co niezgodne z projektem? w moim projekcie jak byk stoi: " Fundamenty z bloczków betonowych klasy min.150 , grubości 38cm i 25cm , alternatywnie betonowe monolityczne" Fundament a dokładniej ławy fundamentowe to raczej monolityczne , a alternatywnie bloczki lub monolityczne to raczej ścianek fundamentowych tyczy .Dziś już raczej nikt fundamentów nie muruje . dodałbym - jak na RYSUNKU górnym może coś wreszcie zrozumieją... ja mam tak: http://images50.fotosik.pl/53/fe48b8139518e0camed.jpg żle? Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 27.01.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Źle bo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeyo 27.01.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 no ale co niezgodne z projektem? w moim projekcie jak byk stoi: " Fundamenty z bloczków betonowych klasy min.150 , grubości 38cm i 25cm , alternatywnie betonowe monolityczne" Fundament a dokładniej ławy fundamentowe to raczej monolityczne , a alternatywnie bloczki lub monolityczne to raczej ścianek fundamentowych tyczy .Dziś już raczej nikt fundamentów nie muruje . dodałbym - jak na RYSUNKU górnym może coś wreszcie zrozumieją... ja mam tak: http://images50.fotosik.pl/53/fe48b8139518e0camed.jpg żle? Dlaczego? Rozumiem ze lawa byla wylana na grubosci 40cm (szerokosc pewnie ze 60) bezposrednio w gruncie, a potem ulozony szalunek na sciane (nie jest zwymiarowane ale pewnie to bylo 25cm) Tylko mam pytanie co za akrobata ukladal Ci ten szalunek na sciane fundamentowa w takim waskim wykopie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts