RadziejS 11.03.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 U mnie nie wypływał. Ale to dlatego, że był gruzik,, który go dociskał do ścianek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalr82 11.03.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 no tak ale jak przyszpilę przez folie to ją podziurawię... no to chyba nie będzie taka izolacja prawda?? a ile na płytę styropianową szpilek dawaliście?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 dwie minimum, optymalnie chyba 4 ...czy ta folia jest niezbędna ... ? watpie /woda jak będzie poziom wysoki zawsze sobie jakąś dziurke znajdzie i mimo ze 99 % bedzie osłoniete to tym 1 % odkrytym wleje sie jej tyle jakby folii wogóle nie było natomiast wydostac sie tej wodzie będzie trudno .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalr82 11.03.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 no właśnie troszkę tych dziur bym narobił jak bym na każdą płytę po dwie trzy szpilki dawał ale przecież zawsze w jakiś sposób się ta folia przedziurawi przypadkiem lub w inny sposób. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 11.03.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nie trzeba dawać zadnych szpilek wystarczy od góry przycisnąć deska którą dociśniemy jakimś bloczkiem betonowym tak mi powiedział kier budowy P.S. Przepraszam za błedy ale jestem po pepkowym kolegi - żona urodziła mu synka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalr82 12.03.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 tez tak myślałem sobie wczoraj jak będe robił to fotki powklejam Gelo_26 --- moje gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 20.04.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam, przymierzam się do izolacji pionowej sciany fundamentowej ale nie wiem jak zacząć a mianowicie dom niepodpiwniczony brak ławy beton lany bezpośrednio w grunt na to szalunki do wysokości punktu zero budynku,ogólne zasady znam pomalować ściany np.dysterbitem na to styrodur np.5cm na plackach z mazi na to siatka klej i jeszcze raz można dysterbit folia i tu pytanie na jaką głębokość odkopać fundament druga warstwa w szalunkach waha się od 40 do 100 cm fundament w gruncie 120cm mam nadzieje że opisałem to logicznie i proszę o porade http://images46.fotosik.pl/72/81b59eb8f93181e7m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walek312 11.03.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Do Brzozy.Sledze Twoje wypowiedzi na temat budownictwa i mam kilka pytan do Ciebie bo widze ze masz wiedze na ten temat.Mam w planach budowe domu jednorodzinnego nie podpiwniczonego z wykorzystanym poddaszem.Jestem na etapie odbioru planow i na ustalaniu terminu wykopu pod lawy.Czytajac Twoje posty wyczytalem ze sam robiles beton na lawy na placu budowy.Chcialbym sie dowiedziec z jakich materialow robiles beton i ile cementu poszlo na wylanie law.Pytam o to poniewaz ja zastanawiam sie co bedzie tansze i ekonomiczniejsze.Mam duzo kamienia piaskowca duzo rak do pomocy i myslalem sam te fundamenty wylac.Tyle ze inni doradzaja mi ze takie fundamenty z kamienia i z cementu nie beda zdawac egzaminu.troche jestem zdziwiony bo wiele domow z lat 70 i starszych stoi do dziasiaj bez zadnych niespoidzianek.Prosze o Twoją opinie na ten temat.dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 ...Prosze o Twoją opinie na ten temat.dziekuje. witaj Walek miałem sporo gruzu i kamienia do wykorzystania i planowałem stosunkowo szeroki mur trójwarstwowy na fundamencie dlatego postanowiłem zrobic fundamenty tradycyjne / tzw. beton rodzynkowy/ i sciana fundamentowa bliska szerokości ławy /nieduże podciecie dołem dało sie zrobić bez problemu w twardej glinie/ wykop ręczny - 1 dzień pracy /w tym samym dniu podsypka i włożenie zbrojenia/ na drugi dzień betonowanie /betoniarka 250 l/ wraz z wrzucaniem kamieni i gruzu - beton do poziomu gruntu - oczywiście wszystko ręcznie trzeci dzień - szalowanie /deski plus blaty wczesniej zbite/ i betonowanie ponad poziom terenu betoniarka dlatego 250 l - bo wtedy nie musiałem nic odsypywac czy dosypywac z worka cementu, 50 kg na zarób i sruuu ... tanio szybko i przyjemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 ... myslalem sam te fundamenty wylac.Tyle ze inni doradzaja mi ze takie fundamenty z kamienia i z cementu nie beda zdawac egzaminu.troche jestem zdziwiony bo wiele domow z lat 70 i starszych stoi ... u mnie stoi i tysiącach innych domów stoi i stac będzie ! p.s. widzisz - dawniej zanim ktoś wydał nawet złotówke to głęboko ten wydatek przemyslał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.03.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Ja mam ławy fundamentowe lane w grunt - 30cm grube. I powiem tylko, że to lanie, które praktykują ekipy na niektórych budowach, niewiele ma z oszczędnością wspólnego. Dla porównania - u znajomych ta bycza ława, bo trudno to inaczej nazwać wzięła więcej betonu, niż u nas ławy + ściany fundamentowe wylane w szalunki. W ten szeroki dość wykop wlali 18m3, a na tym jeszcze parę warstw bloczków do wymurowania. U nas na całość poszło 16m3. Oba domy małe i proste. Tyle, że mieliśmy okazyjnie kupione deski na szalunki. Pewnie to, że trzeba dechy kupić, a i umieć zrobić szalunek, powoduje, że ekipy przekonują do swojego rozwiązania. Niestety na paru budowach widziałam, że tego kluska wlanego prawie albo i do poziomu powierzchni gruntu niczym się nie ociepla, ani nie izoluje - robią to tylko na murowanej ściance, która praktycznie cała jest ponad gruntem. A - wszystkie roboty (kopanie, zbrojenie, szalowanie) wykonaliśmy we własnym zakresie. Beton z gruchy. Bez rodzynków żadnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walek312 16.03.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Do Brzozy. Witam Cie i dziekuje za odpowiedz.A mam takie pytanie do ciebie.Kamien i gruz to wrzuciles najpierw do dolu czy mieszales go w betoniarce razem z cementem piachem i woda?Mozesz mi jeszcze napisac ile workow cementu poszlo ci na same zalenie fundamentow do poziomu gruntu?Ja bede mila lawy o wymiarach 110cm na 40 cm i zastanawiam sie ile cementu potrzeba na wylanie law sposobem takim jak Ty.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martom 07.09.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2020 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts