Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament lany do gruntu?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dwie minimum, optymalnie chyba 4 ...

czy ta folia jest niezbędna ... ? watpie

/woda jak będzie poziom wysoki zawsze sobie jakąś dziurke znajdzie i mimo ze 99 % bedzie osłoniete to tym 1 % odkrytym wleje sie jej tyle jakby folii wogóle nie było

natomiast wydostac sie tej wodzie będzie trudno .../

• 1 month później...

Witam, przymierzam się do izolacji pionowej sciany fundamentowej ale nie wiem jak zacząć a mianowicie dom niepodpiwniczony brak ławy beton lany bezpośrednio w grunt na to szalunki do wysokości punktu zero budynku,ogólne zasady znam pomalować ściany np.dysterbitem na to styrodur np.5cm na plackach z mazi na to siatka klej i jeszcze raz można dysterbit folia i tu pytanie na jaką głębokość odkopać fundament :o druga warstwa w szalunkach waha się od 40 do 100 cm fundament w gruncie 120cm mam nadzieje że opisałem to logicznie i proszę o porade

http://images46.fotosik.pl/72/81b59eb8f93181e7m.jpg

• 10 months później...
Do Brzozy.Sledze Twoje wypowiedzi na temat budownictwa i mam kilka pytan do Ciebie bo widze ze masz wiedze na ten temat.Mam w planach budowe domu jednorodzinnego nie podpiwniczonego z wykorzystanym poddaszem.Jestem na etapie odbioru planow i na ustalaniu terminu wykopu pod lawy.Czytajac Twoje posty wyczytalem ze sam robiles beton na lawy na placu budowy.Chcialbym sie dowiedziec z jakich materialow robiles beton i ile cementu poszlo na wylanie law.Pytam o to poniewaz ja zastanawiam sie co bedzie tansze i ekonomiczniejsze.Mam duzo kamienia piaskowca duzo rak do pomocy i myslalem sam te fundamenty wylac.Tyle ze inni doradzaja mi ze takie fundamenty z kamienia i z cementu nie beda zdawac egzaminu.troche jestem zdziwiony bo wiele domow z lat 70 i starszych stoi do dziasiaj bez zadnych niespoidzianek.Prosze o Twoją opinie na ten temat.dziekuje.

...Prosze o Twoją opinie na ten temat.dziekuje.

witaj Walek

miałem sporo gruzu i kamienia do wykorzystania i planowałem stosunkowo szeroki mur trójwarstwowy na fundamencie

dlatego postanowiłem zrobic fundamenty tradycyjne / tzw. beton rodzynkowy/ i sciana fundamentowa bliska szerokości ławy /nieduże podciecie dołem dało sie zrobić bez problemu w twardej glinie/

wykop ręczny - 1 dzień pracy /w tym samym dniu podsypka i włożenie zbrojenia/

na drugi dzień betonowanie /betoniarka 250 l/ wraz z wrzucaniem kamieni i gruzu - beton do poziomu gruntu - oczywiście wszystko ręcznie

trzeci dzień - szalowanie /deski plus blaty wczesniej zbite/ i betonowanie ponad poziom terenu

betoniarka dlatego 250 l - bo wtedy nie musiałem nic odsypywac czy dosypywac z worka cementu, 50 kg na zarób i sruuu ...

tanio szybko i przyjemnie :wink:

... myslalem sam te fundamenty wylac.Tyle ze inni doradzaja mi ze takie fundamenty z kamienia i z cementu nie beda zdawac egzaminu.troche jestem zdziwiony bo wiele domow z lat 70 i starszych stoi ...

u mnie stoi i tysiącach innych domów stoi i stac będzie !

p.s.

widzisz - dawniej zanim ktoś wydał nawet złotówke to głęboko ten wydatek przemyslał ...

Ja mam ławy fundamentowe lane w grunt - 30cm grube. I powiem tylko, że to lanie, które praktykują ekipy na niektórych budowach, niewiele ma z oszczędnością wspólnego. Dla porównania - u znajomych ta bycza ława, bo trudno to inaczej nazwać wzięła więcej betonu, niż u nas ławy + ściany fundamentowe wylane w szalunki. W ten szeroki dość wykop wlali 18m3, a na tym jeszcze parę warstw bloczków do wymurowania. U nas na całość poszło 16m3. Oba domy małe i proste.

Tyle, że mieliśmy okazyjnie kupione deski na szalunki. Pewnie to, że trzeba dechy kupić, a i umieć zrobić szalunek, powoduje, że ekipy przekonują do swojego rozwiązania. Niestety na paru budowach widziałam, że tego kluska wlanego prawie albo i do poziomu powierzchni gruntu niczym się nie ociepla, ani nie izoluje - robią to tylko na murowanej ściance, która praktycznie cała jest ponad gruntem.

A - wszystkie roboty (kopanie, zbrojenie, szalowanie) wykonaliśmy we własnym zakresie. Beton z gruchy. Bez rodzynków żadnych.

Do Brzozy.

Witam Cie i dziekuje za odpowiedz.A mam takie pytanie do ciebie.Kamien i gruz to wrzuciles najpierw do dolu czy mieszales go w betoniarce razem z cementem piachem i woda?Mozesz mi jeszcze napisac ile workow cementu poszlo ci na same zalenie fundamentow do poziomu gruntu?Ja bede mila lawy o wymiarach 110cm na 40 cm i zastanawiam sie ile cementu potrzeba na wylanie law sposobem takim jak Ty.Pozdrawiam.

• 10 years później...