adam_cz-wa 11.07.2008 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 mamy już prąd Ku wielkiej radości udało się podłączyć prąd w budynku bez konieczności montażu skrzynki budowlanej ( szacowany koszt1200 pln).Radość tym większa że mój "drogi " sąsiad z którego życzliwości korzystam w temacie prądu i wody trochę mnie podłamuje opłatami za ww dobra. Za 4 miesiące realnej budowy zapłaciłem już 1370 pln co jest kwotą astronomiczną w porównaniu z innymi budującymi w podobnej sytuacji... wujek dobra rada- wymagajcie od poszczególnych ekip posprzątania po sobie - przygotuj pojemnik na śmieci ( duzyyy)-zaplanuj na działce gdzie mają być składowane materiały które już nie są potrzebne ( stemple, palety, deski...) i wskaż je poszczególnym ekipom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 15.08.2008 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2008 Z każdym etapem budowy coraz więcej problemów, a to dekarze w trakcie roboty przerywają pracę i jadą na urlop a to dachówki brakło i przestój trwa dwa tygodnie. W finale tej części rozliczenie etapu pt. "dach"zwaliło mnie z nóg. Przed nami wybór okien. Czynność z pozoru błaha ale jak przyjdzie co do czego to jest mnóstwo detali a wszystkie mają znaczenie dla późniejszego użytkowania. Ale nikt nie mówił że będzie łatwo Aktualnie Nasze dzieło na dzień dzisiejszy wygląda tak http://images36.fotosik.pl/1/c973f69a9b50a912.jpg Plan na ten rok to : - okna - zrobić chudziak tam gdzie jeszcze go brak - ścianki działowe i mały strych - przesunąć drzwi wejściowe - elektryka - ocieplić poddasze - ocieplić ściany - tynki - ognisko ( pod warunkiem opadu śnieżnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 21.09.2008 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 stolarka okienna Wybór okien w tych czasach to karkołomne zadanie. W pierwszej etapie poprosiłem o wycenę możliwie jak najwięcej firm. Kryterium decydującym miał być stosunek ceny do jakości. Znalazłem lokalnego producenta z dużym doświadczeniem w produkcji okien pcv którego przedstawiciel zaoferował konkurencyjne ceny. Już miałem zamawiać lecz na moje szczęście/nieszczęście spotkałem się w innej sprawie z moim "doradcą". Pokazał mi okna "jezierskiego" z którym nawiązał współpracę. Z początku sceptycznie podszedłem do tej oferty ( kity wciska bo chce zgarnąć prowizje-pomyślałem). Na spokojnie w domu przeanalizowałem sprawę i doszedłem do wniosku że okna muszę mieć porządne na całe (moje) życie. Dałem do wyceny projekt do innych przedstawicieli "Jezierskiego" i się okazało że cena jest niższa o ok 1500 pln od oferty "doradcy". Super okna, ładne uznanej marki i co do mnie przemawia energooszczędne o współczynniku U=0,7 ( standard na dzień dzisiejszy to U=1,0). Klamka zapadła, udałem się do przedstawiciela w celu złożenia zamówienia a tu niespodzianka Pani z punktu musiała gdzieś wyjść na godzinę. " Pocałowałem klamkę" i pojechałem looknąć bramy do garażu. Trafić firme było trudno i przez przypadek wszedłem do innego salonu który miał także w ofercie okna...Mając chwilę czasu dałem się wpuścić w rozmowę o oknach. Facet był bardzo przekonujący i używał argumentów merytorycznych. Marka "avante" bo o niej mowa, ma stolarkę z szybą o współczynniku U=0,5 . Niestety dużym minusem jest jak zwykle cena. Po wycenie okazało się że różnica jest znaczna. Któryś dzień z rzędu rozmyślam którą ofertę wybrać i nadal mam duży ból głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 21.12.2008 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Okna postanowiłem mieć najlepsze i zdecydowałem się na AVANTE MAXIMA +: - pakiet 3 szybowy- szyba zespolona u=0,5- rama głęboka na 9cm- ciepła ramka- 7 lat gwarancji- roczne ubezpieczenie od zniszczenia (o co na budowie nie trudno) Zakup okazał się prawie 2x droższy niż planowane okna lokalnego producenta ale nie żałuję bo jakość, wygląd, solidny montaż muszą kosztować. Liczę że część z tej różnicy zaoszczędzę na kosztach ogrzewania.Z czystym sumieniem mogę każdemu polecić te okna i tego przedstawiciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 21.12.2008 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Jako że domek nasz będzie proekologiczny i energooszczędny zdecydowaliśmy się na GEO-SYSTEM:- Czerpnia gruntowa- Bezprzeponowy płytowy Gruntowy Wymiennik Ciepła- Centrala rekuperacyjna MISTRAL GEO: System wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła oparty na wymienniku PROVENT-GEOhttp://images42.fotosik.pl/155/f69657ba28e6445c.gif Zastosowanie systemu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła zapewnia: * wysoką efektywność odzysku ciepła - w sezonie zimowym do 95% !!! * znaczną oszczędność energii do ogrzewania i klimatyzacji * przyjemny chłód i brak duszności w okresie letnich upałów * optymalną wilgotność powietrza w ciągu całego roku * filtrację powietrza z kurzu, pyłków i innych alergenów * minimalne koszty w trakcie eksploatacji Wszystko ładnie, pięknie ale jak zwykle musi swoje kosztować...Ogrzewanie będzie gazowe, więc pewnie się zwróci poza tym liczę na zwrot części kosztów inwestycji z funduszu ochrony środowiska ( podobno mają być dotację od 2009). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 13.03.2009 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Zima już raczej za nami więc pora przyspieszyć z pracami. Na pierwszy ogień w nowym roku poszła już: wentylacja (reku+gwc), elektryka, odkurzacz centralny i hydraulika. Lada dzień wejść powinni fachowcy od tynków. Oczywiście jak to w życiu bywa zawsze coś się musi skomplikować. Pan hydraulik podczas drugiego etapu swojej pracy bardzo był zdziwiony kiedy przypadkiem powiedziałem mu że w piwnicy chcemy mieć pralnie + suszarnie. Okazało się bowiem że przy pierwszym etapie swojej pracy zrobił odpływ kanalizacji na poziomie sufitu w piwnicy co oznacza że jeśli ma być tam pralka to musi być pod sufitem aby woda z niej mogła odpływać... Nie jestem pewny czy mówiłem mu o naszych planach wcześniej względem pomieszczenia w piwnicy no ale chyba powinien zapytać niedoświadczonego, nieznającego się wówczas na hydraulice inwestora o takie kwestie jak przeznaczenie poszczególnych pomieszczeń. Temat jest nadal otwarty i rozważam kilka wariantów: - pralka na parterze w łazience ( weto żony) - pralka w piwnicy na wysokim podeście - pralka w piwnicy podłączona pod pompę z rozdrabniaczem (koszt pompy ok 1500) - pralka w piwnicy oddająca wodę do pojemnika w którym będzie zwykła pompa używana do wypompowywania wody z piwnicy ( koszt ok 400) Jeśli mimo tych przeciwności uda się zrobić pralnie w piwnicy to mam tylko nadzieję że moja żonka nie powie mi po kilku miesiącach po zasiedleniu domu że ona nie będzie siedzieć w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 04.04.2009 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Praca na budowie wre. Tynki robią się aż miło, niestety potrzebna duża ilość wody którą grzecznościowo udostępniają sąsiedzi. Trochę mi już głupio prosić co drugi dzień o odkręcenie kranu, mimo iż płacę wcale nie mało http://images39.fotosik.pl/94/4aa45556fb1460acmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 13.04.2009 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Drzwi wejściowe przesunięte! Brama zamontowana! http://images43.fotosik.pl/114/e1be4327795592bcmed.jpg Tynki zrobione! W całym budynku położone są na dwa sposoby: cementowo wapienne - ręcznie (piwnica) oraz z gotowej mieszanki - maszynowo (pozostała część ). Jak na tą chwile kiedy jeszcze nie wyschły maszynowe wyglądają zdecydowanie lepiej niż ręczne ale jak wiadomo są droższe i nie wymagają już gipsowania. Jako przewidujący inwestor chcąc zaoszczędzić rok temu zakupiłem styropian na ocieplenie budynku który wg przewidywań miał drożeć. Każda ekipa na budynku oczywiście nie pytając mnie wykorzystywała go na różne sposoby od robienia z niego rusztowania aż po stół Efekt, oczywiście kilka paczek rozpakowanych kilka tafli zniszczonych i poroznoszone po całym domu. Recesja w gospodarce niestety zaskoczyła także i moją osobę i sprawiła że na styropianie przepłaciłem na pewno. Bramę garażową zakupiłem pół roku temu i boję się sprawdzać nie chcąc się podłamywać. Przy budowie następnego domu będę zdecydowanie bardziej wymagającym i przewidującym inwestorem z nieocenionym bagażem doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 04.07.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Z tym deszczem to jakaś masakra w tym roku. Trawa urosła prawie do pasa wszędzie kałuże i co najgorsze piwnica zalana.Słuchając mądrych doświadczonych ludzi fundamenty zostały tylko pomalowane dysperbitem następnie pseudo fachowiec ocieplił to drogim styrodurem co w zupełności miało wystarczyć. Miało ale nie dało rady i tym sposobem w piwnicy przy większych deszczach mam wodę...W najbliższych dniach jak wszystko wyschnie trzeba będzie po raz kolejny odkopać fundamenty przy piwnicy co jest koszmarnie cięzką pracą i zrobić to jak należy.Kolejna zła wiadomość to taka że dowiedziałem się iż nie potrzebnie tynkowałem sufit w garażu (ok 35 m2) ponieważ dobrze byłoby go ocieplić coby w sypialni nie ciągnęło z dołu zimno.Aż nie chcę myśleć ile kasy wydałem niepotrzebnie przez takie błędne decyzje których już na tym etapie mam kilka na sumieniu.No ale budowa to nie tylko problemy, więc uprzejmie informuje że kolejne dwa etapy prawie skończone : podłogówka i wylewki http://images47.fotosik.pl/157/3a99590bdcb936e7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 18.08.2009 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Kolejne koszty których mogłem uniknąć prawdopodobnie to 450 pln za aktualną mapkę do celów projektowych która będzie potrzebna do projektu przyłącza wod-kan do budynku. Jest jeszcze niewielka nadzieja że przejdzie kolorowe ksero które pożyczyłem od wykonawcy gazociągu któremu także jest potrzebna. wujek dobra rada radzi:- zamawiając mapki do celów projektowych pamiętajcie ze przyda się ich więcej niż jedna oraz że niektóre instytucję żądają nie starszych niż 6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 18.08.2009 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Z każdym dniem utwierdzam się w przekonaniu że budowa to nic trudnego pod warunkiem dobrej organizacji, czego o sobie i mojej budowie powiedzieć niestety nie mogę. Mam świadomość że gdybym się naprawdę postarał mógłbym już we wrześniu spijać zimnego drinka z mojego nowego tarasu i delektować się równo przyciętym trawnikiem.Nie oglądając się wstecz postanowiłem zintensyfikować działania aby wiosnę przywitać już w nowym domu. Temat który ruszyłem pomimo iż nie jest on najważniejszy to "zagospodarowanie terenu". Prawdopodobny jest ten wariant http://images48.fotosik.pl/226/afdefb1891eb2a58med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 15.10.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Kolorowe ksero mapki do celów projektowych nie przeszło gdyż przypadkiem w pokoju pojawił się akurat geodeta który ją sporządził (relacja osoby która zajmuje się formalnościami w tej akurat sprawie) i przy wątpliwościach Pani urzędniczki szybko dopatrzył się podstępu. Na szczęście dla mnie wykonawca doprowadzający gaz do działki miał więcej oryginałów i mi jeden sprezentował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 18.10.2009 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 aranżacja wnętrz Mając w pamięci trudności z szeroko rozumianą aranżacją wnętrz naszego mieszkania kilka lat temu, przy budowie domu postanowiliśmy podejść do tematu profesjonalnie.W marcu 2008 roku kiedy nasze mury powoli zaczęły piąć się do góry zrobiliśmy casting na projektanta wnętrz. Znaleźliśmy bodajże pięć osób/firm z którymi spotkaliśmy się na budowie starając się wybrać tego który: - może pochwalić się ciekawymi realizacjami- nie zrujnuje nas finansowo- zrobi na nas dobre wrażenie Nie będę się zbytnio rozpisywał o wszystkich : 1) http://brafdesign.com/pl/Polecił nam go ktoś kto widział jego realizacje w domu prywatnym. Sami także mieliśmy możliwość obejrzenia salonu kosmetycznego jego projektu.Wrażenie sprawiał bardzo pozytywne i widać było profesjonalne podejście do tematu ( sprzęt, biuro, kultura osobista). Niestety nie mógł się pochwalić zdjęciami z realizacji prywatnych inwestycji ze względu na uczciwość wobec byłych klientów. Zrozumieliśmy go niejako lecz same wizualizacje to dla nas za mało. Cena którą zaproponował za swoją usługę też nas trochę zniechęciła... 2) http://www.kuklewski.pl/ Z tym Panem rozmawiało nam się bardzo dobrze wydawał się konkretny. Realizację na stronie przemawiały do nas że tak się wyrażę. Cena okazała się przyzwoita...( właśnie obudził się mój synalek którym się dziś opiekuje) C.D.N... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 18.10.2009 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 Ciąg dalszy Po kilku dniach namysłów i przemyśleń wybór padł na Pana Rafała Kuklewskiego. Umowę oczywiście podpisaliśmy ( przygotował zleceniobiorca) w której wpisaliśmy datę zakończenia współpracy na 2009/09/01, zaliczka stanowiąca 20% kwoty została uiszczona. Początek współpracy układał się wzorowo był na każde zawołanie pod telefonem lub zaglądał na budowę w razie potrzeby. Schody się zaczęły kiedy przyszło do realizacji projektów ponieważ Pan K. nalegał abyśmy wpierw dokonali wyboru glazury do całego domu Zdziwieni nieco daliśmy się przekonać i po dwóch podejściach dokonaliśmy wstępnie wyboru ( początek 07/2009) w salonie który bardzo lansował (włoski import ceny od 200pln/m2). Płytki bardzo ładne lecz bez problemu można było znaleść krajowe odpowiedniki( np: duża biała płytka). Czekaliśmy na pierwsze propozycje projektu obiecany tydzień, dwa, trzy aż w końcu Pan projektant udał się na zasłużony urlop zostawiając nas bez niczego a była już połowa sierpnia 2009. Płytkarza umówiłem na początek września, więc moja irytacja była już spora. Kiedy wrócił 3/09/09 dałem mu ostatnią szanse wbrew żonie z której nie skorzystał. Telefonicznie powiedziałem co mnie boli i dałem 7dni na zwrot zaliczki na konto. Obiecał przemyśleć sprawę i oddzwonić za kilka godzin. Jak się spodziewałem nie oddzwonił. Minęło 10 dni zaliczka nie wróciła na konto, więc postanowiłem sprawę oddać w ręce sprawiedliwości. Po konsultacjach i jasnej deklaracji że sprawa jest oczywista bo tak wynika z umowy którą podpisaliśmy, poszło oficjalne pismo z kancelarii wzywające do zwrotu na początku października.Pan Kuklewski skontaktował się z kancelarią i oznajmił że zaliczkę przelał we wrześniu... Okazało się że faktycznie tak było a ja nie sprawdzałem konta gdy już minęło 10 dni które dałem mu wcześniej, więc z poślizgiem ale dobrowolnie oddał. Adwokat w tej sytuacji potraktował mnie ulgowo i skasował symbolicznie:) Podsumowując RAFAŁA KUKLEWSKIEGO NIE POLECAM Straciliśmy przez niego kilka miesięcy oraz co gorsza kilka tysięcy w związku z przeróbkami które nas czekają po jego wstępnej "pomocy" (przesunięcie grzejnika, zmiana lokalizacji umywalki, itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 19.10.2009 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 gdzie szukać oszczędności ? Po dwóch latach obserwacji branży budowlanej z perspektywy inwestora oto moje refleksje i rady. Założyłem sobie przed rozpoczęciem budowy że gdy środki będą pozwalały kupując sprzęt lub materiały nie będę popadał ze skrajności w skrajność, czyli nie interesują mnie ani najtańsze ani najdroższe. - nie płacę cen katalogowych - porównuję ceny między sklepami lokalnymi oraz internetowymi - targuję się przy każdym zakupie i z każdym wykonawcą ( w 80% skutecznie) - nalegam na wykonawców aby w razie braków materiałów informowali mnie kilka dni wcześniej, abym mógł kupić z głową a nie pod presją byle gdzie. Każdemu kto liczy się ze groszem zalecam także dalece idącą ostrożność w temacie zakupów sprzętu przez instalatorów w swoich sklepach czy hurtowniach. Spotkałem się z sytuacją kiedy firma która jest wykonawcą pewnych robót na mojej budowie przedstawiła mi ceny katalogowe urządzeń. Z doświadczenia wiem że rzadko kiedy sprzedaje się coś w tych cenach i zawsze łatwo o upusty od nich. Idąc tym tropem wbrew zapewnieniom instalatora i sprzedawcy że taniej nie znajdę z łaską wytargowałem 10 % rabatu. Po powrocie do domu i dwóch telefonach znalazłem rabat 28 % bez łaski... W jednej z hurtowni powiedziano mi że o rabatach to mogą rozmawiać tylko z wykonawcami dla mnie jest cena katalogowa ( ewidentny przykład gdzie działka od sprzedaży trafia do wykonawców). Po kilku dniach dostałem telefon od wykonawcy że hurtownia która dała tylko 10 % upustu z łaską teraz za namową instalatora zgodziła się na 30 % Moim zdaniem jest to przykład DOJENIA inwestorów w biały dzień i warto szukać dobrych cen oraz domagać się od wykonawców aby zakupili towar na siebie a potem sprzedali nam z vatem 7%. W tym przypadku to oszczędność ok 1000 pln ale od początku budowy straty z tytułu mojej naiwności, wygodnictwa sięgają na pewno wielokrotności tej kwoty. Rozumiem że nikt charytatywnie nie pracuje ale zarabiają na montażu i innych tematach a prowizje powyżej 5 % dla nich to skandal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 21.10.2009 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 drzwi zewnętrzne Temat drzwi zewnętrznych nęka nas (właściwie to chyba tylko mnie) już od kilku miesięcy i wciąż nie możemy się zdecydować.Problem z drzwiami został zaniedbany na etapie projektowania budynku, ponieważ architekt zaplanował je nie symetrycznie pomiędzy filarami (patrz; trzeci wpis w dzienniku). Oczywiście jest to też nasza wina że nie zwróciliśmy na ten "szczegół " wcześniej uwagi.Po poprawkach drzwi nadal nie są na środku ale wygląda już to lepiej.Firmą która od początku była w gronie faworytów jest KMW FORMAT a do finału dotarły następujące modele z możliwą dostawką z prawej strony : http://images41.fotosik.pl/213/606fb619cb67d332.jpg http://images40.fotosik.pl/213/58a8ef8438103c44.jpg http://images46.fotosik.pl/216/14902536d82c8962.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 23.10.2009 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Klamka zapadła w castingu na drzwi zewnętrzne zwyciężyła opcja nr 1 mimo iż bardziej podoba mi się nr 2. Niestety nr 2 ma wady : - za szeroka jak na nasz otwór - 30 % droższa - opcja nr 1 pasuje lepiej do naszej elewacji... Teraz etap szukania dobrej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 12.11.2009 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 aranżacja wnętrz- drugie podejście Podczas drugiego podejścia wybraliśmy firmę http://brafdesign.com/pl/ która o dziwo przy większym zakresie prac niż podczas pierwszego spotkania ponad rok temu zgodziła się na niższe wynagrodzenie.Po miesiącu odebraliśmy gotowy profesjonalnie przygotowany projekt z naniesionymi naszymi sugestiami. Zdecydowaliśmy się na dominację na zew oraz wew koloru białego, szarego i surowego betonu. Każde pomieszczenie oraz elewacja posiada wizualizację co bardzo pomaga. Jedyne co nas rozczarowało to projekt dla pokoju dziecięcego, na szczęście mamy kilka pomysłów własnych na urządzenie.Oto jedna z wizualizacji z zewnątrz :http://images46.fotosik.pl/219/42d2e03529c6d924med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 19.11.2009 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Zima coraz bliżej a my w dalszym ciągu nie mamy wody oraz gazu. Projekty przyłączy gotowe pozwolenie jest lecz niestety dostawcy ww dóbr się nie spieszą.Tymczasem dziś podczas wstępnych rozmów z firmami od przyłączy gazu doznałem lekkiego szoku. Różnica pomiędzy wykonawcami to kilka tysięcy przy 53m "gazociągu". Przykład ten utwierdza mnie że warto porównywać wyceny nie zważając na lekki poślizg.Korzystając z pogody udało nam się po ok 6 tyg. zakończyć docieplenie budynku z zewnątrz. Oto efekt:http://images49.fotosik.pl/229/bc283b638d042620med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_cz-wa 29.11.2009 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Projektant wymyślił a człowiek ma teraz dylemat...W domu na ogrzewaniu podłogowym mam zaprojektowaną ceramikę oraz drewno ( merbau pasuję wg mnie idealnie).Aby osiągnąć ciekawe efekty wizualne potrzebuję drewniane elementy z podłogi przenieść na ścianę, oraz częściowo tym samym drewnem wyłożyć część podłogi w łazienkach i kilka stopni schodów.Coś takiego jak na wizualizacji poniżej:http://images42.fotosik.pl/145/fbb8e8162318b3c7med.jpg do wyboru mam:-deskę dwuwarstwową o gr 11mm lub 14mm ( podłoga i ściana )-panel podłogowy o gr 8 mm ( podłoga i ściana )-panel podłogowy ( podłoga) panel ścienny jeśli będzie taki ( ściana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts