Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydatki ''organizacyjne''

Recommended Posts

Witam,

czesto na forum mowa o kosztach budowy domu, szereg analiz poszczegolnych etapow w kontekscie wydatkow.... czesto rowniez stosowana jest zasada - dolicz do wszystkiego 10%.

Podejscie jak najbardziej racjonalne, chroni inwestora przed utrata plynnosci zanim ten zakonczy inwestycje. Ja jednak zastanawiam sie, co - obok pozycji nie ujetych w kosztorysie - moze byc dla Was wydatkiem uzasadnionym?

Ja osobscie stoje u progu rozpoczecia budowy i juz - majac swiadomosc dysponowania spora iloscia gotowki - mysle, ze warto miec w 100% sprawny samochod - wiec wydatek usuniecia szeregu usterek - nie koniecznie uciazliwych - moge wrzucic w koszta budowy. Moze przydalby sie hak, przyczepka....

Jakie sa Wasze grzeszki :wink:

Gość ZW

Zabezpieczyć swój czas - minimum to szukanie wykonawców, negocjacje, pierwszy dzień ich pracy (jakieś bieżące uzgodnienia itp), krytyczne momenty jak lanie stropu, sprawdzanie izolacji.

Jeśli ktoś chce wszystko kupować i wozić sam a nie daj Boże polować na promocje - bardzo dużo czasu na łażenie po sklepach i wożenie.

Jeśli do tego nie lubi supermarketów musi być to czas 10-18. Właściciele małych sklepów niestety i niesłusznie uważają że ich oferta jest tak zajefajna że człowiek weźmie urlop żeby podjechać w godzinach urzędowych, obejrzeć towar i pogadać ze sprzedawcą, albo wyśle żonę (bezrobotną ?). Ukłon w kierunku sklepów internetowych i telefonicznych ale nie wszystko da się tak wybrać i kupić.

pozdrawiam

No dobrze, ogrodzenie i ubezpieczenie budowy to z pewnoscia dobry pomysl na spokojny sen. Mnie jednak zalezy na tym, zebyscie przyznali sie, jakie wydatki jestescie w stanie ''podciagnac'' pod budowe domu... 8)

Mnie osobiscie chodza po glowie dodatkowo:

-kosa spalinowa (no przeciez te krzaki musi ktos wyciac - a pozniej jak znalazl do podkaszania ogrodka :wink: )

-porzadna wiertarka (przeciez nie moe to byc byle co - budowa wymaga powaznego sprzetu...wiec min makita :oops: )

-poziomica laserowa

-dalmierz (inwestor pelna geba :lol: )

...itp...

A moze jeszcze ciekawiej - moze urlop - zmeczony inwestor to zly inwestor :roll:

:wink:

Oj, dużo tego będzie :D

1. przyczepa. Hak mieliśmy

2. całe wyposażenie warsztatu męża. Warsztatu amatorskiego, oczywiście, nie zarobkowego. Miał różne wiertarki, ale z okazji budowy zażyczył sobie wymianę, zakup jakiś stoliczków pod narzędzia, co byliśmy w markecie wkładał do koszyka jakieś śrubokręty, lampki itp duperele, na które zawsze nie było kasy :roll: Teraz mu zazdrości szwagier i przebąkuje o budowie :lol:

3. pawilon ogrodowy -bo trzeba było gdzieś usiąść jak padało

4. domek na narzędzia -jw.

5. fotele do ogrodu (niby że murarze a potem skrzętnie je chowaliśmy przed... murarzami właśnie, bo zniszczą :D )

6. dobra taczka- była ale kiepska, ta co kupiliśmy obsłużyła budowę i jeszcze długo posłuży

7. dobra piła choć elektryczna (bo trzeba te drzewa...), na spalinową już nie dałam się naciągnąć

8. szpadel za 200 zł, cel jak fotele i skutek ten sam ....

Pewnie jeszcze sporo innych rzeczy, które mi umknęły

NIE kupiliśmy spawarki (a była rozważana, jednak upadła)