Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

praktyczne ukladanie gontu - pytanko

Recommended Posts

witam,

zdecydowalem sie na gont na pokrycie 300m2 dachu

mam nasepujace pytania bo nieznalazlem w szukajce odp.

czy pod gont trzeba dawac pape? wyczytalem na forum ze ktos np nie dawal i jest ok. Mam oblozone plyta OSB wiec jest rowno. Oczywiscie w koszach itp pape dalbym.

Dodatkowo chcialem sie dowiedziec jak klade kawalki gontu OBOK SIEBIE. Bo jak jade drugi rzad to normalnie na zaklad a jak klade powiedzmy w lewa strone to jeden obk drugiego? czy tez zaklad jeden na drugi ... ?

pod gont musisz dac papę pod groźbą utraty gwarancji...ale także dla swojego spokoju i bezpieczeństwa.... gont to małe elementy....czasem sie zdarza przy dużych wichurach, że kilka oderwie i zwieje(nie zdarzyło mi sie, ale czytałam że komuś tak-chyba były źle zamocowane)...to co Ci wtedy będzie chroniło dach przed zalaniam w tych miejscach? oczywiście papa :roll:

co do montażu gontów niestety nie mogę się wypowiedzieć bo robili mi to fachmani...ale z tego co widziałam, to wszędzie jest na zakładkę...z każdej strony te gonty zachodzą na siebie :roll:

już prawie 20 lat gonty bez papy pod spodem i jest OK

W instrukcjach montażu niektórych producentów gontów nie ma nawet wzmianki o konieczności położenia pod nie papy

Nawet początek zaczyna sie odwrotnie ułożonym pasem gontów a nie dodatkowa papa

Chciałbym zobaczyć zerwane gonty :lol: przez wiatr. Po roku nasłonecznienia nie sposób oderwać pojedynczego gonta od pozostałych - no chyba ze cały dach nam zwieje :lol: wraz z gontami :)

U siebie nie mam nawet dawanej papy na łączeniu rożnych kawałków dachu - tylko gonty wywinąłem na sąsiednia płaszczyznę

Gonty na pełnym deskowaniu - i tu bym mój błąd - widać miejsca łączenia desek :( - lepsze jest OSB

Nic nie cieknie

nic sie nie dzieje

nachylenie dachu - 45 stopni

nachylenie lukarn - 30 stopni

Hmmm... decyzja i tak należy do ciebie czy dawać te papę czy nie

Pamiętaj o jednym - powstałe zakłady papy, wręcz każde jej łączenie, po upalnym lecie czy dwu zacznie sie odcinać (wygląda to brzydko)

nie wiem czy w dalszym ciagu produkuja

Izolacja z Jarocina

nie daje sie gontow "na zakladke" !!! tylko na styk do siebie

miejsce styku zakrywa Ci kolejna warstwa gontow

najlepiej po prostu ukladaj je tak jak masz napisane w ulotce dolaczonej do kazdego opakowania

i pamietaj o tym by kazda kolejna warstwa byla przesunieta wzgledem poprzedniej

nie wiem czy w dalszym ciagu produkuja

Izolacja z Jarocina

nie daje sie gontow "na zakladke" !!! tylko na styk do siebie

miejsce styku zakrywa Ci kolejna warstwa gontow

najlepiej po prostu ukladaj je tak jak masz napisane w ulotce dolaczonej do kazdego opakowania

i pamietaj o tym by kazda kolejna warstwa byla przesunieta wzgledem poprzedniej

no tak ! przecież to zakryje górna warstwa :)

zobaczę ile jeszcze wyjdzie ta papa, czy się wyrobię z funduszami :) najwyżej zostawię pół dachu na przyszły rok :):):)

dzięki wielkie

Wejdz na strony producentów gontu i pobierz instrukcje montażu i po kłopocie. Potem troche praktyki i pod koniec montażu dachu już będziesz fachowiec ;-)

doradziłbym naukę od najmniej widocznego fragmentu dachu - np. od ogródka :lol:

jedno co zawsze sprawia kłopoty - w równej linii układanie kolejnych warstw - niby gonty identyczne a jednak ....

No i uważaj na palce - młotek boli :lol:

a poza tym to proste jak.... ;)