Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 44 - kto mieszka?

Recommended Posts

no to i ja się wpiszę 8)

Mieszkam juz rok w domu zbudowanego właśnie z porothermu 44.

I uwaga!!!!!!!!

JESTEM ZADOWLOLONA :D Ni ebede z Wami dyskutowac o jakichs współczynnikach czy skrapalniach, bo najzwyczajniej się nie znam na tym.

Dla mni eważne jest to, zeby było ciepło. I jest , mimo że nie ma jeszcze tynków zewnętrznych. Ogrzewamy kominkiem z płaszczem wodnym i gazem. Mamy podłogówke i zwykłe kaloryfery. Rachunki smiesznie niskie.

Zainteresowanych odsyłam do przedostatniego wpisu w moim dzienniku.

Aha, nie zamierzam tego muru ocieplac styropianem

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to tak dla fachowców

Ceramika poryzowata ma zdolności akumulacji ciepła, więc dobrze trzyma

jeżeli to prawda, to to poniżej jest nadinterpretacją (lub odwrotnie, kolejność cytatów dowolna )

W zeszłym tygodniu robiliśmy próbny rozruch pieca (Vaillant kondensacyjny) Przy temperaturze wody w obiegu 40 stopni (w całym domu mamy niskotemperaturowe, dół podłogowe, góra ścienne) po kilku godzinach grzania zrobiło się 23 stopnie.

Zaznaczam, że dom nie jest jeszcze z zewnątrz otynkowany, więc pustki powietrzne międzi pustakami nie są zamknięte. Informacja dla "eksperta", który nie chciałby mieszkać w takim domu z powodu szczelin między pustakami: jeśli szczelina na poniżej 2 cm szerokości, to powietrze w niej jest nieruchome, czyli działa jak izolator (można poczytać w literaturze fachowej - np. podręcznik budownictwa).

podaj jakiś namiar na ten podręcznik

Kiedy dom będzie otynkowany nie będzie ucieczki ciepła na zewnątrz. Żeby nie było mostków termicznych warto stosować zaprawę ciepłochronną.

zaprawa ciepłochronna nie jest jedynym panaceum na mostki, natomiast stosowanie innej niż ta, to powszechnie wiadomo, że jest bzdurą

Ważne!

Muszą być dobrze wełną ocieplone murłaty, bo przez nie będzie uciekało ciepło, a poza tym może z powodu różnicy temperatur skraplać się woda.

Mój dach jest ocieplony wełną miedzy krokwiami i druga warstwa na krokwiach (15 i 10 cm). ......

o tym i reszcie tekstu mozna powiedzieć, że tak samo to jest ważne w każdej innej technologii

Ps. Zauważyłam pewną prawidłowość - najchętniej i najbardziej autorytatywnie wypowiadają się osoby, które nie mają w danej sprawie doświadczeń, żeby nie powiedzieć wiedzy.

rozumiem, że Ty takową posiadasz i właśnie się z nami podzieliłaś powyżej

napisz coś jeszcze o swoich doświadczeniach w temacie termosów z thermomuru :roll: bardzo poproszę

debata trochę bezsensowna z racji tego, że nie ma tego jedynego wunderwaffe,

o doborze przegród powinien przede wszystkim decydować aspekt ekonomiczny przy takich samych parametrach cieplnych,

potem mozliwość i poprawność wykonawstwa takich przegród, gdzie 1W jest

o wiele łatwiej spaprać nie mając o tym nawet świadomości

i TYLE

wierzę, że są ludzie zadowoleni z PTH44 czyteż 50, tak jak z kanadyjczyków, 2W i 3W

wierzę, że Ci, którzy nie są zadowoleni - nie przyznają się do tego

chyba tylko TINEK to ładnie ujął, jak i o budowaniu z silikatów :D

Barroso

"że Ci, którzy nie są zadowoleni - nie przyznają się do tego "

Nie wiem dlaczego miałbym kłamac.Jestem nie zadowolony z wielu rzeczy

począwszy od wyboru projektu czy innych rozwiazaniach ale nie materiału na sciany.Gdybym budował sie jeszcze raz to napewno wybrałbym ten materiał.Takiej ilości powietrza/ b.dobry izolator/ pomiedzy tynkie zewn. a wen. nie ma żaden inny mateiał.A glina/ najlepiej szamotka/ jest materiałem najlepiej akumulującym ciepło.

No ale o tym wiedzą zduni ale nie "wybitn"i fachowcy od budownictwa nowoczesnego, zwanego inaczej "termosowym".

a ja jestem niezadowolona z tego że w moim salonie 40m2 nie zrobiłam podłogówki tam mamy kominek (nie mamy tego gabinetu co w projekcie bo powiększylismy salon)

i za kazdym razem jak tam wchodze to czuje chłód (jeżeli nie palimy w kominku a ilość okien robi za takie mostki termioczne że nawet ściana 3w niewiele by tu zdziała) a w kuchni, holu gdzie działa podłogówka nie (drzwi są tylko do łazienki i do pomieszczenia gosp.)

a wszędzie mam pth 44 Sypialnie na górze ciepłe mimo braku podłogówki mamy tam grzejniki bo są małe pomieszczenia i zamknięte i zdecydowanie łatwiej się nagrzewają

jak ktoś chce mieć i ciepło i tanio grzać to trzeba budować domy z zamknietymi pomieszczeniami i minimalną ilościa okien a wybór materiału na ściany jest moim zdaniem drugorzędny

ale to jest moje zdanie i nie musicie się z nim zgadzać

poniżej link do projektu. a sypialnie na górze maja te powierzchnie podane w nawiasach bo podniosłam ściankę kolankową

jak ktoś chce to niech sobie popatrzy

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=55724&page=1

Drogi pierdzielu

bzdury Waść prawisz

zdunami gęby Sobie nie wycieraj, bo żaden zdun nie potwierdzi wielkich zdolności akumulacyjnych gliny w takiej formie

no i czym to (PTH) się różni od "termosowego", uświadom mnie, to raz

z uwagą czytaj, to co ktoś pisze - to dwa

Barbossa słyniesz na tych forach z bardzo chamskiego języka.Co ty możesz wiedziedż o budownictwie jak cała mlodość spedziłes pod buda zpiwem.Ostatnio załapałeś troche grosza kupiłes komputerek i popisujesz się swoim chamstwem wrodzonym.

chamstwem jest przekręcanie cudzego nicku

oznacza brak jakiegokolwiek wychowania

Ty przekręcając mój, uraziłeś mnie,

w ten sposób dałeś mi carte blanche do

sponiewierania Twojego, co niniejszym uczyniłem

przyjemne prawda?

co doa spędzenia młodości pod budą z piwem,

dalej tam stoję, czuję się wiecznie młody,

komputerka nie kupiłem, są tanie kafejki internetowe, ale tego pewnie nie wiesz

ps

chamstwo nie wrodzone, a "wyuczone" pod budą z piwem w warszafce

... Majster podczas kładzenia nie narzekał (ten tynk kładzie się cienko), więc jednak ściany były równe! Wszystko zależy od ekipy budującej. Dobry fachowiec zrobi dobrze, zły - źle. Zanim zatrudniliśmy fachowców zbieraliśmy o nich opinię i oglądaliśmy ich "dzieła". Gorzej wyszło znajomym, budowali z "jopka" - mniej więcej to samo co porotherm, ale były spore róznice w wymiarach poszczególnych pustaków, więc i przy tynkowaniu było trzeba nadrabiać zaprawą.

OK, Cieszynianka

ile drozej zapłacili znajomi za "grubszy" ale prawidłowy tynk ?

a ile Ty taniej za "pocieniany" ale nieprawidłowy ?

podejrzewam ze za robocizne / ale mozliwe za materiał równiez/ ekipy skasowały Was was jednakowo ... ?

"Co w przypadku ściany 3W z klinkierem na zewnątrza? "

Byłem ostatnio w belgii i ogładałem domy ze ścianami 3w z klinkierem.

Zauważyłem, ze co jakiś odstęp jest pozistawiona szpara pomiedzy cegłami klinkieru.jest to po prostu wentylacja.|Tak więc warstwa klinkieru nie jest dla ocieplenia a jako bardzo trwały tynk.

Eureka.

Wybudowałem dom z porothermu 44. Jestem zadowolony. Zima ciepły latem chłodny.Nieporównywalna "atmosfera" w tym domu wstosunku do domów termosów opakowanych w styropian. To sie dopiero odczuwa jak sie mieszka. Dom budowany na zaprawie ciepłochronnej. Tynki zew. i wew. tradycyjne. Ogrzewanie tradycyjne wodne, kaloryfery, na gaz LPG.Można opierac się o ściane na zew. domu. U znajomych nie dopuszczalne.Ten dom i za sto lat będzie nadawał się do zamieszkania.Ich w tym styropianowym pancerzu za 30 do generalnego remontu.

Z ciekawości: jak powierzchnia domu i ile zapłaciłeś za gaz w tamtym sezonie?

Wybudowałem dom z porothermu 44. Jestem zadowolony. Zima ciepły latem chłodny.Nieporównywalna "atmosfera" w tym domu wstosunku do domów termosów opakowanych w styropian. To sie dopiero odczuwa jak sie mieszka. Dom budowany na zaprawie ciepłochronnej. Tynki zew. i wew. tradycyjne. Ogrzewanie tradycyjne wodne, kaloryfery, na gaz LPG.Można opierac się o ściane na zew. domu. U znajomych nie dopuszczalne.Ten dom i za sto lat będzie nadawał się do zamieszkania.Ich w tym styropianowym pancerzu za 30 do generalnego remontu.

Ja tam nie wiem ale wiem,że nie trzeba tyle pic to się o ściane nie opiera wtedy.

Ja tam nie wiem ale wiem,że nie trzeba tyle pic to się o ściane nie opiera wtedy.

Jak ściany z porothermu 44, to można sie opierać ale trzeba uważać by nie udezyć w ściane butelką ....bo może sie potłuc, ...sciana.

Jak ściany z porothermu 44, to można sie opierać ale trzeba uważać by nie udezyć w ściane butelką ....bo może sie potłuc, ...sciana.

Z chrzestem przed wodowaniem może być problem :wink:

Ale butelka zostanie na pocieszenie :wink:

Gorzej z oparciem 8)

Czytając wasze wypowiedzi potwierdza sie teoria o szkodliwym działaniu opakowań termosowych na prace mózgu ludzkiego.Boże że tak ludzie mogą zgłupiec.

ale ja się pytam całkim powaznie, chciałem sobie porównać koszty, (u mnie planowane bo chałupy jeszcze nie ma :D ) A zamierzam grzać prądem który jest porównywalny w cenie z LPG. Dodatkowo poprosiłbym o info jakie okna i wentylacja. Dzięki!

Wybudowałem dom z porothermu 44.

Ale butelka zostanie na pocieszenie :wink:

Gorzej z oparciem 8)

ale Panowie pojechaliście :lol: , ubaw po pachy, wolne popołudnie?

to tak dla fachowców

Ceramika poryzowata ma zdolności akumulacji ciepła, więc dobrze trzyma

jeżeli to prawda, to to poniżej jest nadinterpretacją (lub odwrotnie, kolejność cytatów dowolna )

W zeszłym tygodniu robiliśmy próbny rozruch pieca (Vaillant kondensacyjny) Przy temperaturze wody w obiegu 40 stopni (w całym domu mamy niskotemperaturowe, dół podłogowe, góra ścienne) po kilku godzinach grzania zrobiło się 23 stopnie.

Zaznaczam, że dom nie jest jeszcze z zewnątrz otynkowany, więc pustki powietrzne międzi pustakami nie są zamknięte. Informacja dla "eksperta", który nie chciałby mieszkać w takim domu z powodu szczelin między pustakami: jeśli szczelina na poniżej 2 cm szerokości, to powietrze w niej jest nieruchome, czyli działa jak izolator (można poczytać w literaturze fachowej - np. podręcznik budownictwa).

podaj jakiś namiar na ten podręcznik

Bardzo proszę:

Zbigniew Słowiński: "Technologia Budownictwa", część druga, WSiP, wydanie czwarte, strona 94, rozdział 4.4.3.

Z tym, że szerokość szczeliny mi się trochę pozajączkowała, więc cytuję dokładnie:

"Doświadczalnie ustalono, że szczelina powietrza w ścianach może mieć wysokość całej kondygnacji, jeżeli jej szerokość nie przekracza 3-4 cm. Taka szerokość szczeliny wskutek chropowatości muru uniemożliwia ruch powietrza."

Dlatego uważam, że kiedy dom będzie otynkowany z zewnątrz, to znaczy powietrze w środku będzie unieruchomione, to mur będzie jeszcze szczelniejszy., a tym samym mniejsze będzie zapotrzebowanie na ciepło.

Pozdrawiam!

Budowanie to fajna sprawa! :wink: