Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 44 - kto mieszka?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podaj jakiś namiar na ten podręcznik

Bardzo proszę:

Zbigniew Słowiński: "Technologia Budownictwa", część druga, WSiP, wydanie czwarte, strona 94, rozdział 4.4.3.

Z tym, że szerokość szczeliny mi się trochę pozajączkowała, więc cytuję dokładnie:

"Doświadczalnie ustalono, że szczelina powietrza w ścianach może mieć wysokość całej kondygnacji, jeżeli jej szerokość nie przekracza 3-4 cm. Taka szerokość szczeliny wskutek chropowatości muru uniemożliwia ruch powietrza."

Dlatego uważam, że kiedy dom będzie otynkowany z zewnątrz, to znaczy powietrze w środku będzie unieruchomione, to mur będzie jeszcze szczelniejszy., a tym samym mniejsze będzie zapotrzebowanie na ciepło.

Pozdrawiam!

Budowanie to fajna sprawa! :wink:

dotyczy to ściany 3W :D

a te Twoje dziurki (bez podtekstu) to będą się miały trochę inaczej

W moim przekonaniu jedynym powodem wyboru PTH 44 na sciany zewnętrzne jest przypadek, gdy aktualnie nie mamy wystarczających środków na budowę, a chcemy zamieszkać, zaś w przyszłości ocieplić i otynkować. I aby nie było jednocześnie tandetnie.

Jeżeli taki powód nie występuje to lepiej budować z PTH30 i ocieplić (styropianem lub nawet wełną).

PTH 30 to nie jest pocieniony PTH 44. Jest mocniejszy.

Ja mam PTH 44 ocieplony (po 3 latach) 6 cm wełną i dopiero wówczas otynkowany.

W moim przekonaniu jedynym powodem wyboru PTH 44 na sciany zewnętrzne jest przypadek, gdy aktualnie nie mamy wystarczających środków na budowę, a chcemy zamieszkać, zaś w przyszłości ocieplić i otynkować. I aby nie było jednocześnie tandetnie.

Jeżeli taki powód nie występuje to lepiej budować z PTH30 i ocieplić (styropianem lub nawet wełną).

PTH 30 to nie jest pocieniony PTH 44. Jest mocniejszy.

Ja mam PTH 44 ocieplony (po 3 latach) 6 cm wełną i dopiero wówczas otynkowany.

Moim skromnym zdaniem, podzielanym przez wielu wybór prawie każdy jest dobry - żaden materiał nie jest idealny.

Niestety sam pewnie widzisz Zbigniew na tym forum co trochę objawia się jakiś szarlatan, fundamentalista , funboy PTH44,Silki,BK,wełny, styropianu czy keramzytu.

Żadne argumenty nie docierają bo dla niektórych dokonanie wyboru jest aksjomatem w kwestii nieomylności.

Nie buduj z porothermu bo cię "specjalisci" od technologii termosowej uznają przynajmniej za ....

Naprawdę nie jesteś zdrowy...

Zacytuj kto odradza absolutnie PTH44. Nie zacytujesz bo tylko potrafisz pisać bzdury zamiast operować faktami i argumentami.

Geno nie udawaj. Jakie argumenty moga trafic do fanatyka , żadne.

Na tych forach nie ma dyskusji fachowej na argumenty tu od razu sie przeciwnika gnoi. Nie tylko w tym temacie możesz poczytac wypowiedzi Barrosso czy jakość tak zobaczysz jaki to ordynarny typ. Jego nie przekonasz ze można uszanowac innych. Ja tylko podciagam się pod wasz styl.

Geno nie udawaj. Jakie argumenty moga trafic do fanatyka , żadne.

Na tych forach nie ma dyskusji fachowej na argumenty tu od razu sie przeciwnika gnoi. Nie tylko w tym temacie możesz poczytac wypowiedzi Barrosso czy jakość tak zobaczysz jaki to ordynarny typ. Jego nie przekonasz ze można uszanowac innych. Ja tylko podciagam się pod wasz styl.

Cytaty,cytaty!

Gdzie napisałem,że PTH44 jest be.

Wskaż. Nie wskażesz więc nie rób z siebie błazna.

Z tym, że szerokość szczeliny mi się trochę pozajączkowała,

Nie tylko to się pozajączkowało

Dlatego uważam, że kiedy dom będzie otynkowany z zewnątrz, to znaczy powietrze w środku będzie unieruchomione, to mur będzie jeszcze szczelniejszy., a tym samym mniejsze będzie zapotrzebowanie na ciepło.

Ale w tym murze nie ma "tej" szczeliny o której czytałaś, to błedne założenie.

Witam!

Szukam osób mieszkających w domach wybudowanych z porothermu 44 - ściana jednowarstwowa. Bardzo mi zależy na wymianie doświadczen. Jesteśmy prawie zdecydowani na tą technologie i materiał ale chętnie posłucham tych, którzy już mieszkają - zadowoleni czy wręcz przeciwnie? Odezwijcie się :)

P.S. Używałam wyszukiwarki, ale znalazłam tylko bardzo stare posty. Chyba, że coś przeoczyłam to proszę o linki.

Tak się zaczął ten wątek drodzy panowie...

A wy tu chyba się z nim trochę minęliście...

Odrobinę klasy i kultury niektórym by się przydało... a takiego TYPA jak Barbossak czy jakoś tak to sobie jego uwagi z góry zignorujcie, gdzie tylko on się pojawia tam wszędzie CHAMÓWA i TUPECIK w jego wypowiedziach...

Witam!

Szukam osób mieszkających w domach wybudowanych z porothermu 44 - ściana jednowarstwowa. Bardzo mi zależy na wymianie doświadczen. Jesteśmy prawie zdecydowani na tą technologie i materiał ale chętnie posłucham tych, którzy już mieszkają - zadowoleni czy wręcz przeciwnie? Odezwijcie się :)

P.S. Używałam wyszukiwarki, ale znalazłam tylko bardzo stare posty. Chyba, że coś przeoczyłam to proszę o linki.

Odrobinę klasy i kultury niektórym by się przydało...

Klasa to jest wtedy kiedy jak ktoś nie ma o czymś pojęcia to się nie odzywa.

Witam!

nie no oczywiście - ty masz o wszystkim pojęcie ...buhahahaha... daruj sobie takie teksty bo nie będę się zniżał do twego poziomu dyskusji

Witam!

nie no oczywiście - ty masz o wszystkim pojęcie ...buhahahaha... daruj sobie takie teksty bo nie będę się zniżał do twego poziomu dyskusji

Rychu Twój tekst w sam raz na energicznego 5 latka - zobaczymy jak popiszesz sę swoją wiedzą budowlaną.

Na teorii sygnałów niestety się nie znam :-?

. a takiego TYPA jak Barbossak czy jakoś tak to sobie jego uwagi z góry zignorujcie, gdzie tylko on się pojawia tam wszędzie CHAMÓWA i TUPECIK w jego wypowiedziach...

:o rany człowieku wyluzuj, a jak już wyluzujesz (przypommina mi się scenka z Harrego Pottera (filmu) gdzie (chyba) Ron po przeleceniu przez korzenie jakiegoś drzewa stwierdza: "dobrze, że wyluzowałem" :-D) to stwierdzisz, że nie jest tak źle :-)

Ja ostatnio nawet się rozpogadzam, gdy widzę w wątku znajomego avatarka i czytam co nowego Barbossa skomentuje, bo mam takie tornado w życiu, że to niezła odskocznia dla mnie...

A jak nie chcesz to taka wskazówka: możesz na monitorze nakleić sobie wydruk jego avatarka z napisem "tych osób nie obsługujemy" i wzrokiem nawet przeskakiwać jego posty! Albo jeśli jest to nie do zaakceptowania możesz zlecić napisanie/podjąć się napisania (niepotrzebne skreślić) programiku do przeglądania forum, który będzie WYCINAŁ posty Barbossy!!! A później mógłbyś ten program sprzedawać na forum, albo lepiej wymieniać na pustaki - ciekawe czy by starczyło na jedną ścianę, a może wybudowałbyś całe osiedla domków i każdy miałby swój domek w kraju nad Wisłą. Od morza aż po Tatry same domki i kraj mlekiem i miodem płynący.... ech, marzenia...

Dzięki rycho73 za przypomnienie wszystkim jak brzmiał poczatek wątku i o co pytałam. Ta cała "dyskusja" jest chwilami naprawdę niesmaczna i nie tego się spodziewałam zakładając wątek. Ale widzę, że to niestety częsty proceder na forum :( Mam jeszcze prosbę do tych mieszkających w domach z porothermu - napiszcie czy używaliście nadproży i innych rozwiązań oferowanych przez producenta?

Pozdrawiam mieszkańców!