agapinek 25.03.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Witam wszystkich,Moj budynek jest niepodpiwniczony. Lawy zostaly zalane w grudniu na gruncie nieprzepuszczalnym (gliny). Dzialka znajduje sie na terenie z wysokim poziomem wod gruntowych, przede wszystkim wiosna. W poniedzialek chce przystapic do budowania scian fundamentowych. Niestety w chwili obecnej lawy znajduja sie pod 5-10 cm warstwa wody. Chce odpompowac te wode i przystapic do izolowania law i budowania scian fund. Mam w zwiazku z tym 2 pytania: 1. Kiedy po odpompowaniu wody moge przystapic do kladzenia Papy na lawy? (Czy zaraz po odpompowaniu i zagruntowaniu? I czy w ogole mozna gruntowac mokre lawy?) 2. Czy potrzebny mi drenaz? Sciany fundamentowe beda mialy 120 cm wysokosci. Serdecznie dziekuje za pomoc. Pozdrawiam,Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.03.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Zaraz psów na mnie nawieszają , ale co mi tam.. Za cholerę nie mogę zrozumieć, po co ona papa. Może ktoś mi to wytłumaczy... tak na chłopski rozum.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.03.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 ona papa jest izolacją przeciwwilgociową... ma zapobiec kapilarnemu podciąganiu wody z elementu budowli położonego niżej do tego położonemu wyżej.... ogólnie rzecz biorąc nie stosuje się tej izolacji gdzieś w środku podpór mostu zanurzonych w rzece - a tu chyba taki przypadek występuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.03.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Tyle to ja wiem, znaczy czemu ona ma zapobiec.. Ale właśnie w świetle dalszej części twojej wypowiedzi.. Dom niepodpiwniczony. Sciany w ziemi z podsiąkającą sobie wodą. A nie wyobrażam sobie szczelnej izolacji z obu stron, zresztą po co... Więc dalej pytam: po cholerę papa..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.03.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 hmmm nie możesz tu niestety być obiektywny: Twoje "fundamenty" to zapełnione betonem rowy http://forum.muratordom.pl/fundament-lany-do-gruntu,t127151.htm tam ciężko raczej zrobić jakiekolwiek izolacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapinek 25.03.2008 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 OK, ja to wszystko rozumiem. ale ta rzeka bedzie osuszona badz sama sie osuszy (kwestaia czasu i odpop. aury). ale ad rem. co mam w tej systuacji zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.03.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Hi, hi..... 20 cm powyżej spodu fundamentów jest betonowa posadzka piwnicy, lana na gruncie bez izolacji... Warsztat, kotłownia, inne takie... i suchutko, cieplutko.. pewno nie uwierzysz. A co to ma niby zresztą do izolacji między ławą a ścianą fundamentową?Osobliwie w przedstawionym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.03.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 OK, ja to wszystko rozumiem. ale ta rzeka bedzie osuszona badz sama sie osuszy (kwestaia czasu i odpop. aury). ale ad rem. co mam w tej systuacji zrobic? Aura bywa różna i wahania poziomu wody gruntowej będą zawsze. Czy jest sens to osuszać?. Mam rodzinę na Podlasiu, na wiosnę setki domów stoją przy poziomie wody gruntowej prawie z poziomem gruntu. I stoją. I stać będą. Drenaż niewykonalny, bo i niby gdzie tą wodę odprowadzić? Buduj i za bardzo się nie przejmuj, bo i nie ma czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.03.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Hi, hi..... 20 cm powyżej spodu fundamentów jest betonowa posadzka piwnicy, lana na gruncie bez izolacji... Warsztat, kotłownia, inne takie... i suchutko, cieplutko.. pewno nie uwierzysz. A co to ma niby zresztą do izolacji między ławą a ścianą fundamentową? Osobliwie w przedstawionym przypadku. Prosze nie kręcić: 1. w wątku o ścianoławach pisze ob. M.L że miał takie coś lane w ziemi jak i wszystkie w okolicy 2. tutaj zjawia się piwnica 3. ciekawe co jeszcze wymyśli forumowicz M.L hmmm złamię netykietę krętacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapinek 25.03.2008 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 ok, buduje na mokrych lawach. podnosze budynek wzgledem gruntu o jakies 80 cm. Izoluje solidnie poziomo sciany z bloczka i ide w gore z bet. kom. I grzybka nie bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.03.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Beton, dyskusja z tobą przypomina kopanie z koniem. Mam lane w gruncie, mam piwnice, zresztą nie Twój ...... interes. Zaśmiecamy wątek. Stać cię na sensowną poradę agapinkowi czy tylko potrafisz wyzywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.03.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 ok, buduje na mokrych lawach. podnosze budynek wzgledem gruntu o jakies 80 cm. Izoluje solidnie poziomo sciany z bloczka i ide w gore z bet. kom. I grzybka nie bedzie? Nie będzie. Tylko czy warto aż tyle do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapinek 25.03.2008 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 to jest minimum. Musze doszusowac do sasiadow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 25.03.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Tam pewno w papierach coś napisali?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.03.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2008 Beton, dyskusja z tobą przypomina kopanie z koniem. Mam lane w gruncie, mam piwnice, zresztą nie Twój ...... interes. Zaśmiecamy wątek. Stać cię na sensowną poradę agapinkowi czy tylko potrafisz wyzywać? Ad czerwone. Jak już tu zapragnąłeś różne rzeczy wypisywać co się zresztą chwali "wymiana doświadczeń" to co się dziwisz że ktoś to może skomentować - mój interes jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gobin 28.03.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Jest jedna zasada walczyć z wodą , trzeba zawsze wodę gdzieś odprowadzić, więc jak poziom jest niski to dobra izolacja,natomiast jak wysoki to, albo drenaż opaskowy na wysokości połowy ław ,lub niżej i w środku lub izolacja ciężka co jest bardzo kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agapinek 29.03.2008 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 dzieki za info.wodejuz odpompowalem. czekam az przeschnie beton i bede gruntowal. natomiast zastanawia mnie sprawa drenaz:1. czy rzeczywiscie potrzebne studzienki rewizyjne?2.i co z tym spadkiem 4-5%? rozumiem ze jesli w jednym rogu oddalonym o 25m rura idzie na wys. polowy lawy to przy odplywie po drugiej stronie musi byc ulozona ok. 1m nizej?Pzdr wszystkich i dziekuje za konkretna reakcje wreszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 29.03.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Dla świetego spokoju rozwiń na te ławy folie do izolacjiJast tania jak barszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gobin 29.03.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Studzienki rewizyjne są potrzebne a przynajmniej jedna, pomyśl jak wyczyścić dren gdy odpukać zamuli się , wtedy przewód z wodą wprowadzasz do rewizji wchodzisz do drenu no i jest szansa żeby wyczyścić. Spadek jest konieczny no ale nie przesadzaj woda podlega prawom grawitacji i nie musi być aż takiego dużego spadku majster nie będzie ci mierzył % tylko na poziomicy ustawi . To są rzeczy z życia wzięta sam to przerabiałem. Zastanów się nad drenażem czy zwykłe rury plastikowe 80 i dodatkowo dać otulinę z geowłókniny lub gotowe pokryte włóknem kokosowym lecz różnica na 1 m to 10 zł. Czasem nie warto przepłacać lepiej dać więcej dobrego kamienia np 8/16 lub 8/32 co jest tańsze a konieczne przy złym piaskowym gruncie z tendencją do zamulania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts