STAQ 29.11.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 ja mam pomalowane domaluxem i twierdze że stara dobra chemia jest przede wszystkim trwała - a wiec jak teraz jest połysk to za 10 przewiduje że też będzie połysk. I czy to będzie domalux czy inne lakiery jedno czy dwuskładnikowe to trwałością i tak pobiją lakiery wodne.To powiedziałem ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vdr 29.11.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2006 jak wypada twardość Domaluxa w zestawieniu z UNO firmy Berger-Seidle? czy lakiery wodne typu Bona Traffic lub 2K PU Berger-Seidle są dużo mniej trwałe od powyższych? Sprzedawcy i parkieciarze zapewniają, że są porównywalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 07.12.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Witam, dołączam się do dyskusji, bo jestem tuż przed...lakierowaniem . I poważnie myślę o Domaluxie, obecnie w mieszkaniu mam mozaikę dębową polakierowaną własnoręcznie Domaluxem już 11 lat temu... I co? I NIC ! Nie pościerany (tylko tu gdzie krzesło przy komputerze wydarło), nie popękany... a użytkuje się normalnie, i dzieci też swoje dodają.. Fakt, są nowocześniejsze lakiery, ale skoro ten jest na rynku tak długo i pojawiły się jego nowe rodzaje świadczy chyba o nim nie najgorzej, zresztą jest zalecany do szkół, bibliotek, szpitali. A myślę, że gdyby nie był bezpieczny, to nie byłby obecnie dopuszczony na rynek, mamy zdecydowanie lepszą kontrolę niż kiedyś. No i ma taką zaletę, że jest stosunkowo tani, ok 100zł/5l, a Bona 400 zł/5l. Nie jest to bez znaczenia, jak trzeba pomalować 150 m2 x 2-3 warstwy... Ale w sumie jeszcze szukam, może jakiś inny rozsądny, twardy no i w dobrej cenie - ale jakichś specjalnych argumentów za czy przeciw nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart_us 20.02.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Czy wiecie coś o lakierze ZAR ULTRA czy jest to dobry lakier wart położenia na parkiet. Wiadomo jest mi że jest to lakier poliuretanowy i że ma opcę półpołysk na której mi zależy. Jednak nie znam nikogo kto ma z nim jakieś doświadczena. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomnica 06.03.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Witam! Chcę zatrudnić firmę do ułożenia parkietu -będzie to jesion w 2 klasie. Ekipa pracuje na produktach firmy UZIN. Słyszałem, że to całkiem porządne materiały. Zastanawia mnie jednak użycie lakieru - proponują lakier wodny Pallmann X94 albo X96. Czy ktoś ma z Was ten lakier u siebie? Jak sie zachowuje? Dodam, że podłoga będzie w dużym pokoju. Dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 06.03.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Każdy lakier wodny jest technicznie słąbszy niż chemoutwardzalny 2 komponentowy.Chemii nie przeskoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 daruj sobie ten pomysł ...wodorozcieńczalnym mozna pomalowac boazerie, a nie podłoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomnica 07.03.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 daruj sobie ten pomysł ... wodorozcieńczalnym mozna pomalowac boazerie, a nie podłoge Też nie jestem przekonany do takiego rozwiązania, bo u moich rodziców w mieszkaniu mieliśmy porównanie dwóch typów lakierów - jakiś wodny i normalny "śmierdziuch". Pokoje z wodnym lakierem po kilku miesiącach w najbardziej eksploatowanych miejscach były gołe. Tam, gdzie lakier był "tradycyjny" nic się nie dzieje. W prawdzie podłogi mają juz kilkanaście lat i właśnie na te argumenty parkieciarz mówił, że kiedyś te wodne były słabe a że teraz, to Panie, to się nawet daje do obiektów uż. publicznej. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: jaki ma interes w przekonywaniu mnie do aqua-lakieru ten parkieciarz? Lakier wodny jest droższy? Łatwiej się go układa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.03.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 mniej śmierdzi, więc łeb mniej boli. nie daj się zrobić w lakier wodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 ... Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: jaki ma interes w przekonywaniu mnie do aqua-lakieru ten parkieciarz? Lakier wodny jest droższy? Łatwiej się go układa? wydaje mi sie ze lakier wodny jest tańszy ... natomiast nie wiem kto będzie lakierował po ułozeniu Ty czy parkieciarz ? bo jesli On - to wcale mu sie nie dziwie wodny ladnie pachnie a ten chemoutwardzalny smierdzi tak ze dłuższe przebywanie w jego oparach moze byc groźne dla zdrowia i nie pomaga nawet intensywne wietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 07.03.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 Ktoś kiedyś nawet pisał (na tym forum), że im lakier bardziej śmierdzący, tym lepszy - dłużej "pociągnie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poziomnica 07.03.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2007 wydaje mi sie ze lakier wodny jest tańszy ... natomiast nie wiem kto będzie lakierował po ułozeniu Ty czy parkieciarz ? bo jesli On - to wcale mu sie nie dziwie wodny ladnie pachnie a ten chemoutwardzalny smierdzi tak ze dłuższe przebywanie w jego oparach moze byc groźne dla zdrowia i nie pomaga nawet intensywne wietrzenie Lakier będą kładli parkieciarze. Dzisiaj miałem wizytę kolejnego fachowca od parkietów, widziałem ich realizacje i są naprawdę dopracowane i fachowo zrobione. On też namawia mnie na wodny, ale dwuskładnikowy. Te same argumenty co poprzednika - w tej chwili lakiery wodne są już na takim poziomie, że można je śmiało układać w takich miejscach jak mieszkanie. Co do wietrzenia i smrodku - to może być całkiem poważny kłopot. Parkiet będzie układany w mieszkaniu, w którym mieszkam. Co do chemii - wiem, że "mocne" lakiery i farby działają na mą czaszkę niezbyt pozytywnie. Nie chciałbym zejść z tego świata na swoim nowiutkim jesionowym parkiecie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 08.03.2007 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Najlepiej to porównaj parametry tego wodnego i chemoutwardzalnego,nic na gębę i na jednym i drugim jest napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZofiaD 08.03.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 Problem smrodku może być problemem poważnym. Ja mam alergię więc wybraliśmy lakier wodny. Przy tym chemicznym to bym chyba umarła na duszności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 08.03.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 wydaje mi sie ze lakier wodny jest tańszy ... natomiast nie wiem kto będzie lakierował po ułozeniu Ty czy parkieciarz ? bo jesli On - to wcale mu sie nie dziwie wodny ladnie pachnie a ten chemoutwardzalny smierdzi tak ze dłuższe przebywanie w jego oparach moze byc groźne dla zdrowia i nie pomaga nawet intensywne wietrzenie Lakier będą kładli parkieciarze. Dzisiaj miałem wizytę kolejnego fachowca od parkietów, widziałem ich realizacje i są naprawdę dopracowane i fachowo zrobione. On też namawia mnie na wodny, ale dwuskładnikowy. Te same argumenty co poprzednika - w tej chwili lakiery wodne są już na takim poziomie, że można je śmiało układać w takich miejscach jak mieszkanie. Co do wietrzenia i smrodku - to może być całkiem poważny kłopot. Parkiet będzie układany w mieszkaniu, w którym mieszkam. Co do chemii - wiem, że "mocne" lakiery i farby działają na mą czaszkę niezbyt pozytywnie. Nie chciałbym zejść z tego świata na swoim nowiutkim jesionowym parkiecie . Witam Nie słuchaj tych bajek o wysokim poziomie jakościowym lakierów wodnych . Ja dałem się nabrać dwa razy w swoim starym mieszkaniu na lakier wodny . W obu przypadkach lakier się wytarł po dwóch latach pomimo opowieściom sprzedawców że : cyt . "Panie te lakiery są tak twarde że lakierujemy nimi sale gimnastyczne w szkołach " ......... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.03.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 na czas lakierowania i schnięcia nie powinnaś mieszkać w mieszkaniu. Wynajmij kwaterę, hotel, pokój u koleżanki. I maluj nie wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbav 23.03.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 WitamPrzyszla pora na polozenie parkietu, wybor padl na Merbau i zaczalem szukac takze wykonawcy. Tak jak cena robocizny jak i materialu jest w zasadzie do siebie zblizona to mam pewna zagwostke przy chemii do parkietu. Usredniajac rozne wyceny wychodzilo mi ok 50-60 pln/metr. Zaskoczyla mnie jednak jedna wycena gdzie wykonawca twierdzi ze ma duze upusty na chemie i proponuje lakier Quick, gdzie przy takim rozwiazaniu chemia wychodzi mi rzedu 30-35 zl/metr. Przy 120 metrach to oszczednosc rzedu 3tys zl... Czy ktos moze cos powiedziec nt chemii tego producenta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
housebuilder 01.05.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Chodzi o 40 m2 parkietu jesionowego, klasa Rustic. Widzilam ten parkiet pomalowany dwoma rodzjami lakieru: wodnym - odcien byl ladniejszy, mniej intensywne sloje, mniej zolci, a wiecej takiego jakby "siwego"odcienia, oraz chemicznym - wyrazne sloje, mocno zoltawy. Wolalabym, zeby moj parkiet byl taki jak ten pierwszy opisany. Moja obawa to, nie wiem czy sluszna, ze lakier wodny dajacy taki ladny odcien, jest duzo mniej trwaly od chemicznego. Co Wy o tym sadzicie? Moze znacie lakier wodny o wysokiej wytrzymalosci? Powiedzcie jakie sa Wasze doswiadczenia, prosze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonagold 01.05.2007 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Tu masz charakterystykę lakierów http://tnij.com/I6bW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yonagold 01.05.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Tu masz charakterystykę lakierów http://tnij.com/I6bW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts