Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja mam pomalowane domaluxem i twierdze że stara dobra chemia jest przede wszystkim trwała - a wiec jak teraz jest połysk to za 10 przewiduje że też będzie połysk. I czy to będzie domalux czy inne lakiery jedno czy dwuskładnikowe to trwałością i tak pobiją lakiery wodne.

To powiedziałem ja

• Odpowiedzi 316
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam,

dołączam się do dyskusji, bo jestem tuż przed...lakierowaniem :lol: .

I poważnie myślę o Domaluxie, obecnie w mieszkaniu mam mozaikę dębową polakierowaną własnoręcznie Domaluxem już 11 lat temu... I co? I NIC ! Nie pościerany (tylko tu gdzie krzesło przy komputerze wydarło), nie popękany... a użytkuje się normalnie, i dzieci też swoje dodają..

Fakt, są nowocześniejsze lakiery, ale skoro ten jest na rynku tak długo i pojawiły się jego nowe rodzaje świadczy chyba o nim nie najgorzej, zresztą jest zalecany do szkół, bibliotek, szpitali. A myślę, że gdyby nie był bezpieczny, to nie byłby obecnie dopuszczony na rynek, mamy zdecydowanie lepszą kontrolę niż kiedyś.

No i ma taką zaletę, że jest stosunkowo tani, ok 100zł/5l, a Bona 400 zł/5l. Nie jest to bez znaczenia, jak trzeba pomalować 150 m2 x 2-3 warstwy...

Ale w sumie jeszcze szukam, może jakiś inny rozsądny, twardy no i w dobrej cenie - ale jakichś specjalnych argumentów za czy przeciw nie widzę :roll:

• 2 months później...
  • 2 weeks później...

Witam!

Chcę zatrudnić firmę do ułożenia parkietu -będzie to jesion w 2 klasie. Ekipa pracuje na produktach firmy UZIN. Słyszałem, że to całkiem porządne materiały.

Zastanawia mnie jednak użycie lakieru - proponują lakier wodny Pallmann X94 albo X96. Czy ktoś ma z Was ten lakier u siebie? Jak sie zachowuje?

Dodam, że podłoga będzie w dużym pokoju.

Dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi i pozdrawiam.

daruj sobie ten pomysł ...

wodorozcieńczalnym mozna pomalowac boazerie, a nie podłoge

Też nie jestem przekonany do takiego rozwiązania, bo u moich rodziców w mieszkaniu mieliśmy porównanie dwóch typów lakierów - jakiś wodny i normalny "śmierdziuch". Pokoje z wodnym lakierem po kilku miesiącach w najbardziej eksploatowanych miejscach były gołe. Tam, gdzie lakier był "tradycyjny" nic się nie dzieje. W prawdzie podłogi mają juz kilkanaście lat i właśnie na te argumenty parkieciarz mówił, że kiedyś te wodne były słabe a że teraz, to Panie, to się nawet daje do obiektów uż. publicznej.

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: jaki ma interes w przekonywaniu mnie do aqua-lakieru ten parkieciarz? Lakier wodny jest droższy? Łatwiej się go układa?

... Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie: jaki ma interes w przekonywaniu mnie do aqua-lakieru ten parkieciarz? Lakier wodny jest droższy? Łatwiej się go układa?

wydaje mi sie ze lakier wodny jest tańszy ...

natomiast nie wiem kto będzie lakierował po ułozeniu Ty czy parkieciarz ?

bo jesli On - to wcale mu sie nie dziwie

wodny ladnie pachnie

a ten chemoutwardzalny smierdzi tak ze dłuższe przebywanie w jego oparach moze byc groźne dla zdrowia

i nie pomaga nawet intensywne wietrzenie

wodny ladnie pachnie

a ten chemoutwardzalny smierdzi tak ze dłuższe przebywanie w jego oparach moze byc groźne dla zdrowia

Lakier będą kładli parkieciarze.

Dzisiaj miałem wizytę kolejnego fachowca od parkietów, widziałem ich realizacje i są naprawdę dopracowane i fachowo zrobione. On też namawia mnie na wodny, ale dwuskładnikowy. Te same argumenty co poprzednika - w tej chwili lakiery wodne są już na takim poziomie, że można je śmiało układać w takich miejscach jak mieszkanie.

Co do wietrzenia i smrodku - to może być całkiem poważny kłopot. Parkiet będzie układany w mieszkaniu, w którym mieszkam. Co do chemii - wiem, że "mocne" lakiery i farby działają na mą czaszkę niezbyt pozytywnie. Nie chciałbym zejść z tego świata na swoim nowiutkim jesionowym parkiecie :).

wodny ladnie pachnie

Lakier będą kładli parkieciarze.

Dzisiaj miałem wizytę kolejnego fachowca od parkietów, widziałem ich realizacje i są naprawdę dopracowane i fachowo zrobione. On też namawia mnie na wodny, ale dwuskładnikowy. Te same argumenty co poprzednika - w tej chwili lakiery wodne są już na takim poziomie, że można je śmiało układać w takich miejscach jak mieszkanie.

Co do wietrzenia i smrodku - to może być całkiem poważny kłopot. Parkiet będzie układany w mieszkaniu, w którym mieszkam. Co do chemii - wiem, że "mocne" lakiery i farby działają na mą czaszkę niezbyt pozytywnie. Nie chciałbym zejść z tego świata na swoim nowiutkim jesionowym parkiecie :).

Witam

Nie słuchaj tych bajek o wysokim poziomie jakościowym lakierów wodnych . Ja dałem się nabrać dwa razy w swoim starym mieszkaniu na lakier wodny . W obu przypadkach lakier się wytarł po dwóch latach pomimo opowieściom sprzedawców że : cyt . "Panie te lakiery są tak twarde że lakierujemy nimi sale gimnastyczne w szkołach " .........

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam

Przyszla pora na polozenie parkietu, wybor padl na Merbau i zaczalem szukac takze wykonawcy. Tak jak cena robocizny jak i materialu jest w zasadzie do siebie zblizona to mam pewna zagwostke przy chemii do parkietu. Usredniajac rozne wyceny wychodzilo mi ok 50-60 pln/metr. Zaskoczyla mnie jednak jedna wycena gdzie wykonawca twierdzi ze ma duze upusty na chemie i proponuje lakier Quick, gdzie przy takim rozwiazaniu chemia wychodzi mi rzedu 30-35 zl/metr.

Przy 120 metrach to oszczednosc rzedu 3tys zl...

Czy ktos moze cos powiedziec nt chemii tego producenta ?

• 1 month później...

Chodzi o 40 m2 parkietu jesionowego, klasa Rustic. Widzilam ten parkiet pomalowany dwoma rodzjami lakieru: wodnym - odcien byl ladniejszy, mniej intensywne sloje, mniej zolci, a wiecej takiego jakby "siwego"odcienia, oraz chemicznym - wyrazne sloje, mocno zoltawy. Wolalabym, zeby moj parkiet byl taki jak ten pierwszy opisany.

Moja obawa to, nie wiem czy sluszna, ze lakier wodny dajacy taki ladny odcien, jest duzo mniej trwaly od chemicznego. Co Wy o tym sadzicie? Moze znacie lakier wodny o wysokiej wytrzymalosci? Powiedzcie jakie sa Wasze doswiadczenia, prosze!