gorny7 19.07.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 mam pytanie do praktykówmam w domu parkiety dębowe przypuszczam maja powyżej 10 lat nie wiem jakim malowane lakierem wygladają nieżle ale wydaja mi sie że trochę tracą połysk i nie dlugo w niektorych miejscach mogą się przetrzeć. chciałbym je odświerzyć i pomalować nie czekając aż później trzeba będzie cyklinować. 1. jaki wybrać lakier czy jednoskładnikowym poliuretanowym mogę malować na taki lakier gdzieś wyczytałem że lakier chemiczny nie może być położony na wodny czy nie będzie się później rozwarstwiał , łuszczył??? 2 czy muszę przeszlifowac wcześniej parkiet papierem czy mógłbym bez szlifowania 3 lepiej malować pędzlem czy wałkiem? ewentualnie inne porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiczka 20.07.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Witam wszystkich Z gory zaznaczam że jestem kompletnym laikiem i potrzebuje Waszej pomocy Przeczytalam całe forum i z tych wszystkich wypowiedzi wnioskuje że jednak mimo wszystko najlepsze są te lakiery chemiczne dwuskładnikowe ale w związku z tym mam kilka pytań. Mam podłaoge z sosnowej deski która niestety jest juz tak zniszczona że wymaga szybkiej reanimacji. Deski sie porozsychały i zrobiły sie miedzy nimi takie przerwy, które w niektórych miejscach mają nawet 0,5 cm szerokosci. Koszmar! Oczywiście będę podłoge cyklinowac ale co dalej? Co mozna zrobic z tymi przerwami?! Jakos zaszpachlowac czy co? I czym??!! Jak to zrobic zeby nie było za bardzo widać roznicy miedzy deska a tym czyms czym mozna by zapchac te przerwy?? Potem (o ile w ogóle można tak zrobic) to jakim lakierem pomalowac żeby się to wszystko trzymało kupy? Zlezaloby mi na jak najtrwalszym lakierze który nie będzie ciemniał i jednoczesnie będzie mógł byc położony na te zatkane przerwy. Bardzo prosze o jak najdokładniejsze informacje na ten temat Nie mam bladego pojecia o tym wszystkim dlatego nawet najmniejsze informacje będą dla mnie cenne Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 18.09.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witajcie, mamy w pokoju nową podłogę z desek sosnowych. Czy możecie polecić jakiś lakier na takie deski ? Na takiej podłodze będą się bawić malutkie dzieci więc zależy mi na "zdrowym" lakierze. Poza tym chcielibyśmy zachować kolor desek więc nie powinien przyciemniać ani zmieniać ich barwy. Czy możecie polecić jakis lakier spełniający powyższe warunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 28.09.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witajcie, mamy w pokoju nową podłogę z desek sosnowych. Czy możecie polecić jakiś lakier na takie deski ? Na takiej podłodze będą się bawić malutkie dzieci więc zależy mi na "zdrowym" lakierze. Poza tym chcielibyśmy zachować kolor desek więc nie powinien przyciemniać ani zmieniać ich barwy. Czy możecie polecić jakis lakier spełniający powyższe warunki ? Podbijam stawkę Słyszłem o lakierach wodnych ? Czy to dobry wybór ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 28.09.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Ja zastosowałam wodny Dulux Diamont, jest ok. (deski świerkowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.09.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Wodny = miękki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 28.09.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 deski sosnowe? skąd ta desperacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 28.09.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Wodny = miękki Wydawało mi się, że jest zdrowszy niż nie-wodny. Czy mylę się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 28.09.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Lakiery wodne sa "zdrowsze" od uretanowych i poliuretanowych na etapie malowania. Po prostu nie "smierdzą" rozpuszczalnikami. Jednak wodne sa słabsze od uretanowych i poliuretanowych w uzytkowaniu. Wodne szybciej się scierają.Pytanie podstawowe : do jakiego pomieszczenia chcesz uzyć lakieru ?Polecam :Domalux Classik , Super , Aqua : Dulux Diamond : Hartzlak : Woodshine , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 28.09.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Lakiery wodne sa "zdrowsze" od uretanowych i poliuretanowych na etapie malowania. Po prostu nie "smierdzą" rozpuszczalnikami. Jednak wodne sa słabsze od uretanowych i poliuretanowych w uzytkowaniu. Wodne szybciej się scierają. Pytanie podstawowe : do jakiego pomieszczenia chcesz uzyć lakieru ? Polecam : Domalux Classik , Super , Aqua : Dulux Diamond : Hartzlak : Woodshine , Mamy kuchnię łączoną z pokojem dziennym i właśnie w tym pokoju mam deski sosnowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 28.09.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 [...] Polecam : Domalux Classik , Super , Aqua : Dulux Diamond : Hartzlak : Woodshine , Czy to są wodne lakiery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg 28.09.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Polecam Agua Seal 2PU . Jest lakier dwuskładnikowy. Bardzo dobry. Nie polecam kalierów jednoskładb=nikowych. sa za słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 28.09.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Polecam Agua Seal 2PU . Jest lakier dwuskładnikowy. Bardzo dobry. Nie polecam kalierów jednoskładb=nikowych. sa za słabe. Skoro jorg zabrał głos, to nie mamy już tu czego szukać, należy tylko słuchać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 28.09.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Domalux Aqua i Wiidshine sa wodne pozostałe piliuretany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek kopec 28.09.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 jesli chcesz miec ladnie i dobrze i przede wszystkim trwaly lakier to polecam bona trafic to lakier poliuretanowy ale nie smierdzacy jest stosunkowo drogi ale jakosc musi kosztowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.09.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Polecam Agua Seal 2PU . Jest lakier dwuskładnikowy. Bardzo dobry. Nie polecam kalierów jednoskładb=nikowych. sa za słabe. Malowałem tym kiedyś swoje podłogi. Mogę podpisać się oboma "ręcyma" pod opinią jorga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 01.10.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Polecam Agua Seal 2PU . Jest lakier dwuskładnikowy. Bardzo dobry. Nie polecam kalierów jednoskładb=nikowych. sa za słabe. Malowałem tym kiedyś swoje podłogi. Mogę podpisać się oboma "ręcyma" pod opinią jorga. Czy możecie napisać dlaczego właśnie on ? Nie żebym Wam nie wierzył ale może się czegoś nauczę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 01.10.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Polecam Agua Seal 2PU . Jest lakier dwuskładnikowy. Bardzo dobry. Nie polecam kalierów jednoskładb=nikowych. sa za słabe. Malowałem tym kiedyś swoje podłogi. Mogę podpisać się oboma "ręcyma" pod opinią jorga. I gdzie go można dostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 05.10.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 I gdzie go można dostać ? Podbijam stawkę: w Castoramie nie ma, w Praktikerze nie ma. Czy to jakaś rzadkość ?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jorg 05.10.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Są firmy handlujace w internecie. Wpisać w googlach. Ja kupiłem od znajomego parkieciarza. Sprowadza z Austrii. Wyszło mi za 5.5 litra 3500 zł.przewanie w sklepach internetowych parkieciarskich wychodzi po ok 450 do 500zł. Ja jeszcze miałem lakier podkładowy chyba jakiś włoski , za 5litrów 170 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts