Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś ma przydomową oczyszczalnię ścieków?

Nelli Sza

Recommended Posts

cześć

czy ktoś z forumowiczów miał u siebie zgniecony po ok. 2 m-cach zbiornik POŚ.

Ja właśnie zauważyłąm dzisiaj. Ziemia naparła tak na zbiornik że się odkształcił. Chodzi o ten trzeci (ja mam POŚ Wobethydretu). Co teraz ?? czy to jest spowodowane niewłąściwym montażem?.

Jak rozwiązaliście taką sprawę.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

JPR to badziewie. Większość oczyszczalni na rynku polskim działa na tej samej zasadzie czyli tak jak poś firmy JPR. Na zachodzie odchodzi się od takich rozwiązań.To oczyszczalnie inaczej nazywane dziurawymi szambami i stąd cena zawsze będzie niższa od prawdziwych oczyszczalni. Przy tych oczyszczalniach rozsączanie jest wymogiem ponieważ z tzw. oczyszczalni nie odpływają oczyszczone ścieki tylko pozbawione części stałych a drenaż ma rozprowadzić część ciekłą i oczyszczanie następuje w gruncie po jakim sa rozprowadzane. Słyszałem że oczyszczalnie Topas są bardzo dobrymi oczyszczalniami a ścieki oczyszczone można odprowadzać bezpośrednio do rzeki. Ktoś wczśniej pytał już o te oczyszczalnie. To oczyszczlnie full

JPR to badziewie. Większość oczyszczalni na rynku polskim działa na tej samej zasadzie czyli tak jak poś firmy JPR. Na zachodzie odchodzi się od takich rozwiązań.To oczyszczalnie inaczej nazywane dziurawymi szambami i stąd cena zawsze będzie niższa od prawdziwych oczyszczalni. Przy tych oczyszczalniach rozsączanie jest wymogiem ponieważ z tzw. oczyszczalni nie odpływają oczyszczone ścieki tylko pozbawione części stałych a drenaż ma rozprowadzić część ciekłą i oczyszczanie następuje w gruncie po jakim sa rozprowadzane. Słyszałem że oczyszczalnie Topas są bardzo dobrymi oczyszczalniami a ścieki oczyszczone można odprowadzać bezpośrednio do rzeki. Ktoś wczśniej pytał już o te oczyszczalnie. To oczyszczlnie full

Że zapytam?Masz u siebie JPR-SYSTEM skoro piszesz ,że to badziewie ???.Wiem..... mieszkasz na zachodzie bo wiesz ,że tam odchodzi się od tych rozwiązań.

Spróbuję Ci to wyjaśnić. Są dwa systemy oczyszczania jeżeli chodzi o oczyszczalnie biologiczne. Na zasadzie złoża biologicznego i osadu czynnego. Złoże biologiczne to system jaki zastosował JPR a osad czynny to oczyszczalnie np. TOPAS. JPR to tylko nazwa firmy a taką zasadę działania stosuje więcej a właściwie wiekszość firm. Wyobraź sobie zbiornik dwu lub trzy komorowy , do którego wpływają ścieki i przepływają te ścieki grawitacyjnie z komory do komory a następnie do drenażu. Poszczególne komory służą jako osadniki a drenaż roprowadza to co zostało oddzielone od części stałych ścieków , czyli ciekłą część ścieków która de facto nie została oczyszczona tylko oddzielona od części stałych. Zadaj sobie pytanie czy to zostało oczyszczone. Taki sytem stosuje większośc firm. Taką oczyszczalnie możesz sobie zrobić sam. Większośc oczyszczalni nie ma atestów lub jadą na satrych.

Mam POŚ z drenażem. Sami montowaliśmy. Kanalizacja ma być za jakies 2 lata. Do tego czasu chcę miec glowę spokojną i nie myśleć o czyszczeniu szamba. Ze swojej decyzji jestem bardzo zadowolna. Drugi raz wybrałabym to samo rozwiazanie.

Minęło troche czasu od mojego wpisu. Jesteśmyu bardzo zadowoleni z poś. Na początku były wycieczki ze wsi co to i jak to działa. Potem sąsiedzi zrobili tez u siebie. W przyszłym tygodniu gmina podpisuje umowę z generalnym wykonawcą i będą posie na całej wsi :lol: Przetarg juz rozstrzygniety. W listopadzie mają montować. Wieś nei ma szans na kanalizację wiec gospodarstwa dostaną posie. Odpłatnosć od domu to ok 2tys czyli tyle ile mniej wiecej kosztowałoby przyłącze kanalizacji.

czy ktoś z forumowiczów miał u siebie zgniecony po ok. 2 m-cach zbiornik POŚ.

Ja właśnie zauważyłąm dzisiaj. Ziemia naparła tak na zbiornik że się odkształcił. Chodzi o ten trzeci (ja mam POŚ Wobethydretu)

Jeśli masz wgnieciony zbiornik to znaczy, że wykonawca źle zainstalował POŚ - niewystarczająco wymienił grunt przy oczyszczalni. Powinien obsypać zbiorniki piaskiem i go dobrze ubić.

Niestety mam to samo i teraz sądzę się z wykonwacą. Jednocześnie odradzam firmę BUD-WOD (Piotr Kryślak) z Obornik.

Pozdrawiam,

Spróbuję Ci to wyjaśnić. Są dwa systemy oczyszczania jeżeli chodzi o oczyszczalnie biologiczne. Na zasadzie złoża biologicznego i osadu czynnego. Złoże biologiczne to system jaki zastosował JPR a osad czynny to oczyszczalnie np. TOPAS. JPR to tylko nazwa firmy a taką zasadę działania stosuje więcej a właściwie wiekszość firm. Wyobraź sobie zbiornik dwu lub trzy komorowy , do którego wpływają ścieki i przepływają te ścieki grawitacyjnie z komory do komory a następnie do drenażu. Poszczególne komory służą jako osadniki a drenaż roprowadza to co zostało oddzielone od części stałych ścieków , czyli ciekłą część ścieków która de facto nie została oczyszczona tylko oddzielona od części stałych. Zadaj sobie pytanie czy to zostało oczyszczone. Taki sytem stosuje większośc firm. Taką oczyszczalnie możesz sobie zrobić sam. Większośc oczyszczalni nie ma atestów lub jadą na satrych.

Nie spodziewałem się aż takiej głębokiej analizy JPR-SYSTEM.Jestem użytkownikiem tego zestawu http://www.jpr.lublin.pl/przydomowe.html i powiem szczerze ,że jako kolejny na FM dajesz mi w policzek. :lol: :wink: .Znam zasadę działania swojej oczyszczalni.Moja ma atest.Jest serwisowana.Nie dbam o bakterie,które serwis sam dawkuje.Zajmuje się wyczystką ale aż takim badziewiem to ona nie jest.Na razie nie zadam sobie takiego pytania.Za cienki Bolek jestem w jej użytkowaniu.Właśnie za każdym razem gdy słyszę wykład z tematu "badziewie" stroną na nie jest osoba ,która nie konsumuje bezpośrednio produktu.Daje także za przykład inne rozwiązanie ,którego nie doświadcza realnie tylko z dostępnej literatury w sieci udziela kontrowersyjnych jak dla mnie wykładów.Ja na ten przykład mam JPR-SYSTEM i za jakiś czas wypowiem się na FM czy jest to badziewie czy nie ? Polecić ludziskom czy nie. :roll: :roll:

dodam jezscze ,że JPR ma tylko świadectwo zgodności z PN a nie ma aprobaty. To wielka różnica. Świadectwo zgodności może wydać wiele firm na terenie Polski ,.które sprzedadzą za parę złotych taki dokument. Aprobatę wydaje Instytut Ochrony Środowiska w Warszawie za ktury trzeba słono zapłacić łącznie z badaniami ,a tego JPR nie ma.

w takim razie nie zadaje się pytań po kupnie zestawu tylko przed. Robi sie to w takim celu , aby uniknąć błędu. To co napisałem to nie teoria tylko praktyka dzięki której mogę coś doradzić.

Ale ja zadałem pytanie do odnośnika zwanego badziewiem.Przed zakupem JPR-a osłuchałem się samych superlatyw i dlatego wziąłem to badziewie.Skoro piszesz ,że jesteś praktykiem a to najbardziej cenie na FM to proszę powiedz jak radzisz sobie z tłuszczami i co byś zaproponował na moje mielenie odpadków w młynku kranowym w kuchni.Mam mielić czy jest to badziewie ,które w przyszłości zakłóci znacząco procesy oczyszczania biologicznego?Dodam ,żeby było ci łatwiej....nie planuje w najbliższym czasie zamiany na inną.Nie stać mnie.

no cóż mogę powiedzieć? może tyle ,że zlewozmywak nie jest śmietnikiem i montowanie młynków jest zbędnym wydatkiem. Jeżeli natomiast do ścieków trafia tyle zanieczyszczeń ile normalnie trafia ze zlewozmywaka to nic nie powinno zakłócić właściwego oczyszczania zakładając ,że jest to oczyszczalnia działajaca na zasadzie osadu czynnego a nie złoża biologicznego.

To szeroki temat i na FM nie wszystko da się wytłumaczyć. Zastanawiasz się co z tłuszczami? Tłuszcze to generalnie cos co decyduje o właściwym oczyszczaniu w oczyszczalniach biologicznych. W normalnych warunkach domowych nie mają a w kazdym razie nie powinny mieć większego znaczenie. Mam tu na myśli oczyszczalnie np. Topas lub inne działające w podobny sposób. Tłuszcze to problem głównie stołówek restauracji i tych miejsc gdzie są duże kuchnie. Tam stosuje się separatory tłuszczu ,które oddzielają tłuszcze od reszty ścieków. Można takie urządzenie zastosować w domu ,ale to podraża inwestycję a w przypadku zastosowania właściwej oczyszczalni nie jest to konieczne. Mam na myśli warunki domku jednorodzinnego i właściwej oczyszczalni.

Witam

Ja52n a mógłbyś jakiś wykładzik strzelić na temat oczyszczalni z osadem czynnym :) bo ja to chyba niedługo dostanę jakiejś psychozy - wczoraj 20 minut zastanawiałam się w sklepie czy mogę sobie kupić do kąpieli sól bocheńską, i jak to wpłynie na mój osad czynny...

pzdr

• 1 month później...
Witam, ja mam miec niedługo montowaną oczyszczalnie PipeLife, czy ktoś zna ta firmę?Ekipa która ma to robic, w kosztorysie napisała- montaz przydomowej oczyszczalni ścieków - 2300zł. Teraz okazuje sie, że tłuczeń musze sobie kupić sama -a to koszt ok. 1400zł za ok .15 ton z przywozem, bo tyle ton ma tam wejść...niedługo sie okaże, że w tej cenie jest tylko wykopanie dołka i wsadzenie tam beczki...Mam mieć tez zrobione napowietrzanie - takie betonowe kręgi zakopane w jakiejs (dla mnie nieznanej narazie) odległości od zbiornika głównego. Do tego w garażu będzie jakies urządzenie napowietrzające( kupione we własnym zakresie). Te kręgi wzieły sie stąd, ponieważ znajoma miala zamontowana oczyszczalnie i po ok. 2 - 3 latach zaczeło jej wybijać...Przyjechali jedni fachowcy - 700zł, drudzy tez skasowali nieźle i w koncu zgadała sie z facetem, który montuje duże oczyszczalnie i powiedział, żeby zrobiła te kręgi i teraz ma naprawde święty spokój. Ja niewiem jakie one maja zadanie, ale jak sie dowiem, to napisze.A za to moj montżysta, broni sie rekami i nogami przed montowaniem tej POŚ, bo nie rozumie na co te kręgi. Twierdzi, że spędza mu to sen z powiek, bo on miał zamiar normalnie ja zamontowac i piachem obsypać...a ja wymyślam jakis tłuczeń i betony...Ten drugi gość , który montował u znajomej, nie da rady zrobic tego u mnie, ale ma przyjechac i tłumaczyc tamtemu - o co chodzi...Mnie juz cała ta sytuacj aprzeraża i wogóle mam dość!le zobacze jak ta cała sytuacja się skonczy.A może ktoś z Was miał podobny montaż?

Witam, ja mam miec niedługo montowaną oczyszczalnie PipeLife, czy ktoś zna ta firmę?

Jeżeli to jest oczyszcalnia z drenażem, to przemyśl jeszcze 3 razy tą decyzję. Nie mam oczyszczalni z drenażem, ale...

Też będe miał oczyszczalnie.

Szukałem wielu informacji na ten temat, generalnie oczyszczalnie z drenażem to jest najgorsze rozwiażanie według mnie i wiele firm rezygnuje z ich oferowania ze względu na trudności wykonania drenażu, zwlaszcza w niektórych warunkach.

Poszukaj oczyszczalni Roth albo zobacz to: http://www.aquamatic.com.pl/

Mnie to przekonuje pod względem teoretycznym, chciałbym poznać posiadaczy :)

Ma ktos oczyszczalnie Aquamatic?

Pozdraiwam,

bk