Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy-fuszerka wykonawcy- zapomniał wylać słupy w fundament

Recommended Posts

Szczerze powiedziawszy to kompletnie nie rozumiem Twojej wypowiedzi. I odnoszę wrażenie że ciągle nie widzisz istoty problemu o którym pisze supernova (czy w pierwszym poście czy w pierwszym i drugim). Jaki wieniec na zasypanych ścianach??? Przecież gość nie o tym pisze, nie z tym ma kłopot i nie to jest zrobione niezgodnie z projektem.

pozdrawiam.

Dajmy temu spokój bo widzę, że rzeczywiście kompletnie nie rozumiemy się.

Odwołuję ten sęk i to dżewo i ten las a pies..... :wink:

pzdr

w projekcie jest napisane przez konstruktora:

'słupy żelbetowe 25x25cm i 40x25 cm od poziomu fundamentów do spodu wieńca i od wieńca do wieńca, beton B20 stal AIII'

oraz w rysunku technicznym jest zaznaczonych 10 słupów na parterze. To wszystko w ich temacie w całym projekcie.

Powstał idiotyczny problem semantyczny, czym sa fundamenty i gdzie się zaczynają.

Właśnie wrócilismy z budowy, zaczęli nawiercać dziury w fundamencie i wsadzać tam stal do zalania słupów.

Wykonawca się przed chwilą tłumaczył, że skoro napisane 'od fundamentów', to znaczy, że od fundamentów (zalanej płyty), a nie od ław; że gdyby on to wiedział, to nie byłoby problemu i zrobiłby to wcześniej.

Konstruktor twierdzi, że słupy mają iść od ław i każdy w miarę rozgarniety wykonawca tak właśnie projekt odczyta.

Konstruktor łaskawie (cyt: 'to nie jest mój obowiązek') będzie dziś na budowie i mam nadzieję, wyjaśni sie, jak to zrobić.

Oczywiście powstał też problem finasowy, wykonawca twierdzi, że odkopanie i zazbrojenie 10 słupów będzie trwało tydzień...

i kto ma za to zapłacić?

Swoją drogą czego to ludzie nie wymyślą aby sobie życie utrudnić. No przy takich dziwolągach nie dziwota że budowy trwają do młodych kartofli.

Pelsona, nie sądzę, że nasz projekt jest dziwolągiem - chyba, że proste geometryczne kształty z płaskimi dachami są dla Ciebie dziwne. Wydaje mi się, że jest zaprzeczeniem dziwoląga. Darujmy sobie rozmowę o gustach.

A jak swoją drogą podtrzymasz bez słupów w środku prawie 100-metrową przestrzeń? własnie słupami zewnętrznymi.

CDN;)

pzdr

2 dychy za projekt domq :o ... takie rzeczy to tylko w er... tfu! warszafce

Za jaki projekt? Przecież budują bez projektu.*

Architekt załatwił im tylko PnB.

...... za projekt indywidualny wziął 20 tys pln i nie dał projektu wykonawczego (bo trzeba dopłacić), ......

* ("")- wstawić w odpowiednie miejsce :roll:

Nie wybuchaj tak gwałtownie supernova aby ta Twoja budowa nie zgasła niczym gwiazda na firnamencie niebios, bez urazy :wink:

Przepraszam jeśli Cię uraziłem swoim nieokrzesanym postem. Widzę, że świetnie się orientujesz w budowlance i projektant wraz z kierbudem na pewno coś wymyślą. Głowa do góry nie takie problemy jeszcze Cię czekają.

pzdr

jak do tej pory nic nie wymyślili sensownego to co zrobią teraz?

rozumiem, że słup leci od ŁAWY do WIEŃCA stropu nad parterem

wtedy jak pisze Geno

natomiast ni w ząb nie rozumiem o motywy

Mam podobne rozwiązanie w swoim fundamencie (b. wysoka ściana fundamentowa ale bez piwnicy - stąd słupy)

strzelu ile ta ściana ma wyskokości, że taki ustrój potrzebny :-?

Ktoś kto nie wie co to jest fundament , niech spie....a do Irlandii.

Pogoń wykonawcę i kierownika bo obaj są siebie warci.

Aż strach myśleć co będzie dalej .

W tym projekcie maczał palce architekt i konstruktor (tak zrozumiałem).

Słuchaj konstruktora bo dobrze określił co trzeba zrobić.

p.s Ja bym chyba nie wytrzymał i lagą bukową pogonił.

Koszty ma pokryć kierownik i wykonawca.

Barbossa

2 metry. Bez ławy oczywiście. Tak dużo ze względu na spadek terenu i konieczność wyniesienia się i ze względu na to że od jednej strony ściana będzie zasypana niezbyt solidnie (płot sąsiada musiałby zostać częściowo zasypany co nie wchodzi w grę) a to stwarza niebezpieczeństwo parcia ziemi z wnętrza fundamentu na ścianę słabiej obsypaną z zewnątrz. Żeby spać spokojnie - mimo kosztów i czasu - przyjęliśmy takie rozwiązanie. Może na wyrost, ale niechciałbym pisać postów pt. "Pomocy, ściana fundamentowa kładzie się z jednej strony"

pzdr.

• 10 years później...
Witam. Wiercisz otwory w ławie fundamentowej (nie w ścianie fundamentowej z bloczków betonowych), oczyszczasz i wklejasz zbrojenie słupów/trzpieni na głębokość 15 średnic (np. fi12 x 15 = 18cm) przy pomocy żywicy iniekcyjnej, np. HILTI-HY 200. Szalujesz, zalewasz betonem i gotowe. Pozdrawiam.

arturo13 nie kombinuj za bardzo bo szkoda twojego zdrowia i czasu,kup jak kolega wyżej radzi tzw. kotwy chemiczne w komplecie z mieszaczem i specjalnym pistoletem,wywierć otwory w ławie fundamentowej większe ok. 2mm. od średnicy drutu ,wklej zbrojenie,zaszaluj,zalej i po sprawie,można jechać dalej...

Ile tego kleju idzie mniej więcej

Zależy w jakich tubkach. Przy HILTI w "kiełbaskach" można zakleić maksymalnie do 30 dziur przy pręcie 8 mm, przy większych średnicach idzie więcej tego i z 10 dziur obskoczysz. Zależy, czym wiercisz i jakie otwory wychodzą. Wiertło zazwyczaj +2 mm większe od średnicy wklejanego pręta.

Dobra wszystko jasne, mam już tę kiełbaskę 8 dziur pod 12-stkę. pistoletu nie mam. Przy kiełbasce były tylko te plastiki pod wypust.

Rozumiem że jak wykonam w ten sposób to nie będzie to po bożemu ale też chałupie nie zaszkodzi?

Ku pszestrodze budujących, tak np objawia się brak czasu inwestora na budowę.