Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Włącznik czasowy chowany w puszce - jest coś takiego?

Recommended Posts

Witam,

Oświetlenie na ganku mam włączane przyciskiem w wiatrołapie. "W praniu" wyszło jednak, że oświetlenie to włączam na praktycznie całą noc. Ponieważ najchętniej zautomatyzowałbym ten proces mam takie oto pytanie: czy spotkaliscie się może z włącznikiem czasowym (takim, żeby można było zaprogramować godzinę włączenia i wyłączenia), który moża ukryć w puszce podtynkowej (w tej, w której obecnie mam przycisk włączania światła)?

Pozdr.

Zwłaszcza, że najbliższa droga na zewnątrz, to właśnie na ganek - czyli sonda znalazłaby się w miejscu oświetlanym lampą załączaną przez ten właśnie włącznik zmierzchowy. A tak być nie może :-?.

Tak, żeby jeszcze nieco skomplikować :wink:. Pierwotnie oświetlenie to miało być załączane czujnikiem ruchu (jedynie z dodatkową możliwością wyłączania tego światła w wiatrołapie). Tak więc kable nie idą bezpośrednio od włącznika do lampy na ganku - po drodze są jeszcze rozdzielone nad drzwiami - tam miał znajdować się czujnik ruchu - obecnie jednak kable są tam zwarte na stałe. Może więc to je wykorzystać? Bo nawet jak uporam się z włącznikiem czasowym w puszce w wiatrołapie, to będę miał problem, co zrobić ze szpetnymi kabelkami wiszącymi nad drzwiami wejściowymi :-?. Dodam, że oczywiście miejsce nad drzwiami również jest bezpośrednio oświetlane lampą na ganku.

Witam,

Oświetlenie na ganku mam włączane przyciskiem w wiatrołapie. "W praniu" wyszło jednak, że oświetlenie to włączam na praktycznie całą noc. Ponieważ najchętniej zautomatyzowałbym ten proces mam takie oto pytanie: czy spotkaliscie się może z włącznikiem czasowym (takim, żeby można było zaprogramować godzinę włączenia i wyłączenia), który moża ukryć w puszce podtynkowej (w tej, w której obecnie mam przycisk włączania światła)?

Pozdr.

Nie kombinuj - miałem taki sam problem - zastosowałem żarówkę energooszczędną z wbudowanym czujnikiem zmierzchowym - włącznik / w wiatrołapie / mam załączony cały czas żarówka sama się zapala jak się ściemni i sama się wyłącza jak się rozjaśni - dodatkowo żarówa jest energooszczędna - takoż i oszczędność w rachunkach będzie :D

... zastosowałem żarówkę energooszczędną z wbudowanym czujnikiem zmierzchowym ...

Jaka to żarówka?

Taka :

http://www.ogrodniczy.com.pl/product_info.php?cPath=309&products_id=2425

- albo taka - ja mam właśnie taką f-my Kanlux :

http://domswiatla.pl/produkt/592/energooszczedna_swietlowka_kompaktowa_z_czujnikiem_zmierzchowym

A ja mam czujnik zmierzchowy 20 cm od lampy i powiem Ci, że on nie reaguje zupełnie na załączanie się lampy. Działa prawidłowo. Na życzenie mogę podesłać fotkę

Jeśli jest faktycznie tak jak piszecie, to oczywiście nie będę kombinował. Ale aż mi się wierzyć nie chce, że może czujnik zmierzchowy 20 cm od lampy działać poprawnie :). Choć mam nadzieje, że tak jest - wtedy jestem uratowany... pytanie pozostanie tylko, co z tymi kablami nad drzwiami... :-?

Nie kombinuj - miałem taki sam problem - zastosowałem żarówkę energooszczędną z wbudowanym czujnikiem zmierzchowym - włącznik / w wiatrołapie / mam załączony cały czas żarówka sama się zapala jak się ściemni i sama się wyłącza jak się rozjaśni - dodatkowo żarówa jest energooszczędna - takoż i oszczędność w rachunkach będzie :D

A czy twoja żarówka jest w jakimś kloszu, czy bezpośrednio na powietrzu? Bo u mnie jest klosz i nie wiem jak to by wpływało na ten czujnik.

A ja mam czujnik zmierzchowy 20 cm od lampy i powiem Ci, że on nie reaguje zupełnie na załączanie się lampy. Działa prawidłowo. Na życzenie mogę podesłać fotkę

Jeśli jest faktycznie tak jak piszecie, to oczywiście nie będę kombinował. Ale aż mi się wierzyć nie chce, że może czujnik zmierzchowy 20 cm od lampy działać poprawnie :). Choć mam nadzieje, że tak jest - wtedy jestem uratowany... pytanie pozostanie tylko, co z tymi kablami nad drzwiami... :-?

wystarczy, że czujnik będzie w tulejce a jej koniec zwrócony w strone nocy ;)