wbrat 26.03.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witam, Oświetlenie na ganku mam włączane przyciskiem w wiatrołapie. "W praniu" wyszło jednak, że oświetlenie to włączam na praktycznie całą noc. Ponieważ najchętniej zautomatyzowałbym ten proces mam takie oto pytanie: czy spotkaliscie się może z włącznikiem czasowym (takim, żeby można było zaprogramować godzinę włączenia i wyłączenia), który moża ukryć w puszce podtynkowej (w tej, w której obecnie mam przycisk włączania światła)? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 26.03.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 http://www.fif.com.pl/index.php?cPath=53&osCsid=4d1bcf744cf13fa99d0e32601b21a0ee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 26.03.2008 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Dzięki za linka, tylko nie widzę tam takiego, żeby można było ustawić np. załączanie zawsze o godz. 22.00, wyłączanie o 7.00. Bardziej o coś takiego mi chodzi - pewnie gabaryty puszki nie pozwalają na umieszczenie tam takiego cuda, ale może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 26.03.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Zamiast zegara zastosuj może włącznik zmierzchowy. Włączniki zmierzchowe dopuszkowe napewno znajdziesz. Problemem pozostaje jednak w tym przypadku wyprowadzenie na zewnątrz sondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 26.03.2008 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Zwłaszcza, że najbliższa droga na zewnątrz, to właśnie na ganek - czyli sonda znalazłaby się w miejscu oświetlanym lampą załączaną przez ten właśnie włącznik zmierzchowy. A tak być nie może . Tak, żeby jeszcze nieco skomplikować . Pierwotnie oświetlenie to miało być załączane czujnikiem ruchu (jedynie z dodatkową możliwością wyłączania tego światła w wiatrołapie). Tak więc kable nie idą bezpośrednio od włącznika do lampy na ganku - po drodze są jeszcze rozdzielone nad drzwiami - tam miał znajdować się czujnik ruchu - obecnie jednak kable są tam zwarte na stałe. Może więc to je wykorzystać? Bo nawet jak uporam się z włącznikiem czasowym w puszce w wiatrołapie, to będę miał problem, co zrobić ze szpetnymi kabelkami wiszącymi nad drzwiami wejściowymi . Dodam, że oczywiście miejsce nad drzwiami również jest bezpośrednio oświetlane lampą na ganku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.03.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Witam, Oświetlenie na ganku mam włączane przyciskiem w wiatrołapie. "W praniu" wyszło jednak, że oświetlenie to włączam na praktycznie całą noc. Ponieważ najchętniej zautomatyzowałbym ten proces mam takie oto pytanie: czy spotkaliscie się może z włącznikiem czasowym (takim, żeby można było zaprogramować godzinę włączenia i wyłączenia), który moża ukryć w puszce podtynkowej (w tej, w której obecnie mam przycisk włączania światła)? Pozdr. Nie kombinuj - miałem taki sam problem - zastosowałem żarówkę energooszczędną z wbudowanym czujnikiem zmierzchowym - włącznik / w wiatrołapie / mam załączony cały czas żarówka sama się zapala jak się ściemni i sama się wyłącza jak się rozjaśni - dodatkowo żarówa jest energooszczędna - takoż i oszczędność w rachunkach będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.03.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 A ja mam czujnik zmierzchowy 20 cm od lampy i powiem Ci, że on nie reaguje zupełnie na załączanie się lampy. Działa prawidłowo. Na życzenie mogę podesłać fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 26.03.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 ... zastosowałem żarówkę energooszczędną z wbudowanym czujnikiem zmierzchowym ... Jaka to żarówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matio 26.03.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 poprszę 1. o llink do tej żarówki z wł. zmierzchowym 2. fotkę,o której mowa wyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.03.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 ... zastosowałem żarówkę energooszczędną z wbudowanym czujnikiem zmierzchowym ... Jaka to żarówka? Taka : http://www.ogrodniczy.com.pl/product_info.php?cPath=309&products_id=2425 - albo taka - ja mam właśnie taką f-my Kanlux : http://domswiatla.pl/produkt/592/energooszczedna_swietlowka_kompaktowa_z_czujnikiem_zmierzchowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.03.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 poprszę 1. o llink do tej żarówki z wł. zmierzchowym 2. fotkę,o której mowa wyzej. Poproszę o maila, nie chce mi się wrzucać na serwer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 26.03.2008 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 A ja mam czujnik zmierzchowy 20 cm od lampy i powiem Ci, że on nie reaguje zupełnie na załączanie się lampy. Działa prawidłowo. Na życzenie mogę podesłać fotkę Jeśli jest faktycznie tak jak piszecie, to oczywiście nie będę kombinował. Ale aż mi się wierzyć nie chce, że może czujnik zmierzchowy 20 cm od lampy działać poprawnie . Choć mam nadzieje, że tak jest - wtedy jestem uratowany... pytanie pozostanie tylko, co z tymi kablami nad drzwiami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 26.03.2008 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Nie kombinuj - miałem taki sam problem - zastosowałem żarówkę energooszczędną z wbudowanym czujnikiem zmierzchowym - włącznik / w wiatrołapie / mam załączony cały czas żarówka sama się zapala jak się ściemni i sama się wyłącza jak się rozjaśni - dodatkowo żarówa jest energooszczędna - takoż i oszczędność w rachunkach będzie A czy twoja żarówka jest w jakimś kloszu, czy bezpośrednio na powietrzu? Bo u mnie jest klosz i nie wiem jak to by wpływało na ten czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 26.03.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 A ja mam czujnik zmierzchowy 20 cm od lampy i powiem Ci, że on nie reaguje zupełnie na załączanie się lampy. Działa prawidłowo. Na życzenie mogę podesłać fotkę Jeśli jest faktycznie tak jak piszecie, to oczywiście nie będę kombinował. Ale aż mi się wierzyć nie chce, że może czujnik zmierzchowy 20 cm od lampy działać poprawnie . Choć mam nadzieje, że tak jest - wtedy jestem uratowany... pytanie pozostanie tylko, co z tymi kablami nad drzwiami... wystarczy, że czujnik będzie w tulejce a jej koniec zwrócony w strone nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.03.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Oczywiście że w szklanym kloszu . Funkcjonuje znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.03.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Jak ktoś ma kawałek serwera to proszę o maila i podeślę fotkę jak jest u mnie i działa poprawnie niech wstawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.03.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Jak ktoś ma kawałek serwera to proszę o maila i podeślę fotkę jak jest u mnie i działa poprawnie niech wstawi. A nie można wstawić fotki tutaj ... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 26.03.2008 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 No to super skoro da się to tak prosto rozwiązać. W takim razie najprawdopodobniej zdecyduje się na czujnik zmierzchowy, choć pewnie nie w żarówce, tylko oddzielny - dzięki temu wykorzystam przy okazji ten cholerny kabel nad drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.03.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 A nie można wstawić fotki tutaj ... ?? Można, jak masz fotkę na serwerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.03.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 A nie można wstawić fotki tutaj ... ?? Można, jak masz fotkę na serwerze. Jak masz fotkę w kompie też można Podeślę Ci mój adres na priv - przyślij mi fotkę a ja ją tu wstawię - ok ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts