Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do pani budującej i do innych:

Może macie namiary na jakąś solidną i niedrogą ekipę która postawi nam dobrze domek z Porotermu,a w sumie to interesuje nas budowanie od fundamentów po murłatę. :D Zaznaczę tylko że rozbieżności w cenach które nam oferowano są ogromne od 18-39 tyś złotych za podobny zakres prac.Z góry dziękuje i liczymy na wasze wsparcie w tym jakże trudnym okresie!!!!!! :D Pozdrawiam

Naszej ekipy tak szybko nie wypuścimy ;), ale popytam. Wiem, że Darek Rz miał bardzo dobrą i niedrogą ekipę. Napisz do niego na priva - rzadko tu zagląda

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Zaczynają jak tylko pogoda na to pozwoli a chcą 12-13 tys-dom parterowy.

Witam,

Czy nie bedziesz miala nic przeciwko temu aby popatrzyc jak zaczna budowac? A byc moze beda i u nas, oczywiscie jak skoncza u Ciebie.

Czy oni tylko "robia" fundamenty i sciany czy tez dach?

Pozdrawiam.

Kazik

czesc Wam

milo ,ze tak licznie odpowiedzieliscie na moje pytanie, moze nawet az za licznie bo wyszlo mi ze wszystkie obrzeza sa dosc atrakcyjne

:D a moze ktos z was sprowadzil by mnie na ziemie i napisal cos o cenach panujacych w tych okolicach co wymienialiscie np za m2 albo jakas dzialeczke ok 1000m2

za odpowiedzi slicznie dziekuje i caly czas licze na wiecej

Ja jeszce dorzucę os.Lipniak, koło Baby_B.

Co do cen to powiem że można tam jeszcze znaleźć działkę za 100PLN/m2, uważam to za atrakcyjną cenę, bo 3 lata temu słyszłem że niektórzy chcieli po 140/m2 :roll: . Obwodnica w tej okolicy raczej nie grozi ( jest plan zagospodarowania), działki przeznaczone pod budownictwo jednorodzinne z poddaszem użytkowym.

Witam Wszystkich

Mam pytanie w sprawie ogrzewania czy ma ktos piec na pellety czy jest mozliwosc zaopatrzenia sie w pellety w okolicach Lublina

pozdrawiam

Sam jestem ciekaw odpowiedzi na to pytanie. Ciagle mam dylemat czym ogrzewać ( na razie brak sieci gazowej) :-?

POzdrawiam

Bez dachu,pewnie,że będzie można pooglądać.Bardzo się denerwuję oczekując na wiosnę i juz chciałabym budować.Mam nadzieję,że nic nie stanie na przeszkodzie. :( .

Oj, znam ten ból ;) i czekanie, kedy w końcu zniknie to białe paskudztwo... My jeszcze czekaliśmy na media i cała akcja zaczęła się dopiero koło czerwca... Mam nadzieję, że u Ciebie pójdzie szybciutko i sprawnie :)

Jesli domek jest parterowy - to spokojnie możecie Święta spędzić juz w większym salonie :)

Dzieki,

Podesle tesciow- oczywiscie za przyzwoleniem.

I jeszcze pytanie co do domku parterowego:

- czy zastanawialas sie o ile jest drozsza budowa m2 i o ile drozsza eksploatacja /ogrzewanie/.

Nie ma tam gazu ale ponoc ma kiedys byc. Tesciowie chca butle czyli wyjdzie na to, ze my bedziemy doplacac do eksploatacji. Chce tego uniknac bo koszta jakie poniesiemy podczas budowy i tak nas wpedza w dlugi na 15 lat.

Mam jeszcze wielka prosbe w sprawie tej obwodnicy i mam nadzieje, ze nie bedzie ona przebiegala w rejonie drogi Lublin- Leczna.

Niedosc, ze dzialka w rojonie malo atrakcyjnym to jeszcze i obwodnica.

Tego bym chyba nie przezyl.

Pozdrawiam.

Kazik

Czytalem przed chwila watek o ogrzewaniu owsem.

Mam tutaj znajomego rodaka, ktory wymienil wsad kominka na drewno-

wood fireplace insert- na wsad na kukurydze. Jest bardzo z tego zadowolony, finansowo tez.

Oto kilka problemow, o ktorych wspominal mi : miejsce na magazynowanie (jesli kupujesz wieksza ilosc bezposrednio od farmera okolo 50% taniej), myszy i odpowiednia wilgotnosc.

Zastanawialem sie nad tym w ubieglym roku czy nie zmienic moj insert na kukurydziany. Moj szef (czyt. zona) zdecydowala o wymianie na

NAPOLEON FIREPLACE GD36NTR.

Co zrobic w Polsce? Jeszcze nie wiem.

Pozdrawiam.

Kazik

Kazber,jakiś Ty marudny :roll: .Przecież działkę ma się nie po to,żeby szpanować ale żeby było ładnie i żeby dobrze się na niej czuć.Wiesz,w Ameryce jest parcie na dzielnicę ale nie przenoś tego tutaj,u nas to jest na szczęście w miarę szczątkowe.No chyba żebyś chciał sprzedać-to ma jakieś tam znaczenie.Nie zastanawiałam się nad kosztem m2 i nie będę,howk,jak powiedział stary Indianin.Ja mmam teraz duży pietrowy i płucze mi kasę aż miło.A KOrnelia jest taka sprytna,że w parterze ma wszyściutko co potrzebne a na dodatek można adaptować 33 m2 pieterka co też zrobię bo mam męża hobbystę i jak tam sobie pójdzie to będę miała go z głowy :p .Buduję wszystko z kredytu i to jest moja zmora kolejna ale cóż,tak wyszło.

Oba domki,które bierzesz pod uwagę,mają śliczne elewacje,lubię takie,są jakieś takie ciepłe i "zapadające ".

Fizyk: no to sobie poczekasz :) maja straszne opoznienia. Nawet do 6 tygodni wynosi realizacja my wlasnie czekamy 6 tydzien na ostatnie drzwi. Ale nam sie drzwi podobaja bardzo. Wolalabym z oscieznicami regulowanymi ale przeciez moj maz mysli inaczej... i drzwi sami wstawialismy mam co do tego pewne zastrzerzenia ale i tak jestesmy z siebie dumni bardzo.

Pozdrawiam...

Witam wszystkich ja własnie myśle powoli o zamównieniu czegoś na ściany fundamentowe,zastanawiam się w sumie tylko nad bloczkami betonowymi z Radomia lub cegłą czerwoną.Bloczki mogę mieć po 2,10zł a cegłe po 0,38zł nie wiem czy to dobre ceny wydaje mi się że tak i na co się w końcu zdecydować.W sumie jakoś bardziej skłaniam się do bloczków. A jakie Wy macie ściany fundamentowe. A i jeszcze jedna(zaznacze że dom jest niepodpiwniczony) czy robiliście izolację pionową ścian fundamentowych???

Czy tylko poziomą a pionową można wykonać za dwa tryz lata??? Mam już wszystek materiał na ściany na działce(ale adresu nie podam) z ostatnim transportem był malutki problemik bo gość troszkę si zakopał w śniegu HDS-em ale na szczęście wyjechał.Porotherm jest ze STALMETU. nawet szybki i solidny transport,chociaż kierowca mówił że ten HDS to ruina ale to ich problem.

Witam wszystkich którzy chcą postawić ten mały ciasny ale własny

Artur my mamy ścianę fundamentową z bloczków betonowych, a twoja cena jest ok, w porównianiu z tymi, o których słyszałam. Jeśli chodzi o cegłę to cena chyba też jest dobra. Ale murarze mogą zaśpiewać więcej kasy za budowanie z cegły, bo więcej roboty, do tego idzie więcej zaprawy. A jeśli chodzi o izoalcję to odrazu robiliśmy pionową, po co później bawić się w odkopywanie fundmanetów? A koszt tej izolacji jest naprawdę nieduży, więc moim zdaniem nie ma sensu odkładac tego na później.

--------------------------------------------------------------------------------

Witam

Co robić czy stosować na dach pokrycie z dachówki cementowej czy może lepszy będzie gont bitumicznym . Co wami kierowało przy wyborze pokrycia dachowego. Ja mam projekt dachu pod gont i przy przejściu na dachówkę będę musiał zmienić ilość wiązarów. Czy to warto robić i wykonać jednak dach z dachówki?? .Dach płaski ,kąt nachylenia 30 st.

http://www.wuwo.home.pl/englared_pic.php?type=1&project=49&pic=0