Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Borf czasem tak nestety bywa, że tegoroczni jeszcze nie spotkali się z problemem a ubiegłoroczni poczuli nagłą potrzebę zapomnienia pewnych epizodów :wink:

No właśnie a może komuś zostało w pamięci ... potrzebuję tynkarzy bo gość z którym wstępnie się umówiłem w tym sezonie nie będzie pracować ... planowany początek tynkowania za 3 - 4 tygodnie.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!

Właśnie dostałem kredyt i nie wiem, czy się cieszyć, czy nie. Z jednej strony ekstra, bo jest za co "robić", ale z drugiej, jak sobie pomyślę o tym, ile będę musiał oddać.... I jak zobaczyłem termin ostatniej raty....2026r - to jakiś kosmos, abstrakcja :-? . Ale przynajmniej jeden duży problem z głowy :wink:

Dyz - wysłałem na priv. pewien namiar...

Co do parkietów- kupuję w Zawadówce k. Chełma- dąb Meranti, 50cm długości za 64pln/m2 netto. Jakiś upust (5%) dostanę i dowoz na miejsce.

Co do budowlańców to miałam zaprzyjaźnioną firmę do tańca i do różańca czyli do wszystkiego (oprócz elektryki i hydrauliki).

Moge dać namiary:

hydraulika

elektryka

dachowca

tynkarza zew (choć jeszcze nie do końca sprawdzony)

Witam wszystkich budowniczych, nie bywam zbyt często na forum niestety, ale budowa rozpoczęta (Prawiedniki), właściwie to głównie udziela się Małżonek. Dokart nie przejmuj się, my mamy jeszcze bardziej kosmiczny termin 2031 rok :roll: trzeba być optymistą jakie wyjście.

U nas ściany fundamentowe wymurowane ( cegła zendrówka), dzisiaj piach do środka.

Pozdr, Elik

Ja mam namiary na tynkarzy (gips maszynowo, chociaż zrobią i tradycyjnie), posadzkarzy, hydraulika, człowieka od przyłączy wod/kan/gaz i elektrycznego. Z tych ludzi jestem zadowolona i polecam :)

Mam też namiary na dekarza, ale w tym roku często pracuje za granicą - za fachowość gwarantuję, za dostępność - nie...

Za chwilę będę "testować" ludzi od elewacji, glazurnika i stolarza i malarza. Ale tych tak zaraz nie oddam ;)

mam pytanie:

Czym różni się w praktyce tynk maszynowy od tradycyjnego (chodzi mi o wygląd, trwałość, gładkość itp>)? czy są jakieś różnice ? może w cenie z materiałem? A może są jakieś podłoża, gdzie lepiej się sprawdza jeden, czy drugi, albo jakieś inne uwarunkowania? kto wie, niech oświeci niewiedzących :p

mam pytanie:

Czym różni się w praktyce tynk maszynowy od tradycyjnego (chodzi mi o wygląd, trwałość, gładkość itp>)? czy są jakieś różnice ? może w cenie z materiałem? A może są jakieś podłoża, gdzie lepiej się sprawdza jeden, czy drugi, albo jakieś inne uwarunkowania? kto wie, niech oświeci niewiedzących :p

Kurcze, nie wiem, ale mój tradycyjny jest równiusieńki.

Kładziony na porotherm.

WItam,

za miesišc wchodzi do mnie ekipa do ocieplenia elewcji wełnš + podbitki.

Czy orientujecie się w cenach wełny i robocizny.

Acha, mam kontakt do zakładu gazowniczego do człowieka który robi przyłacza gazowe i sam je sobie odbiera :), jak ktoœ potrzebuje to słuze telefonem

pozdrawiam wszystkich w bólach budownia

agamon

Mam też namiary na dekarza, ale w tym roku często pracuje za granicą - za fachowość gwarantuję, za dostępność - nie...

Acha, mam kontakt do zakładu gazowniczego do człowieka który robi przyłacza gazowe i sam je sobie odbiera , jak ktoś potrzebuje to słuze telefonem

To ja nieśmiało poproszę o te namiary, może być na priv.

Ja mam namiary na [...] człowieka od przyłączy wod/kan/gaz i elektrycznego. Z tych ludzi jestem zadowolona i polecam :)

Jeśli możesz, to poprosiłbym na priv.

WItam, Acha, mam kontakt do zakładu gazowniczego do człowieka który robi przyłacza gazowe i sam je sobie odbiera :), jak kto� potrzebuje to słuze telefonem

Te numer też by mi się przydał, poproszę na priv.

22 maja mogę ruszać i tego dnia wejdzie geodeta, a potem po kolei woda i prąd. Zastanawiam się czy gaz robić juz teraz, czy jak będzie już budynek.

Żeby jeszcze w pracy chcieli dać urlopik.

Witam,

właśnie dziś byłem u producenta parkietów (okolice Rzeszowa).

Cena za klepkę jesionową klasa I (ładna) 60x30 - 68-65 PLN do zapłaty.

Co o tym sądzisie, może ktoś z Was będzie zainteresowany to porozmawiamy o spółdzielni?

M

Wszyscy marmury??? Może cena wysoka ...to mnie uprzedźcie :o

WItam,

za miesišc wchodzi do mnie ekipa do ocieplenia elewcji wełnš + podbitki.

Czy orientujecie się w cenach wełny i robocizny.

Acha, mam kontakt do zakładu gazowniczego do człowieka który robi przyłacza gazowe i sam je sobie odbiera :), jak ktoœ potrzebuje to słuze telefonem

pozdrawiam wszystkich w bólach budownia

agamon

Pisałam o ociepleniu wyżej.

Witam,

właśnie dziś byłem u producenta parkietów (okolice Rzeszowa).

Cena za klepkę jesionową klasa I (ładna) 60x30 - 68-65 PLN do zapłaty.

Co o tym sądzisie, może ktoś z Was będzie zainteresowany to porozmawiamy o spółdzielni?

M

Wszyscy marmury??? Może cena wysoka ...to mnie uprzedźcie :o

Cena raczej średnia (co nie znaczy że kiepska - mniej więcej tyle kosztuje dobry jesion). U nas będzie dąb, także się nie odzywam ;)

BB poprosze o namiary na tych panow od elektryki i wody, gazu. Oni wykonuja tylko przylacza, czy tez rozprowadzenie wewnatrz.

Potrzebuje tez hydraulika, nawet takiego co ma bardzo napiety grafik, bo docelowo potrzebny bedzie dopiero na jesieni, a teraz to tylko do rozprowadzenia kanalizacji pod hudziakiem,

poz

ps lawa wylana, fundamenty wymurowane, w pon ocieplamy i zasypujemy. nareszcie :wink:

Jakie w końcu robisz parkiety: olejowane czy lakierowane? Gdzieś widziałam, że miałaś dylemat. Ja lakieruję, tylko nie wiem jaki klej i jaki lakier użyć.

Lakieruję, ale czym to będę się martwić później!

Dla nie pilnych namiary bedę mieć, ale wolę rzucić po wylewkach, bo i tak wszyscy maja napiety plan, a niektórzy nawet sa poza Lublinem (Aik - własnie hydraulik - chyba, że za 3 tygodnie pasuje - powiedz, to rzucę namiar teraz).

IDKAM. Podłogę w końcu pewnie kupię w Niedrzwicy, raczej III klasa. Ale na razie odkładam temat, bo tempo bieżące szaleńcze.

Agamon Ja ocieplenie mam po połowie - wełna plus na garzaż styropian. Wszystko po znajomości zakupione jescze przed podwyżką.

Mam pytanie. CO robicie Z PODBITKĄ? Braknie mi kasy i rozważam PCV, a nie winylową, bo o połowę tańsza. Czy ktoś widział jak to wygląda i czy zdaje egzamin? A może gdzieś tanio można dostać Boryszew?