Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich,ciesze sie ze tu dotarłam,miło bedzie dzielic sie doswiadczeniami.Ja jestem na etapie wstepne papierologi mamy załatwione wodociagi,czekamy na odp z lubzelu a projekt jest w trakcie adaptacji.W zwiazku z tym mam pytanie - gdzie kupic pustaki badz silikaty!!!!Wszedzie problem,pomocy?Budujemy w wilczopolu gm. głusk.Jest ktos z okolicy

Witam,

miałam popytac u początkujących ale na tym forum jest więcej doswiadczonych i mam nadzieję, ze ktoś mi pomoże. Do tej pory jak o coś pytalam to dostawałam odpowiedź i liczę, ze tym razem też tak bedzie.

Pytanie 1: komin miałam zamiar budować z cegly ale chyba za malo jej mam i bym musiała dokupować ( a cegła droga). Zastanawiam sie nad gotowym systemem kominowym, słyszałam o wielu zaletach. Czy jest bardzo drogi? Może ktoś zamawial taki system kominowy, gdzie?, czy potrafią tam doradzić i wyliczyć potrzebne elementy? kto stawia taki komin: murarz? a może zmontują mi go tam gdzie go kupię?

Pytanie 2: mam wylane fundamenty i niestety trochę tego betonu zabraklo, tak na oko z 1 lub 2 m3 i w dodatku w jednej częsci domu. Co z tym zrobić? Doleje mi ekipa betoniarką? Pojdzie w te braki cegla? Bo raczej gruszka z 2 m3 to nie przyjedzie, a szkoda bo tak by było najwygodniej.

kasiula77 napisał:
Witam wszystkich,ciesze sie ze tu dotarłam,miło bedzie dzielic sie doswiadczeniami.Ja jestem na etapie wstepne papierologi mamy załatwione wodociagi,czekamy na odp z lubzelu a projekt jest w trakcie adaptacji.W zwiazku z tym mam pytanie - gdzie kupic pustaki badz silikaty!!!!Wszedzie problem,pomocy?Budujemy w wilczopolu gm. głusk.Jest ktos z okolicy

Ja jestem chyba "z okolicy". Budujemy (a właściwie planujemy) w Dominowie, gmina Głusk, więc chyba niedaleko.

Pozdrawiam

BORF napisał:
dyz zauważyłeś, że mamy całkiem podobne domki?

Jakie kupowaliście drzwi wejściowe? Drewno, metal? Co polecacie?

He he, no zauważyłem, że z pewnej perspektywy to są bardzo podobne. Musicie chyba jakoś elewację zróżnicować, żeby się nie mylić :wink:

A co do drzwi to my zdecydowaliśmy się na gerdę WX-20. Metalowe, wzmacniane w kolorze złoty dąb. No i ... ciągle nam się podobają :)

P.S.

Ewcik i Borf, jak się zdecydujecie na bramę garażową to jeszcze dajcie znać kto ją będzie montował. Ja się zdecydowałem na polecaną tu na forum firmę i po przyjeździe serwisu okazało się, że cały płaszcz był do wymiany z powodu wadliwego montarzu. Całe szczęście w ramach gwarancji ...

dyz napisał:
  BORF napisał:
dyz zauważyłeś, że mamy całkiem podobne domki?

Jakie kupowaliście drzwi wejściowe? Drewno, metal? Co polecacie?

He he, no zauważyłem, że z pewnej perspektywy to są bardzo podobne. Musicie chyba jakoś elewację zróżnicować, żeby się nie mylić :wink:

A jaki masz kolor elewacji?

dyz napisał:
A co do drzwi to my zdecydowaliśmy się na gerdę WX-20. Metalowe, wzmacniane w kolorze złoty dąb. No i ... ciągle nam się podobają :)

W pierwotnych planach mieliśmy jakieś drewniane, ale oglądaliśmy ostatnio gerdę i nam się spodobały. Niestety nie pamiętam symbolu. Gdzie kupowałeś?

dyz napisał:
P.S.

Ewcik i Borf, jak się zdecydujecie na bramę garażową to jeszcze dajcie znać kto ją będzie montował. Ja się zdecydowałem na polecaną tu na forum firmę i po przyjeździe serwisu okazało się, że cały płaszcz był do wymiany z powodu wadliwego montarzu. Całe szczęście w ramach gwarancji ...

Już prawie się zdecydowaliśmy? O jakiej firmie piszesz, daj info na priv.