kalbo 02.08.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Czereśnia. Też mamy ze swojskiego źródła pod hasłem trześnia Tynkarzy swoich wewnętrznych i zewnętrznych bardzo polecam. Nie wiem tylko, jak z czasem u nichwitam!!! a jakiiś namiar na tynkarzy można? Ja z jakubowic konińskich. A szukam jeszczefachowców cieśli od kładzenia podłog drewnianych pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 03.08.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 A jakie są teraz ceny za położenie tynku? Orientujecie się? Czy tynkarzy lepiej zamawiać z duzym wyprzedzeniem? U mnie domek sie dopiero buduje, murarze maja skończyć na koniec sierpnia, a chciałabym tynki robić gdzieś na początku października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.08.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Czereśnia. Też mamy ze swojskiego źródła pod hasłem trześnia Tynkarzy swoich wewnętrznych i zewnętrznych bardzo polecam. Nie wiem tylko, jak z czasem u nichwitam!!! a jakiiś namiar na tynkarzy można? Ja z jakubowic konińskich. A szukam jeszczefachowców cieśli od kładzenia podłog drewnianych pzdr Proszę bardzo: p. Kociuba, tel 502 023 043 (tynki wewnętrzne gipsowe, na życzenie tradycyjne) Robią też wylewki miksokretem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 03.08.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 witam a nas wzywaja do Urzędu Skarbowego ... w sprawie przedłożenia dokumentów stwierdzających zakup nieruchomości i źródła ich finansowania kogoś też wzywali? taka procedura? my działkę z rozpoczetą budowa kupiliśmy umowę kredytową im pokazać pewno trzeba u nas jutro tynkarz zaczyna nareszcie coś rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubhert 03.08.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2007 Witam. Gdzie można kupić drewno na podbitkę w dobrej cenie? Za około m-c bedzie mi potrzebne, a wcześniej trzeba jeszcze pobejcować. Ponawiam ofertę na pozostały z budowy belit 59/24/24, nowy kupiony w tym roku z puławskiej fabryki. Dokładnie jest ich 234 szt. Oddam po 6zł/szt, gratis dołożę wszelkie pozostałe kawałki jesli ktoś by chciał. Jeszcze jedno pytanie. Chcemy zrobić światełka przy schodach i w podbitce. To ostatnio dośc popularne, więc napewno już ktos z forumowiczów to robił. Jakie oswitlenie wykorzystaliście i gdzie kupiliście? Podobno halogeny się bardzo grzeją i nie nadają się na zamontowanie w ścianie przy schodach. Pani w sklepie zamiast halogenów zaproponowała LED-y, ale nie podobają mi się. Co wy zastosowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORF 04.08.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2007 A jakie są teraz ceny za położenie tynku? Orientujecie się? Czy tynkarzy lepiej zamawiać z duzym wyprzedzeniem? U mnie domek sie dopiero buduje, murarze maja skończyć na koniec sierpnia, a chciałabym tynki robić gdzieś na początku października. Tynk wapienno-cementowy 14 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 05.08.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Jeszcze jedno pytanie. Chcemy zrobić światełka przy schodach i w podbitce. To ostatnio dośc popularne, więc napewno już ktos z forumowiczów to robił. Jakie oswitlenie wykorzystaliście i gdzie kupiliście? Podobno halogeny się bardzo grzeją i nie nadają się na zamontowanie w ścianie przy schodach. Pani w sklepie zamiast halogenów zaproponowała LED-y, ale nie podobają mi się. Co wy zastosowaliście? W mojej podbitce są lampy na standardowy duży gwint, firma Brilux, 230 V . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek95 05.08.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 Witam wszystkich po długiej przerwie. Mam pytanie do posiadaczy kominków - gdzie kupujecie drewno?Leśniczy ze Starego Gaju, kazał mi zadzwonić we wrześniu, ale wątpi, czy znajdzie coś przed zimą. Potrzebuję zatem namiarów (najlepiej sprawdzonych) na drewno do kominka. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Irek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angong 06.08.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2007 Witam wszystkich po długiej przerwie. Mam pytanie do posiadaczy kominków - gdzie kupujecie drewno? Leśniczy ze Starego Gaju, kazał mi zadzwonić we wrześniu, ale wątpi, czy znajdzie coś przed zimą. Potrzebuję zatem namiarów (najlepiej sprawdzonych) na drewno do kominka. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Irek. Mnie wzeszłym roku gość przywiózł na starze 10 m3 za 1200 zł pan Piotr501017711 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 07.08.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Witam, Za szybko pochwalilam mojego dacharza (Pawelec), bo to co ja mialam z nimi to nikomu nie zycze!!Wyobrazcie sobie ze wstawili mi okno polaciowe nie tam gdzie trzeba bylo, porozrywali folie a wole oczko wyglada okropnie i bedzie do poprawki ale to juz jak bedzie robiona podbitka, a o obrobce kominow to juz nie wspomne bo wyglada to ochydnie choc i tak 100 razy lepiej po tym jak poprawili z wielka laska!!Jedynie to co dobrze robili i zrobili to wiezbe dachowa.Ogolnie mowiac nie polecam!!! A mam pytanie odnosnie kladzenia plytek i paneli w domu. Po niedzieli bede miala wylana posadzke mixokretem i co dalej - czekac do wiosny czy klasc panele i robic lazienki w plytkach?? Dodam ze dom zostal w tym roku postawiony (kwiecien-czerwiec). Elewacja ma byc za rok bo kazdy nam ja odradza aby nie uszczelniac domu, bo wilgoc musi wyjsc.Prosze podzielcie sie informacja jak bylo w waszych przypadkach.Pomocy!!! Pozdrawiam,Ewelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 07.08.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Ewcik 1 ja jestem na etapie murowania ścian parteru i też sie zastanaiwam nad kolejnością prac. We wrześniu przyjdzie dekarz, mam nadzieję że zajmie mu to około 2 tyg., i nie wiem co dalej robić. Kogo umawiać? Wiadomo elektrycy, hydraulicy mogą być. Ale nie wiem czy narazie brać sie za ocieplenie poddasza, wylewki podłogowe, czy tynki. W jakiej kolejności to robić???? Jeżeli jest jeszcze ciepło czy mogę poczekac z wstawieniem okien PCV, drzwi itp. żeby sie przy tych pracach nie pobrudziło?? Czy jak to wszystko zrobię w pażdzierniku czy mogę jeszcze w tym roku ocieplać i kłaść elewację czy troche poczekać by dom miał lepsze parametry??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angong 07.08.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Ewcik 1 ja jestem na etapie murowania ścian parteru i też sie zastanaiwam nad kolejnością prac. We wrześniu przyjdzie dekarz, mam nadzieję że zajmie mu to około 2 tyg., i nie wiem co dalej robić. Kogo umawiać? Wiadomo elektrycy, hydraulicy mogą być. Ale nie wiem czy narazie brać sie za ocieplenie poddasza, wylewki podłogowe, czy tynki. W jakiej kolejności to robić???? Jeżeli jest jeszcze ciepło czy mogę poczekac z wstawieniem okien PCV, drzwi itp. żeby sie przy tych pracach nie pobrudziło?? Czy jak to wszystko zrobię w pażdzierniku czy mogę jeszcze w tym roku ocieplać i kłaść elewację czy troche poczekać by dom miał lepsze parametry??? Jeśli mogę coś poradzić odnośnie kolejności prac to wiadomo stan surowy zamknięty i dalej hydraulk, elektryk, tynki, posadzki. Z karton gipsami to bym się wstrzymał aż wilgoć odparuje. U mnie to wyglądało tak: czerwiec stan surowy zamknięty, lipiec instalacje i tynki, sierpień co i podłogówka oraz mixokret, we wrześniu elewacja, w październiku poddasze a w listopadzie glazurnik. Żadnych spoceń na oknach w zimie nawet w łazience. Mieszkam od 15 stycznia. Najważniejsze przeciągi i wietrzenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 07.08.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Jeśli mogę coś poradzić odnośnie kolejności prac to wiadomo stan surowy zamknięty i dalej hydraulk, elektryk, tynki, posadzki. Z karton gipsami to bym się wstrzymał aż wilgoć odparuje. U mnie to wyglądało tak: czerwiec stan surowy zamknięty, lipiec instalacje i tynki, sierpień co i podłogówka oraz mixokret, we wrześniu elewacja, w październiku poddasze a w listopadzie glazurnik. Żadnych spoceń na oknach w zimie nawet w łazience. Mieszkam od 15 stycznia. Najważniejsze przeciągi i wietrzenie. Pozdrawiam. To jak to jest z ta elewacja?Robi sie ja na samym koncu czy to ze dom uszczelni sie zabardzo i wilgoc nie bedzie miala jak wyjsc to bzdura???Mam stan surowy zamkniety, tynki, co, podlogoka i teraz czekam na mixokreta, ktory ma byc po niedzieli.I co dalej....wsztrzymac prace do wiosny czy odczekac do pazdziernika i ruszac z plyta g-k, panelami i plytkami? Poradzcie prosze!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 07.08.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Ewcik1, wszystko zależy od tego, czy się spieszysz z przeprowadzką . Są tacy, którzy się nie spieszą i ciągną budowę latami (jak ja na przykład), a są tacy, którzy się spieszą i całą budowę przeprowadzają podczas jednego sezonu. Jest sporo takich historii na tym forum. Pogadaj z Fizykiem - to chyba największy nasz lubelski sprinter . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angong 07.08.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Jeśli mogę coś poradzić odnośnie kolejności prac to wiadomo stan surowy zamknięty i dalej hydraulk, elektryk, tynki, posadzki. Z karton gipsami to bym się wstrzymał aż wilgoć odparuje. U mnie to wyglądało tak: czerwiec stan surowy zamknięty, lipiec instalacje i tynki, sierpień co i podłogówka oraz mixokret, we wrześniu elewacja, w październiku poddasze a w listopadzie glazurnik. Żadnych spoceń na oknach w zimie nawet w łazience. Mieszkam od 15 stycznia. Najważniejsze przeciągi i wietrzenie. Pozdrawiam. To jak to jest z ta elewacja?Robi sie ja na samym koncu czy to ze dom uszczelni sie zabardzo i wilgoc nie bedzie miala jak wyjsc to bzdura??? Mam stan surowy zamkniety, tynki, co, podlogoka i teraz czekam na mixokreta, ktory ma byc po niedzieli.I co dalej....wsztrzymac prace do wiosny czy odczekac do pazdziernika i ruszac z plyta g-k, panelami i plytkami? Poradzcie prosze!!!!!!!!!!! Tak jak pisałem, tynki i wylewki wietrzyć i na jesieni można startować z elewacją. U mnie tynki i wylewki robione były w lipcu i sierpniu a elewację skończyłem z początkiem października. Całą zimę dobrze grzana chałupa i żadnych zapoceń ani wilgoci!!! Nie ma na co czekac szkoda czasu i pieniędzy aby czekać z elewacją. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewcik1 07.08.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Z ta moja przeprowadzka to jest tak roznie...dobrze bedzie jak szybko wybudujemy, ale z drugiej strony mamy gdzie mieszkac-40 m2 to cztardziesci ale zawsze to swoje!!Musze dorwac fizyka i z nim pogadac!! Tobie angong dzieki za dobre rady tylko boje sie ze w tym roku to zima nie bedzie jak rok temu i wszystkie moje kafelki poodpadaja hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 07.08.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 angong też Ci bardzo dziękują za dobre rady. Przydadzą sie bardzo. Widze, że większość z Was jeżeli chodzi o wylewki decydowałą sie na miksokreta, chyba też sie nad tym zastanowię, koszty chyba podobne jak z gruchy, a szybciej jest. Może macie namiary na jakieś dobre ekipy. Aha a jakie robiliście, albo zamierzacie robić tynki: tradycyjne czy z agregatu, może też macie namiary na kogoś dobrego. Będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 07.08.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Pochwalcie sie jakie wybraliscie dachy? Ja stoję przed wyborem materiału (etap wyceny) i natrafiłam na czeskiego producenta dachówki ceramicznej TONDACH.Zobaczymy na ile wyceni mój dach? Zastanawialiśmy sie nad blachodachówką,w koło wszyscy namawiają nas na dach. cementową bo niby zbliżone koszty!! I życiowy dylemat! Napiszcie na jakie pokrycie sie zdecydowaliscie ostatecznie,nie chodzi mi o zalety,bo o tym jest pełno,ale co wybiera sie w naszych rejonach? Pozdrawiam budujących!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 07.08.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Ja będę miała dachówkę cementową Braas Cisar, kasztanowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 07.08.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2007 Pochwalcie sie jakie wybraliscie dachy? Ja stoję przed wyborem materiału (etap wyceny) i natrafiłam na czeskiego producenta dachówki ceramicznej TONDACH.Zobaczymy na ile wyceni mój dach? Zastanawialiśmy sie nad blachodachówką,w koło wszyscy namawiają nas na dach. cementową bo niby zbliżone koszty!! I życiowy dylemat! Napiszcie na jakie pokrycie sie zdecydowaliscie ostatecznie,nie chodzi mi o zalety,bo o tym jest pełno,ale co wybiera sie w naszych rejonach? Pozdrawiam budujących!!! Jak dobrze się poszuka, to można znaleźć dachówkę ceramiczną niewiele droższą od dachówki cementowej i innych pokryć. Ja kiedyś miałam apetyt na pewien model Tondacha, ale ów model został niestety wycofany. Pomysł był zresztą niepraktyczny, bo nie było wtedy w Lublinie przedstawiciela i trzeba by było dachówkę przywozić z daleka - bezsens. A co się wybiera w naszych rejonach? Wszystko ( a może ) . De gustibus... i tak dalej. Priorytety są różnorodne - jedni chcą się wyróżniać (np. w kontekście sąsiadów) , inni wręcz przeciwnie, a jeszcze inni w ogóle na tę kwestię nie zwracają uwagi. W ramach regionu mogą być różne warunki mikroklimatyczne - na to warto zwrócić uwagę. W mojej okolicy na przykład, domy na podmokłych łąkowych terenach, mają dachy omszałe - zwłaszcza, jeśli jest na nich blacha lub dachówka cementowa. Kilka kilometrów dalej, na wzgórzu, gdzie nie ma takiej wilgotności - ta kwestia nie ma już takiego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts