BartekS 12.08.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 gdzie najlepiej udać się po blachodachówkę?? polećcie coś!!! Kupowałem w Orionie - w siedzibie w Baraku, są też w razie czego na Zemborzyckiej 57. A ja się zapytam o ekipę z miksokretem - ile kosztuje m2 z materiałem ? Najlepiej jakby chłopaki układali też pod tym styropian, jakoś nie wierzę we własne siyły w zakresie ładnego wypoziomowania i szczelnego ułożenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monti2008 12.08.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Gdzie najtaniej kupię rury PCV do kanalizacji ? Na razie na ułożenie pod chudziakiem. pozdrawiam Podpinam się do pytania o koszty rur kanalizacyjnych. Ile bierze hydraulik za rozłożenie instalacji przed zalaniem chudziaka ? Kupiłem w Neptunie na Mełgiewskiej. Mają dużo materiału,a jeszcze udało się wytargować mały rabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 12.08.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 gdzie najlepiej udać się po blachodachówkę?? polećcie coś!!!...A ja się zapytam o ekipę z miksokretem - ile kosztuje m2 z materiałem ? Najlepiej jakby chłopaki układali też pod tym styropian, jakoś nie wierzę we własne siyły w zakresie ładnego wypoziomowania i szczelnego ułożenia Robocizna około 12 zł za m2 (z ułożeniem styropianu), piach i cement około 15 zł na m2 a styropian zależy jaka grubość i gdzie kupiony Tak, a nawet drogo! U nas biorą po 25, a i za 23 zrobią A gdzie takie tanie ekipy występują?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelam78 13.08.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam serdecznieA ja mam pytanie dotyczące podbitki z pcv, jaki koszt robocizny + materiał??Macie sprawdzoną ekipę, potrzebuję jej ok października.Dzięki i pozdrawiamIza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guzi 13.08.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Poszukuję dobrej ekipy do wykonania ogrodzenia z paneli kratowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katpro 13.08.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 Witam!!!Czy ktoś robil na dachu instalację odgromową (piorunochron), bo tak się nad tym zastanawiam. Właśnie fachowcy układają mi blachodachówkę na dachu i przy okazji mogliby zrobić i to.Nie wiecie, gdzie to się kupuje- jakieś uchwyty do gąsiorów, drut i takie tam, i ile to w ogóle kosztuje ????Pozdrawiam !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 13.08.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2009 A my od ponad tygodnia mieszkamy!!! Jeszcze mocno prowizorycznie i dom ciągle jest placem budowy, ale już na swoim!!! Gratulacje a jak z odbiorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 14.08.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Jeszcze raz wielka prosba o namiary na glazurnika! Wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 14.08.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Ja mam jeszcze kilka pytań. Czy ktoś miał doświadczenia z firmą OSTERM ? Robią u mnie odkurzacz, c.o. i wod.-kan. ? Drugie pytanko - czy ktoś robił wentylację nawiewno-wywiewną ? Bo się nad takim czymś mocno zastanawiam, dom przy obecnej technologii jest w miarę szczelny i nie wiem, czy zwykła wentylacja grawitacyjna będzie wystarczająca. Dom mam tak 1000m3, może ktoś robił wentylację w domu o podobnej kubaturze i może powiedzieć ile go to wyniosło ? Oczywiście wersja prosta, bez odzysku ciepła. I ostatnie pytanie - zrezygnowałem z kominka z płaszczem, zdecydowałem sięna normalny z DGP. Fachowiec powiedział mi za całość - kominek + rozprowadzenia + akcesoria + obudowa niegrzejącą = 15 000 zł. Troszkę mnie ta cena przeraziła, nawet licząc, że sam wkład będzie kosztował 5 000 zł.Co możecie powiedzieć z własnego doświadczenia na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vaclav 14.08.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Wydaje mi się, że 15 tys za kominek z DGP to sporo. Ja zapłaciłem ok. 8500 za całość - rozprowadzenie do 5-ciu pomieszczeń, proste wykończenie z trawertynu. Oczywiście dużo zależy od tego jaki się wybierze wkład i jakie się planuje wykończenie, ale i tak wydaje się, że sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radecki 14.08.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Witam!!! Czy ktoś robil na dachu instalację odgromową (piorunochron), bo tak się nad tym zastanawiam. Właśnie fachowcy układają mi blachodachówkę na dachu i przy okazji mogliby zrobić i to. Nie wiecie, gdzie to się kupuje- jakieś uchwyty do gąsiorów, drut i takie tam, i ile to w ogóle kosztuje ???? Pozdrawiam !!!! Witam! Rozmawiałem sobie ostatnio z naszą elektryczką na ten temat i oto co mi wyszło: 1. Piorunochron nie zawsze jest wymagany (w sensie formalnym, tzn. do odbioru budynku). U mnie akurat nie jest. Nie ta strefa zagrożenia. 2. Pomimo to ludzie czasami instalują sobie piorunochrony, nawet jeśli nie muszą (ja olewam). 3. Jeżeli dom jest kryty blachą (czy tam blachodachówką - wszystko jedno) to dach może być potraktowany jako piorunochron, pod warunkiem, że blacha ma przynajmniej 0,5mm grubości. 4. Jeśli metalowy dach ma być piorunochronem to trzeba go uziemić, przy czym uziemienie to nie może być bezpośrednio połączone z uziemieniem budynku podłączonym do głównej tablicy rozdzielczej. 5. Należy zatem zakopać w ziemi kilkadziesiąt metrów bednarki (najlepiej dookoła domu) i połączyć ją w kilku punktach z dachem. Takie rozwiązanie jest zgodne z nie tylko z przepisami budowlanymi, ale także z fizyką, a nawet zdrowym rozsądkiem. Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radecki 14.08.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 gdzie najlepiej udać się po blachodachówkę?? polećcie coś!!! Witam! My kupowaliśmy w Inwestorze. Mieli konkurencyjne ceny i dostarczali wszystko, łącznie z oknami dachowymi. Nie było też problemu z czymś takim jak zwrot tego co nie poszło. Z innych firm, które braliśmy pod uwagę pamiętam jeszcze WAT Też mieli niezłe ceny. Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radecki 14.08.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Dardurko! (...) Czy 35 zł za robociznę m2 elewacji (ze zrobieniem cokołu i podbitką) to realna cena? Tak, a nawet drogo! U nas biorą po 25, a i za 23 zrobią Czy w tej cenie faktycznie jest wszystko? (cokół, podbitka, malowanie, itd.) Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 15.08.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Radecki, no właśnie mozesz coś powiedzieć o blachodachówce z WAT?u nas na lokalnym składzie są po 20 zł i zastanawiam się czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dardurdka 15.08.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Dardurko! (...) Czy 35 zł za robociznę m2 elewacji (ze zrobieniem cokołu i podbitką) to realna cena? Tak, a nawet drogo! U nas biorą po 25, a i za 23 zrobią Czy w tej cenie faktycznie jest wszystko? (cokół, podbitka, malowanie, itd.) Pozdrawiam Radek Z tego co wiem, to tak... choć u nas jeszcze elewacji nie ma... np. Tudrójki robią elewację po 35zł, ale jest też kilka ekip z okolic Niedrzwicy co robią po 25zł... Każdy ma swoje argumenty, choć ja robót ani jednych ani drugich nie oglądałam, choć będę ale jeszcze nie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apieczyk 15.08.2009 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 Ja mam jeszcze kilka pytań. Czy ktoś miał doświadczenia z firmą OSTERM ? Robią u mnie odkurzacz, c.o. i wod.-kan. ? Drugie pytanko - czy ktoś robił wentylację nawiewno-wywiewną ? Bo się nad takim czymś mocno zastanawiam, dom przy obecnej technologii jest w miarę szczelny i nie wiem, czy zwykła wentylacja grawitacyjna będzie wystarczająca. Dom mam tak 1000m3, może ktoś robił wentylację w domu o podobnej kubaturze i może powiedzieć ile go to wyniosło ? Oczywiście wersja prosta, bez odzysku ciepła. I ostatnie pytanie - zrezygnowałem z kominka z płaszczem, zdecydowałem sięna normalny z DGP. Fachowiec powiedział mi za całość - kominek + rozprowadzenia + akcesoria + obudowa niegrzejącą = 15 000 zł. Troszkę mnie ta cena przeraziła, nawet licząc, że sam wkład będzie kosztował 5 000 zł.Co możecie powiedzieć z własnego doświadczenia na ten temat ? A ja zachowałem sobie na pamiątkę wycenę z tej firmy na poziomy kanalizacyjne opiewającą na 11tys.zł , którą mi dostarczył kierownik naszej budowy, którego wykopałem (prawie dosłownie) tuż przed wykonaniem więźby...myślał że znalazł doją krowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 16.08.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 A ja zachowałem sobie na pamiątkę wycenę z tej firmy na poziomy kanalizacyjne opiewającą na 11tys.zł , którą mi dostarczył kierownik naszej budowy, którego wykopałem (prawie dosłownie) tuż przed wykonaniem więźby...myślał że znalazł doją krowę. Troszkę dziwna ta cena - u mnie wod.-kan. wyceniony jest bez przyłączy na niecałe 4k zł. Mam do porównania wycenę od "niezależnego" fachowca i jest ona droższa na całości o jakieś5k zł, nie mówiąc o różnicy w proponowanych urządzeniach i ogólnie rozwiązaniu instalacji. W archiwum znalazłem kilka osób, które miały styczność z tą firmą i dobrze ją oceniały, może tylko tobie się tak trafiło, albo kierownik bardzo ładnie przekręcił ofertę Ja przy nich zostanę, po zakończeniu prac opiszę co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radecki 16.08.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Radecki, no właśnie mozesz coś powiedzieć o blachodachówce z WAT? u nas na lokalnym składzie są po 20 zł i zastanawiam się czy warto. Niewiele mogę powiedzieć, bo koniec końców jej nie kupiłem. Opinii miałem niewiele, ale muszę przyznać, że były raczej pozytywne. (WAT robi różne blachy, nas interesowały te troszkę solidniejsze) Ostatecznie u nas na dach poszła PLANNJA (ponoć szwedzka), po 26 PLN za m2 brutto. Coś bardzo podobnego w WAT-cie wychodziło o złotówkę taniej. To było w październiku 2008. Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radecki 16.08.2009 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Dzięki Dardurko! Dostaliśmy ofertę po 35. Znaczy, trzeba się będzie troszkę potargować Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klary1 17.08.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Witam, Gdzie kupowaliscie stropy terivy ? i ewentualnie jak teraz ksztaltuja sie ceny ? tak okolo - pytam poniewaz bede potrzebowal pod koniec tygodnia Pozdr MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts