Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Idkam - wg mojej maleńkiej wiedzy ekonomicznej :oops: najgorsze co można zrobić, to zadłużyć się walutowo w tzw dolince kursowej, a takowa chyba nastąpiła. Z wyliczeń typu ryzyko walutowe/cena kredytu wynika, że franka opłaca się brać do poziomu jakieś 2,65-2,70 PLN. Poziom krytyczny - 2,40.

Ale trudno tak naprawdę wyczuć, co stanie się w długim okresie. Podobno w tym roku złotówka ma być w miarę silna i stabilna.

Mi by też przydała się taka wiedza, zwłaszcza podejrzewam koło marca-kwietnia, kiedy to udamy się po kredyt :roll: I też interesują mnie raczej niskie raty - mamy zamiar go spłacić szybciej po sprzedaży mieszkania. Także i nam frank po głowie chodzi...

A co u nas - mamy maleńki postęp z mediami - jeśli jeszcze uzyskamy 100% akceptacji sąsiadów - możemy ruszać (W KOŃCU) z pozwoleniem na budowę :D . Jak to nastąpi, to się upiję...

Musimy mianowicie zmodyfikować projekt doprowadzenia wody, żeby móc doprowadzić sobie gaz po realnych kosztach. Woda jest realizowana dzięki sporej inwestycji z udziałem gminy na podstawie ogólnego projektu. Żeby to zmienić potrzebna była "ścieżka zdrowia" w urzędach.

A gaz mamy 20m od działki, tylko doprowadzany będzie tzw traktem pieszym, w którym nie zmieszczą się 4 instalacje. Musieliśmy poprosić o zaniechanie budowy wodociągu na tym odcinku.

Ale jeśli sąsiedzi się zgodzą (ustną zgodę już mamy, właściwie chodzi o jednego sąsiada), będziemy mieli gaz, bo już szcerze mówiąc różne rzeczy mi po głowie chodziły...

BabaB

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

idkam - zamierzam zaciagnać dokładnie taki sam kredyt jak ty (120 000 PLN) no i cały czas mam dylemat -czy w CHF czy w złotych. Obecnie nie jest dobry czas na zaczynanie kredytu w walucie ponieważ jest ona faktycznie w dołku i na początku rata kredytu jest bardzo atrakcyjna. Gorzej jak waluta podrożeje- i wtedy :o :evil: . jak mozesz to pozwlekaj z kredytem i dalej obserwuj co się bedzie działo z walutą! CHF nie osiągnął jeszcze minimum. Najlepsze efekty daje kredyt zaciagany w "średnicy" waluty- nic wtedy cię nie dziwi. Niestety budowa raczej nie może zbyt długo czekać...

Jeśli masz taka mozliwosć w kredycie(banku) to czasem opłaca sie przewalutować kredyt- nawet kilka razy w przeciagu np. 30 lat (mimo kosztów).

Mi się jeszcze nie spieszy (kredyt w lipcu/sierpniu) ale chyba jednak zaryzykuję CHF bo mimo skoków innych walut, ruchy franka nie obciażały wielkimi stratami w ub. roku

Daj znać (najlepiej na emalie) jesli znajdziesz ciekawą ofertę kredytu hip.

Witam :-)

Śniegu nie ma, a grupa w zimowy sen zapadła...

Mam pytanie do "postawionych" i zaawansowanych - w jaki sposób załatwialiście barak na budowę? Co lepiej - zwykły blaszak czy jakiś kontener? Czy można coś takiego wynająć (i za ile)? Pewnie przywozi się toto dźwigiem...

Pozdrówka dla wszystkich mniej lub bardziej zimowo zrelaksowanych :-)

BabaB

Witam wszystkich,

dzisiaj oddaliśmy projekt do adaptacji. Teraz tylko czekać "aż się zrobi" i składamy papiery do pozwolenia na budowę.

Mamy jeszcze jeden dylemat, mianowicie szambo czy poś? Najważniejsza kwestia to kasa, ale też grunt u nas nie najlepszy do poś, wprawdzie na części działki mamy grunt piaszczysty, ale to w końcu działki i aby ją tam zrobić trzeba by było ciągnąć wszelkiego rodzaju rurki ze 30 m. I nie wiemy. Chyba zdecydujemy się na szambo. Co o tym myślicie? A co wy macie?

Dobrej nocy życzę i kolorowych snów :wink: .

Marta

Chcieliśmy wynająć. Obdzwoniliśmy firmy budowlane. Usłyszeliśmy, że nie praktykują. Postanowiliśmy kupić garaż-blaszak, ale wychodziło coś ponad 1200,00 zł. I taki...bez okien i drzwi. Na materiały by się nadawał, ale jako pomieszczenie socjalne dla ludzi nie bardzo. Przez "Anonse" zaczęliśmy szukać baraku. Trafiliśmy na ogłoszenie: barakowóż (bez kół) plus blaszak za 800,00 zł. Znegocjowaliśmy na trochę mniej. Plus transport z HDS, ok. 400,00 zł do 20 km poza miastem. To tyle. Będziemy chcieli to sprzedać, może jesienią. :wink:

cześć

tez szukaliśmy jakiegoś garażu, ale w końcu nie kupiliśmy - budowaliśmy bez :)

co do szamba/POŚ, to nawet jeśli grunt jest słabiej przepuszczający, to stosuje się piaskową podsypkę pod drenaż i spełnia to swoja funkcję...ja tam polecam jednak POŚ :)

Ella - znalazło się coś co wygląda jak rękawiczki, może to Twoje? ;)

pozdr,

Adaptacja branżowa - kanalizacja zrobiona. Jeszcze prąd. W pierwszym tygodniu lutego będę miał komplet dokumentów do starostwa. Mam nadzieję ...

Jeśli chodzi o budowę - to jednak zaryzykuję firmę - jeszcze dam ofertę do 2-3 miejsc. Zobaczymy.

Paweson - daj znać. Rozmawiałem o tamtym komisie - znajdziemy znajomych.

pozdrawiam

Ojej, widzę, że mój blaszak robi karierę :o :D .

Rzuciłam na razie wstępne hasło, nad ceną muszę się dopiero zastanowić :wink: , dam znać za jakiś miesiąc.

Weźcie jednak pod uwagę rzecz następującą: przy kupowaniu od producenta macie w cenie transport i złożenie konstrukcji na miejscu, a przy kupowaniu z drugiej ręki trzeba o wszystko zadbać samodzielnie, co może być czasem uciążliwe (lub kosztowne). Dlatego przekalkulujcie to sobie dobrze przed decyzją :wink: .

pozdrawiam