Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po lewej mijasz dom Guita, jedziesz kawalek prosto w strone zalewu, po prawej jest ulica Przemyslowa, na samym rogu stoi nowy dom z wiezyczka i zolta elewacja, z boku tego domu jest pusta nieogrodzona dzialka z duzym slupem energetycznym, to jest wlasnie moja dzialka. rzut kamieniem od Guita.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hmm... tak sobie czytam i mysle ze moze warto zrobic mapke gdzie kto sie buduje... bedzie nam latwiej do siebie trafic.

Idzie weekend, czas sie znajdzie, powiedzcie tylko czy to dobry pomysl czy sobie odpuscic?

Chętnie, tylko o ile u was jest już co oglądać, o tyle u części tylko pusta działka. Ale mapkę jak najbardziej można zrobić.

Tylko kto się tego podejmie?? Ja niestety nie mam pojęcia jak za coś takiego się zabrać.

Znów nie przychodziły mi powiadomienia o odpowiedziach :evil: .

Pyza, jesli masz czas i wiesz jak to zrobic , to faktycznie taka mapka by sie przydala. Guit swego czasu jak organizowal u siebie spotkanie to zrobil taka mala mapke swojej okolicy i zaznaczyl na niej rowniez moja dzialeczke i dzialke Wukana. Prawie wszystkie grupy na forum maja swoje mapki tylko ta nasza Lubelskia troche zostaje w tyle. Poz

cze! mapka to świetny pomysł - ja chętnie podam naszą lokalizację.

aik -to wiem już gdzie. Niedaleko was- na przeciwko bramy do zalewu mój kolega (muzyk z filharmonii) również kupił tam działkę- obok takej antycznej ruderki! ma chęć sie tam budować ale nie wiem czy w tym roku.

Ja buduję przy trasie do torów- tzn. w bocznej ( ul. szeroka) za takim niewykończonym domkiem. jeszcze nawet nie ogrodzona działka.

Czesc

Ponawiam prosbe o namiary na hydraulika do zrobienia przylacza wodnego .... to sie robi pilne a ja ciagle nie mam nikogo polecanego (nie chcialbym dzwonic z ksiazki telefonicznej...)

Ziemia mi sie wozi na dzialke ... i to mnie cieszy ...

Szukam tanich cegiel na fundamenty - czy moze wiecie jaka cene mozna wywalczyc ??

Fizyk : po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw na razie jest 75:25 dla meganki (ogladalem ja) niemniej jednak do ostatecznej decyzji sprawa wisi i czeka.

Pawson

Do Idkam, my też z rozpoczęciem prac czekamy do wiosny (w maju będziemy kłaść parkiet - już zamówiony, a potem malowanie, meble i meszkamy mam nadzieję w lipcu), piszesz że o kasę się starasz, czyli już załatwiasz kredyt? Jeżeli tak, to w jakim banku i w jakiej walucie, daj znać ponieważ my jeszcze na razie jeszcze wstrzymujemy się.POZDROWIENIA

Ale cisza. Jak makiem zasiał. hoooop hoooooooooooop, jest tam kto??

Od 9.01 żadnego postu? Nie wierzę. My tu sobie gadu gadu, a ja awansowałem kilka postów temu na Forumowicz - to brzmi dumnie. To olbrzymi postęp w budowie.

W tym tygodniu dużo się u mnie roztrzygnie - prawdopodobnie zdecyduję się ostatecznie na firmę i wreszcie dostanę kompletny zaadoptowany projekt. Taki mam plan na ten tydzień.

Jeśli chodzi o kredyt to ja bedę brał dopiero pod koniec budowy. Ile się da to pociągnę za gotówkę (mam nadzieję że wystarczy).

Pawson - jest takie powiedzenie:

Ford - g..wno wart - Reno i Fiat to jego brat :D

Kup autko od mojego teścia - nie pożałujesz.

Witajcie,

- kwity mam

- o kasę się staram

- ekipy mam

Od czego powinienem zacząć kolejny etap?

To, że muszę czekać na wiosnę to wiem, ale jak przymierzyć się do zakupów?

Kto ma mi powiedzieć ile?

PODPOWIADAJCIE!!!

DZIĘKI!

idkam, a dawaliście projekt do wyceny? materiały bierzcie z tej firmy, która zaproponowała wam najlepsze warunki. Tak mi się wydaje, że musicie zdecydować się na jakąś firmę i umówić się na termin, kiedy dostarczyć mają materiały.

all: JAK NIE TO NIE ... SAM SOBIE ZNALAZŁEM HYDRAULIKA :(

spotkanie jutro; o wynikach napisze

IDKAM: mysle ze i ty powienienes sie tym zajac - znalezc kolesi od pradu wody ew. gazu zeby ci zrobili przylacza na plac budowy zeby mozna bylo startowac na wiosne - ja wlasnie to robie. Co do materialow to u mnei STALMET - mam kupionu PTH - lezy u nich a reszty kupie pozniej - chyba zeby sie pojawilo cos w super cenie - maja mi wtedy dac znac i bede kupowal od razu.

Powiedz mi czy ty zamowiles juz drewno na wiezbe i czy STasio juz ci wyliczyl lub potwierdzil wyliczona w projekcie ilosc drewna. Z tego co wiem to warto je zamawiac w luty zeby bylo z zimowego ciecia i warto zeby ciesla sprawdzil pod siebie to wyliczenie wteyd jest spokoj. Ja chyba pojade do Stasia (100km) zeby mi to wyliczyl wiec jesli i ty bys chcial to pisz... moze bysmy sie razem wybrali...

FIZYK - po prostu nie kupuje sie nic na F (ford, fiat i francuski :):) ale co tam ...

pozdro

Pawson

IDKAM: mysle ze i ty powienienes sie tym zajac - znalezc kolesi od pradu wody ew. gazu zeby ci zrobili przylacza na plac budowy zeby mozna bylo startowac na wiosne - ja wlasnie to robie. Co do materialow to u mnei STALMET - mam kupionu PTH - lezy u nich a reszty kupie pozniej - chyba zeby sie pojawilo cos w super cenie - maja mi wtedy dac znac i bede kupowal od razu.

Dzięki. Jak możesz poleć kogoś na PRIV (gaz, woda, prąd)

Czy hurtownia podsunęłą Ci rozwiązanie z VATem (umowa o dzieło) ??

Powiedz mi czy ty zamowiles juz drewno na wiezbe i czy STasio juz ci wyliczyl lub potwierdzil wyliczona w projekcie ilosc drewna. Z tego co wiem to warto je zamawiac w luty zeby bylo z zimowego ciecia i warto zeby ciesla sprawdzil pod siebie to wyliczenie wteyd jest spokoj. Ja chyba pojade do Stasia (100km) zeby mi to wyliczyl wiec jesli i ty bys chcial to pisz... moze bysmy sie razem wybrali...

Nie rozmawiałem ze Stasiem długo, umawiamy się i jedziemy moim (za free). OK?

Idkam - xerujesz pierwsze strony projektu z obmiarami. Każda porządna hurtowania wyliczy ci zapotrzebowanie na materiał. Musisz okreslić z czego budujesz, jaką chcesz dachówkę itd. Daj dla orientacji do kilku firm projekt do wyceny razemz wykonaniem. Jest kilka firm, które się tym zajmują: Omega, Maxform, Lubopol i jesczze kilka innych. One przygotują ci ofertę na materiały i robociznę. Może cie to zainteresuje - mnie - zainteresowali, bo nie będę miał możliwości "dorabiać" jako zaopatrzenie. Niestety - taką mam pracę.

Będziesz miała podział na materiały i robociznę. Koniecznie trzeba się targować. Zaletą takiego układu jest stawka VAT - 7% na wszystko.

O jakich kwitach piszesz? - Masz już pozwolenie na budowę uprawomocnione? Wiem że trzeba chyba 2 odczekać, potem dać info w gminie o rozpoczęciu robót, tydzień zaczekać i dopiero działać.

Jeśli tak to załatwiaj (tak jak Pawson mówił) przyłącza. Część przyłączy zrobią fachowcy z Gazu i Lubzelu. Już musisz zacząć załatwiać.

Ważna rzecz - załatwiaj ładną pogodę ;)

W temacie samochodów : wiecie co oznacza FIAT 126P:

Fatalna Imitacja Auta Turystyczneo 1-no osoboweg0, 2-drzwiowego, 6-krotnie Przepłaconego.

Mimo to uważam że zasługi facika dla naszego rozwoju motoryzacyjnego są niepodważalne.

Pawson - średnia cena malucha to 3-3,5 tys zł. Wiesz ile możesz kupić maluchów zamiast jednej Meganki ?? Zastanów się.

Na poniedziałek - biały maluszek - tak na kaca (myszek nie będzie widać) poweekendzie.

Na wtorek - zielony - żebyś z nadzieją apojrzał na już rozpoczęty tydzień.

Środa - pomarańczowy lub różowy - w końcu połowa tygodnia,

Czwartek - tu obojętnie - np Twój ulubiony,

Piątek - niebieski - marzenie o weekendzie,

Sobota, Niedziela - po co Ci samochód. Szkoda prawa jazdy.

Zastanów się.

IDKAM: za free - zawsze - mysle ze moze by sie tam wybrac w sobote / niedziele z rana ... ja jestem w dwóch osobach (ja + zona)

namiary na hydraulika jak sie okaze Ok to ci dam w czwartek - gazu nie robie a prad mi robi znajomy, ktory normalnie sie tym nie zajmuje to tyle

Wg mnie te wszystkie sposoby na VAT to sa funta kłaków nie warte ale to oczywiscie tylko moje zdanie. Niemniej jednak na 5-8 szefow firm budowlanych z ktorymi rozmawialem kazdy sie wymadrzal jak to sie zaoszczedzi na VAT wspolpracujac z nim (zreszta wg mnie zaden nie wiedzial o czym mowi ale kij) i potem dawal cene robocizny taka ze zwykly majster moglby ci doliczyc nawet 50 % VAT-u a i tak bylby tanszy od nich .... Zalecam rozsadek - tym bardziej ze w koncu nasi kochani ustawodawcy uchwala zwrot VAT-u z faktur na materialy budowalne i sie odliczy te nieszczesne 15 % od PDOF....

Mysle ze mozemy sie zdzwonic wieczorem na stacjonarne i pogadac.

przeslij mi numer i godzine na priv