Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oj Pawson, Pawson. Maluch to fajna sprawa - osobiście jak wiesz mam dwa maluchy i jestem zadowolony. Chociaż do młodszego został wezwany ostatnio mechanik - bo się strasznie przegrzał (czyt. złapał tempertaturę). Ale generalnie polecam.

Dziś bedę w serwisie u Nazaruka - rzucę okiem czy nie ma czegoś ciekawego.

Jeśli chodzi o Vat - to Pawson ma rację - jesli idzie o robociznę. Żaden majster nie weźmie tyle co firma (zawsze będzie tańszy), ale sama robocizna to tylko część (zresztą mniejsza) kosztów. Większość kosztów to jednak materiały a te będą miały 7% VAT a nie 22%. Ja dam do zbudowania stan surowy (albo developerski) firmie, a do wykończenie - znajdę dobrego majstra. Jestem pewien że zapłacę więcej niż w systemie gospodarczym, ale mam też 80 % pewności, że wprowadzę się w tym samym sezonie. Przy systemie gospodarczym - tej pewności bym miał znacznie mniej.

Druga sprawa to to, że ja buduję niezbyt duży domek, więc przelicznik od metra będzie mniejszy u mnie niż w większych budynkach (103 użyt.+ 16 m garaż), czyli nie całe 120 metrów. Stan surowy poniżej 1000 za m2 w ścianie 3W, krytej Ceramiką.

Pytanie do All

Czy nadal zwiedzamy pizzernie lubelskie (lub inne knajpy)????

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

FIZYK - ty tez masz dzisiaj handre i nie mozesz pracowac :):)

1. Co do maluchow to rozwazamy wejscie w posiadanie poniewaz fabryka zaczyna zblizac sie niebezpiecznie do daty zamkniecia .... i pozniej moze byc za pozno

2. O vacie mialem caly ekran tekstu juz ale skasowalem bo mi sie nie chcialo pisac - sluze info przy spotkaniu

3. Ja chce do knajpy - dzisiaj - co ty / Wy na to ??

4. Firmy sa drogie, przekrety z VAT-em raczej nieoplacalne zarowno branie mateialow na majstra jak i branie majstra na materialy - jak ktos chce szczegoly to mozna pogadac na privie lub na piwie :):) o tym ...

Pawson

Pawson - źle mnie odebrałeś. Handry nie mam - ale nie prawda, że nie chce mi się pracować dzisiaj. Nie chce mi się pracować od POCZĄTKU ROKU.

Jedna firma się na mnie wypięła. Dostałem eleganckiego SMSa że mają dużo zleceń (taki polecony przez znajomych), czekam na jeszcze jedną ofertę i więcej nie szukam. Mam to gdzieś. Potarguję ile sie da w firmie M i chyba się zdecyduję.

Przedluża mi się też termin papierów (adaptacja projektu). Co prawda mam obiecane na ten tydzień, ale już się nie mogę doczekać kiedy bede miał pozwolenie na budowę. Nerwy ...

Chyba najgorsze jest podjęcie decyzji - a potem ... kolejnych decyzji.

Ale jak już kiedyś powiedzieliśmy:

Najważniejsze są: determinacja i pieniądze.

Oj Pawson, Pawson. Maluch to fajna sprawa - osobiście jak wiesz mam dwa maluchy i jestem zadowolony. Chociaż do młodszego został wezwany ostatnio mechanik - bo się strasznie przegrzał (czyt. złapał tempertaturę). Ale generalnie polecam.

Dziś bedę w serwisie u Nazaruka - rzucę okiem czy nie ma czegoś ciekawego.

Jeśli chodzi o Vat - to Pawson ma rację - jesli idzie o robociznę. Żaden majster nie weźmie tyle co firma (zawsze będzie tańszy), ale sama robocizna to tylko część (zresztą mniejsza) kosztów. Większość kosztów to jednak materiały a te będą miały 7% VAT a nie 22%. Ja dam do zbudowania stan surowy (albo developerski) firmie, a do wykończenie - znajdę dobrego majstra. Jestem pewien że zapłacę więcej niż w systemie gospodarczym, ale mam też 80 % pewności, że wprowadzę się w tym samym sezonie. Przy systemie gospodarczym - tej pewności bym miał znacznie mniej.

Druga sprawa to to, że ja buduję niezbyt duży domek, więc przelicznik od metra będzie mniejszy u mnie niż w większych budynkach (103 użyt.+ 16 m garaż), czyli nie całe 120 metrów. Stan surowy poniżej 1000 za m2 w ścianie 3W, krytej Ceramiką.

Pytanie do All

Czy nadal zwiedzamy pizzernie lubelskie (lub inne knajpy)????

Fizyk, jak porządnie popytasz, sporo materiałów ma szanse mieć VAT 0% :-) Wtedy każda firma wysiada ;-)

Najważniejsza jest determinacja w zdobywaniu pieniędzy ;-)

P.s. Oj, też mi się nie chce dzisiaj, ale muszem :(

Idkam - xerujesz pierwsze strony projektu z obmiarami. Każda porządna hurtowania wyliczy ci zapotrzebowanie na materiał.

Tu już prawie wybrałem ... Zemborzycka lub Energetyków ... jeszcze się waham ...

O jakich kwitach piszesz? - Masz już pozwolenie na budowę uprawomocnione? Wiem że trzeba chyba 2 odczekać, potem dać info w gminie o rozpoczęciu robót, tydzień zaczekać i dopiero działać.

Decyzję mam, w czwartek mam nadzieję, ją uprawomocię.

Kwity do banku mamm jutro idę do sądu po wypis z KW.

Jeśli tak to załatwiaj (tak jak Pawson mówił) przyłącza. Część przyłączy zrobią fachowcy z Gazu i Lubzelu. Już musisz zacząć załatwiać.Ważna rzecz - załatwiaj ładną pogodę ;)

TO JEST EXTRA POMYSŁ, JAK MACIE NAMIARY NA SOLIDNE I OCZYWIŚCIE ROZSĄDNE CENOWO EKIPY, PROSZĘ O WSKAZÓWKI.

Dzięki

M

IDKAM: za free - zawsze - mysle ze moze by sie tam wybrac w sobote / niedziele z rana ... ja jestem w dwóch osobach (ja + zona)

Tu nie ma problemu, tylko że ... w ten weekend siedzę z córką (żona chłonie wiedzę) .... za tydzień jadę do Wawy, ale wracam w sobotę ... może niedziela?

namiary na hydraulika jak sie okaze Ok to ci dam w czwartek - gazu nie robie a prad mi robi znajomy, ktory normalnie sie tym nie zajmuje to tyle

Oki, czekam z nieierpliwością

Mysle ze mozemy sie zdzwonic wieczorem na stacjonarne i pogadac. Przeslij mi numer i godzine na priv

Oki, wysyłam.

Pozdrawiam

M

A z Vatem dzięki za info, jeszcze to z hurtownią ustalę...

No toś mi Baba zabiła ćwieka. Słyszałem że niektóry materiały można kupić baardzo promocyjnie z 0 % Vatem (wypadły z transportu czy coś w tym stylu:)) Ale tak formalnie 0 VAT. Napisz coś więcej.

JA CHCĘ, JA, JA CHCĘ..... Spotkanie - każdy dzien w przyszłym tygodniu.

Idkam - ty się nie wahaj dawaj do wyceny i tu, i tu. Im więcej ofert tym lepiej.

I jeszcze w kwestii formalnej: dzisiaj też mi się nie chce! I co z tego?

Ech, życie ...

Ja się przyłączę do pytań o kwestię gazowniczą: jak sie w L-nie bardziej opłaca - zlecic to gazowni czy szukać prywatnego wykonawcy? Mamy do zrobienia z sąsiadami ok. 30m przyłącza do granicy działek (na 3 osoby) + u nas na działce ze 20m

Przyłączam sie też do prośby o ciekawe namiary w kwestii kredytowej. Mnie to bedzie interesowało ok. marca/kwietnia (wtedy spodziewam sie w końcu dostać pozwolenie na budowę).

BabaB

Ja zrobiłam to wten sposób, że dotarłam do ludzi pracujących w gazowni i zajmujących się tym zawodowo i zrobili mi przyłącze po godzinach taniej i lepiej. Spróbuj w ten sposób, podobnie robiłam z wodą.POZDROWIENIA

Ja i moja córcia.... obie ząbkujemy :wink: :D :D . Ale mnie chyba bardziej boli :cry: .

Spotkanie, owszem, piszę się na to.

Współczuję, jeszcze pamiętam jak rok temu mój mały ząbkował (tydzień czasu wychodziły mu zęby przedtrzonowe), gorączka, biegunka, nawet leki przeciwbólowe nie pomagały. Ale jeżeli jest ciężko, to spróbuj dać małej Panadol lub Nurofen, po co macie się męczyć : Ty i Ona.POZDROWIENIA

Fizyk - napisz mi na priva, co Cię interesuje, spróbuję podać cenę bez ***

All - czy posiadacie namiary na magików-gazowników, wod-kan czy elektryków, co po godzinach lubią sobie popracować? W samym Lublinie :-)

Co do spotkania - ja zawsze jestem chętna, tylko mam ograniczenia :-( Ale ten weekend na ten moment pasuje mi w całości

BabaB