Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam ALL!

Nareszcie mam stały net wiec chyba częściej się będę odzywać :D !

-co do spotkania to mam wolny właściwie tylko wtorek - jak ostatnio, ale...

jak będzie fajna pogoda to po południu jadę na narty do rąblowa :lol: bo zima się zara kończy

- a może tam się spikniemy...?

-właśnie doszły do mnie warunki z lubzelu - i niebardzo rozumiem kilka kwestji.

za wydanie war. przyłącza zapłaciłem ratę 146,4 PLN z VAT z kwoty całościowej 2083 PLN zVAT za "przyłączenie na etapie określania warunków przyłączenia". W w/w warunkach okreslono "projektowany koszt wykonania przyłącza przez LUBZEL - 2231,15"

czy w związku z tym:

-muszę zapłacić łącznie 4314.91 z VAT :o + umowa aby mieć prąd na działce? przyłącze jest wpięciem do lini ciągniętej do sasiada.

-muszę zlecic wykonanie przyłacza LUBZELOWI czy mogę prywatnie? ile to kosztuje?

- w lubzelu powiedziałem,ze projekt przyłącza wykona mi architekt(kompleksowo z innymi przył.) czy mogę sobie to odliczyć od jakiejś kwoty?

- jak wy poradziliście sobie z LUBZELEM? czy to naprawdę musi tyle kosztować?

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

witam ALL!

jak będzie fajna pogoda to po południu jadę na narty do rąblowa :lol: bo zima się zara kończy

za wydanie war. przyłącza zapłaciłem ratę 146,4 PLN z VAT z kwoty całościowej 2083 PLN zVAT za "przyłączenie na etapie określania warunków przyłączenia". W w/w warunkach okreslono "projektowany koszt wykonania przyłącza przez LUBZEL - 2231,15"

czy w związku z tym:

-muszę zapłacić łącznie 4314.91 z VAT :o + umowa aby mieć prąd na działce? przyłącze jest wpięciem do lini ciągniętej do sasiada.

-muszę zlecic wykonanie przyłacza LUBZELOWI czy mogę prywatnie? ile to kosztuje?

- w lubzelu powiedziałem,ze projekt przyłącza wykona mi architekt(kompleksowo z innymi przył.) czy mogę sobie to odliczyć od jakiejś kwoty?

witam ALL!

czy w związku z tym:

A jaką masz umowę? Generalnie są 2 warianty - u3 - Ty wykonujesz przyłącze+projekt, oni odbierają, lub u2 - oni wykonują po podanej stawce i odbierają, Ty wykonujesz projekt. Ja ze względu na baardzo krótkie przyłącze (ze 3m do siatki) mam u2. Koszty wyliczyli mi następująco:

pierwsza część 120+VAT

druga - 1560 + VAT wg ich stawek (w tym szafka)

Co Wy z tym wtorkiem :evil: Apeluję gorąco o spotkanie w dzień nie będący wtorkiem, to Was w końcu na żywo zobaczę :-) Mi najbardziej pasują weekendy, ale niestety, nie wszystkim. Może piątek...

BabaB

BabaB

B_B: umowy jeszcze nie mam! tylko złożyłem wniosek o warunki i dostałem odpowiedź - pocztą. w liście był wzór (projekt) umowy - in'blanco- więc nie wiem czy mam spisać u2 czy u3 chyba,że to było okreslane na etapie wniosku ale nie pamiętam. również mam 3m do granicy działki od przyłacza i zależy mi na mniejszych kosztach. jaka umowa jest wiec dla mnie lepsza?jakie jeszcze mogę spotkać niespodzianki? nikt mi nic nie mówił o różnych wersjach umowy! skąd mam wiedzieć która jest dla mnie lepsza? i jeszcze sprawa - kiedy mam isć podpisac tę umowę/ chciałbym mieć prad na działce do budowy i rozumiem że należy miec do tego pozwolenie na budowę czy tak? długo robią takie przyłacze? i ewent. kto robi prywatnie - jakieś namiary?

Cześć, czy ktoś z was wie dlaczego nie przychodza mi powiadomienia? :evil: . Jeśli chodzi o lubzel to najpierw za wydanie warunków zapłaciliśmy 200 zł, a powykonaniu przez lubzel przyłącza dopłacamy resztę tzn. 1680 zł. U nas jest rozbudowa istniejącej sieci, tak więc koszty zostały podzielone na właścicieli działek, którzy tenże prąd będą chcieli mieć. A przetarg na wykoanie sieci został już podobno ogłoszony, tak więc możliwe, że prąd będzie niedługo.

Jeśli chodzi o spotkanie, to my chyba wypadamy tym razem (no chyba, że małe piwko). Powód - brak, kompletny brak, funduszy. Chory ząbek potrzebował doktorka, a ten za darmo nie chciał mu pomóc :cry: :evil: .

Możemy spotkać się we wtorek, miejsce generalnie obojętne, chociaż na Rąblów się piszę, ale na miejscu wszędzie.

B-b możemy się spotkać w weekend jeśli masz ochotę, a jak ktoś jeszcze się pisze, to prosze bardzo.

Jeśli chodzi o fizyków to przyszły piątek (na chwilę obecną może być).

Jeśli chodzi o Lubzel, to mnie nastraszyli rozbudową sieci o stację transformatorową (około 30-50 tys zł). Ale okazało się że to będą oni wykonywać z własnych środków. Ja mam własny projekt i ich wykonastwo, ale mam tylko wpięcie do istniejącego przewodu. W tej chwili nie pamiętam na ile oszacowali mi koszt, bo dokumenty są u projektanta. Myślę że wychodziło to taniej niż u Rafała bo nie utkwiła mi ta kwota w pamięci.

Czy ktos odpowie na moje poprzednie pytania??

W kwestii Lubzelu - nie rozgladałam się jeszcze na dobrą sprawę za wykonawcą. Nasza ekipa radzi nie podpisywać umowy o dostawę prądu na budowę i robić przyłącza "tylko do siatki", ale zawrzeć porozumienie z sąsiadem i brać prąd od niego (w moim przypadku jest to możliwe). Ponoć (nie wgryzałam się w to głębiej, proszę o potwierdzenie lub sprostowanie) w przypadku podpisania umowy o "prąd na budowę" Lubzel bierze 2 razy koszt podłączenia - raz do siatki, później do budynku. Lepiej to zrobić za jednym zamachem, jak już będzie stał stan surowy. Proszę o poprawkę, jeśli coś pokręciłam - tak jak mówię, sprawy nie analizowałam.

Pewnie w przypadku mojej umowy u2 panowie zgodzą się przekopać mi resztę po godzinach na ustalonych obustronnie warunkach :-)

Czy znacie stawki co do wykonawstwa przyłączy wszelakich? Ja słyszałam, że gaz kosztuje 100/mb (robocizna+materiał), woda+kanaliza 80/mb. Jesli macie poleconych wykonawców, szczególnie od gazu, bardzo proszę o namiary (na priva lub nie :-)).

W kwestii piątku i spotkania - bardzo chętnie :-).

BabaB

No właśnie skąd bierzecie beton i bloczki? Napiszcie jeśli znacie jakieś inne wytwórnie betonu poza faelbudem, artbetem i elektrobetem. Jak narazie najtańsze bloczki fundamentowe (nie interesowałam sie jeszcze za bardzo) widziałam na Krochamlnej w składzie budowlanym za chyba 2,5 za sztukę, nie jestem w stanie powiedzieć z vatem czy bez.

Jeśli chodzi o spotkanie, to wstępnie umawiamy sie na nastepny piątek, tak?

Szczerze mówiąc, jeśli chodzi o prąd, to czy później pobierają drugą opłatę za podłączenie do domu, to nic nie wiem. Mam nadzieję, że nie, to samo dotyczy prądu i wody.

Przepraszam, ze tak dlugo sie nieodzywalam ale jakis ten tydzien jest bardzo pracowity ;)

idkam: czy te Twoje ceny POŚ sa z HYDROSYSTEMU?? tez tam jutro sie wybieramy

marszal: okna M&S z termo uszczelnieniem teraz doplata tylko 5% do 5-komorowych. Jesli chcesz to napisze Ci dokladna wycene naszych okien na priv. Nasze sa wszystkie standardowe.

yares: moze nas troche inaczej traktuja bo to znajomy ale okna maja ladne i ceny konkurencyjne. zastanawialismy sie jeszcze nad Goranem, Deckenickiem (czy jak to sie tam pisze) oraz Salamander, Rehau. Zobaczymy jak bedzie z montazem ;)

Pozdrawiamy.

My oczywiscie jedziemy gdziekolwiek i kidykolwiek po 19 powiecie na pizze!!!

evevet&Pyza1

Oczom nie wierzę :o :o . Czyżby nikt się nie chciał spotkać ? Idkam - czy ty widzisz to samo co ja??

Brak czasu ... papierki i etap oszczędzania ;-)

Powiedzcie jak robiliście podłączenie wody. Czy mogę to zrobić dopiero po otrzymaniu pozwolenia na budowę, czy wcześniej. Jeśli wcześniej to jak to załatwiać.

Wg mnie TAK, ja mam już PRAWOMOCNE POZWOLENIE (CHWALĘ SIĘ) ... a przyłącze zrobię jak zaleją mi ławy.

jeśli niedawno nabyliście działkę i posiadacie akt notarialny lub inny dokument stwierdzający waszą własność to musicie się pofatygować do starostwa i napisać wniosek o zmianę właściciela w rejestrze gruntów. Ani sąd rejonowy (Księgi Wieczyste), ani notariusz, ani gmina, nie przesyła tych dokumentów.

U mnie notariusz załatwił sprawę i w chwili odbierania odpisu z rejestru gruntów byłem z małżonką już wpisany, wg mnie to obowiązek notariusza ...

Czy znacie stawki co do wykonawstwa przyłączy wszelakich? Ja słyszałam, że gaz kosztuje 100/mb (robocizna+materiał), woda+kanaliza 80/mb. Jesli macie poleconych wykonawców, szczególnie od gazu, bardzo proszę o namiary (na priva lub nie )

Dołączam się do pytania !!!

No właśnie skąd bierzecie beton i bloczki? Napiszcie jeśli znacie jakieś inne wytwórnie betonu poza faelbudem, artbetem i elektrobetem. Jak narazie najtańsze bloczki fundamentowe (nie interesowałam sie jeszcze za bardzo) widziałam na Krochamlnej w składzie budowlanym za chyba 2,5 za sztukę, nie jestem w stanie powiedzieć z vatem czy bez.

Widzę, że kilka osób szuka bloczków ... może spółdzielnia ??? W anonsach 1,40 - 1,90. Jak chcecie mogę podzwonić i dam znać. Chyba gdzieś z okolic Radomia, jednym transportem byłoby można negocjować cenę i koszt transportu.

Ja potrzebuję 1300 szt., a cena zaproponowana bez rabatu to 2,55 netto z Lubartowa.

czy te Twoje ceny POŚ sa z HYDROSYSTEMU?? tez tam jutro sie wybieramy

Siur ... daj znać co Ci zaproponują,

Z tego co się orientowałam, te 2,5 to dobra cena za dobre bloczki. Tych za 1,4 chyba bym się bała kupić, choroba wie co w tym siedzi, kiedy się rozlezie albo czyje było przedwczoraj :( Co do spoółdzielni - ciekawe, ile by się dało potargować. Muszę jeszcze przeliczyć ile mi potrzeba - w projekcie mam bloczki o wymiarach bodajże 25x25x12, a wszędzie sprzedają takie o długości 38. Podejrzewam, że też mi potrzeba ok 1500 szt. Czy ktoś jeszcze jest chętny na bloczki?

Witam ja rowniez pisze sie na bloczki tylko jeszcze niewiem ile potrzebuje , bo rezygnuje z piwnicy ale zato dostawiam garaz i moj architekt dopiero bedzie mi to przeliczal. Podobno pod Radomiem sa tanie ok 1.9 szt i dobre jakosciowo, zdobylam namiar , jak zadzwonie i sie dokladniej zorientuje to dam znac.

Interesuje nas wszystko co ma dobrą cenę i dobrą jakość. Co do styropianu - na pewno będzie nam potrzebny na izolacje fundamentów i podłogi, co do ścian, jeszcze się wahamy wełna/styropian. Także poproszę o ceny i namiary :-)

Aik - a jak z transportem jeśli chodzi o bloczki?

Evevet - napisz jaka cena tego styropianu. Nam również na fundamenty będzie potrzebny, w prawdzie nie wiem ile, ale będzie.

Aik - napisz jak z transportem tych bloczków. Spółdzielnia to byłaby bardzo dobra rzecz. Może przy jakichś większych zamówieniach dałoby radę załatwic transport gratis? Mamy tego samego architekta adaptującego. Czy on ci wyliczy wszystkie ilości materiałów potrzebnych na budowę? Zastanawiamy się, czy nie nawiązać z nim dłuższej współpracy, tzn. czy nie będzie nam kierownikował. Pytałaś go może ile bierze za to?

No a jak ze spotkaniem, następny piątek?

Styropian FS 15 - 95 PLN, a FS 20 - 127 PLN bez faktur.

Firma SYKE na ul. Krochmalnej (na rogu z Jana Pawła) tel. 442-44-02. Serdecznie polecam. Maja bardzo dobre ceny i ida na reke. Nam wielokrotnie przywozili materialy na budowe nawet bez zaliczki (zamawiane przez tel z pracy ;)).

Wiem napewno, ze w najblizszym czasie idzie w gore cena styropianu, welny i belitu (tez maja teraz bardzo dobra cene).

Cena bloczkow 2,0 zl szt z transportem ale wziasc moze na jeden raz tylko 1300szt. Bloczki z betonu B15. Powiedzcie mi na ile leje sie lawe a na ile muruje reszte z bloczkow. Dalam projekt do adaptacji a chce sobie obliczyc ile mi potrzeba tych bloczkow. Mapi ten nasz architekt za kierownictwo chce 1000-1500zl i niejest tylko figurantem. My sie chyba zdecydujemy na niego. Jutro jade zaliczkowac za barak na budowe, moze wie ktos z was gdzie mozna kupic kibelek, a i betoniarke taka 150l. Jesli chodzi o spotkanie to mi najbardziej pasuje w soboty, ale w sobote nikt niechce :( Poz