Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

aik: my kupowalismy betoniarke 200 l. w Belzycach w sierpniu 2004. Bez faktury zaplacilismy 1350 PLN w Lublinie byly mniejsze i sporo drozsze. Chcielismy taka duza bo wylewalismy stopy z betoniarki. Calkiem niezla ta cena za kierownika.

W sprawie fundamentow nie pomoge bo kupilismy juz z fundamentami, ktore i tak musielismy poprawiac i dodawac wieniec ale teraz jest jak pod wiezowiec ;)

Kibelek sami zbilismy z desek. Taka troche prowizorka ale wystarczylo!

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Cena bloczkow 2,0 zl szt z transportem ale wziasc moze na jeden raz tylko 1300szt. Bloczki z betonu B15. Powiedzcie mi na ile leje sie lawe a na ile muruje reszte z bloczkow. Dalam projekt do adaptacji a chce sobie obliczyc ile mi potrzeba tych bloczkow. Mapi ten nasz architekt za kierownictwo chce 1000-1500zl i niejest tylko figurantem. My sie chyba zdecydujemy na niego. Jutro jade zaliczkowac za barak na budowe, moze wie ktos z was gdzie mozna kupic kibelek, a i betoniarke taka 150l. Jesli chodzi o spotkanie to mi najbardziej pasuje w soboty, ale w sobote nikt niechce :( Poz

Aik - czy wiesz coś więcej na temat źródła pochodzenia tych bloczków? Czy mają jakieś atesty itp? Czy to producent, czy skład?

Jakby było OK, to pewnie bym wzięła, tylko muszę policzyć, ile mi tego trzeba

Mapi niewiem czy byloby cos taniej, przy wiekszej ilosci, wszystko zalezy ile osob ostatecznie by sie zdecydowalo. Bloczki sa wielkosci 12/36/24. Jeszcze musze sie zorientowac w cenie bloczkow w Swidniku, jest tutaj taki producent, ktory podobno robi bloczki i kostke w dosc dobrej cenie. Poz

cześć ALL !

wytłumaczcie mi jaka jest różnica między fundam. lanym z gruchy a bloczkami - co jest lepsze tańsze i dlaczego? miałem lać z gruchy ale widzę ,ze wszyscy kupują bloczki fund. - może coś ze mną nie tak?

aik i MaPi - wasz architekt to ten z piask? ojciec czy syn? czy za wyliczenie ile potrzeba materiału na dom bierze coś dodatkowo czy jest to w stałej taryfie? ile wam śpiewnął za adaptację? i o co można się z nim targować?

Baba_budowniczy zorientuje sie w poniedzialek.

Stmara tak to ten z piask, najczesciej robia razem. Mi za adaptacje + projekty przylaczy (woda, gaz, swiatlo) powiedzial 2500pl, nietargowalam sie bo cena wydala mi sie atrakcyjna, biorac pod uwage wszystkie zmiany ktore mi wprowadzil. Tj. doprojektowanie garazu, przeniesienie komina i kotlowni, przeniesienie na pietrze lazienki, podniesienie scianki kolankowej, zmiana konstrukcji schodow. A i jeszcze projekt szamba tez mi robi. Niepytalam sie o wyliczenie materialow, dzieki za przypomnienie musze sie go o to zapytac.

Stmara bedzie on tez moim kierownikiem, cena dosc atrakcyjna 1000-1500zl i co najwazniejsze jest na budowie po zakonczeniu kazdego etapu robot. Ok. 10 razy + oczywiscie tez wtedy gdy ja go wezwe jak pojawi sie jakis problem. Cena zalezna jest tez od ekipy ktora buduje dom, on zanim powie ostateczna cene musi z nimi porozmawiac i sprawdzic czy beda sprawiac klopoty czy raczej znaja sie na tym co robia.

RHM - gratulacje. Widzę, że dużo młodych mam jest na forum. Niech maluszek rośnie duży i zdrowy.

Dachu również gratuluję.

Stmara - razem z aik mamy tego samego architekta. Z Piask. Ja kontaktuję się z ojcem, ale możliwe, że pracuje razem z synem. Umówiliśmy się z nim na 2200 + opłata za zud i wod-rol, jakieś 100 zł. Zmiany: strop drewniany na gęstożebrowy, likwidacja balkonu, likwidacja okien połaciowych i zmniejszenie okien na piętrze na mniejsze, podniesienie ścianki kolankowej, zmiana wyglądu daszku nad wejściem, plan zagospodarowania działki, instalacje razem z poś. To chyba wszystko. Dodatkowo facet mówi ludzkim głosem, znaczy się, ja rozumiem co on do mnie mówi. I potrafi doradzić. Wydaje się w porządku.

Nie rozmawiałam z nim jeszcze o kierownikowaniu, poza pytaniem, czy ewentualnie coś takiego robi.

Ella - dziennik przeczytany. Szczerze mówiąc twój jest jedynym, który przeczytałam cały. Taki lokalny patriotyzm.

Pozdrawiam wszystkich i życzę przyjemnego niedzielnego wieczoru.

witajcie inwestmani!

RHM - szczere gratulacje! niech maluszek rośnie zdrowo a chałupka pnie się do góry :D

aik i mapi - dzięki- widze ,ze facet naprawdę godny polecenia (kontakt mam od guita) i zwarzywszy,że moje przeróbki nie będą wieksze od waszych ( zmiana lokalizacji łazienki na piętrze, moze dodatkowe okno w salonie i wykusz) +adaptacja, wszystkie przyłącza i POŚ - cene wyjściową podał 2000+ zud więc myśle że cena jest OK. Również myślałem czy nie zrobić go kierownikiem ,ale o tym jeszcze z nim nie rozmawiałem.

a co z tematem: bloczki vs grucha?