Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oto nasz domek:

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=22&id_autora=1&spacer=2&proj=KONWALIA

Projekt w lustrzanym odbiciu.

Zmiany w elewacji: podnosimy ściankę kolankową, krokwie będą wypuszczone na jakieś 0,5 m i kąt nachylenia dachu zmniejszony do 42 stopni (teraz jest 45). W środku - łączymy część hallu na poddaszu z pokojem nad garażem - wyjdzie duuża nasza sypialnia (ze schodkami i "trójkątnym" sufitem)

O bloczkach zaraz poczytam i dam znać. Czy ktoś z Was sie już na nie zdecydował?

Spotkanko było bardzo sympatyczne - chętnie powtórzymy, może bez albo z innym zestawem dzieci :-)

BabaB

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nas (mnie) na targach nie budiet - wyjazd ...

Ale i tak nie wiem, czy bym poszedł .... już mamy wszystko prawie doprecyzowane, a targi mogłyby nam duuuuuuuużo namieszać ...

Wybierzemy się po zakończeniu stanu surowego zamkniętego.

Czy macie jakieś sygnały o terminie nadejścia wiosny???

Witam verunia, chociaż jak widzę to ty powinnaś witać mnie. Niestety nie czytałam całego "lubelskiego", więc nie wiem kto pisywał wcześniej :oops: .

Targi z tego co wiem 11-13 marzec. A jeśli chodzi o rozpoznanie...? Kurcze nie wiem. Jeszcze trochę czasu jest, więc na pewno jakoś się umówimy.

Napiszcie mi, jeśli wiecie, czy jeśli uzyskam pozwolenie na budowę domu wraz z szambem to czy nie będzie później problemu ze zmianą szamba na oczyszczalnię? Żebym mogła zrobić szambo, to muszę jechać do gminy, brać od nich zaświadczeni, że mogę poś, a ja nie mam jak pojechać. Poza tym muszą być badania gruntu. A ja chcę, żeby projekt i co tam jeszcze szybko trafiło na zud, i żebyśmy jak najszybciej uzyskali pozwolenie na budowę, bo kończy sie nam ważność mapki do celów projektowych. Projektant mówi, że nie będzie żadnego problemu z zamianą szamba na poś, bo poś to tylko zgłoszenie. Ale ja nie jestem pewna, bo przecież projekt zagospodarowania działki nie będzie zawierał posia tylko szambo. I co myślicie?

MAPI, według mnie projektant mógłby wrysować na mapce jako alternatywę oczyszczalnię w miejscu szamba wraz z drenażem, to przynajmniej ZUD miałabyś z głowy przy zgłaszaniu oczyszczalni. Najlepiej zadzwonić do ZUDU i zapytać czy tak można bo w każdym mieście mają swoje własne wymagania.

Jeśli chodzi o grupę lubelską, to byłam wcześniej ale też cię ciepło witam.

Napiszcie mi, jeśli wiecie, czy jeśli uzyskam pozwolenie na budowę domu wraz z szambem to czy nie będzie później problemu ze zmianą szamba na oczyszczalnię?

MaPi, ja dokładnie tak zrobiłam . Pani w urzędzie odgrażała się, że to ostatni raz, bo teraz wchodzą nowe przepisy, wg których w takich wypadkach trzeba będzie uzyskać nowe pozwolenie na budowę całości.

Zgłoszenie w wypadku POŚ jest wtedy, gdy zmienia się istniejące szambo przy użytkowanym budynku na POŚ (po odbiorze budynku). A jeżeli zmiany mają miejsce podczs budowy / przed odbiorem budynku , to potrzebne będzie nowe pozwolenie na budowę.

Zapytaj o to dokładnie w urzędzie, żeby nie mieć potem problemów.