Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

CZOŁGIEM! wszystkim znajomym i nieznajomym!

:lol: :lol: :lol: MAM WZ!! :lol: :lol: :lol:

już są u architekta! w następny czwartek ZUD i dalsze formalności!

dowiedziałem sie dzis przypadkiem ( z folderka), że szefem Stalmetu jest ojciec mojego kolegi! :lol: będziemy "robic" znajomości!

Na targi się wybieramy ale jeszcze nie wiemy o której i jak długo tam będziemy. pomysł z knajpą o np. 18 jest OK. Najlepiej gdzieś w pobliżu co by długo nie szukać i nie łazić! Może macie jakieś propozycje!

Pawson zajrzyj na priva!

musze ostrzec na bursztynowej dzisiaj w kosciele ma byc obraz Matki Boskiej ten ktory chodzi od kosciola do kosciola.

A wiec:

a) przejazd bursztynowa w pewnych porach (16-18) moze byc utrudniony

b) najwczesniej moge byc kolo 19 - gdyz wypada wziasc udzial w tych uroczystosciach

Ustalajcie co chcecie (ja juz wiecej ne bede mogl dzisiaj zagladac tutaj) a ja tak czy sia zajrze do knajpy w okolicach 18-19 (to pod moim domem)

Pozdrawiam

Właśnie wróciłem z rodzinką z targów budowlanych, szczególnie mój mały chłopak miał ciekawe zajęcie, przywiozłem do domu 7 balonów :lol: :lol:

Jest bardzo ciekawa oferta do końca marca z harasiuk, dają rabat 30%, za pustaka MAXa U220 wychodzi 1,82 brutto!!Transpotr oczywiscie gratis.

Czy ktoś z Was może mi wyjasnić czy POROTHEREM jest materiałem cieplejszym od ceramiki z Harasiuk - bo tak słyszałem? Dzisiaj natomiast poruwnywałem współczynniki obu materiałów, współczynnik U dla porothermu o grubości 44 cm wynosi 0,31/0,36 w zalezności od zaprawy, natomiast dla dużo cieńszego MAXa 0,23.

I jeszcze mam pytanie odnośnie okien dachowych. W projekcie mam okna o wymiarach 78cm*160cm-to chyba strasznie duże okna. czy u was w projektach było podobnie i czy ewentualnie coś będziecie zmieniać??

No to chyba tyle, napiszcie co Wy ciekawego wypatrzyliście i jak tam spotkanie na pizzy.

Pozdrawiam

Właśnie wróciłem z rodzinką z targów budowlanych, szczególnie mój mały chłopak miał ciekawe zajęcie, przywiozłem do domu 7 balonów :lol: :lol:

Jest bardzo ciekawa oferta do końca marca z harasiuk, dają rabat 30%, za pustaka MAXa U220 wychodzi 1,82 brutto!!Transpotr oczywiscie gratis.

Czy ktoś z Was może mi wyjasnić czy POROTHEREM jest materiałem cieplejszym od ceramiki z Harasiuk - bo tak słyszałem? Dzisiaj natomiast poruwnywałem współczynniki obu materiałów, współczynnik U dla porothermu o grubości 44 cm wynosi 0,31/0,36 w zalezności od zaprawy, natomiast dla dużo cieńszego MAXa 0,23.

I jeszcze mam pytanie odnośnie okien dachowych. W projekcie mam okna o wymiarach 78cm*160cm-to chyba strasznie duże okna. czy u was w projektach było podobnie i czy ewentualnie coś będziecie zmieniać??

No to chyba tyle, napiszcie co Wy ciekawego wypatrzyliście i jak tam spotkanie na pizzy.

Pozdrawiam

My się wybieramy jutro :-)

Co do Maxów - rzeczywiście bardzo dobra cena :-) Ja za to samo płaciłam 2,1 w styczniu (na moim materiale 1500 PLN różnicy :evil: ) I to też była dobra cena...

Przypuszczalnie to U=0,23 policzyli dla ściany z ociepleniem (raczej tak, bo cudów nie ma)

Jak wypadła na targach reprezentacja banków?

I jak tam pizza :-)

BabaB

Mariucha,

mamy ten sam problem z oknami. U mnie w projekcie też są jakieś 150 na 70-coś i zmieniamy na 100%. Mój mąż przylukał że to strasznie duże, zresztą wystarczy zobaczyć w naturze mniejsze a i tak wydają się wystarczające. Zależy do jakiego pomieszczenia, ale np. do łazienki, pokoju gdzie jest już normalne okno to wystarczy mniejsze dachowe. Zmieniamy. Zmieniamy też (m.in.) strop z akermana na terivę, i schody z betonowych na drewniane, bo mamy ofertę solidnego wykonawcy (widziałam-super) a cena obłożenia betonu potem drewnem to wychodzą schody drewwniane z niewielką dopłatą.

Dziś zaliczyłam targi, byliśmy na piechotę, zostałam obryzgana przez tira :evil: , naniosłam do domu makulatury i jak po poprzednich targach nic konstruktywnego się nie wykluło. Ale dobra okazja na zebranie ofert, może przydadzą się później :wink:. Pozdrówka.

A na pizzy było bardzo miło, bardzo dobra pizza i żałujcie, że was nie było.

Mariucha, my w projekcie mamy okna (jeśli się nie mylę) 60/120. Z tego co oglądałam na stronach producentów okien dachowych są to raczej niewymiarowe okna, więc na zamówienie. Najbliższe były (chyba) 58/118 lub coś takiego i takie będziemy chyba brać.

Czy ktoś z was wie może skąd można wziąć podkłady kolejowe lub słupy telegraficzne drewniane????

czołgiem!

Meldujemy się i my po targach i pizzy. targi nas wykończyły fizycznie. Głowa bolit od rużnorodności materiałów i cen.

Nic konstruktywnego - "proszę ulotki - zapraszam do siedziby firmy po konkrety"!

Natomiast pizzaparty wypadło extra! Rzeczowe rozmowy przy smacznym posiłku. wprawdzie mało nas było: MaPi x 2, stmara x 2 i Pawson x1 - ale wszyscy na podobnym etapie inwestycji więc tematyka rozmów ta sama. Ogólnie bardzo miło - do powtórzenia !

co do okien to u nas połaciowe w świetle ościeży mają: 78 x 160 czy to bardzo nietypowe?

Od poniedziałku ostro do negocjacji cenowych.

Witam wszystkich :)

bylismy z zoną na targach ( moze ktoś zauwzył faceta co nosił za żonę torbę wypchaną reklamami- bidula jak ona mogła tak długo tyle targać :) ?. Szczególnie zainteresowała nas oczyszczalnia ścieków nowego typu- firmy poliplast. Wstepnie wyglada rewelacyjnie, nie ma kominków ani drenaży, nie trzeba rzucac drożdży- czyli nie śmierdzi.Tylko cena ok. 10 tyś. zł. Stanowczo za droga jak na nowość. Rozmawiałem bezpośrednio z dyrektorką.Powiedziałem ze jesli mysla poważnie o sprzedaży to bynajmniej w momencie promocji powinni dac cene nizsza. Aby klientów przekonac do nowego wyrobu. Umówiliśmy się na spotkanie po świętach. Jesli ktoś byłby zainteresowany to moze byśmy spróbowali wspólnie negocjować cenę.

Informcje o oczyszczalni sa na stronie : http://www.poliplast.pl

Pozdrawiam

agamon

Agamon, to jest cena tylko za sprzęt, do tego dochodzi robocizna -nie wiadomo ile (ci ludzie z targów tylko sprzedają, nie montują).

Ja dostałam wstępną ofertę od firmy Bio Energia Sp. z o.o. (tel. 744 94 84 ) , która robi właśnie takie oczyszczalnie z osadnikiem czynnym - 11 tys. za pełną opcję z przepompownią oczyszczonej wody do podlewania ogródka i robocizną. Sama oczyszczalnia bez przepompowni - na pewno znacznie taniej.

agamon: Ta oczyszczalnia jest nawet niezła ale cena przyprawia trochę o zawrót głowy. zwłaszcza,ze ta cena to NETTO!! jak mi mówił producent a brutto to będzie 12 tys + robocizna. Firma nie ma możliwości policzenia 7% vatu za robociznę - narazie starają się to zmienic tak aby te 12 tys. kosztowało juz brutto z robocizną.

Podobną oczyszczalnie ma firma BIOENERGIA - koszt podobny ale firma pomaga w załatwianiu dopłat z funduszów eur. a inwestor zobowiązany jest do pokrycia tylko 10-15% inwestycji. Jeśli to ciebie zainteresuje to wyśle ci namiary na priva.

czołgiem!

Meldujemy się i my po targach i pizzy. targi nas wykończyły fizycznie. Głowa bolit od rużnorodności materiałów i cen.

Nic konstruktywnego - "proszę ulotki - zapraszam do siedziby firmy po konkrety"!

Natomiast pizzaparty wypadło extra! Rzeczowe rozmowy przy smacznym posiłku. wprawdzie mało nas było: MaPi x 2, stmara x 2 i Pawson x1 - ale wszyscy na podobnym etapie inwestycji więc tematyka rozmów ta sama. Ogólnie bardzo miło - do powtórzenia !

co do okien to u nas połaciowe w świetle ościeży mają: 78 x 160 czy to bardzo nietypowe?

ten wymiar z tego co podgladam na ofertę z targów jest typowy, ale strasznie duże te okna ( no i cena najwyzsza) :evil:

Z tego co pytałem, najczęściej kupowane są te o wymiarach 78/118, ale to już indywidualne preferencje każdego.

Co do tych wartości współczynnika przenikania ciepła dla POROTHERMU i MAXA zapytałem o to przedstawiciela producenta POROTH, ale nie potrafił tego wyjasnić. :lol:

Co do tej pizzy to na pewno następnym razem skorzystamy, a póki co trzeba się pomału rozgrzewać przed kolejnym meczem piłki nożnej we wtorek.

pozdrówka

Ella: no właśnie! zanim napisałem to mnie uprzedziłaś! spox! :lol:

wracając do targów to napewno utwierdziłem się w przekonaniu,ze:

BK - niemce, okna dachowe Fakro ( muszę porównać Roto a tu nie widziałem i były jeszcze jakieś RoofLITE nowość po Velluksie), kominek Tarnawa z DGP, brama garażowa chyba Droma (napewno nie HURMAN), drzwi wewn. Polskone (najtańsze- 150 PLN) ,zewnętrzne jesli Polskone to z włókna szklanego - fajne drewniane (np. machoń) były w Dewro.

To na dzień dzisiejszy. pewnie odmieni nam się jeszcze wiele razy ale dobrze mieć sprecyzowane podstawy do poszukiwań i porównań.

a i jeszcze jedno - wszyscy na targach "jak jeden mąż" mówią że dzisiejsza cena to tylko do końca marca a potem podwyżki!!!!! bez względu na firmę, rodzaj materiału itp. drożeje wszystko i to duzo!!!! KUPUJ PAN TERAZ!!!